nuffnang advert

Thursday, October 10, 2013

segalanya bermula di Port Dickson

Assalamualaikum semua...
Isnin lepas aku up status kat moments wechat...status mcm kat bawah ni la...pada 7 Oktober adalah tarikh perkenalan aku dengan hubby...pada tahun 2000 dulu...tarikh kenal ye bukan tarikh nikah..kang ada yg confuse pulak...

tertarik dengan komen Ieda Pepel...dan tertarik jugak utk aku buat n3...heheh...

sila percaya, aku dulu tak suka giler dengan laki aku ni weh....eiiiii, rasa meluat je...dulu tahun 2000, aku dihantar buat praktikal kat hotel dia, Delta Paradise Hotel, Port Dickson, tapi sekarang hotel tu dikenali dengan Corus Hotel...laki aku ni keje hotel tu dah lama jugak la...otai org ckp...
aku pulak dengan kawan baik aku kena praktikal kat hotel dia, lebih kurang 3 bulan setengah mcm tu la...mcm2 department kami kena masuk dan training...

sampai turn kami kena masuk department F&B, masa tu kena training dulu kat coffee house, awal pagi lagi, tak tau nak buat keje apa...hahaha...so, kami melangut la depan coffee house, datang mamat poyo ni dia boleh sound direct minah cantik macam kitaorg neh "eh korang ni tak buat keje ke? takde keje eh? kalau takde keje, baik pi susun kerusi meja, bla bla bla...' sambil dia buat muka bengis poyo dia tu, konon2 tegas la kennn...grrrrrrr....sebelum2 tu pun mana ada nak cakap2 ngan kitaorg pun, dia buat keje dia je la...eiiii, tolonglah! macam bagus! arah orang sana, arah orang sini! grrrrr....aku dengan kawan aku tu selalu je kutuk2 mamat ni...balik je rumah, mesti ada laharan utk mamat ni...hahaha...

dulu2 zaman kami praktikal takde elaun tau, so kami malas la nak buat keje beriya...hahaha...satu sen pun tak dibayar...budak2 sekarang beruntung tau mana yg pegi praktikal tu...

tapi ntah macam mana satu malam tu, aku dengan kawan baik aku tu lepak depan lagoon kat hotel tu, (dah habis waktu bekerja) mamat poyo tu pun ada, dtg dengan sorang lagi officer hotel...pastu mamat poyo tu approach aku, dan sorang lagi kawan mamat tu approach kawan aku...eiiii, mcm geli pulak nak citer...hahaha...kami cuba berbaik la malam tu...kenal each other...nampak mamat ni macam serius pulak kan dengan aku...eh? 

balik rumah sewa, aku dengan kawan aku tu sembang2 gedik la kan...kawan aku ckp aku sesuai dengan mamat poyo tu...haaaa?? apakah? aku ckp aku tak mo ah...poyo ah mamat tu, tapi dalam hati mcm baik jugak mamat poyo tadi...kehkeh...timbul perasaan confuse jap...muahahaha....

lepas tu kan, selang beberapa hari lepas tu, mamat poyo tu ajak tengok wayang noks....kawan aku ckp pi lah...boleh kenal dia mcm mana...so, aku on la, dari situ kami terus kawan...nampak dia ok, serius dan tak main2 dengan aku, so, aku terus lagi berkawan dengan dia..tapi yang buat aku jatuh cinta dengan dia bila satu malam tu, aku kena attack lelah yang teruk, aku kol dia, sbb aku dengan kawan aku takde transport nak pi klinik tengah2 malam tu...try kol dia, dengan segera dia amek aku bawak pi klinik dan tunggu aku sampai aku habis amek neb..dari situ dah buat aku terharu...

serius pada malam tu, terus aku cakap, yes, u are my man! tapi aku ckp dlm hati je la...kahkah...

sebelum ni aku pernah kenal beberapa lelaki, tapi kebanyakannya pentingkan diri sendiri...huhu...nak jadi pakwe aku senang je, sayang aku, hormat family aku, jangan curang, jangan pentingkan diri sendiri dan jangan kedekut! (oh, i is pantang dengan lelaki kedekut okey, semua benda nak pompuan kuar duit, oh no no) tak hensem pun takpe, tak kaya pun takpe...asalkan ciri2 yg aku nak tu ada...
aku tengok semua ciri2 tu ada pada mamat poyo tu, so, aku terima dia...terus tak pandang laki lain dah...ekekek...

dan hampir lima tahun berkawan, mamat poyo ni masuk meminang...yeayyyy!! gediks okey...hahaha...kalau nak cerita sejarah kami kawan ni panjang sebenarnya, belum lagi part aku citer mak aku tak berkenan dengan orang Negeri Sembilan sebenarnya...(jgn marah eh org n.9) huwaaaaa...mak suruh carik org lain uolllssss...tapi malas ah nak citer, kang panjang lak nak taip, korang pun mesti meluat nak baca nnt kan...tak pe lah, yang penting mak aku dah terima menantu dia seadanya pun...siap ckp menantu dia ni baik hati...hahaha...

dulu mamat poyo ni takde apa pun noks...tak malu citer, dia cuma ada moto kecik, moto KRISS tu je...tapi aku tak pernah kisah pun, as long as dia sayang aku, ada keje tetap, harta kita boleh carik sama2 lepas kawen nnt...ha gitu? romantik tak aku? tak mata duitan langsung pun kan...kahkah...

sbb tu org2 tua ckp jangan sesekali benci org tu, kang itu jugak la yg kita suka, yg kita rindu...dah jadik pada aku pun, dan aku agreed...kehkeh...



begitulah serba sedikit, Port Dickson menjadi saksi...


(kalau korang komen melalut, maksudnya korang tak baca n3 ni...haha)

40 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...


wah so sweet ....biasanya perempuan memang akan pilih lelaki yang sanggup susah untuk kita ...duit tu perkara kedua....ada usaha adelah duit .. :)

attyfir said...

betul kan ..kalo nak citer pasal sejarah percintaan ni .4 hari 4 mlm pun tak akan abis ye ida..

Tina Othman said...

Sweetnya, lama jgk ye kawan smpi 5tahun

Kita pulak yg tacing baca ni haha

Rai Ourkizuna said...

hahaha..tacing noks.. meleleh hingus aku..

kiranya ko macam p ramlee ngan sarimah dalam cite tiga abdul la kan.. hey di sana.. hahahhaa..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Ok fine aku baca sampai abis entry kau..sebab aku ngan suami pun macam tu, aku benci dan tak suka laki gemuk tapi at the end aku dapat, fineee.....So apa yang aku tak suka memang aku dapat laa senang kata, alhamdulillah aku happy dan ok dengan suami aku sekarang..Segala kekurangan dan kelebihan yang ada kita sama2 hadapi, kata nak sehidup semati yea tak...

.:fyzz:. said...

ekuisme..la nih mamat poyo adalah somi ko kan..cayalah..dn aku baca hbis entry ko nok...hobi akukanmembaca..baidewey..so suwit kisah cinta u ols..wey hg uitm mana dulu..emm kan ke hubs hang keja mara..pu..eh mara kt unit bkk kan skang..tui tak?

Elle Kamarudin said...

simple love yet meaningful. keep it up!

Khai♥Rin : anies said...

haaa.. baru ko tau..hebat ke tak lelaki yg lahir pada 28 Julai ni hehehehe... btw TAHNIAH... semoga mengharum perhubungan ni smpi ke syurga aminnn...

(knapa anni. perkenalan kite sm jg ek bln okt? ekeke)

amirah said...

boleh tak nak feeling2 terharu dengan citer ko ni nok..sebak baca. so suwitt...hepi anniversary berkenalan la ye wida dan husband. aduii..bila terkenang zaman bercinta memang nak tgkap leleh. bukan sebab apa, byk beno dugaan nya sebelum dpt kawen.huhuhu

Rapunzel Cikilolo said...

betul la orang cakap, org yang tak suke la akan jadi orang paling sayang...

hehe.

happy ann.

Emy Tak Kecik said...

cuwet nye la hai.... hehehe

dia tak diam dah 13tahun eh...

faraherda.razalan said...

Eh, nape eh tak suke org nogori? cer citer...nak gak tau...hehehehe!

Amanda Suria said...

Yup...setuju...so sweet...dulu masa sekolah mamat poyo ko tu nok...garang....aku x suka cara dia...haha..x sangka dia laki ko nok...

JunAina said...

So sweet noksss...

Pesanan buat anak2 dare ye kalau nak benci bencialh kat org2 yg hansem lagi berduit dan yg punya ciri2 idaman korang...hahahaaaa...

eMMe said...

Salam Kak Ida, gigih saya baca entry sis ni sampai habis tau, hahaha.. kelakar la sis, citer cinta sis ini.. the same part is, my mum also hate people from negeri, n mcm org lain ckp la, jgn menci2, tu yg jadi laki kita, n, my husband pun org negeri, hehehehe.. jodoh kuat kan.. moga berpanjangan jodoh kita..kan sis!

ezlinda hisam said...

so sweet... :-)

NM03 said...

dulu kriss skang







vavavoooooooommmm.... kau, bila lambai aku, dah mcm awieh ngan era masa muda noks.... kerlasssss

♥ Wina ♥ said...

sweetnye beb!

gelak² aku baca cite ko...mcm dalam cite hindustan beb, jangan dibenci nanti sayang ahaks!

aku ngan laki aku lain lak..dua² cinta pandang pertama cewahhhh!

mamasuri said...

ko up entry ni tingat lak kat laki aku dulu2..hahhaa...

wahida said...

fyzz: aku UiTM shah alam nok...

NM03: kahkah...mcm awie ngan erra tu buat aku gelak berdekah2 jemah oiiii...

wahida said...
This comment has been removed by the author.
Dee said...

nok..kemsalam ngan mamat poyo tu ye..dia mmg baik..beruntung kau dapat dia..hehehe..

Nafira usof said...

sweet jugak kisah cinta korang yer..
tapi betol lah nok.. kita jangan benci orang terlebih.. nanti orang tuh lah yang kita akan sayang kan~

lagi satu aku setuju.. pompuan nih tak pandang sangat harta.. janji dia boleh jaga hati kita dan bertanggung jawab pon dh cukup kan~

moga cinta korang kekal sampai ke syurga.. Amin~

wahida said...

faraherda: eh tak yah citer la, kang ko boring pulak...hahaha...

Nurzakiah Hanum said...

sweet kan memori

nuyui a.k.a miss YUI said...

memori indah...

Hazmin Hamudin said...

Kalau minat dekat mana2 perempuan, nak benci dia la. Kah3.. Mana tau kawin ke.. Hahaha.. Gila merapu..

Eh.. Sekarng murah rezekikan kak. Tgk byk melancong sana sini. Tu orang cakap lepas kawin lagi byk rezeki dtgkan.

eima said...

ho la ho la.... kiki malu plak aku baca kisah uda bertemu dara ni ... kiki

Ema Johari said...

sweet giler korang dua bercinta...dari benci mula jatuh hati..terus jadi laki bini...hehehe

eLLy said...

Aku pun dulu nyampah kat Cikmat nok!
Sekarang gemgam sampai jadi arang hahaha maksudnye Sayang yg teramat hahaha :p

adrianna syaz said...

Dulu i hate u..skrg i love u...hehe..semoga akak wahida dgn cik abg bahagia selamanya :)

Qhaifa Nur said...

nasib baik mak kak nur beri kawen dengan orang N9 wahida...hubby orang jelebu ha..ha..

dari benci timbul sayang, cinta kan..kann..moga berkekalan hinggan jannah..

Angah said...

tula benci2 jadi cinta....'
jodohyg tak disangka....

4feet8 said...

alaa.. ni yg takut ni, tak suka org.. hehe..

RamRamCute said...

sweetnya...pengajarannya..bahaya benci2 orang ni...lelama boleh jadi sayang...Tahniah Wahida.

Fiza Rahman said...

So sweet. Dari benci bertukar sayang.

Mummydearie said...

Mengimbau kenangan silam yek, Wahida. Itulah pasal, dah habaq jgn juih2 mulut tak berkenan bila tengok lelaki, yg dijuih itulah yg kita paling suka akhirnya. Apa2 pun semoga bahagia selamanya yek!

Rinna said...

Very sweet kisah cinta Ida ngan hubby.. dari benci jadi sayang.. Alhamdullilah kekal hingga skrang.. Moga kekal hingga ke akhir hayat.. Ammiinn..

Nazayiena Ayiena said...

seronoknya baca kisah camne ida jumpa hubby,semoga berkekalan hendaknya.

Shima Harel said...

Ingt semua moment tu kak... Hehehehehehe.. tp aku mmg adore korang ber2 since aku knl korang.. mmg terbaik!!!!