nuffnang advert

Friday, October 4, 2013

oh sedapnya Puding Raja!!

Assalamualaikum semua...
rasanya korang mesti pernah makan puding raja kan? kesian aku, aku ni pulak baru dapat merasa puding raja waktu puasa hari tu...

 ha...ginilah puding raja...belum tuang dgn kuah dia lagi tu...
sebekas gini rm10 ko...mahal jugak...tapi resepi dia wajib ada buah buah pisang lemak manis, prune, ceri, gajus dan jala mas...yg korang tengok jalur2 berselirat kuning tu lah jala mas, nak buat jala mas ni yg payah katanya, diperbuat drp kuning telur...
mahal pun mahal lah, nak makan punya pasal, takde hal...aku order dua bekas kat sepupu aku, itu pun dia order thru facebook sapa ntah yg jual, aku pun tak ingat...

 haaaa, ni pulak versi dah tuang kuah dia tu...
Ya Allah, sedap nak giler kot...makan pulak sejuk2 keluar peti ais, mmg tak nampak mak mertua la dah...ekekek...

sekejapan tinggal separuh...makan berebut2 dengan anak aku si abang tu, si abang pun suka..abang mmg boleh geng dengan aku sbb hantu puding2 macam ni...adik ngan daddy geng lain sbb tak layan puding sangat...nyampah...

puding ni asalnya adalah pencuci mulut kerabat di Raja Pahang saja...dulu2 nak merasa puding ni mmg jgn harap la...tapi lewat 90an telah pun menjadi sajian umum...so, semua org pun boleh merasa makanan di raja ni...aku je yg terlambat nak merasa sbb tak tau siapa ada jual sebelum ni...so, sekarang dah tau, senang la...nak membuat sendiri mmg malas lah kan...hahaha...


pada penggemar puding mcm aku, mesti akan jatuh cinta jugak...pastu boleh feeling kerabat diraja sekejap...ekekek...

60 comments:

ANNA MARIANA said...

sedapnyaaa...
terliur tengok...

amirah said...

resepi dia dah bocor kan. dulu orang kata resepi dia yg susah nak cari. tp memang nampak sedapppp..tak pernah rasa. lagi teruk dr ko...huhu

♥ Wina ♥ said...

aku suke puding tapi jarang² dapat makan sebab aku malas nak buat hehee

yang ni mmg x pernah rasa..sedapnye la hai tengok...

diana said...

Kat sini pun susah nak jumpa.kena cari orang la nak buat.buat sendiri memang tak la..haha...

lizz said...

sedapnyer...belum pernah merasa lagi...ni...& tak pernah tau pun ader puding raja ni...
walopon cek orang pahang...hehe..ni yang nak kena carik puding ni....

Fazleyatul Aini said...

saya pernah makan sekali, sesudu je rasa sebab Ya Allah manisnya la hai. Lain orang lain citarasa kan. Saya tengok kawan sy makan sampai ke titisan yang terakhir hahaha. Saya sesudu pon berkerut2 nak telan

wahida said...

fazleyatul aini: mmg agak manis sbb buah2an yg dia pakai semua manis2 mcm pisang lemak manis, prune, cerry.. tapi telan habis sbb sedapppppp sgtttt...

NM03 said...

kuih jala mas dari kelantan aku tau la beb... yg ni pestaim dgr. aku geng shidi ngan adik tak reti mkn puding. hehehe....

Nurzakiah Hanum said...

sedap kan

Zee Suhaini said...

pernah dengar tapi tak pernah makan..nampak sodap..

adrianna syaz said...

Ni baru saya dgr nama puding raja..tak pnh tgk pulak tu..huhu..mesti nak kena cari ni...nampak sedap..nyum nyum..

Rai Ourkizuna said...

Allah..aku lagi lambat kot..mmg tak penah dengar.. hahaha..

RamRamCute said...

sedap ye wahida...ramai kata pudoing raja ni sedaptapi susah nk dpt bukan calang orang yg boleh membuatnya....erm...kat mana nak beli ye?

Rizziela said...

SAMALAH..kita ketinggalan zaman.. xpernah dgr pun namanyer

Kakzakie said...

Kenapa kakak tak tahu langsung puding ini. Kakak lagi lambatlah. Nak kena google ni...

Crew Fathi said...

Sodapnyaaa!!

emy pokden said...

sedap n manis giler kan...hehehe..ate aku kan orang pahang tp bukan kerabat ok..hehehe

wahida said...

ramramcute: ada blog yg buat jual ni kak..tapi yg saya punya ni, saya order thru sepupu saya...dia order kat facebook...saya pun tak tau sapa...

Hazmin Hamudin said...

Eh. Kenapa saya tak pernah tahu kewujudan puding raja ni. Rupapun baru pertama kali ni tengok. Haha. Kesian betul.

Dee said...

tengok sedap...pernah dgr gak before this pasal puding diraja ni..tp aku mcm adik kot..kureng sket puding2 ni..hehehe..

nea lopah said...

Ooo mmg sedap... menu wajib org pekan ni. hehe
salam perkenalan! follow sini jugak

faraherda.razalan said...

Makcik sy expert bt puding raja. Dpt tempahan smpi Kedah sane. Hehehehehe.....

Psst, puding raja makcik sy one of fav kerabat raja Pahang.

attyfir said...

kty pun belum penah lagi makan puding raja seumur hidup kty

wahida said...

nealopah: tengs follow sini, will get ur blog then..

faraherda: wow!! ye ke nok...hebat tu...cer bagi link makcik ko tu...

norhidana miswan said...

telan liur nengok kak... aku lg lah belum penah rasa... penah nengok kt rancangan tv adalah...

JunAina said...

Akak tak pernah merase pun...tapikan bila ada pisang kat dalam tu rasa cam tak tertelan pulak...

sudipVSsenduk said...

nampak sedap.. tapi manis sesangat ke?

wahida said...

sudipVSsenduk: manis, tapi sedap!! ekekek...

Shima Harel said...

aku pon mmg suke pdg ni.. pernah buat 2 kali.. jala die suke hati aku pny jala.. xlah fine sgt mcm dlm pic tuh.. tp mmg sdp

ietams said...

saya pun ketinggalan..
tak tau & tak pernah rasa pun puding ni..huhuhuhu

Mummydearie said...

Akak pun tak pernah rasa puding raja ni. Eh, teringin pulak nak rasa macam raja2 jugak!

♥ dak pink said...

Nasib baik tak pregnant, kalu tak mau mengidam ni.

Emy Tak Kecik said...

nmpak sedap...tp xpernah try lagi
:)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap akak tengok wahidah... rasanya TV3 ada keluar resepi tak salah akak... masa tu bulan ramadan rasanya.. penggambaran betul2 depan istana pahang tu.. cara nak bust puding diraja ni :)

Anonymous said...

Kat pekan pahang senang la nk dpt.. org yg buat ni pun org pahang.. kawen org slgr.. prnh nk try buat tp asik x jd je.. tension..
#ana

Anonymous said...

Kat pekan pahang senang la nk dpt.. org yg buat ni pun org pahang.. kawen org slgr.. prnh nk try buat tp asik x jd je.. tension..
#ana

NenetPenne (NP) said...

kat kelantan ada u!
memang mahal kot sebab tengok pada bahan2 yang digunakan... jala mas tu je pun sekeping kecik pun dah RM1.00

Nafira usof said...

aku pon hantu puding gak wehhh.
giler terliur tgk puding raja ni.. aku pernah tgk puding nih kat TV.. tapi x pernah lagi rasa. sedapnyeeee!

Khai♥Rin : anies said...

ada seseorg beritahu sy ada d jual kt TTDI...tp TTDI tu bsr... waaaa nk mkn jggggg

GREENJADE said...

hari tu cuba buat sendiri..lepas 'melantak' kt rumah my auntie..

tp..mungkin tuanku raja pun x sudi nk jamah homemade aku gamak nye..lain bangat deh..katenye...kih kih kih..


uhuhuhu

::NureeN:: said...

terliur aih...
nak gugel la recipi.. bleh try

Cik Eka said...

eka penah dengo tapi tak penah rasa..
aduhh teringin la plak. Nampak menyelerakan sungguh

cindyrina said...

Nampak sedap kena la cari supaya boleh rasa pudding raja nih

AnneRaini said...

xpenah mkn lg sb akupun xtau sape ada jual.

AnneRaini said...

xpenah mkn lg sb akupun xtau sape ada jual.

Zawiah said...

ini first time tgk n dengar ...

Pn Sheila said...

mmg sedap puding raja ni dah lama x mkn ms bln puasa... yum yum...

Daddy Ziyyad said...

aku lagi lah kesian nok...tak pernah tahu pun kewujudan makanan ni...lepas baca entry kau..baru tau hahaha

Jumria Alimuddin said...

salam...

1st time dgr & 1st time tgk pudding diraja...tp tgk pic memang mcm best...da ka jual di Sabah ni ek?

azieazah said...

Dengar nama menu, pun dah agak ini mesti hebat. Kalu sedap camtu, mahal pun takpa...

munna said...

Mmg sedap puding raja ni.... Mmg standard harga dia mcm tu..... Munna mmg cari puding ni sokmo bila bln puasa

BUNDA a.k.a KN said...

kuning berseri...nama pun puding diraja..nampak pun dah sedap..

NEKCIK said...

asalam..nekcik tengok jiran nekcik buat utk bunda PM tu ..susahnya....

HeNRieTTa JoSe said...

Rietta pnah dgr...tpi ini la kli pertama rietta tgk....

CaDLyNN said...

ek..tak penah dgr n makan..sedap ek kak....ni teringin ni...

POHPALEH BURGER said...

hehe terase kembang lak idung ni bila ko puji makanan kampung aku... hehe senang je nk buat mende ni.. cuma pisang tu kene carik yg betul2 time.. kalo dh masak sgt nnti bila goreng dia lembik dan berminyak..

tp terus terang.. puding ni mmg best..

lg satu.. kt pekan ni... pisang lemak manis adalah pisang paling mahal berbanding pisang lain.. sedap mkn mentah, goreng maupun puding...

wahida said...

pohpaleh burger: oooo, makanan kampung ko rupanya...hehe...sedap la noks...aku sukaaa sgt!! tapi nak dpt pisang lemak manis ni yg payah ni...baru ingat nak buat sendiri...muahahahaha...

Amanda Suria said...

Zaman sebelum di komersil kan..agak2 kena pancung x if org biasa mkn? If yes sure dh ramai mati...

durin kitchen said...

salam semua..

Actually my wife ada membuat dan menjual Puding Raja. sesape yang nak rase kelazatan puding raja tu..boleh lah tempah dgn kami. My wife adalah anak kepada penjual 39 jenis kuih talam di Wakaf Che Yeh Kelantan. jom tengok ni http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0901&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm so..if U all teringin nak makan or nak buat tempahan puding raja ni untuk sebarang majlis blh email kami di durinkitchen@gmail.com ;-)

Anonymous said...

FB Tok Mak ada jual..tapi kena tgk jadual trip dulu..