nuffnang advert

Tuesday, October 8, 2013

masak masak simple

Assalamualaikum semua...
lama pulak tak tayang n3 masak2...kehkeh....macam la masak special sangat kan, siap nak tayang2 bagai...

 kari telur pecah..korang biasa makan tak kari telur pecah? aku lagi prefer buat kari telur pecah mcm ni drp kari telur biasa tu...lepas tu letak kentang banyak2...i like....kat rumah tu, aku sorang je kot suka mkn kentang, hubby amek seketul dua je....
anak2? lagi tak layan kentang...huhu....

 judu dengan sambal ketuk...kat rumah tu, takde sambal mcm tak best...mcm tak kena je tekak tu, so, kalau masak2, aku akan pastikan sama ada kena buat sambal belacan, sambal ketuk atau sambal ikan bilis kering hitam tu...sebagai penambah selera..
takde sambal kering mcm ni, tak syok ah...tapi kena tanya hubby dulu la, dia nak sambal apa, kalau dia nak sambal ketuk hari tu, kita buat sambal ketuk lah...kalau kata sambal belacan, buat la sambal belacan...
resepi sambal ketuk kat sini

 pastu ada ikan bawal goreng besar dan gemuk2...apa2 ikan pun kami suka mkn panas2, aku suka mkn yg part tepi2 tu, sbb garing...heheh...ekor ikan pun aku suka ratah... :)

sayur pulak buat bendi tumis kicap....yum yum...


simple tak lauk aku? simple je kan...lauk org pemalas gitulah nok...ekekek...
ok lah, bye!

46 comments:

♥ Wina ♥ said...

samalah kite beb..kalau ikan suke garing², panas²..part ekor tu memang aku chop awal² ngeee

kalau telur pecah tue aku selalu buat masak lemak cili api cam tu, belum cuba ngan kari lagi

Qhaifa Nur said...

kari telur pecah tuh paling best..dapat cicah dengan lempeng aduh sedapnya wahida...

Nurzakiah Hanum said...

simple but sedap

ain.ya.nun. said...

Sebab resipi sambal ketuk tu la aku bertemu jodoh dengan blog ni ;p

lieyalatif said...

hoi nok! kejam ko nok...telan2 ailiyo pagi nie....

ye nok aku suke kari telur pecah gini..sambal telur pecah pun aku suke...kene plak ngan sambal belacan....eh sambal ketuk ko pun menarik nieh....

mamasuri said...

lauk pemalas?...kalau sy..ni dah kira rajin dah ni...

CaDLyNN said...

kak..simple tapi sedap ni!
boleh tiru pasni.hehehehe

Fizah Mohd said...

sedap tu..pagi2 lagi buat saya terliur aje :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

smbl ketuk mmg mbleeessss laaaaa

Zee Suhaini said...

sambal ketuk??tak pernah terai..pestime dengar ni..yang sambal bilis tu tau ler..nampak cam best..

cikceriacorner said...

simple ape kak..tu namanya rajin..byk tu lauknye..xnak jemput makan ke?heheheh

Rai Ourkizuna said...

pepagi buat onar ngan perut aku ye ko..hahaha..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

gitu hg kata simple..
kalau aku dah meriah dah tu.. akuslalu buat lemak cili padi pecah telur, kari tak pnah try lagi.. nnti leh try, arap asben suka lah..

eLLy said...

Nok aku laparrrr....


psst aku dah update sila la perchayaaaa!!!

norhidana miswan said...

gini ko kata simple kak... ish2

NM03 said...

jah

ooo jah








bila nak wat potluck lagi

JunAina said...

Akak ikan suka bahagian kepala sebab ekor tu abah dgn anaknya dah chop dulu.

Fazleyatul Aini said...

nak try buat sambal ketuk tu tapi malas. tolong buatkan bleh hehehe

Mummydearie said...

Walaupun simple yang penting kena dengan selera kita. Akak dan suami pun suka kentang. Kita beli 5kg kentang untuk stok setiap bulan. Yg makan, kami berdua aje. Terbontanglah juga kalau tengok menu berasaskan kentang nih.

Eye_nee said...

ini macam kalu bukan simpel ni noksss..ni complete set ni...

Shima Harel said...

kalau malas xder makne nyer nak masak... aku ni lg la malas kak.. dinner mi sop ker, sandwich ker, pasta ker.. lagi lah malas.. weekend jew aku masak mcm ni.. anak2 dh mkn sblm amik dr bbsitter.. so, munch2 jew mlm.. hehehhehe kire rajin la ko dr aku kak...

eima said...

lama x dtg sini ... minggu lepas ai sebuk sgt .... tak sempat nk bw ...entry sendiri pun idak la aku membuatnye

Munnafendy said...

judu tu apa?

Hazmin Hamudin said...

Ni bukan simple ni. Ni boleh tahan dah ni kak. Terus lapar. Haha

Anis Shafeera said...

ni bukan menu simple dh ni sis..heheh..selera btol tgok menu sis...lelapo puloksss.. :)...
ikan bawal di dalam bayangan nih..heheheh

siti alfakhishah aman said...

banyak jugak lauk simple kan.. hehehe

lagi suka telur pecah masak sambal @ cili api..

adrianna syaz said...

Pandainya akk masak..nanti sya nak try buat sambal ketuk akk tu.hehe

Nafira usof said...

aiyooohhhh.. bikin lapar saja n3 ko nih noks!!

aku gi makan dulu lah! bye!

lizz said...

simple macam tu siap ader kari bagai tu..nok kalo macam tu simple...masakan i ni aper la kategerinyer hehe..
kari tu tahap leleh ailio nengok sambal ketuk tu pun sodap...acaner nak buat tu ek...judu tua per?..

amirah said...

simple mende nya kalo dah meleleh air liuq ni oit...hahaha..sedap sedap. best best. simple lagi best.

syariza09 said...

dah lama tringin nk buat sambal ketuk tu, tapi tak terbuat2 lagi

Kesuma Angsana said...

simple2 pun tapi nampak sedap sgt !

GREENJADE said...

sambal ketuk tu bikin hati ku meratap sayu...kijam ko noks..! nangis cacing2 ku kebuluran. uhuhu

wahida said...

all: judu tu 'matching'

heheh...

Ann Ishak said...

lauk org pemalas tapi perhhhhh meletopsss sedap nih :)

Fiza Rahman said...

Laparrrrrrr. Tak kluar lunch tadi.

.:fyzz:. said...

sedap nok..aku suka yg kari teluq katok tuh..(ckp cara orhang utaqha..sedap kan..hat yg simple la sedap..

ct shah said...

jah,cane wat bendi tumis kicap?sebb aku selalu buat bendi goreng biasa jer.
ikan bawal goreng tu sedap noks.aku pun suka side tepi2 ikan tu.

wahida said...

ct shah: haha...tumis bawang merah bawang putih mcm biasa, letak kicap!! siap!! :)

ArELeEz said...

kari telur pecah tu mmg t'baheklah..!

akubiomed said...

Walaupun ringkas tetapi menunya banyak.

Tina Othman said...

Ya ampun tak perasan ada kredit sambal ketuk, tima kasih ye

Sedap kan makan dgn nasi panas, ni yg rasa nak buat kari pecah telur ni biasa guna telur rebus je

::NureeN:: said...

bendi tumis kicap tue kami semua suka tau.. tp nureen buat x der kuah..
juz tumis bwg tarook ikan bilis bior garing patu boh bendi n kicap skali, grg sekejap skali bwg besar n siap.. mmg rangup hehe
kuah x der juz kicap yg lekat ckit2 jerr kat bendi tue

Khai♥Rin : anies said...

penah try kari telur itik?

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

macam ni simple? ni dah kira sedap dah ni nak makan ..:)

Amanda Suria said...

Ini bukan menu pemalas ni nok...ni dh mastercep..ada 2-3 jenis lauk....syabas bette...