nuffnang advert

Thursday, September 19, 2013

Cuti2 Kuala Selangor: Muzium Sejarah & Taman Alam

Assalamualaikum semua...
masih lagi berada di Bukit Malawati...lepas dah bergambar kat meriam, jom lah kita masuk muzium sejarah...

 nak masuk muzium ni tak yah bayar, sbb dah termasuk dlm tiket tadi...

 ha...tu lah muzium...

 depan muzium ada lagi meriam...

 suka sgt gambar ni, sbb ada Rumah Api dan meriam sekali...mengadap Selat Melaka...aku ada beli FM sebijik rupa gini...sebelah kiri ada rumah api, sebelah kanan meriam...cantik tau FM tu...eheh...

 layankan je la perangai sentap si adik tu...hahaha...

 pemadam api beroda jenis buih 50 gelen ni diimport dari United Kingdom...digunakan di ibupejabat polis seluruh Tanah Melayu sekitar tahun 1940-1945...

 antara yg ada dlm muzium ni...batu nesan...tapi batu nesan sapa ntah...tak ingat pulak...


 adik tgk polis ni, terus dia ckp "eh, macam Sarjan Hassan la!!"  hahaha...budak2 ni mmg peminat tegar citer Sarjan Hassan tu..



 jakun dgn meriam kecik neh...huhu...
sebenarnya kami nak lama2 lagi dlm muzium ni, sbb kami mmg suka sejarah especially hubby aku tu dan aku boleh nampak anak aku si abang tu pun ikut jejak daddy dia, sukakan sejarah...tapi tak boleh lama lah kat muzium ni sbb kak Dee dah tunggu kat akuarium tu...

 suka gambar ni sbb ada pokok besar, ada meriam dan ada bendera Selangor...
yeahhhhh!! hidup Selangor!!
*tetiba*

 dah puas amek gambar, kami naik trem lagi nak pi akuarium pulak..kak dee dah tunggu kat sana..

 haaa...tu dah sampai...Taman Alam Kuala Selangor...

 tak banyak gambar ikan yg aku amek...huhu...amek gambar budak2 ni laaaaagi bagosssss...

 ni je lah kot gambar ikan yg aku amek..hahaha...
yg lain gambar blur...lagi pun tak byk sgt ikan kat sini noks...boring kot...huhu...

 gambar ni propa je lebih...hahaha...
eh, tapi mmg ada ikan pun kat dlm kolam tu...

 pastu kami masuk pulak muzium ikan air tawar...apa yg ada? ko tgk je lah bubu2 ni semua noks...kahkah...


 ni bukan bakul biasa tau...ni pun dikira bubu utk menangkap ikan...

 boring weh masuk sini...baik aku layan monyet ngan lotong kat bukit melawati tadi...hahaha...

 dah dah jom balik...

sebelum balik, mcm biasalah, carik FM dulu...FM kat kedai ni mahal tau...rm6 sebijik...grrrrr...beli 10 ketul baru dapat rm5 sebijik..nyammmmpahhhh...
kak dee, ko gelak kat siapa tu, suka benar nampaknya tu... :)


37 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

huhu.

ni yang kena naik keretapi naik atas tu eh?

Nurzakiah Hanum said...

yezaaaaa pg mane2 kena beli fm

wahida said...

rapunzeel cikilolo: ye sayang, kena naik trem kalau weekend dan public holiday...kalau weekdays boleh je bwk keta sampai atas...

Kakzakie said...

Mata kakak lebih tertumpu tengok gelagat anak-anak yg ceria. Suka!!

lieyalatif said...

pic ngan dee tu aku suke noks...nampak korang ceria n hepi dgn cuti2 nieh...

Fazleyatul Aini said...

nak FM ! hiiiii

emy pokden said...

seronok anak2 ko aku tgk..ni kalau bwk suri n darin mau dia happy jugak...ok gak g sini kan..leh mak pak jalan2 bawak anak2 sambil exercise..hehehe

Dee said...

adoi..rasa rugi pulak tak masuk muzium..gara2 takutkan lotong..nok..sorry kau tak dpt berlama2 kat situ ye..

gambar last tu..aku gelak sbb aku terperanjat harimau atas meja depan tu..kau lupa ke? tu mujur aku tak layan suami kau amik patung monyet kat hujung tu..kan ada ular getah..isshh..aku rasa bukit malawati ni mmg aku tak jejak lagilah..aku boleh dapat sakit jantung kat sini..muahaha...

Ujie said...

nesan yg kecik tu bentuknya...mcm org!

Qhaifa Nur said...

menarik juga datang sini wahida...
FM tu menarik betul...

wahida said...

dee: sumpah aku lupa pasal ko terkejut harimau atas meja tu...kahkah...

lagi satu, ko jgn layan shidi tu sgt, dia tu lorat sikit....ekekek...

lizz said...

bawak anak2 kat tempat macam seronokkan..
selain tu dapatla dierang mengenali sejarah ...nampak2 anak2 wahiida seronok betul tu...
gambo yang dekat pokok tu memang lawo...jelita u...

Cho Zila said...

selalu nak pergi situ tapi tak kesampaian sbb suami kata leh gi lain kali (maalumler selalu gi KStu)...
bestkan.. akak suka gi tempat cam gini tak mahal ngat kira cuti bajet...
wahida nampak semakin comeller sekarang... kurustu rasanya dari dulu dah kurus kot.. mukatu nampak cam berseri2jer...

Tihara said...

nak fm, hahak..rindu kat kuala selangor ni..tempat kenangan tecik2 dulu :)

♥ Wina ♥ said...

cantek gambar semua!

NM03 said...

kalu ko pegi lagi aku nak kirim monyet tegantung tu. nak gantung kat leher qausar. hehehe

AnneRaini said...

Xpernah aku smpi sini. Entah bila thn agaknye. Hehe

mamyharraz said...

happynya tgk korang.
pic jgn ckplah clear mata ni menegoknya cun!

JunAina said...

Awai tahun dah bawak anak2 nai kapaiterbangmerah so akhir tahun kena cuti bajet2 hah bawak depa pi sini jelah...hahaha...dasr mak kedekut!

Jalan2 ngan geng best jugak ek?

Rai Ourkizuna said...

husband aku tobat takmo pegi tempat gini..boring katanya.. boleh tengok2.. nak tengok2 baik pegi shopping mall.. boleh gitu? grr..

Nafira usof said...

patut lah ko selalu melawat tempat bersejarah.. tapi aku suka jer baca citer jalan2 ko. dapat gak aku ilmu sket2.. hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

Bestnye...siap ada tram...bleh lew rietta pergi sna bila trun selangor nnti....

Amanda Suria said...

menarik ni...boleh bawak anak dara aku tuh..bukan apa..dia memang suka bab2 muzium ni...

ArELeEz said...

beli x anak monyet yg t'gantung2 yg colourful tuh? cantik gak klu wat aksesori keta. sangkut kat tempat sandar tu haa..!

wahida said...

areleez: tak beli...tapi anak2 kak dee beli lah...anak2 aku dah banyak patung rupa gitu, sudahnya at last masuk stor jugak...hahaha...

akubiomed said...

Tak sempat masuk muzium ketika ke Bukit Melawati sebab sampai pun sudah lewat petang.

Kalau ke sana lagi hendak masuk muzium pula.

Daddy Ziyyad said...

Dalam tahun ni, dah 2-3 kali aku sampai area ni, tapi tak naik pun ke atas tu nok...tgk gambar2 kau ni, rasa nak gi lagi ke sana..:)

Daddy Ziyyad said...

Ye la..nisan yg kecik tu macam orang!

Nyamuk Terbang said...

seram ada batu nisan tu

eB said...

nk gi nnati aku roger kau eh? cam minat plk :)

Mummydearie said...

Pemadam api tu kalau saya yg guna, sure api tak padam saya yg terbakar..hehehe...

CaDLyNN said...

adik kuat sentap ek..hahahaha

tp comel!

:: Mrs.Eady :: said...

Syokkkk!

Ema Johari said...

jarang pergi ke tempat-tempat menarik kat selangor ni...

Khai♥Rin : anies said...

ada plan nk ke sini sblm ni tp ntah kenapa, ada je hal yg x leh d elak...

Hazmin Hamudin said...

Apa la muzium ikan macam tu. Tak terjaga dengan air pun tak tukar baru. buat malu orang selangor je. Hehe

Miela Asmila said...

Mila cari maklumat tentang kampung kelip kelip jumpa blog ni..
Satu persatu baca.. Mcm best gak tempatnya..dari shah alam ke sini tak jauhpun....jom bercuti