nuffnang advert

Monday, September 23, 2013

Cuti2 Kuala Selangor: Faridah Mentarang Bakar

Assalamualaikum semua...
kak Dee n kak Tina teringin nak pekena mentarang, so, marilah kita mencari mentarang...
masa ni dah senja sebenarnya....kedai yg jual mentarang tu byk...tapi yg buat mentarang bakar dah tak byk bukak waktu senja mcm tu...

 nampak Faridah Mentarang Bakar ni masih bukak, apa lagi, kita serbu!!

 kita bakor! kita bakor!

 trip kali ke 4 bersama kak Dee...
eh, macam klasik la environment gambar ni...suka suka...

 jalan jalan cari makan lagi...ni sebenarnya kami baru balik dari Sg. Besar lawat mak aku kat kampung...

 budak2 ni nampak buaian, dah tak heran kat kami dah...
gambar ni taken by anak aku si abang..
amboi bang, amek gambar Mimi nampak?
:)

 tu dia mentarang dah sampai...kami dah pernah rasa mentarang bakar ni...boleh klik sini utk baca...
so, kedatangan kami kali ni lebih kepada nak teman kak dee n kak tina yg teringin nak rasa mentarang...

 ni lah mentarang bila dah di close up...serius, mentarang bukan tekak aku...bukan geli ke apa, cuma dah pernah cuba sekali, cukup lah kot...janji dah pernah rasa...
ada org suka sgt mentarang ni tau...ada yg buat tomyam, masak lemak, dan kalau kena pada cara masakan tu, mentarang ni sedap lah...
kali ni, aku tak mkn seekor pun...aku duk tgk je...air pun aku tak order...lokan Sabah tetap di hati...ekekek...

 nampaknya anak2 kak dee suka...kak tina pun suka...tapi rasanya kak dee pun mcm aku, tak berapa gemar, rasanya dia try seekor je kot...ekekek...
tekak masing2 la kan...

eh, abang pun dah suka mentarang la!! dulu punya susah dia nak telan mentarang ni...kali ni dia boleh telan ok lah kan..gud boy...


so, pada korang yang nak rasa mentarang bakar atau mentarang masak apa2 je la, korang boleh la datang di sekitar jalan Kuala Selangor - Sungai Besar...sebelah kanan ke atau kiri jalan ke, mmg banyak je kedai2 mentarang ni....tak semestinya korang kena pergi kedai ni je...
tapi kali ni kami dapat kedai mentarang yg service dia out sikit...banyak kali order air, tak sampai2, lepas tu dah sampai air pulak, air yg sampai tu salah...grrrrrrr....bertabah je la...

39 comments:

Puan Awin said...

amboi kak....jauh ye mencari mentarang...

4feet8 said...

kak, rasa dia mcm pepahat ke?
teringin nak rasa. tapi bila member cite lepas mkn dia muntah2, mcm takut nak try.. sy perasan spjg jln ke kuala selangor byk dijual kan..

wahida said...

puan awin: eh tak jauh la, dekat je dgn rumah aku kat rawang tu...lagi pun nak balik kampung masa tu...

4feet8: ha, boleh kata mcm pepahat tu la rasa dia...mentarang ok je sebenarnya, tinggal lagi mentarang bukan tekak aku la...
member ko tu muntah2 mungkin sbb perut dia tak boleh terima kot mentarang tu...ekekek...tapi ramai je yg suka mkn mentarang ni...

ko cuba lah dulu, tak cuba tak tau kan...

NM03 said...

mmm... sedapnyer lokan!

Elle Kamarudin said...

ko memang bakar line pagi2 nih..arghhh

Qhaifa Nur said...

kalau lalu kat sini sure singgah...
sedap tau mentarang...

♥ Wina ♥ said...

aku x pernah makan mentarang nie beb..hukhukk

Eye_nee said...

lebih 4 5 kalai mak akk beli dah sis mentarang ni...tp mcm ko jugak lah...mcm tak rasa nak mkn nya..jd akk tak makan..suami ngan abg ipar akk suka...

JunAina said...

Mentarang tu glamer kat Perlis noks tapi akak tak le gila makan mentarang sampai tiap2 kali balik nek kena cari. Kalau ada makan kalau tak de tak le ralat pong...heheheee...

Fazleyatul Aini said...

saya pon tak makan mentarang huhu

attyfir said...

Kty lak walupun selalu balik kg..kdg byk je tgk org kt tepi jln jual mentarang ..tp lom pnh lagi terai..

tkpe oneday nak cuba jgk..

Tina Othman said...

Hem tak penah lg mkn dan rasanya tak advance kot nak try hehe

sudipVSsenduk said...

kalau kupang, ko layan tak?

Rasp said...

ye lah kan sis...
tekak memasing...
i lum pernah try ni...
kalo tgk rupa cam geli lak nak telan...
tapi tak tahu lah kan...
tup tup tup leh jatuh hati lak kannnn hehehehehehehe...

Rai Ourkizuna said...

aku tak penah makan mentarang.. pepahat pun tak penah.. jakun betul.. haha..

Dee said...

cukuplah sekali aku rasa..hahaha..bukanlah geli tapi mcm kau ckplah..tak berapa kena di tekak..kehkehkeh..tapi anak2 aku tu mmg suka..

wahida said...

sudipVSsenduk: kupang boleh mkn jugak la, tapi bukan feveret...huhu...

Rizziela said...

Rasanya tekak sy pun x dpt nak terima mentarang ni...

Zawiah said...

mentarang kat sini mmg susah nak ada . klu balik drp bagan datoh , kekadang akan singgah beli mentarang bakar kat situ ...

Kakzakie said...

Dari dulu hingga kini kakak tak pernah jumpa atau merasa mentarang ni. Puas cari di JB tak jumpa-jumpa..

memmetlenggeng said...

memang selalu lalu dekat kawasan orang jual mentarang ni sebab kg mak mentua di Sabak Bernam.

akubiomed said...

Belum pernah rasa. Saya suka makan kerang rebus.

Daddy Ziyyad said...

Ada pernah try pepahat..Aku kurang suka...Makanya,aku rasa, mesti aku tak suka mentarang ni...mentadak goreng kau pernah makan tak nok? bahahaha

Nafira usof said...

aku tak pernah try lagi bendealah nih. kalo ade rezeki nak gak try rasa..:P

♥ dak pink said...

Mentarang ni masak pedas kena je dgn tekak aku. Bajet2 mcm makan kerang je. Haha.

.:fyzz:. said...

abang suka bebenar makan mentarang tuh noh..

Nafisa81 said...

mentarang? tak penah jumpa la...

lizz said...

nyum sedapnyer best ni...pernah jugak makan memang sedap...

lizz said...

nyum sedapnyer best ni...pernah jugak makan memang sedap...

Khai♥Rin : anies said...

penah adik ipar bw blk mentarang ni tp kiteorg x mkn sbb xde sapa yg reti mkn hehehe

eima said...

tak penah mkn ... aku penah mkn siput yg kurus tu je .. ingatkan tu mentarang .... tak suke jenis cengkerang ni kecuali kerang

Shark Kay said...

owh..
x pnah try lg nie..
mentarang pn br knal nie..
hehe.

Ema Johari said...

tak pernah makan mentarang ni..tp rasanya tak nak makan kalau diminta makan pun...hehehe

amirah said...

dah lupa dah rasa dia camne. lebih kurang kepah kut. tak berapa nak kena dgn tekak jugak..

seri.selaseh said...

komen mentarang tu cam tak bess je.. huhu. Gambar dah cun dah..

Ke kena cari sos dia yg sesuai kot.. cam kopok lekor. Dpt je sos dia yg bess, mmg x bleh berenti makan kopok lekor

Hazmin Hamudin said...

banyak kali lalu jalan tu tapi tak terngin pulak nak try mentarang bakar ni. hehe. Mesti tak sedap ni.

Sukma Haron said...

tak pernah rasa mentarang, tak reti nak makan yang sewaktu dengannya...haha

Amanda Suria said...

aku suka mentarang..first time makan masa hantar kazen aku nikah kat area yg banyak sawah padi tu..dekat2 sg besar kot..tanjung karang if x silap...best..aku beli 5kg buat sweet sour..

Miela Asmila said...

Mila dan cik huby penah makan mentarang...tapi sesuai drngan kami kot...balik shah alam..kami muntah muntah n cirik beri... Mc 2hari encik suami