nuffnang advert

Thursday, August 22, 2013

semua untuk mak

Assalamualaikum semua....
hari Sabtu lepas mak dtg rumah aku, beraya katanya...tidur dua malam kat rumah aku...syok ah mak dtg...mak dtg dengan adik kesayangan aku tu, Dik Emy...sejak mak dah pencen ni, mak berjalan sajer...ok lah tu kan, dulu masa mak bekerja, mak susah nak gi sana sini...Sabtu Ahad pun kengkadang mak kena keje...
so, bila mak dah datang, aku masak2 lah...semua utk mak...tak main lah beli kat luar okeyyy...

 gigih pagi2 bangun goreng bihun...
ikhlas untuk mak.

tengahari pulak buat masak lemak udang cili padi + kacang panjang...hubby carik udang yg besar2...sekilo rm30...mahal pun tak kisah...
ikhlas untuk mak.

 dijudukan dengan sayur campur, kobis bunga + cendawan + kacang panjang
ikhlas untuk mak.

 hari pertama mak sampai, buat sup tulang...beli 2 kilo...kebetulan ada tetamu yg dtg beraya rumah aku, anak buah aku, Saiful dan family, dan kwn lama aku, Iha dan family...aku jamu dgn sup tulang ni jugak...rezeki dorang...langkah kanan namanya tu...Alhamdulillah...seronok tgk dorang mkn bertambah2...resepi sup tulang boleh tgk sini..
yg special sup tulang ni sbb ni bukan tulang biasa, tulang rusuk...2 kilo rm50...mahal pun tak pe..
ikhlas untuk mak.

 dijudukan dengan sambal ketuk..resepi sambal ketuk boleh tgk sini...
ikhlas untuk mak.

mak dan cucu sulung dia, Arel...


kalau mak lama lagi kat rumah, mmg aku akan masak mcm2 lagi...maklumlah, kalau balik kampung, mak selalu masakkan masakan utk anak menantu cucu dia ni....huhu...tak kira mak penat ke, mak tetap curik masa utk masak jugak...
so, kali ni mak dtg, aku pulun masak yg special sikit...mak ckp aku rajin...hahaha...mana tak rajin, bukan selalu mak dtg rumah...ala mak, ini pun tak seberapa mak...nak dibandingkan dgn apa yg mak masak utk kami...mak pun bukan selalu dtg rumah along...
lepas tu malam2 kami anak beranak bersembang sampai pukul 3 pagi ditemani dgn teh tarik special jugak...berulang kali mak ckp teh tarik aku best...boleh bukak kedai...ekekek...apa2 je lah mak...



semoga Allah terus berikan kesihatan yg baik buat ibu kesayangan aku ni....amin...sayang mak sgt2!

41 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya
anak yg baik

Lynn Hamzah said...

tentu mak seronok kan...dan lepas nie comfirm mak rajin datang rumah lagi...hehehehe...

Ena said...

terbaik lah semua menu tu..

A'a kan.. bila mak & family kita datang rasa mcm nak buat yg terbaik je.. eh! kalo kawan2 datang pun kita akan cuba beri yg terbaik kan.. suka suka..

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Pepagi dah buat aku lapar ☺☺

Mak datang mestilah nak makan sedap2.

♥ Wina ♥ said...

terliurnyeee tgk meehoon goreng tu beb!!

sgt moist gitu!

lieyalatif said...

betul tu noks...bile parents kite ckp nak datang umah ape lagi nak tdo...rase besar rahmat kan....mcm2 plan nak masak nieh sambut mereka dtg heheheeheh

Fazleyatul Aini said...

bihun tu nampak sedap. banyak rencah
sup tulang tu feveret ! tapi tak selalu dapat makan, time special macam raya ke, adik beradik semua balik ke. sebab ayah tak boleh makan sangat daging ni. nanti kalau mak masak, dia tak dapat makan, dia tengok je pon tak syok kan wuhuhuhu
saya pon sayang mak saya !

ieda immi said...

perghhh untungnyee mak bila anak dah pandai masak2 nie .. kecur liur kite mak !

attyfir said...

mesti mak ida bangga..
tgk sup yg ida masak pun mmg nampak mabeles.kena lak ngn sambal tu.

Anonymous said...

Baguihh, anak yang rajin.

Kita ni kalau mak datang memang tak kan menang tangan kan. Semua nak buat macam yang mak buat bila kita balik ;)

-Dakpink-

nuyui a.k.a miss YUI said...

tergoda tgk tu..huhu..

cntik mak akk..masih jelita gtuuu.

Eye_nee said...

demi mak kan sis..mcm tu lah didikan mak pd ko sis..dan dpt kita lihat mcma mana pula ko melayan mak ko....tahniah sis..selagi ada hayatnya berbakti lah dgn sepenuh hati kan...

Rai Ourkizuna said...

hebatnya ko.. mak aku datang rumah aku pun dia yang masak.. bahan kami beli la.. tapi aku takut nak masak.. takut tak menepati selera dia T_T

Vee said...

aaamin , insha Allah .
sup tulang tuh dah jadi keperluan kat umah nih . dlm sebln mesti ada beberapa kali sbb feveret abg ipar . saya gerun bila tgk minyak yg byk . maka perah limau atau air limau mesti ada klu mkn sup nih ...

AnneRaini said...

samela nok..kalo family aku dtg baru smgt nak buat mskn lain mcm sikit sbb ramai tukang mkn.. kalo berdua je malas nak beria.

Cik Puan Rara said...

selagi mak ada,sanggup buat apa saja kan kak. =)

Maria Firdz said...

udang tu mnyelerakan... :)

Khai♥Rin : anies said...

kalu mak dah memuji tu, maknanya mmg betul2 superb sedap la tu kannn

Angah said...

mak segalanya....
mcm kakak je mak kau nookkks,.
teh tarik satu haha

Nafira usof said...

bertuah mak ko~
dapat layanan istimewa. dapat makan sedap2 haaa..
tahniah weh~ sebab aku yakin mak ko mesti happy dgn layanan ko~ ape lagi tugas anak kalo bukan gembirakan mak ayah kan~

eima said...

bgs nye kan ko kan kak ...
klu kami ni mak dtg kami yg paksa die masak ... hahaha

GREENJADE said...

gud daughter la u nok..sume sedap2 pulak tu.
berbunga2 hati mak bila kite masak feveret food dia kan..

Munnafendy said...

nk jadik mak angkat buleh?? hahaha

Kakzakie said...

Mak happy, anak-cucu gembira, semuanya berkat demi mak..

Mulusnya muka mak wahida:)

akubiomed said...

Wah macam-macam dimasak untuk ibu. Saya pula kalau bihun akan keluarkan sayur-sayur sebelum makan. :-)

Qhaifa Nur said...

seronoknya bila mak puji sedappp...

Qashmere said...

Sedapnya nampak bihun goreng dan udang masak lemak tuuuuuuuuuuu lapor lah

Qashmere said...

Sedapnya nampak bihun goreng dan udang masak lemak tuuuuuuuuuuu lapor lah

JunAina said...

Kita berdua ni hanya ada mak Wahida, kasih dan sayang tumpah kat dia sorg ja dialah segalanya.

sudipVSsenduk said...

akak suka bihun goreng basah2 mcm tu nyah...

Moga makcik diberikan kesihatan yg baik & sentiasa dalam lindungan Allah, Amin.

ainnoraini said...

paling seronok bila mak puji sedapppkann...mesti senyum simpulkannn...

amirah said...

bestnya menuuu...sedap2 belaka..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sayang mak ketat-ketat kan wahida... dulu mak masak untuk kita skrg kita masak utk mak pulak :D

Tihara said...

alhamdulillah, mak awak masih sihat..doakan selalu..macam akak mak dah tak sekuat dulu, rasa sayu sangat bila teringat kesihatan mak..memang special masakan awak :)

syariza09 said...

mesti mak berselera ngan lauk pauk yg ank masak, sedap pulak tu

eMMe said...

haha.. Kak Ida, saya sentap okey... baca entry ini, coz akak masak utk mak.. huhuu... saya pun selalu doa kan moga mak kita sentiasa sihat walafiat.. hope saya dpt masak sedap2 utk mak juga...

Brilliant Marjan said...

rasa syahdu tengok..memang itu yang saya akan buat..cuba beri yang terbaik

Ema Johari said...

sangat gembira bila mak datang ke rumah..demi mak seorang.

MuMMie BeRRy said...

salam n selamat harirayaaaa, uishhh sedap betul masak lemak udang n sambal ketuk tue yea....dap kecurrr ni..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

slmt hari raya mcik..

anak yg baik.. resepi smbal ketuk tu mmg akan aku buat hujung minggu nih..

ct shah said...

bertuah mak hang wahida.tak pe sesekali mak dtg,apa salahnya masak yg special sket tul dak?;-)