nuffnang advert

Wednesday, September 1, 2010

resipi sup tulang Pn. Normah...

salam kemerdekaan buat semua warga Malaysia...ingat x baru2 ni aku ada publish pasal sup tulang ibu mertua aku yg hebat tu? sekali ramai pulak mintak resipi kat aku daaa...hehehe...so di kesempatan bulan yg mulia ini aku masukkan resipi tu khas utk korang...yg x mintak resipi pun kalau nak buat pun apa salahnya...sonang yo bueknyo...

resipi ni utk 1 kilo tulang ye ( 2-3 org makan )...kalau korang nak buat lebih kilo...pandai2 lah tambah bahan2nya ye....


1 kilo tulang
Bwg merah 8 ulas ( ditumbuk )
Bwg putih 5 ulas ( ditumbuk )
Lada hitam setengah paket kecik ( ditumbuk )
Jintan manis setengah paket kecik ( ditumbuk )
Halia 1 inci ( diketuk ala2 manja gitu )
Sup bunjut Adabi ( ada tulis khas utk sup tulang )
Bhn2 penumis 1 paket kecik ( kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang )
Daun sup
Daun bawang

Kalau x kenal bahan2 diatas, sila tanya org kedai...hahahaha....tapi kalau korang x kenal mmg melampau la namanya...

Cara2nya:

Sila tumis dulu bahan2 penumis...dah naik bau yg best tu baru korang tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi..dah naik bau best lagi sekali baru masuk daging lak... jgn terus masuk air dulu ok..gaulkan daging dgn bhn2 yg ditumis tadi then tutup sekejap dlm 5 minit..bagi dorang beramah mesra dlm tu jap..pas tu baru masuk air...korang boleh agak berapa banyak air yg nak diletakkan...utk mencapai daging empuk tahap gaban punye sila rebus selama 4 jam ye...kalau korang tgk air semakin surut silalah tambah air 2 cawan...kalau surut lagi tambah lagi air dan seterusnyalah sampai korang rasa bosan...hahaha...oh lupa...api kecik je tau...dah masuk air tu, terus masuk halia yg korang ketuk td dan sup bunjut Adabi tu ye...pas tu masuk kan garam dan pak aji secukup rasa...

Sambil nak tunggu daging tu empuk sila lah buat bawang goreng ye...minyak lebihan yg buat bawang goreng td tu korang masukkan 2 sudu dlm sup korang...bagi naik wangi plus penambah lagi kesedapan sup korang tu...pergghhhh...terliur lak aku pagi2 ni...sebelum nak hidang tu tabur lah daun sup, daun bawang dan bawang goreng....siap!!

senang je kan...makan sup tulang ni sahaja pun dah cukup menyelerakan ok...x yah dah lauk2 lain...mmg mantop!!




tara...ni lah hasilnya sup tulang yg aku buat utk berbuka semalam...ekceli aku x pernah wat pun sup tulang sebelum ni...kalau sup ayam ke, cendawan ke atau sup seangkatan dengannya tu aku dah biasa buat...tapi sup tulang ni baru first time...jadi gambar di atas adalah hasilnya...tu baru sikit tu...kat dapur ada seperiuk lg...mangkuk di atas khas utk hubby sorang je...hubby I mkn bertambah2 you...mmg sedap ala2 Pn. Normah lg tu...ditambah lg aku buat sambal belacan power punyer...mmg selera lah beb...
dessert lak aku buat agar2 cocktail mabeles punyer...sori gambar x amek takut jebat rasa tergugat dgn puding2 dia tu...muahahaha...jgn marah jebat...nnt aku singgah rumah ko ye....nak tgk puding terbaru ko...hehehe...

p/s: ni lah first time aku masukkan resipi dlm n3 aku selama aku 3 bulan dlm dunia blog ni...serius aku x pandai tulis resipi sebenarnye..kalau korang x faham penulisan aku di atas buat2 faham je lah ye...sori beb lg sekali...
lg satu...kalau korang nak sedap sup tulang tu ala2 ibu mertua ku itu...sila jgn derhaka..ikut bulat2 arahan di atas ye...tapi kalau korang dah buat seperti di atas..still x sedap tu x dapek la den nak nolong...ya ampun!!!

16 comments:

mek jah said...

puan naimah punya sup tulang pun malatop. tapi anak dia tak pernah nak try buat.

nnt aku try buat puan normah punya resepi ni. nk tgk menjadi ke tak.

ni puan normah mak mertua kau kan, bukan normah chikaro! hahahaha

dia tak pernah kutuk kau jah! ngeeee :)

ZSqueenbee said...

yay!!! dh ade resipi gak...conoknyeee....jom kita hasilkn buku resipi...chuke chuke sup tulang....

Mrs.Eady said...

nak copy resepi ini!ya ampun laki ku suka sup tulang tp bini dia tak tau buat sup tulang.
tq wahida...tq so much!hehehee..

Beruang Madu said...

Ohhhhhhhhhh.... patut lah aku rasa macam beza jer sup aku tu.. kenapa lah tak meletop meletop... ko betul betul ni Jah... tulang ngan daging tu direbus sekali ngan rempah selama 4 jam?? Betul nih... bukan tulang ngan daging tu rebus asing sampai empuk dah tu baru masakkan...

Ni mesti lambat jawab... aku sms lah...

nieda said...

boleh try..nampak mcm sedap je

my-niezzareena said...

abang bear... mmg le daging tu direbus sekali, baru le dapat pior air rebusan tu. kalu asing tak le rasa nikmat rempah dia...

cari calon cepat

Dee said...

nti nak gi cari tulang..n try resepi wahida ni..mesti sedap..

mrsharis said...

wahidah..ko kijaaaammmmmmm. Lolss
Tak pasal2 aku dh teringin nk makan sup tulang. Dah la malam ni aku dh kena masuk wad....hwaaaaa

along said...

wah..pempuan dah pandai masak nampak...raye ni buat kan along sup tulang pn normah yek...langsir dah pasang...hik..hik..

wahida said...

mek jah: buat jgn x buat jah..err..ko sayang giler dgn normah chikaro tu kan? kalau ada dia haram aku pun ko x nak layan kan??

zsqueenbee: kalau suka pia try buat la...

mrs eady: welcome...silakan mengopy...rupanya ramai isteri2 x pernah buat sup tulang kan..termasuklah saya dan mek jah tu ha..

beruangmadu: betul la bang...x kan saya nak tipu laks...

wahida said...

nieda: try la nieda..mesti ur hubby pun suka...

mek jah: abg bear x caya kat aku jah...sian aku...huhuhu...

dee: silap2 dee buat lagi sedap...kalau buat publish ye...

mrsharis: alamak sorilah liya...ko dah nak masuk wad? aku doakan semoga selamat semuanya...

along: ala boleh lah hasil tunjuk ajar my MIL..raya nnt ko nak sup tulang? boleh2..nnt aku buat yek...langsir x pasang lagik long...ari Sabtu ni baru nak mengemas rumah tukar langsir bagai....

Beruang Madu said...

Takyah carik calon... karang aku jugak yang masak... sampai sekarang ni dah 4 kali abg bear masak sup nih

wahida said...

beruang madu: wah...mesti makin handal kan abang wat sup tulang ni?

Anonymous said...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

Stop by my web-site: hang the baseball

Anonymous said...

Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be at the internet the easiest factor to have
in mind of. I say to you, I certainly get irked
at the same time as folks consider issues that they just don't understand about. You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the entire thing without having side-effects , other people could take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

Feel free to surf to my web blog basset hounds

eima said...

nk mkn sup tulang sila dtg rumah ai pd jumaat ni kak wahida