nuffnang advert

Tuesday, June 11, 2013

Restoran Aroma Ikan Bakar Jeram

Assalamualaikum semua...
cuti sekolah baru2 ni hubby bawak kami semua makan seafood kat Jeram...dah lama nak pekena seafood kat sini sebenarnya...tersohor katanya tempat ni...heheh...

 kami dah sampai sini...yeayyyy!! akhirnya termakbul jugak nak mkn kat sini..lama dah ngidam....org ckp best, kita tgk je la apa yg best nnt...ekceli Jeram ni dekat je dgn rumah aku kat Rawang tu...

 harga seafood...

 mcm konsep kat seafood2 lain jugak, kena pilih sendiri seafood dan bagitau nak masak apa...
hubby ngan anak2 yg pilih...si abang mmg suruh pilih ketam je la...dia hantu ketam...kat sini pepahat pun ada, tapi kami tak amek la pepahat tu...dah pernah rasa sekali kat Bagan Lalang tu, cukup lah kot...eheh...

 sotong ni besar kan...

serius, tempat makan kat sini adalah luas...tak yah risau tempat makan penuh ke apa...kami datang ni waktu cuti sekolah, tapi still ada tempat duduk sebab luas sgt restoran ni...
yg ni tempat duduk biasa...kalau nak luar biasa sikit, jap lagi aku tunjuk...

 haaa...mcm ni adalah yg luar biasa...hahaha...nak duduk pondok mcm ni ada dua jenis...yg ni pondok Saung nama dia...kalau nak duduk sini kena tambah rm10...

 ha...tu lah tempat duduk kami, yg kosong depan sekali ni...Pondok Saung..

 kalau nak luas sikit, boleh duduk kat Pondok Bamboo ni, pondok yg ni lebih luas dan sebelah je dgn laut...nak duduk pondok ni kena tambah rm20...tapi laut malam2 mcm ni tak nampak la...kalau nak best, korang dtg siang2...boleh tgk sunset sekali...heheh...

 duduk bersila lama2 kebas kaki...faktor umur kah? hahaha...

 sementara tunggu food sampai, anak2 main one two som...adik tu kalau kalah, sentap sajer...adoi la...

 eh?

 air dah sampai....jus epal suam aku tu manis giler ko...aku tambah air kosong pun manis lagi...sampai habis segelas air kosong aku tambah...grrrrrr....

 kangkung belacan...

 sotong goreng tepung...sotong kami amek dua ekor yg besar2 tadi tu...

 ketam masak kunyit...ketam kami ambik 6 ekor...tamak ke? tak lah...sbb kami anak beranak hantu ketam...

 siakap steam...

 udang masak cili...
udang pun kami amek 6 ekor...kami amek udang gred A...besar2 udang ni...

si abang ni apa2 hal amek ketam ngan sotong dulu...lauk dia itu je..kalau dah ada ketam, dia tak pandang dah ikan ke apa...lepas tu letak kuah ikan steam tu...

last but not least...tgk lah si abang tu, walau dia dah besar, dia tetap manja dgn daddy dia...


secara keseluruhan makan kat sini adalah biasa2 jer nok...takde lah sedap sgt...sedap lagi kat Bagan Lalang tu...kalau yg kata mkn kat sini sedap tu terpulang pada tekak masing2 la kan...aku rasa faktor org ramai makan kat sini mungkin sbb view (mengadap laut), seafood yg segar, tempat makan yang luas, surau dan toilet yg luas...pendek kata mmg selesa...cuma dari segi masakan, aku tak puas hati sgt...senang ckp kami takkan dtg sini lagi dah...dah merasa sekali cukup lah...
total kami makan kat sini adalah rm159.90..tak tau mahal ke murah...ok lah kot...

eh, tapi ni review aku je la...korang jgn terpengaruh dgn apa yg aku tulis ni...better korang try sendiri baru tau...

so, kalau korang nak dtg sini, ni alamat dia: 

AROMA IKAN BAKAR,
JALAN JATI, PANTAI JERAM,
45800 JERAM, 
KUALA SELANGOR

47 comments:

mama3heroo said...

WAAAA...syoknye makan..makanan pun sedap2..dekorasi pun menarik..kalo dekat..dah lme g terjah jeram tu..

Maria Firdz said...

wah.. bestnyee... blh try nih.. x pnh g lagi nih...

:: Mrs.Eady :: said...

walaweeeyyy....terliur arrgghhh....

Emy Tak Kecik said...

aku tak sabar nak baca komen ko last sekali...rupanya sama xsedap hehe

jeram ni dulu sbelum glemer, makanan dia perghhh sedap ok...baik aroma dan kedai sebelah tu...mmg marvelous la...aku kalo balik kg, lepak dgn kawan2 kat pntai jeram..dah lepak layan seafood..4-5 org makan x sampai rm50...ada ikan siakap n sotong n tomyam n udang...

tapi skang mimpi la nk murah...kalau nk rasa dia masak x main2, g weekdays...time cuti n weekend rakyat tempatan x digalakkan dtg...rasa nye mengecewakan...

aku pon rasa bagan lalang lg sedap...tp tp tp...paling sedap makan seafood rasanya kat kuala perlis :)

share pengalaman je ekekek

p/s:aku baru balik penang...mmg copy paste entry ko hehe
p/s:aku ada email.nape x respon.tq

wahida said...

emy tak kecik: kan nok...bagan lalang lagi sedap...kuala perlis pun aku pun pernah try...boleh tahan gak...murah pun murah...

nok, serius aku tak receive email ko nok...kat spam pun takde...huhu...

emy pokden said...

org ofis aku ada gak citer2 pasal ikan bakar jeram ni...disebabkan ko dah review tak brapa sedap..mmg aku prefer bagan lalang lah..takpun balik kuantan mkn kat tanjung lumpur..lagi heaven kot..hehehe

AnneRaini said...

dlm byk2 tu aku nmpk sotong je mcm sedap..lain2 tu nmpk mcm bisa je rasanya..rupanya memang tak berapa sedap ye..

inazamri said...

jeram ni dekat je ngan kg akak kat Meru tu tp tiap kali balik kg tak penah pun pi mkn sini.mmg dengar2 ramai kata kurang sedap skrg.Harap tempat mmg cantik.Mak oii sampai rm20 ye charge dia...

Lya Colours said...

hoih udang dia pnya rege bleh tahan mahal hukhukhuk

Masni Syafie said...

Selalu p sana...dan selalu jugak penuh pondok2 ini semua...huhuhu
hanya dapat duk bawah bumbung dinding anyam tikar tu jer...

pasni nk booking pondok saung awal2 n nak tgk sunset di situ...hehe

Khai♥Rin : anies said...

sotong goreng tepung yg menggodasssssss

RamRamCute said...

alahai sedapnya wahida...lapar lah pulak tengok ketam dan lauk pauk lain tu....

norhidana miswan said...

aku penah pegi gk kak, kire sedang2 la rasa dia.... mmg resto nyer luas n besar

terliur aku nengok segala seafood yg ko oder tuh kak

faraherda.razalan said...

Betul. Tak le sedap mana. Biasa sgt. Hari tu pegi, tgu makanan lebih sejam. Adeh....nsb bek tak mhl. Nak repeat, boleh je tp bkn ms terdkt ni le...Mmmm...

atty's said...

lapar weh, tgk semua menu
kty kalo balik kg , lalu.
tp sekali x pernah singgah lagi.
bagan lalang pun lama dah tak gie.

Kakzakie said...

Kadang itulah kita nak cuba juga baru tahu bila dah tahu oklah...

Kalau boleh biarlah anak-anak terus manja dgn kita sampai besar wahida. Hati senang.

♥ Wina ♥ said...

so far tak pernah lagi makan ketam kat kedai sebab macam tak feel...cer makan kat rumah tu, nak terpelanting ke hape ketam tu tak malu kahkahkahhh..

beb, aku dah email ko details semalam..tak dapat ke?

amirah said...

apsal rasa mcm murah je rege makanan ko ni nok.

lieyalatif said...

Perghhh entry paling kejam tuk arini...telan2 ailiyo aku nok!!!

Aku rase aku setekak ko...aku penah mkn sini...so far bagan lalang sedap sikit laaa...tp kat sini pun not bad sbb kedai die cantik ...

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi selasa
sory sangat2 hari ini anum bz skit

JunAina said...

Standardlah harga seafood tu Wahida. Akak kalau nak makan seafood puas2 tunggu balik kampung...ahahhaa...

Hari tu pi Bagan Lalang, pi solat kat surau belakang Senandung Malam tu. Terus kansel nak makan kat situ bukan sebab ramai org tp kawasan belakang kedai sebelah2 dgn SM tu mak haiiii...bau loya! Belakang SM tu bersihlah.

siti alfakhishah aman said...

KETAM, SIAKAP NGAN UDANG SAMBAL..
WOOOO. MENARIK SUNGGUH LA HAI..
GLUPPP TELAN AILIOOO..~

Zee Suhaini said...

huwaaa..dah la puasa ari ni..terpaksa dok telan air lior pulok..

Dee said...

x pernah try kat jeram tapi pernah try kat bagan lalang..cuma bagan lalang tu kau kena awallah kan..kalau tak jadi mcm aku..dah kalau dari kul 9 kul 11 mlm baru dpt makan..yg sedap pun jadi tak sedap..hehehe..

NM02 said...

adik aku si achiq pun cakap mkn kat sini tak la best sangat...

NM02 said...

aku nak sambung ayat tapi tertekan publish plak... adoi...

sambung lagik..

tapi klu tak rasa tak tahu kan...

eLL said...

hihi, aroma ikan bakar ni dah tak sedap dah sekarang kak. dulu sedap. saya lebih prefer ke pantai jeram (sebelah kiri, jauh lagi) dekat dengan pantai jeram. tapi kedai makannya bukan macam aroma ikan bakar, yg ada kerang bakar je...

Rasp said...

akak pernah makan kat sini...
tapi lama gilos sbb masa akak gi...
pondok2 bamboo tu takde...
takat tempat duduk biasa je...

and tekak akak time tu lak rasa sedap...
tapiiiii tu lah kan...
dah lama tak gi makan situ...
tak tahu lah qualiti masakan dia maintain or lain....

bak kata u aaa...tekak masing2 kannnn...

Amanda Suria said...

Baru plan nk ajak cik abg mkn kat sini...mamat tu payah nak diajak...nanti la nk pi jugak. .aku pun prefer bagan lalang....

adianiez AIDA said...

wah, teruja tgk gambar makanan.
tak pernah gi sini... nice to try!

Qashmere said...

tengok gambar makanan semua nampak sedap...bestnya seafood!

:: Cik Viva :: said...

emmm..dah la puasa ni..bestnyee..

sudipVSsenduk said...

best betul kalau pergi makan banyak tempat kosong. Ada kedai makan tu, sebelum makan dah stress nak tunggu meja kosong, nyampah tul.

Forskning Beta said...

salam, nak tanya. ada kaitan dengan blog Macam Macam Ada Daddy Ziyyad ka?

awat entry sama?

kebetulan ni :)

wahida said...

forksning beta: haha...sama eh...jap nak terjah..

Ema Johari said...

jauh pula dgn rumah...kalau dekat dah boleh cuba...

Daddy Ziyyad said...

Wakakakakaka..

Eh nok, aku baru FIRST TIME tau gi makan kat Jeram tu..selama ni dengar cerita aja...Mmg kami selalu melahap sifud kat Bagan Lalang...tapi jauh la nok Bagan tu dari rumah aku...

Eh, Jeram ke Rawang dah dekat kah?

Next time gi makan sifud, aku nak tiru la lauk kau: Ketam masak kunyit & Udang masak cili tu...hahaha

Kebas kaki tu bukan sebab faktor umur la nok....sebab faktor kegumukan...bahahahahahhahahahahhahaha.....

Daddy Ziyyad said...

Pasal Aroma ni nok, aku tak puas hati betul dia buat untung atas angin nak cas pelanggan duduk kat pondok tu..kalau cas dlm RM5 takpe la..ni sampai RM20 ! View takde la gojes mana pun....Duduk ngadap Mount Batur kat Kintamani pun takde kena cas khennnnnnnn...hahahah ....patutnya, 1st come, 1st serve basis la....;) Hari tu aku duduk meja biasa aja...RM20 tu aku boleh makan ikan seekor! ;P

wahida said...

daddy ziyyad: kan nok...tapi serius ramai je yg duk pondok rm20 tu nok...byk betul duit dorang...huhu...bukan nampak laut pun mlm2 tu...hahahaha...

diana said...

tapi saya tengok semuanya macam betul2 sedap...heheh

anie said...

puasnye tengok pic makanan sume tu..tapi nak duk kat situ kena tambah rm10..wah bukan main lagi diorg buat bisnes kan...

lizz said...

waa lapo...ermmm semua sedap-sedap...adik suka sentap yer...meh auntie pujuk meh...

Ismaliana Sulaiman said...

syok tu makan tepi laut...angin sepoi2 jer... tp dah lama x terjah tempat2 makan mcm ni...

Qhaifa Nur said...

nak luas tambah duit yup wahida...
baik duduk biasa saja..
apa-apapun kita kena rasa, baru tahu sedap atau tidak kan..kan..

akubiomed said...

Untuk yang suka makan ikan. :-)

Anonymous said...

Suasana dia ok untuk santai , tapi yang x best nyer bila duduk di saung jer , belum habis makan dah ader yg menunggu di tepi saung....very irritating , sedangkan tempat duduk biasa masih kosong.

komen ikhlas said...

Dulu mmg sedap.. selalu pergi... tp skrg ni hampeh... service slow tggu lebih 1 jam dpt makanan dah sejuk dan x sedap...