nuffnang advert

Thursday, February 7, 2013

nasi lemak + ayam goreng berempah

Assalamualaikum semua...
wohooo, bukan main lama aku x masak nasik lemak kat umah...last aku masak nasik lemak adalah dua tahun lepas...dasar pemalas....hahaha....
so, kali ni masak nasik lemak ada special sikit, sbb aku buat sekali dgn ayam goreng berempah...

 nasik lemak buat mkn pagi, tengahari dan malam....lepas mkn, ngantuk balik...ekekek...
bukan susah pun nak buat nasik lemak, tapi kalau x dtg mood nak buat, benda senang pun jadi susah...

 wajib ada sambal kan....tapi aku buat sambal kosong je...

 makan pagi dan tengahari buat telur dadar...

 disertakan ikan bilis krup krap...krup krap..

 malam pulak buat telur rebus...
kacang ngan timun takde, kacang sbb kami anak beranak x mkn, timun lak laki aku boleh lupa beli? adoi la..

ayam goreng berempah versi aku...festaim cuba buat ayam goreng berempah ni...senang rupanya nak buat...dia punya kerak2 tu yg mahal tu, yg buat sedap...makan sekali dgn daun2 kari tu...layan....

jemput makan....
:)


resepi ayam goreng berempah:


Bahan Utama :
1/2 ekor hayam atau pun byk mana la hayam yg korang nak masak..

Bahan di Kisar :
2 labu bawang besar
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
6 batang serai
5 inci halia
5 inci lengkuas

Bahan Perasa :
garam
serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk kari daging baba's
daun kari (taruk byk mana yg korang nak)

Ayam yg telah di bersihkan di lumur dgn garam, serbuk kunyit, serbuk kari daging, daun kari, dan bahan2 kisar.. perap le kejap..pastu goreng...

sumber: ana suzana (tengs sis)




*aku perap agak lama baru goreng, sbb apa2 hal aku perap ayam tu dulu, pastu baru masak nasik, sambal dan siapkan bahan2 lain....bila ayam perap lagi lama lagi sedap aku rasa...

43 comments:

Rai Ourkizuna said...

seb baik aku baru lepas melantak nasi lemak..tapi surely tak sesedap rupa nasi lemak ko ni.. grrr.. nak ayam rempah!!

Nens Collection said...

febret sy nasi lemak ni..boleh bukak kedai versi kak wahida ni.hehe

:: Mrs.Eady :: said...

YA ALLAH nokkk....terliur la haaa!!!

Dee said...

wui..dah boleh buat bisnes ni..compom sedap..

lieyalatif said...

ya Allah nok...dugaaaaannyeeee tgk blog ko ari niiii....aku ni sebenarnye baru start 4 ari diet atkins....bile tgk pic ko ni meronta2 segenap pelusuk jantung aku tauuuuuu.....uwaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

♥ Wina ♥ said...

adududuuuu banyak betul gambar makanan pagi nie!

ko nak tau tak? aku tak pernah masak nasi lemak tapi teringin tapi takut sambal tak jadi ahahahahh

eh betul..kerak² ayam goreng tu yang buat sedapppp!

Aisy Nasiha said...

nyqm nyqm....sedapnya nasi lemak wahida ni... kalau macam ni kenalah rajin masak selalu....

N i e Z a said...

nyum..nyum...sedap nyeeeeee...lapar blk dh ni walaupon baru pas mkn nasi goreng...

waduuuhhh..tak menahan tgk sambal tuuuu...

JAMIL HASHIM said...

SALAM.
SEDAP MATA MEMANDANG. BOLEH TRY RESEPI NIE........

Sue-Rya Qistina said...

hohoho..terliur dah ni. kalau saya, kacang, timun, bilis, telur tu mmg wajib ada. klau xde, mmg x lengkap rasanya

Munnafendy said...

skali lagi cilok resipi!


*mggu lps bru buat nasi lemak..layannnn..tp xde ayam berempah...goreng ayamas je..hehe

adarnadzmie said...

sgt marbeles tgk nasi lomak ayam berempah wahida ni... tang sambal ngan ayam berempah tu memang terangkat... mau 2 pinggan sekali mkn ni...hehe...

Lynn Hamzah said...

Sedapnya nasi lemak tu...

NM02 said...

ana tu menu dia sedap2 belaka

aku teringin nak jumpa dia ngan eynda

nak makan kat ngumah dia, soh dia masak western

hehehe

sudipVSsenduk said...

2tahun... lama tu. Kalau ada baby, dah pandai berlari budak tu.. hihihi

Fiza Rahman said...

Terbaik. Terliur aku tgk.

MuMMie BeRRy said...

pepagi tgok trus beli nasik lemak tpi xde aym rempah!!!kepunan

Cik Kamoo said...

serius terliur tengok ayam rempah tu....bleh la sy cuba nanti...hehehhehe thanks for sharing

JunAina said...

Akak rasa ko kalu nak bisnes nasi lemak mesti boleh noks. Nasi tu nampak sedap jerk.

Rahmah Abd Mutalib said...

owh sedapnya...lama tak bersinggah ke sini...apa khabar wahida?

Tina Othman said...

wah bestnya

lama gila tak makan nasi lemak, dilawankan pulak dgn ayam goreng rempah, menitik air liur keke

eima said...

nasi lemak ... fav aku tu dear .. gile lah...sedap tu

Nafira usof said...

perrggghhh.. aku tengok ikan bilis pon dah leleh.. apalagi tengok ayam goreng berempah tuh.. uwaaaa.. lapar!

wahida said...

rahmah: saya sihat kak...Alhamdulillah...rindu kakak la...

Daddy Ziyyad said...

2 tahun lepas???? hahahahaha

eLLy said...

Slurpppp slurpppp .... tergugat iman aku yg konon kononye tengah diet nie :p


p/s aku dah tukar pop up.. ko tak komen siap! :p

norhidana miswan said...

waaaaaaaaaaa terliur dana nengok ns lemak ngn ayam grg berempah tu kak... ko sama je cam aku, kalu msk ns lemak mmg utk bfast sampai dinner heheheh

Amanda Suria said...

berbunyi perut aku dah ha.....aduhai..dah la x sarapan...

Kakzakie said...

Ayam berempah kena nasi putih pun dah sedap inikan pula dgn nasi lemak memang sedaplah... kakak pun makan sekali daun kari tu. Aroma dia menyengat kan wahida - sedap!!

azi said...

Ikhlas akak cakap, memang nampak sedap ayam berempah dan sambal yang Wahida masak tu...buat perut akak rasa lapaq...tapi akak ni tak boleh makan nasi..kan akak diet....ha..ha..

jeBateja said...

Wah...sama mcm family den lah...kalau dah masak nasi lemak....dari pagi sampai ke malam lah gamak nya....ahakz....ahakz...

Zana Adieyza said...

terima kasih untuk resepi tu.. kalau terlebih rajin nak jugak mencubanya.. hehehe

diana said...

kurang sikit la klau nasik lmak ni..tapi ayam berempah saya suka..heheh

amirah said...

macam kedai daa..terbaekk

mama ila said...

wahhh..sedap nampak ayam berempah tu =)

Rapunzeel Cikilolo said...

nom nom nom nom nom...


jeles.

Zura Zue said...

kak...terliur dah nie...dalm nasi lemak sy plg suke kacang...

Bonda Ryan said...

guulppp!! telan air liur, kalau jual dah boleh sangat dah nih ^_^

ieda immi said...

mak aihhh
cukup lengkap !

mama said...

terliur mama tgk..hu2x..

akubiomed said...

Fuh tarik nafas panjang. Memang mengiurkan. :-)

Kesuma Angsana said...

sedap tu !

riwan Ismadi said...

Jadi rindu nasi lemak tu...sedapnya!betul..betul..betul