nuffnang advert

Thursday, January 17, 2013

resepi puding tauhu nenas

Assalamualaikum semua....

wah lama betul tak update citer pasal makan2 kan...maklumlah, tgh diet la katakan....diet la sgt...hahaha...
tapi ada satu hari tu aku nak buat dessert utk makan2 petang...so, kita google lah...eh, mcm best lak nak try dessert yg senang2 ni...kehkeh...so, terhasil la puding tauhu nenas ni...

 ni dia, rupa puding tauhu aku tu...buat pun dlm bekas tupperware plastik tu je...haha...aku mana ada acuan cantik2 nok...mana ada je la...yg ni versi belum letak kuah dia tu...baru keluar peti...

 ni versi yg dah dipotong2...dah letak kuah dan nenas....
phewwwww, sumpah laju anak2 aku mkn...serius menyesal tak try resepi ni awal2 lagi...

 ni pulak versi seketul tauhu tu...
senang giler je nok buat dia...
buat 6 bekas, sekejapan habis...

whatsapp group ngan adik2 ipar...adik ipar aku pun tertipu ingat dlm dessert ni letak tauhu lembut...hahaha....
tak la uollss...disebabkan rupa dia mcm tauhu tu, atau senang ckp mcm tau fu fa tu, tu yg diberi nama puding tauhu tu...


meh aku share resepi yg senang bangat ni:

Bahan:
utk puding:

1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

utk kuah:

1 tin laici
1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)
3 - 4 sudu besar gula

Cara:
utk buat puding:

Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidankan.

Utk kuah:

Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk
Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.

Cara menghidang:

Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi.
Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.


sumber: sini


sebenarnya resepi ni pakai laici nok, tapi disebabkan aku was was dgn laici yg ada di pasaran, aku ganti dgn buah nenas dlm tin tu...kalau korang nak tukar kepada fruit cocktail pun boleh jugak...terpulang pada korang...yg penting aku nak bgtau resepi ni sgt sedap...hubby pun ckp resepi ni lg sedap dari tau fu fa tu...
anak2 pun dah mintak buat lagi...
terima kasih pada puan punya resepi...resepi sis mmg sedap!!

43 comments:

Nens Collection said...

mmg best kalo bukan tauhu..teras kemanisan ke tekak tuu...

tau fu fa suka jgak..tp kalo jd puding..mcm x bape kene..hehe

wahida said...

nens collection: eh, ni bukan tau fu fa nok...mcm rupa tau fu fa jer....hahaha...jgn salah faham lak...

JaSSNaNi said...

nampak sedap... suka gak makan tau fu fa tu.. tapi kalau kata ni lagi sedap.. sure kena cuba punya.. hehehe

~ yus ~ said...

macam best je ya wahida. Nak try jugak nanti.

amirah said...

nak teraiii...den torai den torai

NM02 said...

ape lagi, buatla utk santapan di opis...

Nurulhuda Abdul Latip said...

la ye ke? ingat betul la guna tauhu, hehe. Boleh try la sebab aku memang suka buat dessert ni semua.

Anum said...

macam best nak try la

:: Mrs.Eady :: said...

wahhh pandai la ko nokkk!!

Rasp said...

makan sejuk2 sedap ooooo....

Eye_nee said...

nak torai jugak...

mamawaiz said...

puding ni mmg pefevet saya kak. sonang je...

♥ Wina ♥ said...

aku dah boleh bayangkan dah..sejuk² ngap! heavennn

Fiza Rahman said...

Terliur plak mak tgk nok.

Saya Disini said...

xpernh mkn

♥ dak pink said...

Ok fine. Boookmarked!
Haha.

Buat tah bila lah.;p

Qhaifa Nur said...

anak2 akak kalau buat cukup suka ni wahida...cadangan terbaru dari mereka mama kita buat guna air soya pula...

eLLy said...

nok kenapa was was dng laici? sila terangkan.. ade benda yg aku tertinggal ker?

*SiRibenMerah said...

sedapnyaaa..
nak sketttt~

Cik Awin said...

tq share resepi kak...leh masak utk bakal MIL nanti ;)

Acik Erna said...

acik pun selalu buat..acik gnti dengan nenas dan rambutan..memmang sedapkan anak2 pun suka..

AnneRaini said...

mmg senang..ko pernah try resepi guna air soya tu? lagi mudah tau nok...

JunAina said...

Sekarang ni akak tak der selera nak masak2 noks... Betul2 tak leh ngadap dapo...

Dee said...

wah..rajin kau eh..aku malas..hehehe..

wahida said...

qhaifa nur & anneraini: wah...guna air soya? menarik gak tu...nak try la nnt...

elly: kan byk laici kat pasaran tu kebanyakannya x halal...huhu...

dee: haha...menu senang rajin la aku kak...

eiela said...

sedap,, nih yang nak makan je keje.

munna said...

selalu buat dessert ni.... tapi tak pernah pulak tukarkan laici ke nenas.... bolehlah munna cuba nanti

MuMMie BeRRy said...

nampak sedap nok.

ieda said...

ok2 ... akak try buat nanti eekke ;)

Rapunzeel Cikilolo said...

memang sedap. nak cuba...

Kesuma Angsana said...

tq share. kena dicuba ni nampak sedap sgt

Ema Blog said...

memang senang bc resepinya...tapi nak buat tu nak kena ada moodnya

Rai Ourkizuna said...

ko tinggal mana noks? aku nak ngecek.. hahaha..

aku pun ingat guna tauhu lembut tu :P

lieyalatif said...

mcm sedapnye nok....terase2 sejuk lalu kat tekak ni hah.....nak cube laaaa...aku dah print terus hah resepi ko nie.....

thanks nok...

dayah ismail said...

mcm sedap je..kebetuln mint tauhu..huhu

eima said...

ok la ade org mkn klu dessert cam ni ... anak aku tak mkn la ... slalu dah try mcm diorg tak pandai lagi kot ... tak pe tgu besar ckit ai try resepi u ni

abah khalisha said...

Wah sodapnya!

~MommyAida~ said...

wahh 1st time tgk..nampak mcm unik..rasa pon mesti sedap kan kak ida..thanks for the resepi!!

lizz said...

ermm sedap...tak boleh jadik ni...nak try gak...

Zura Zue said...

ape yg berkaitan ngan nenas sy xbolehlah kak...

Amanda Suria said...

LOOKS TEMPTING...

akubiomed said...

Puding Nanas memang sedap.

ros_reeza said...

Ros pun ingat guna tauhu! hihi
Sedap la kak.. Ros kalau puding atau agar-agar yang ada laici, memang laju je makan. nak try ni :)