nuffnang advert

Thursday, July 12, 2012

kuih piana

selamat pagi semua....
hoyehhhh!! laki I dah balik mlm tadi...hip hip horeyyy!!

hubby ada bwk balik kuih piana ni dari KB...ada 10 ketul dlm peket ni...size besar2...rm6

serius aku tak pernah dgr nama kuih ni...ni festaim dgr...tapi bila aku tgk rupa kuih ni, first impression aku adalah kuih bakar....aku agak kuih bakar di Kelantan mungkin dipanggil kuih piana...eh, ye ke? betulkan aku kalau aku salah...

pas tu try makan seketul, Ya Rabbi manis ya amat...huhu...nak habiskan seketul kuih ni mmg bercinta lah....haha....
apapun, aku suka je kuih ni, sedap je...tinggal lagi kalau dia kurang manis, aku laaaaagi suka lah....silap2 boleh bedal 4 ketul dlm sekelip mata...


p/s: Kelantan ada byk kuih yg best2 kan? aku teringin nak rasa semuanya...setakat ni, cuma kuih akok, pulut manis dan kuih piana je lah yg pernah aku rasa....

59 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

piana???dari makcik ziana ke yg masak??hehehee..

mamyharraz said...

mkanan dr kelantan biasanya mmg manis2.nampak sedap kuih tu..teringin jugak nak merasa..kena ke kelantanlah kalau nak mkn..sini mana ada jual.

♥ dak pink said...

Baca laju2, jadi kuih pirana lak. Haha.

Kuih dari kelantan memang hok manih2 sokmo

Kakzakie said...

Oh... kakak pun tak pernah dengar piana. Tapi kuih Akok yang dari Kelantan/T'ganu sedaaap kakak suka:)

cikceriacorner said...

salam kak..kita pon xpenah dgr nama kuih tu..tp nampak mcm best..tp kalo manis sgt...xbrp minat..hehhe

lieyalatif said...

EH tak penah tau pun kuih ni...ni pes time tgk ni...tapi mmg pun nok kuih2 dari klate mmg manis2...tapi aku suke heheeheheh

AnneRaini said...

aku jrg mkn kuih dr pantai timur sbb manis giler..aku dahlah tak kuat manis.

kakchik@ella said...

Masakan dari kelantan adalah yg terbaik di dunia. KC suka!!

eLLy said...

kat kelantan memang banyak kuih pelik2 noks

yana-feehily said...

tak penah dengar pun apatah lagi nak makan walaupun penah ddk kelantan 3 tahun..huhu..akok mmg terbaik. hari tu pegi kelantan beli kuih gelembung buaya..penah makan tak? hihi

Neeza.Areef said...

x pnah dengo
x pnah mkn
1st time tgk
tp dah leh agak manis

wahida said...

yana-feehily: kuih gelembung buaya? ish...ko buat aku teringin nak try je nok...jap, aku google...

cheqna said...

meme sedap..mari r jalan kelantan..kuih taik itik ade..teri mandi ader...jala mas ada...

Myra Jay said...

1st time gak tengok kuih piana ni, sekali pandang macam begedil je ;)

miloais milo said...

juadah manis2 ni memang sinonim ngan negeri kelantan...

iols baru pertama kali dnegar nama kueh ni...

inazamri said...

tak penah makan dan tak penah dgr kuih piana ni.

Nieda said...

Kalau g sebelah sana , mmg byk benda nak makan. nasi kerabulah , nasi kuninglah, nasi dagang, laksam ....mcm2 ada

|| NaFiRaa || said...

Kuih piana??
tak pernah dengar pon nok!
tapi kalo kuih2 dari pantai timur kebanyakkan nye manis2.. sebab tu orang pantai timur manis2 jek.. cam haku!! muahahahaha.. larikkkkkss

SURIA AMANDA said...

festime tgok dan dgr..

ros_reeza said...

sy pun tak pernah dengar lagi nama kuih ni.. tu la, kalau kuih dari kelantan, biasanya memang manis2 belaka :)

Saya Disini said...

kuih pe ni..xpernh dngr n xpernh mkn..

fazitaismail said...

haha tak penah dgar jugak nama kuih tu..mcm kuih daro kelate jekk manis2 tu hehe

Nens Collection said...

X PERNAH DGR PIANA..TP MCM KUIH BAKAR..;)

miss Fyqa said...

tak pernah dgr plak, apatah lg pernah makan, lg tak pernah. Huhu

mamasuri said...

laki ko beli mana wei..naper selama aku dok kelantan tak pernah makan/dgr kuih ni?hehehe...manis yek..aku suka manis...tp kuih akok kelantan aku tak brapa..tp akok beserah sedap..manis dan berlemak..(sempat promote tu)..hehehe

Daddy Ziyyad said...

ngam ngam kan nok...
laki kau balik tepat pada masanya..malam ni malam Jumaat...ngeh ngeh ngeh...

shahdiana said...

tak pernah dengar jugak nama kuih ni...tapi tak minat sangat dengan kuih manis ni....

wahida said...

mamasuri: maksudnya ko tak khatam lagi pasal Kelantan ni..haha...

daddyziyyad: bengongmu...kahkah...

etiey.com said...

sedap! ala-ala akok juga tp piana bukan akok. Ala-ala jer :p

jeBateja said...

Moga kehidupan hang diulit kemanisan sokmo.....

Knor said...

cantik namanya...org kelantan suka yg manis2..

faraherda. razalan said...

Pnh dgr tp dlm buku resipi. Heee~

norhidana said...

tak penah kenal pun kak... malah tak penah jmpa.. sepanjang duk kl nh kan ramai peniaga kedai2 mkn org kelantan tak penah jmpa lak...

aku pun tingin ko gi kelantan, nk rasa makanan kt sana yg org kata sedap2... i like

Rasp said...

ni pun 1st time i tgk and tau pasal kuih nie....
tapi sayangnya manis...
i kalo manis2 pun kureng skit sis...

ak yuyunz said...

same here! 1st time dengar ni.. tapi i tak pernah lagi sampai kelantan, hihi. seriously ok.. sebab tu berkobar-kobar nak pegi kelantan.. orang kata food dia manis-manis belaka. ye ker?

nur anis said...

saya tengok pun nampak macam manis...saya kuih manis ni, memang tolak tepi..huhu

MamaEma said...

panggil kuih piana ke? nak kena tanya mom dulu balik kelate esok..huhuhuhu..sebab first time dgr nama kuih ni.... try kuih taik itik, bulan puasa try kuih jala emas ke..tapi konpem manislah..hehehe

azi said...

Wahida..
Akakpun kalau kuih yang manis sangat, tak boleh nak telan..rasa melekit dekat tekak ni....

Kamalia said...

1st tiem dengar jugak kak..manis sgt ek?tp kalau dpt kurang manis,sy memang suka..

Munnafendy said...

hahaha...makcik ziana zain buat ni...hihihii

shida said...

hahhaa... mcm kuih akok je ni.... tp piana ni mungkin tak bakaq pakai arang kot

eMMe said...

Salam Sis, tak penah dgr pun name kuih ni..biasa makan nasi kerabu, kuih akok, tu je, hehehe...

tapi kalo kuih tu manes plus sedap, cicah air masak je la, hahaha...

Sue-Rya Qistina said...

piana???? dh mcm piranha dah bunyiknye..kuikui

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

tak pernah jumpa gak kuih mcm nie...nama dia unik...

Huda said...

first time dengar jugak..piana ek namanya, unik..tapi bila ko kata becinta nak mengabiskan sebab manis, hmmm susah gak tu..

Kesuma Angsana said...

KA pun first time dengar nama kuih ni walau en hubby orng belah sana !.. mngkin sbb hubby n KA tk minat benda manis2 kot so x diperkenalkan hehe

ct rahani said...

penah makan tp x tau nama.. kuih2 dr kelantan biasanya memang manis2..

Qhaifa Nur said...

fermes kat KB kot kuih ni...belum pernah jumpa lagi kat sini...kalau manis tu yang potong setim nak makan...

m.u.l.a.n said...

kalo nk sentiasa manis, kena lah makan tp jgn byk2... hehehe... lepas makan lari keliling rumah.. yee haaa...

AzuraFazil DIN said...

pestime tau nama dia PIANA.. cm piano wakakak..

kalau kt ganu org pangil kuih AKOK ..

Aju Mohit said...

aju suke sangat kuih2 manis ni ida, sedapnya terliur hehehhe

eiela said...

tak pernah rasa lagi kuih nih. ini juga kali pertama tengok kuih piana.

fiza said...

Piana...1st time dgr. Aku suka kuih cek mek molek ☺☺

ieda said...

kuih piana ??
x pernah dgr gak
macam mana rasa
tgk macam ada ala2 akok kan hurmmmmmmmm

izz iizza said...

pernah rasa kuih akok..masa makan tu rasa cam pernah rasa jer rasa tu..

x pernah dengar gak nama kuih ni..

happy naa en.suami dh balik..:)

fieda said...

first time gak dgr ni..

HeNRieTTa JoSe said...

rietta pown pestime dgr...tp kueh kt kelantan mmg manis2...

akubiomed said...

Pertama kali mendengar nama kuih Piana ini. Apa rasanya?

mama aini said...

ehem kuih2 kat sana ada macam2 nama yg pelik & manis2 rasanya.. :)mama pernah makan tak tahu nama dia piana..