nuffnang advert

Friday, May 11, 2012

Melaka: selera ikan bakar Sejati, kedai no. 6, Umbai

selamat pagi semua....
wah...tak habis lagi n3 Melaka gamaknya...kesian korang....kehkeh...
pegi Melaka cuma sehari je, tapi n3 berhari2...wakaka...layan je la yer...

lepas je dah settle ronda2 Melaka mana yg sempat, terus terjah makanan seafood...ater, femes benar Umbai ni kan....harus lah kita pekena seafood kat sini...

ramainya umat manusia....
aku ada kol liya, tanya kedai mana yg sedap kalau kat Umbai ni, dia ckp kitaorg boleh try kat Parameswara atau kedai no.6, sbb ada kwn dia suggest dua tempat ni je...

ingat nak try kat Parameswara, tapi punyalah ramai umat tgh mkn kat situ, tak kuasalah aku kalau nak mkn pun kena tunggu table bagai...kalau kami laki bini je tak pe, ni bawak anak2, mmg tak kuasalah aku....jadinya terus gi kedai no.6, Alhamdulillah..ngam2 ada satu table utk kitaorg...kedai no.6 ni pun ramai tau...senang citer, semua kedai kat Umbai ni duk penuh je ngan org, dulu pernah pegi mkn kat sini jugak ngan adik ipar, tapi kedai nombor berapa aku tak ingat, tapi kedai tu mmg tak sedap langsung...adoi la...

jom tgk apa yg kami order...tak byk sgt pun menu....
kailan ikan masin, buat dua pinggan...boleh tahan sedap....dua pinggan rm10

sotong goreng tepung, amek 3 ekor, sedap dan garing...sotong pun besar2...rm7.20

ikan pari bakar...dibakar plain mcm tu je...hubby ngan kak Tina tak berapa gemar ikan dibakar plain mcm tu jer...dorang suka dibakar bersama rempah gitu...aku ngan kak Dee mmg no hal punya, apa susah, cicah je la ngan kuah kicap cili tu kan....hehe...lagi satu sbb aku ni mmg penggemar ikan pari, so, kalau masak apapun, aku ok jer...ikan pari ni harga dia rm18...

ni sambal kicap cili mkn bersama ikan pari bakar tadi....rasa sambal kicap ni ok2 jer...

ni mmg maveles....udang goreng sambal nama dia...aku suka udang ni...mula2 masa pilih udang tu, rasa ok je pilih 20 ekor udang...aku ngan kak Dee on je bila tuan kedai ckp ok ke kalau 20 ekor? kitaorg terus angguk je ko...hahaha...sekali bila dah sampai, mmg byk giler, pas tu masing2 dah serender tak boleh habiskan, hubby pulak duk suruh aku ngan kak Dee perabis, huwaaaaa...
tapi aku punya stail, mana boleh tak habiskan weh...bukan susah, ratah je la kan...mahal tau udang ni, rugi je kalau tak habis...sudahnya aku ngan kak Dee slow2 ratah udang ni...nasib baik sedap...
20 ekor udang ni harga dia rm52.50...tak pelah, janji sedap...aku suka!! eh, udang besar2 tau....

semua org dah habis mkn, aku duk kopek udang lagi tu...huhu...

ko tgk, kak Dee pun tau berenti, aku tak berenti2 lagi...hahaha....tgk badan lah kan...kehkeh...gambar candid, kak Tina yg snap...
eh, manja pulak si Fifi tu ngan hubby...rindu pulak ngan budak kecik tu...


so, total kami mkn mlm tu termasuk nasi putih 7, air 8 gelas dan sebakul otak2 adalah rm114...
murah ke mahal? aku rasa okey kot....yg penting, aku suka udang tu, segar dan sedap!!

sekian, cerita jalan2 di Melaka...



p/s: teringin nak rasa makanan Baba dan Nyonya Melaka...next time mungkin...

70 comments:

Cik Awin said...

sotomg goreng tepung ngn udang sambal tu nampak menarik sgt kak oi...terliur pepagi ni ;)

Cik Awin said...

* sotong

:: Mrs.Eady :: said...

murah la nokk!!!

Neeza.Areef said...

yes..msti parameswara tp salu nye full house...yg dpn2 tu kna tau gak la yg mana ok kan..

klu mkn kt situ bajet x kesah kot.sesekali kan..

blogtilldrop said...

sedap dan menyelerakan....price ok je kot..

amirah said...

dh lama kitorng sefamili pun tak makan kat umbai..selalu mkn kat tmpt lain je..tp kedai tu pun happening gak..lenkali nak dtg sini balik la..nak mkn kat parameswara tu sebab depa kata sedap.tktau la betui ke dak

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh..pg2 dah tayang makan ni..lapor tros!

Lya Colours said...

kak, next time kalau dtg melaka, cuba try kat crystal bay plak. situ pon best2

Sue-Rya Qistina said...

saya baru 2 kali mkn ikan bakar kt umbai..tp yg terbaik ikan bakar kt muara sg duyong..hehehe..lain org, lain citarasa kan.. :D

mek jah ganas said...

shopping aper kat deretan kedai makan tu?

norhidana said...

perkh kak... lg lah aku terliur nengok segala menu yg ada... aduhla...
aku pun antu ikan pari kak... bakar best, bt asam pedas pun terbaik...

wahida said...

mek jah: tak kuasa nak shopping bagai...

Dee said...

eh2..manja lak fifi ngan suami ko eh..amik kesempatan ini budak..

serius..aku kenyang giler..mmg aktiviti makan tanpa hentilah gi melaka ni..muka pun dah penat..mana tak..smpi umah kul 2 pagi..kau lagi power..pukul 3 pagi..huhu..

Aju Mohit said...

sedapnya noks..meleleh menengoknya. aku lom bekpes lagi nih ehehhe

Pok Amai-Amai said...

Murah tp sbb awak order ikan pari je. Agak2, bape hengget ikan2 besar tu eh?

Tp overall, murah. Nmpk puas hati.

♥ Wina ♥ said...

murah sangat tu beb!

aku pun peminat ikan pari bakar :-)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

suka sotong celup tepung!!! =)

mizzkechique said...

wahhhh, meriahnya tgk ikan dia.. nmpk segar!!

Munnafendy said...

ok la murah lagi tu sbb mkn rmai kan...udang tu takleh tapau ke? hihi

AnneRaini said...

aku suka mkn kedai no 1...sedap...aritu mkn kat parameswara tak sedappun... mencik!

wahida said...

dee: mmg exhausted giler kan? huhu...

pok amai2: eh, saya tak letak pulak rega ikan pari tu...ok, dah edit...tengs!! harga dia rm18 dear...

munnafendy: tak kuasa nak tapau bagai nok...ratah je terus...

akubiomed said...

Kawasan ini memang terkenal cuma saya ini kurang gemar makan makanan laut.

Salmiza said...

eh murah la tu...nmpk byk lauk pauk...

yana-feehily said...

wah3..makan besar gitu..udang tu gamak malas nk kopek kulit, makan je skali ngan kulit :)

saffiya_aleesya @ echa said...

ikan pari bakar ngn udang goreng sambal tu leh buat saya pitam laa kak oiiii

KhaiRin : anies said...

oooo da smpi kt kg sy ruper nyer...kalu mkn kt umah sy free je..tp x de la ikan kar...hehehe

Kasih Salina said...

sotong goreng tepung tu sedap jer nampak..ranggup..

Fieza79 said...

aduihh..bkin meleleh air liur ni wehh...

CaDLyNN said...

murahla tu kak..

iizza said...

nampak sedap tul udang tu..tapi sayangnya sy xleh makan..hehe..alergic ti semput..^_^
berbaloi bayar mahal-mahal janji puas hati kan..

kakchik@ella said...

tergoda weih tengok makanan2 tu. lama tak bakor .. bakor camni.

ieja amieja said...

salam wahida..
berjalan2 g melaka ye..akk pernah jg mkn kat umbai tu..mmg kene pandai pilih gerai..rasanya rege tu murah sgt ler..klu kat pd ni mkn2 cam cecah 2-3rat jg ler..atau mungkin kuantiti wahida order x byk kot..

Cikpuan rara said...

aduhhhh terliur dh ni kak.

lieyalatif said...

Betul tu koo....x sah x singgah pekena ikan bakar kalau dah sampai melaka.....meriah noks ko order...penuh meja hah....sesekali kan noks so biar puas mkn...

cheqna said...

terliur weh mek kak
ehem ehem..maknanya akankah ku dapat anak buah lagi??lalalalala larikzzzz

Nens Collection said...

okeh sgt dh tu kak wahida..makan 2 kuarga..mmg berbaloi2..udang nampak sedappp..;)

fazilzura said...

ko suke kan tepek2 gmbo mknan kan kan kan .. ado jgk weekend ni aku pi melaka ..

aku aritu ikan bako & fmily seepoot makan kt UMBAI .. mmg mantop lew.. sibbaik aku xde GAUT ke hape ker..

wahida said...

cheqna: dpt anak buah? aku tak faham r...huhu...

munna said...

aduhai.....sedapnya nampak udang tu

ieda said...

aduhh sedap nyeee ..
bile nak pekena ikan bakar nie
ramai tuu dik
sure sedap nie ;)

ibuhebat said...

gerai no. 6 yg dkt dgn parameswara la ye? ok ok.. akan dicuba!

Kazman / Sue said...

kedai ni dah lama dah ni... memang best dari dulu kami dah datang... umbai makin meriah lawaupun makin banyak saingan...

miloais milo said...

udang sambal tu nampak sedap uols....
terliur iols dibuatnya

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedap nye..
nyam2..
Alhamdulillah..
rezeki dari Allah ;)

Mamamya said...

rugi aku x teman ko makan malam tu kan...klu x blh tlg perabis udang besaq2 tu....hahahaa...

kedai parameswara tu mmg selalu full kata kawan aku...kene booked dulu baru dapat tempat...

Lia said...

terliurnyaaaa tgk menu2 tu.. sedapp tuuuu... :)

susumanis said...

da lama x pi melka, tengok n3 ni tingin la pulokkk..hehe

ct rahani said...

betul la kak udang tu nmpk plg sedap.. yummy..

m.u.l.a.n said...

wohhooooo.. bikin meleleh ni...

Azian Elias said...

YA ALLAH sedap tu beb..

Angah said...

hmm menggoda aku tgk udang tu...

kasihredha said...

telan air liur 10x

Marya Yusof said...

As salam Wahida,

Aduh sedapnya mamam kat umbai... Terliur wei... Balik Msia nnt harus pergi nih melepaskan gian...huhuhh

qemaishak said...

ok dah rega tu kak lagipun lauk fresh2 kan..terliur tgk udang tu kak menggoda tul

HeNRieTTa JoSe said...

bagi rieta...harga dia ok jew...sbab pernah kena lebih mahal dr tu....suka sngat sotong goreng tepng...puas ht klu pilih stog sndr...ku harap kdai, mmg kcik jew stongnya...

azi said...

Wahida..
Akak paling suka tengok sotong goreng tepung dengan Udang tu....nampak sedap sangatttt....:)

Akak rasa ok harga tu...tak le mahal sangat....

lieynanilaz said...

baru balik dari Melaka tapi tak sempat pegi Umbai..huhu.setakat pergi bandar hilir.

miss Fyqa said...

i loike..sambal udang..perghhhhhhhh. lama x makan..terliur plak..hehe..

Softtouch [Hanim] said...

kalu melaka mmg xsah p mkn ikan bakar kan....sy suka sgt p melaka.,xkan boring punya..

intan_blur said...

slm nok..amboiiii..meriahnye ko mkn nokkk...aku dah x nampak ko kat sini nok..aku nampak udang n sotong jek..haahhahahahahahahha..nasib baik aku x pose harini..

lizz said...

ermm lapar tengok semua hidangan ni...ikan bakar menggoda tul haih...

adarnadzmie said...

walahhh memang nampak sedap udang tu...terliur akak tgk...:)

Bitt (double IS) said...

aduhaiiiiii...sedap nok

owhh situ memang terbaikkkk :)

Eye_nee said...

ok lah beb 114 tu...udang dah lah banyak...ngan ikan pari bagai....

.:fyzz:. said...

nok..tingin lak aku nk makan sotong masak tepung tuh...lama tak makan..
takpa ok la rm114 yer..berbaloi2 la tuh..gi pun sedap kan...:)

SURIA AMANDA said...

murah giler...sgt murah!!!

Zura said...

mak ai kak..ramainye orang...tp umbai nie ibarat ikan bakar jeram kat sini...mmg sentiasa ramai...

fieda said...

semua nmpk sedap2 la..

dakcik said...

terliur plak tgk ikan bako tu..dlu g umbai tersilap mkn kedai mane ntah...mahal pastu xsedap..spoil betul!

Keithvnap said...

telan air liur 10x