nuffnang advert

Thursday, May 3, 2012

kari kepala ikan Gerai Hajjah Rahmah, Bukit Katil

selamat pagi semua....

semlm aku ada up citer pasal kari kepala ikan kan? moh la aku share kat mana aku mkn kari kepala ikan yg sedap giler ni....kita jalan2 sampai Melaka lah yer...kami jalan2 Melaka ni pada 28 April yg lepas...

 ok, kedai ni speciality dia mmg KARI KEPALA IKAN, tapi dia ada buat asam pedas jugak tau...niat di hati nak pekena asam pedas Melaka, dah ada kari kepala ikan ni, haruslah kita sambar kedua2nya sekali...hahaha...kedai ni bukan kedai mamak tau, kedai Melayu asli tulen punya...

masa kami sampai tu, dah ada beberapa table duk mkn lunch walaupun baru pukul 11 pagi...mmg time kami sampai tu dia baru bukak kedai kot, lauk pun dia baru letak, panas2 lagi tu...

 mari mari.....
sumpah rasa nak terkam je kepala2 ikan neh...kami laki bini mmg penggemar kari kepala ikan...suka ratah2...sebelum bertolak ke Melaka, kami dah breakfast roti kat umah, tu yg sampai Melaka terus terjah restoran nak mkn tu...lapar!!!

 ni pulak asam pedas dia...wallaweh....
aku cari ikan pari sbb aku ni kalau asam pedas suka mkn ngan ikan pari jer...kalau ikan lain, ada kureng sikit....huhu...eh, tapi asam pedas dia pun sedap tau...

 sayur2an....ah sedapnya tgk sayur2 ni time dia baru letak ni....panas lagi ni weh...

 section ulam2an...suka kacang botol....


okey, jom tgk apa yg kami amek...
seketul kari kepala ikan jenak....sumpah sedap kari dia, ikan pun best...silalah percaya, saat aku taip ni pun, aku telan air liur tgk gambar ni...rasa nak nangis sbb teringat kari kepala ikan mak aku buat....

sepinggan sayur...

dan sepinggan asam pedas ikan parang...terangkat weh asam pedas kedai ni....tapi kalau dpt ikan pari laaaaaaaagi aku suka....

bukan mudah nak carik asam pedas yg best kat Melaka ni..dah berapa kali gi Melaka pun, asyik lah dpt asam pedas yg hampeh....nasib baik ada kawan hubby duk Melaka rekomen kedai ni...dpt mkn kari kepala ikan sekali tu...rasa puas hati sgt la...

total kami makan tu termasuk nasi putih 4 pinggan dan air 4 gelas adalah rm54...aku rasa okey kot...what do u expect kalau mkn kepala ikan kan...kalau kat mamak lagi mahal tau!!
oh, lagi satu, segala mak nenek air juice tak de kat kedai ni, kalau korang nak order, sila order teh o ais ke, sirap limau ke atau seangkatan dgnnya...korang nak fresh orange ke apa ke mmg tak de...kehkeh...eh, tapi air tebu ngan air kelapa ada la...

pada korang yg nak mkn kari kepala ikan dan asam pedas yg best kat Melaka ni, boleh lah dtg kat kedai Hajjah Rahmah Haji Ibrahim ni...
kedai ni near JPJ Bukit Katil berhampiran stesen minyak BHP....kedai ni betul2 tepi jalan, senang sgt nak jumpa...tapi jalan agak sempit sikit, jalan kampung...malam tak bukak okeh...lauk habis, terus dia tutup kedai...

kalau korang dari KL, dari tol Ayer Keroh tu, korang terus sampai jumpa simpang 4 traffic light besar, amek kiri ikut sign board nak pergi Bukit Katil, terus sampai jumpa satu lagi simpang 4 korang akan jumpa JPJ sebelah kanan, tapi korang terus je la, pas tu akan nampak stesen minyak BHP sebelah kanan, korang slowkan kenderaan, lebih kurang 100 meter dari BHP korang akan jumpa kedai ni....faham tak ni?


p/s: n3 Melaka bersambung minggu depan...esok nak masuk n3 lain...

58 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh..menarikk..

:: Mrs.Eady :: said...

peerrgghhh.....!!!tak hengattttttt!!

wida said...

fuh..mmg terangkatlah sis mkn time tu yer
nasib baik sy x suka sgt mkn kari asam pedas ni..

Huda said...

fuhh *telan air liur* nengok gambar pun tau sedap, rasa cam tau kedai ni, biasa lalu ni bila nak balik kg..

lieyalatif said...

pergh boleh le aku gi terjahkalo lik melaka ...dah dekat bangat dah ni .....

(sambil tukar2 tisu yg basah lap air liur tgk entry ko noks!)

eima said...

gilo lapo aku tgk .....
my fav tu kari2 ni .... sedap ...

Nens Collection said...

sy pon telan air liur gak ni..rs nk cari sarapan kari kepala ikan jek..walawehh..naseb x pegnen..hoho

ikatankasihku said...

pehhhhh, mek mkn asam pedas tak toleh kiri kanan pon..hahahaha....

Acik Erna said...

wahida..teringin acik nak pi cari kedai ni.terima kasih wahida.

azi said...

perghhhhhh..memang nampak sedap sangat....akak pun suka kari kepala ikan..Cik Abang akak pula penggemar Ikan Jenahak...

Bitt (double IS) said...

so aku telan air liur buat kali kedua lagi....muahahhahahaa

iizza said...

waa x tahan tengok..nk kena try ni kalau gi melaka nnti..^_^

iizza said...

lengkap hidup kalau makan ada ulam-ulaman itu..hehe

intan_blur said...

sungguh mengancamm..!!
sedapnye kari kepla ikan..dah lame x mkn benda alah tuu

.:fyzz:. said...

pergh hang JJCM sampai Melaka noh..cayalah..tuh la semangat..
seriyes tatkala pagi cenggini..aku rasa hiruk piruk perut aku tgk asam pedas yg walllah tuh..sedap nok....

Mamamya said...

wahhh..menarik nih.. tetiba org KL plak yg bagi suggestion kat org melaka ahahahahaa.. aku setuju ko kata,kat melaka ni klu kita x tahu tempat makan yg best mmg manjang akan kene kedai yg jual lauk pauk tiada rasa!

xceli aku ni pun x habis xplore tmpt makan best kat melaka tu yg bila eB n ko tanya rasa mcm gagap2 je nak jawab...hihii

ko dgn laki aku sama lah..klu makan asam pedas mesti nak ikan pari...x penah order yg lain...

MamaEma said...

nak kena salin ni..takut tak ingat..

Kakzakie said...

Kalau kakak pilih asam pedas dia tu wahida... merah dia menggoda selera kakak..

Rai said...

basah kibod aku dengan titisan air liur sepanjang nak scroll ke bahagian komen...sedap ke tak sedap tu tak tau la..rupanya sungguh menawann..

Lya Colours said...

ok walaupun hamba org melaka tp x pernah pergi kedai ni. hahaaha. tp selalu lalu je kat area ni sebab nak p bayo duit kete kat bank. mihmihmih
ada lagi 1 asam pedas sedap. dekat melaka raya.

cik fadh said...

fadh yg dok melaka pown blom penah smpai sini..kwangkwangkwang....tp wajib cobaaaa niii....huuuu

lieynanilaz said...

memang terangkat nokk...

Pok Amai-Amai said...

Peh! Nie yg syok nak turun Melaka nie! Sedap betul tgk kari kepala ikan tu. Tertonggeng2 kepala ikan. Yummeh!

Sue-Rya Qistina said...

hehehehe..depan tu ade sek rendah kan..tu sekolah saya mase tecik tenot dulu..ni la tmpt saya bermain sakan di zaman kanak2 ribena..thihihihi

adarnadzmie said...

memang tertarik la akak tgk asam pedas ikan pari tu...huhu..jauh sgt...klu ade rezeki akak terjah sana...:)

wahida said...

adarnadzmie: tu bukan ikan pari kak, tu ikan parang...akak tak baca n3 sampai habis ni...

miloais milo said...

iols lebih tertarik ngan asam pedas tu...
peberet iols!

wan nurul hezrina said...

oklah.tapi kalau ko g melaka try asam pedas kota laksmana kat mahkota prade tuh.kata org sodap...mcm2 ikan ado!

sodapnya nok kari kepala ikan.aku minggunie alik melaka.ko g melaka bila nok?

norhidana said...

aduh... sumpah aku terliur kak, rasa laju je mengalir air liur aku ni ahak2... gile lah mengoda...

dhla tgk time2 nk lunch nih

Cik FaRiZaM said...

aduh dah la lapar ni....sy penggemar ikan !!!!

wahida said...

wan nurul hezrina: aku g melaka 28 april lepas...hari sabtu...

|| NaFiRaa || said...

ko bikin air liurku meleleh nok!!! tak menahan sungguh tengok kepala2 ikan yang banyak tuh!

Daddy Ziyyad said...

Kalau ke sini, soheh aku makan asam pedas dia nok, sebab aku tak makan kepala ikan! ahahaha...

sudipVSsenduk said...

org kata kari kepala ikan yg sedap akan tinggalkan bau yg lama pd jari... meh sini akak cium tangan ko, make sure ko hulur tangan kanan tau...

SURIA AMANDA said...

perghhhh...terus aku terliur sama...

wahida said...

sudipvssenduk: kahkah...bau kari dah hilang la kak...dah 3 mei pun dah hari ni....

atty's said...

fuh..tertiba je perut lapar tau..

Azian Elias said...

aduiiii..drooling niii..

rasp said...

walla mmg sedap jer tgk...
i pun kalo dapat ikan pari utk masakan asam pedas...
mmg tak pandang kiri kanan dah pun hehehehehehe...

Munnafendy said...

fuhhh terliurrrr.....tp melaka kak? alahai...tak kan sy nk g melaka utk makan je? hihi

Alin Marlini said...

kedai yang cantik n kemas bertmbh selera makan

akubiomed said...

Makan menu lauk kampung. Dapat rasa bergedil, keropok, sambal belacan dan ikan masin atau telur masin.

Lepas makan tentu tersandar. :-)

HeNRieTTa JoSe said...

ymmy...naseb baek baru lpas makan...

Dee said...

cis...next time ke Melaka aku pasti terjah...terliur tgk..

Citarasa Rinduan said...

wahida..
aku lam atak singgah sini..
sekali singgah abis aku.. terliur sudah..

tengok kepala ikan berderet2.. mmg terbaiklah. ko sarap at umah, terus lunch kat situ, memang ngam2 cantik jer....

Riny said...

kak..kari kepala ikan die mengancam laaa...!!!

Nazayiena said...

Selalu lalu je situ tp x pernah cuba lg...

dakcik said...

sedapnya asam pedas..fav..nti boleh singgah kalo ke Melaka..;)

Neeza.Areef said...

mak dato besusun kepala ikan sayur mayur penuhhhhhhh kdaii..meriahhhh mau mkn x igt blk nih

GreenJade said...

faham mak inchekkk...heheh

antara kedai feveret hubby ni kalo beliau pulang ke Melako..ya ampun tetibe tingat asam podeh mak mertua nih..aiyoyoyo

Kazman / Sue said...

peerghh... sedapnyaa...

Kazman / Sue said...

peerghh... sedapnyaa...

HoNeY_oK said...

Alex Ferguson kalo dtg Msia mesti mkn kat sini bwk bdk2 MU kan........

Teratak Hami said...

apasal tak calling2 akak? hehe ... akak pun tgh lalu kat gerai tu pagi tu. Memang dah nampak byk kereta tapi tak berhenti la. Rasanya dekat dgn kedai nasi arab kan. Kedai nasi arab tu pun orang kata sedap.

Softtouch [Hanim] said...

perghhhhhhh sedapnya..sgt air liur..betul terliur ni..sgt mnggoda kari tu..

mama aini said...

ehem..asam pedas melaka memang sedap sangat..wah jauhnya jalan2 sambil cari makan..he2x..

mamadanielkhair said...

Saya pun teringin nk ke gerai ni lg..mmg sodapppppp yg amat..terkenang2 asam pedas pari n yg lain2..smpai membungkuslah bwa balik..taukenye lak org muda lg..en mazlan lah kot mmg berbudi bahasa sgt orgnya...dia pun turut membungkuskan lauk utk pelanggan...yg pasti jika saya ke sana, sudah pasti gerai ini adalah sasaran utama kami...in sha Allah

mamadanielkhair said...

Saya pun teringin nk ke gerai ni lg..mmg sodapppppp yg amat..terkenang2 asam pedas pari n yg lain2..smpai membungkuslah bwa balik..taukenye lak org muda lg..en mazlan lah kot mmg berbudi bahasa sgt orgnya...dia pun turut membungkuskan lauk utk pelanggan...yg pasti jika saya ke sana, sudah pasti gerai ini adalah sasaran utama kami...in sha Allah