nuffnang advert

Monday, April 23, 2012

demi suami tercinta....

selamat pagi semua....
semlm aku gigih masak gulai ikan patin masak tempoyak ko...

 sbb apa aku kata aku gigih masak gulai ni, sbb aku TAK mkn ikan patin dan aku TAK mkn tempoyak...
aku ni mmg hantu durian, namun nak mkn tempoyak, mmg tak la....jadinya aku nak bgtau kat korang sepanjang aku hidup dah 31 tahun setengah ni, ni lah festaim aku buat gulai ikan patin tempoyak...khas utk suami tercinta...diulang, SPECIAL utk hubby tersayang....ekekekek....

hubby dpt ikan patin ni masa dia outstation ke Temerloh baru2 ni...org ofis sana yg bg dia sekor ikan patin ni...masa dia bawak balik ikan ni, hubby tanya aku, boleh masakkan tak gulai tempoyak? aku blur weh....ekekekek...tak pernah umur hidup aku masak ikan patin ni...dah la aku ni tak mkn ikan darat, tempoyak apatah lagi...huwaaaa!! rasa nak nangis pun ada...ekekekek...acah jer....takde la sampai menangis...hubby ckp tak pe la, kalau tak boleh masak, dan tak boleh bau tempoyak tu, kita bg je ikan tu kat org lain...alololo...sedih la pulak bila hubby ckp cenggitu kan...

wah...siap kepala ikan lagi tu....

sudahnya aku google resepi kat internet, mcm2 version aku jumpa weh....tapi aku amek yg resepi Temerloh punya...dia ckp tak pakai santan dan tak pakai bawang...cuma blend kunyit hidup dgn cili api, masukkan dlm air, masukkan sekali serai pastu tempoyak, tunggu air mendidih, masukkan ikan patin pas tu daun kunyit, pas tu garam ngan gula sikit...mak aiiiii, senang giler aku rasa...sesenang masak sardin je kekdahnya...haha....
hasilnya ko tau, hubby ckp apa? dia ckp SEDAP uolls...aku mcm tak caya je...aku tanya dia byk kali, betul ke sedap? dia ckp mmg sedap...wah...kira hebat la aku kan, tak pernah masak gulai ni, sekali masak hubby ckp sedap, mmg aku bangga la kan...hahaha.....terangkat vontot mak :p
cuma aku rasa kalau aku kurang kan sikit air tu, lagi pekat, lagi best kot...huhu...

 pas tu pekena ngan sambal belacan ni...berselera lah hubby makan, aku pun tersenyum riang...ekekek...

 aku? mmg takdenya lah aku nak mkn ikan patin tu, apalagi ada rasa tempoyak tu, jadinya aku buat sup cendawan je la...oh...sedapnya sup cendawan mkn ngan nasi panas2...anak2 pun mkn laju jer...eh, tapi nak bgtau, sup cendawan ni style org malas masak, cuma hiris bwg putih ngan bwg merah, campakkan kiub ayam...siap!!

pas tu buat sambal ikan bilis hitam ni...sambal ni ada kakak kat ofis mintak aku buat dah lama, baru semlm berkesempatan nak buat...huhu...sori ye kak Ina & kak Ida...aku amek sikit sambal ni, mkn ngan sup cendawan tadi, wallah!!


p/s: org Pahang, sila jgn gelak tgk gulai ikan patin aku tu, saya budak baru belajar...ngeh ngeh...

73 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

baru je lepas jumpa laki kooo!! senyum lebarrr.... :)

Kakzakie said...

Wahida mcam kakak durian memang berhantu makan tapi tempoyak belum belajar lagi nak makan...

Yg penting hubby suka dah succeslah tu:)

mamavogue said...

sambal belacan tuh!! kasi meleleh air liur pepagi ni tau!

Sue-Rya Qistina said...

Akak, saya pun x bole makan gulai ni..serius! bau pun x bole..tp makan durian xpe..mmg nk termun klau bau gulai ni..huhu..

salute r kt akak sbb sanggup buat utk hubby tersayang..air tgn isteri tu pengerat kasih syg tau..hehehehe..

Lya Colours said...

kelioqqq tgk sambal belacan !!

norhidana said...

hehhe kelass ko kak... tak penah mkn tp msk laki ko ckp sedap.... hehehe mudah tul kan style msk ikan patin tu kalu ikut resepi org temerloh...

cendwan sup pun nmpak sedap tu kak... mkn ngn nsi pns2 mmg terangkat

*SiRibenMerah said...

masa masak tuh rasa x? hahaha...

Huda said...

Fuhhh, salute laa..sapa lagi nak masak kalau bukan isteri kan? Tetiba aku lak yang rasa berselera ngk gambar ko semua ni..

kasihredha said...

wahida tak suka ikan patin dan tempoyak?
akak sukaaa sgt2
telan air liur tengok sambal tu
perrggggh

wahida said...

siriben merah: ada rasa sikit, nak adjust garam...tapi mcm tak boleh blah je rasa dia...hahaha...

mek jah superb! said...

tgk gulai tu teringat kursus kat taman negara. pergghh... mmg sedap gulai tempoyak patin pahang weh...

sambal belacan tu buat aku nak mkn nasi dgn segera tanpa memikirkan bacaan gula yang akan aku amek kejap lagi... kau kan

wida said...

kak..cam ne nak buat smbal ikan bilis hitam tu yer.elok mkn time pantang nanti ni..bglah resepi:)

sy pon hantu durian..tapi tempoyak..erkk..tolak tepi lah. ikan sungai pon tok sey

wahida said...

wida: err, masa pantang boleh ke mkn cili padi weh? sbb sambal ikan bilis hitam ni byk guna cili padi weh...

Anum said...

sedap gila ikan patin
kg ku.....ko kena try makan beb

~ yus ~ said...

Wah wahida cayalah. Akak pun tak makan ikan patin, tempoyak lak baru belajar2 makan...:)

tp kan tgk sambal belacan wahida mmg terliur...:)

rasp said...

kalo dah cooked wif love mesti lah sodappppp sis....

Kathy Tuah said...

dulu sy x makan ikan patin ni, tapi sekarang dah makan..tempoyak tu mmg feveret..hihi..

apa2 pun tahniah kak, sbb berjaya buat gulai ikan patin ni ^^

mamasuri said...

hehehe..
ai orang pahang gak..
tp tak reti jugak masak gulai tempoyak ni..
mostly orang temerloh mmg terror..
tp orang kuantan (mcm aku ni)
dah tempias lauk orang terengganu..

syabas kat ko kerana berani memasaknyer utk hubby tersayang..
sayang punyer pasal kan...
hhehhe

nuyui a.k.a miss YUI said...

tetiba rasa nak msk tmpoyak plak ni..

.:fyzz:. said...

msti suami hg berbangga atas kegigihan hang itu nok..menyelerakan aku tgk gulai tempoyak tuh...hg sama ngan aku tak makan ikan darat..tak makan ikan patin..huhuhu..dulu aku dok uitm jengka..dekt ja ngan temerloh kan..sokmo kwn2 ajk makan ikan patin..tp aku tok seee la...

nur anis said...

ikan patin masak tempoyak ni memang feveret saya lah...wahhh..macam nak suruh mak masak pulak..terliur tengok..

Hanis Azla said...

akak suka ikan patin dan tempoyak.. tapi kat rumah tak pernah masak sbb en.asben tak makan dan suka bau tempoyak.. hu..hu..

khairul said...

untung la abg dia ..

http://gilamodified.blogspot.com/2012/04/sapa-kata-org-lama-x-reti-modify-kereta.html

|| NaFiRaa || said...

perrgghhhh.. aku nih hantu ikan darat n tempoyak neh!!! terus terliur nok!! mana aku nak carik ikan darat neh!!!

Zura said...

jadilah tue kak..pekat kuahnye..sy suke gulai tempoyak nie..

lieyalatif said...

fuhhhh...gile la ko sis...aku terliur weyyyy...siyes ckp!! tgk entry ko ni sambil ngences2 air liur tauuuu!!!

SURIA AMANDA said...

laaa...kira ok la jugak ni..34 tahun aku hidup x reti masak gulai patin tempoyak versi ko buat ni nok...

miloais milo said...

style orang perak gak masak tempoyak tak de bawang ni...
memang simple dan senang nak buat beb...
just blend cili dan serai ketuk2 aje...

Cik Kamoo said...

sedapnye patin masak tempoyak! Ck suka ... baru je jatuh cinta dgn patin tempoyak nie, memang sedap rupanya.

CikPuanHaLia said...

pergh..tak pernah makan tapi boleh masak..hebat la tuh..

Eye_nee said...

kira mabeles lah ko ni noks...tak makan tempoyak tp still boleh masak kan ikan patin ni...

yana-feehily said...

ikan patin masak tempoyak..wahh..sedapnya..terliur ni..

Daddy Ziyyad said...

Tak kira..aku nak kutuk jugak ko nok..ahahha

- APA KELAS WEHHHHH MAKAN DURIAN TAPI TAK MAKAN TEMPOYAK!!-

ahahaha..

Ikan patin ko masak ni nampak sedapppp wehhhh...

Alin Marlini said...

seumur idup..first aku makan gulai tempoyak kat Gua Musang...memang sedappp

Alin Marlini said...

seumur idup..first aku makan gulai tempoyak kat Gua Musang...memang sedappp

wahida said...

daddy ziyyad: cilaks ko nok!! hahaha!!

eLLy said...

noksss... aku terus rasa lapar nyekkkk...


Oiit mak cik bila nak jumpa aku!!
ade barang dari sis Rasp aku nak pas kat ko nie

HeNRieTTa JoSe said...

WAH SWEETNYE AKAK...masak utk hubby....rietta pown xtaw masak ikan patin....coz rietta pown xmam juga ikan darat....

Nazayiena said...

Sedapnya gulai ikan patin ida masak tu,sambal belacan tu pun sama.....Kak Nurul x pernah lg masak ikan patin....

mamawafiy said...

aku pun x mkn ikan patin..apatah lagi nak memasak.mmg tabik spring kat kau.hehehe..tapiii kann sambal bilis hitam mu tu sedapppppppp sgt nmpk nyer,...nak sikit...ngencessss dah ni....nak nak

wahida said...

elly: rileks la nok...takkan lari gunung dikejar...ekekek...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

pergghhh... best woo..
febret asbenku jugak tu.. =)

[sutera kasih] said...

fmily kitorg x leh mkn ikan patin hehe


kak, keroncong perut ni tgk gmbr2 mknn uwaaaaaaaaaaa

lieynanilaz said...

kelass ko nokk...gigih buat ni...

psstt...mesti ko kembang bila somi puji sedap!!.

Cik Ecah said...

semua yg ko masak ni aku suker n makan kak...hahahhaha :)

Irfa said...

hebatla..pestime buat dah kena puji
gulai tempoyak takde santan tu version saya jugak tp xletak serai itu je bezanya ;)

Rinna said...

Feveret akak tuh masak patin tempoyak gitu..alhamdullillah hubby suka yer.. boleh masak lagi tuh.. :)

Salina@IbuAqil said...

Sis, semua lauk2 diatas sgt mabeles sis... Perghhhhhhhhhhhhh!!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

syabas bete....

akubiomed said...

Banyak lauk. Ada apa-apa ker? :-)

azzey said...

terliur tgk sup cendawan tu

GreenJade said...

musti le sodap bile dimasak dgn penuh kasih-syg..tp aku pong terliur la noks..

err rugi le noks ko x mkn masak tempoyak..sedap wehs lar..i loike loike loike very much hehehe

MamaEma said...

MELELH AIR LIUR KU INI..fullamak, memang terliur habis ni...alamak, pose..cepat tutup...

♥ Wina ♥ said...

sama geng ngan aku..hantu durian tapi x makan tempoyak!

wahida said...

akubiomed: ada apa2 maksudnya apa? tak de apa2 lah!! hehe...

intan_blur said...

walllaweee..stiap kali aku pose..stiap kali tu ko post yg mengencam jiwa aku tau... ;(
wlupun aku bkn org pahang..tp memang mcm tu cara masak gulai tempoyak ikan patin..sbb kwn aku ramai jg org pahang..sume pun msk mcm tuh..fuhh..ko memang rugi nok x makan tempoyakk..blh x aku cakap..'rugi paling besar.'..hahahahha
sorry beb..gurau2 di hari isnin..slm wahida..jgn sentap2 ye..klu ade balance gulai tu..post la kat aku..blh la aku buka pose nnt

eima said...

kire terer la tu .. aku ni lgi la ..huhu jgn kate nk buat bygkan cara nk buat pun tak reti ... byk gak jenis lauk2 pauk ....terer

Aju Mohit said...

Festime ko buat menjadikla Ida!!! Proud of you lah hihihi, byknya ko masak, ni yang buat hubby Bertambah sayang kan!!! Chaiyok!!

ieda said...

ermmm akk pun x makan patin...
org temerloh sgt2 suke .. ;)

alhamdulillah janji air tangan isteri , sure dia makan banyak sbb nie 1st time wa masakkan dia ikan patin niekan .. ;)

ps : dik macam mana nak buat pic2 kita yg dlm entry nie melengkung macam wa punye tuu .. akk try dah buat tapi x jadi .. ada idea tak ??

wahida said...

ieda: kak, nak pic melengkung tu kena guna photoscape kak..amek 150 kat round tu...

Acik Erna said...

wahida..dah betul la tu..sedap..klau acik tak guna serai..acik letak daun kesom ngan bunga kantan..memang senang beno kan..

Neeza.Areef said...

mabeles..terbahekkkk wokkk
dgn sambal belacannn tu..terusss meleleh nk jugakkk

Pok Amai-Amai said...

Eh, sambal hitam tu mcm ne eh?

Pala Maldini said...

haha! nahas lah kalau laki nko kata tak sedap... ini lah strategi namanya.. kekeke

wahida said...

pok amai2: sambal hitam tu senang giler nak buat...ikan bilis, belacan, cili padi, bwg merah byk2..blend semua sekali, pas tu tumis sampai hitam...sedap!!

pala maldini: ah kau, sedap la..ko jeles sebenarnya...hahaha...

ct rahani said...

wah nmpk pun tau sedap.. sama la kita kak x makan ikan patin.. klu en somi suruh masak mau menangis jugak.. hahaha..

kak, FM dh sampai.. nti check email ek.. ade sket soklan.. hehe.. btw tengss for nice FM.. :)

kakchik@ella said...

KC tak makan ikan patin dan tak suka tempoyak tapi hantu durian. hehehe.

azi said...

Wahida..
Bertuah betul suami Wahida..itulah yang sebaiknya. Jaga makan suami Sanggup masak wpun kita tak makan makanan tu....akak pun tak makan masak tempoyak..:)

Sup cendawan tu nampak sedap sangat..akak suka!!

wahida said...

ctrahani: aku dah email ko balik...

mamyharraz said...

menarik semua resepi ko.paling tabik masakan tempoyak tu..dahlah cubaan pertama kali.sedap pulak tu.

cendawan tu paling buat aku terliur.tq share resepi :)

whitecappuccino said...

wah! inilah dia isteri mithali! :)

Blossom Heart said...

perghhhhhh sedap nya laukkkk...:)

dakcik said...

kak! ikan bilis itam tu pebret saya! sedapnyaaa..lm xmkn..terliur wooo! hehe