nuffnang advert

Tuesday, April 17, 2012

Al-Rawsha, Kampung Pandan

selamat pagi semua....
sebenarnya malas giler nak hapdet weh...tak tau la nape, tambah lagi dgn kebizian yg melanda lately ni, buat aku bertambah2 la malasnya....tapi kang, kalau tak hapdet, korang rindu pulak kat aku kan...ahaks...
so, moh la kita layan restoran nasi Arab Al-Rawsha yg diwar2kan sedap sgt tu...

 aku mmg teruja nak mkn kat sini...Al-Rawsha ni ada byk cawangan, tapi aku pilih cawangan Kampung Pandan ni sbb building dia cantik sgt....

tepi jalan je nok restoran ni, mmg dekat Bulatan Pandan tu lah...yg menuju ke Kampung Pandan tu..senang giler lah nak sampai sini....

 masuk je restoran ni mmg kagum la kejap, sbb tempat ni luas giler....dua tingkat lagi tu...selesa sgt lah...

 mmg selesa lah mkn kat sini, sbb luas sgt, lagi satu kalau korang nak bilik khas ekon pun ada, terpulang pada korang...


kalau dah nama kedai Arab, haruslah ada benda alah ni kan....

hubby aku nak amek gambar counter dessert ni, mamat ni sibuk nak interframe sama...nyampah....haha...

 ni air anak2....strawberry melba rm 13 dan pineapple juice rm 15..

 aku ngan hubby pulak pilih teapot tea mint...aku ada tgk blog org, dorang minum tea mint ni, dorang ckp sedap sgt, so, kami nak try la....tapi sayang seribu kali sayang, teh ni kami tak minum sgt pun, teh ni sgt keras, terlebih letak teh ke apa...nyampah...kat sini burn RM10...teh ni sepatutnya menyamankan, tapi sgt hampeh okeh....

 sudahnya hubby order air Al-Rawsha Special ni..air ni mmg sedap la kan, dah namanya ada mcm2 buah kat dlm tu...RM15

aku pulak nak order Barbican, takde lah pulak, dorang ada air JOJO ni jer...lebih kurang Barbican gak la....dah la tinggal perisa classic jer....tak sedap la air ni....mencik!! frust lagi....

 ni hubby aku punya...mcm biasa la, dia mesti order lamb...yg ni Lamb Mandy...RM25...hubby ckp, biasa2 jer...

 yg ni pulak aku punya, Chicken Mandy, RM20...boleh tahan sedap la...yg penting, ayam dia sgt lembut...

 yg ni pulak anak2 punya...Chicken Kebsa....rm17...

 makan nasi arab mesti ada ni...sambal yg buat menambah selera....tapi mkn nasi dia je dah sedap sebenarnya....

 pas tu dia bagi sekali benda alah ni....tah apa nama aku pun tak tau...tapi mcm susu masam tu lah....tak kena dgn tekak aku, aku mkn sambal tu je la...

restoran dari luar...mmg tersergam indah...kalau dtg time mlm lagi cantik aku rasa...dikhabarkan restoran ni dulu adalah banglo lama yg diubah suai dijadikan restoran....

secara puratanya, foods kat sini tak lah sedap sgt....kalau nak kata nasi mandy tu, jauh sedap lagi nasi mandy kat Saba tu...kalau nak kata lamb atau chicken dia tu, sedap jugak kat Saba tu...bukanlah tak sedap langsung, cuma aku rasa Saba tu lagi sedap, cuma aku boleh puji kecantikan bangunan ni, keselesaan tempat makan dan kebersihan toilet dia...foods dia agak mahal tapi kurang berbaloi....servis yg dikatakan best sgt kat sini pun, tak de lah hebat sgt, kami tercarik2 waiter utk amek order...huhu...padahal org tak lah ramai sgt masa tu..ni sekadar pada pandangan aku dan hubby lah...lain org, lain tekak kan..lain pandangan...

oklah, kalau korang penggemar nasi Arab mcm kami laki bini ni, bolehlah try kat sini, alamat dia:

Restoran al-Rawsha Kampung Pandan,
Jalan Kampung Pandan,
55100 KL
03-2143 9151

dibuka 24 jam


p/s: ada kedai nasi Arab baru kat Chow Kit, hubby kata kat situ lagi sedap...nnt aku nak terjah situ pulak..

63 comments:

Azian Elias said...

Wahidah,
tea lover je yg boleh minum arabic tea ni.. kami semua mmg suka. even anak2.. siap buat air kat rumah sendiri pun..

dulu punya resto dia kat jalan ampang. banglo..

KhaiRin : anies said...

ms tgk pic td igt g mkn kt Dubai heheheeheh

Nens Collection said...

macam kt negara arab dh..
maunye x jupe waitres tempat luas giler..
kak wahida, sy dh pos souvenir yg lambat tu..hehehe..tggu k..;)

Cik Awin said...

air Al-Rawsha Special tu sgt menggoda la kak...

mamyharraz said...

cantik bangunan dia..
ok,nnt boleh try..teringin nak mkn lamb tu ~

♥ Wina ♥ said...

aku tgh survey² nak makan nasi arab for the 1st time..tup tup ko dah buat entry nie tapi kureng eh??

hurmmm akan dipertimbangkan...

wida said...

sy rasa kat saba lagi sedap..tapi tgk dessert dia cam sedap jer.byk pilihan

mama maman aka yana said...

pernah gak hubby ajak mkn kat restoran arab but not this one la.. similar.. tp mama taknak.. takut tak kena ngan tekak.. maklum la tekak org kg.. huhuhuhu.. tp tgk cam sedap je pulak eks.. hehehe.. sengal sungguh mama nih kannnn..:)

wahida said...

kak yan: tapi masalahnya teh ni keras sgt lah kak...huhu...

nens collection: alahai, buat susah2 jer...tengs ye dear...

wina: eh, ni pada tekak kami la...mungkin kat tekak korang rasa sedap, tapi kalau ko tanya aku, u should try Saba la kot utk nasi arab yg best...

TK said...

Terliurnya..menengok gambar2 makanan u. Semua nmpak sgt lajat..
Tk mmg minat nasi mandy..kalau ternampak restoran nasi mandy mmg wajib singgah n try
Tk bru skali pegi alrawsha kat bulatan kg pandan tu
Betulla nasi mandy dia bukannya d best tp bolela...p

sudipVSsenduk said...

kalau makan di kedai Arab, akak akan tercari2 cili sos... huhuhu

Anum said...

nice building

CikPuanHaLia said...

Aku tak reti nak minum barbican & yang sewaktu dengannya tu. Mmg kampung sgt aku ni kan..hahaha

Cik Ecah said...

lain drpd yg lain....:)


ahhahah tang pekerja yg dok menempek kat desert tuh xblh blaaa senyum xhengat hahaha

Pepel BoNda AmaNi said...

aku suka tengok bangunan dia...cantik kan..nampak macam bangunan xsiap pun yer jugak..sebab xbercat kan...hahahahah

Nazayiena said...

Cantiknya restoren nie.... Ida nasi arab kan saba juga yea yg sedap....

Mamamya said...

tempatnya mmg cantik n aku penah makan kat sini sekali...mmg biasa2 jer rasanya (ikut citarasa aku ler...)

as fadhli said...

sis yg mcm susu 2 sm lar dgn tekak as,,x kn langsung,,,,,ehhhehe ns dia byk kn,,,

Pok Amai-Amai said...

Sblm ke sini, nak try yg kat Saba dulu. Heheheheh...

SURIA AMANDA said...

xper la nok..janji ko update..hehehe..aku x minat arab nyer makanan...

Neeza.Areef said...

haishh..mamat entreprem kt desert counter tu bajetttt abis sehh senyum dier...ptt ler bila ko cr waiter xde dah keja dia plesing je kt counter..kah3...

:: Mrs.Eady :: said...

nasi arab mmg bkn tekak haku...

HeNRieTTa JoSe said...

alahai....tgh hri nie...lapo la plak tgk gambar makanan....hehehe....

mamasuri said...

tgk pic pertama tu pun dah tau mahal..
siap restoren tu ada lambang beso master card..hehehe

actually aku suka gak makan nasi mandy tu..tp laki aku tu tak suka sgt benda2 arabian apatah lagi nasi beriani pun kurang suka..so jgn berangan lah aku nak ajak laki aku ke restoren saba ke apa ke..hehehe

mmg cantik building tu...dkt tu ngan ofis aku..ajak budak2 ofis lah jawapnyer nnti..

fasha tersandar said...

kambing?????

adapnyerrrr

kau ada nak ajak aku

nan hado je

nyampah!

.:fyzz:. said...

aisey.aku pun dok ingt kata kt Jordan ka arab saudi tdi..gupernya di malaysia..tertipu ngan mamat yg enterprem tuh..hahaha..

sedap ar nasi arab..aku pun nk pi gak la..petg2 nih ka esok ka makan nasi lebonon..(ibu mengandung nih mmg sokmo tingin macm2..hehe)

norhidana said...

dulu masa tgh peknen penah la mkn kt situ tp try nasi mandy ayam ngn kebab je...kire sedap lah yg lain2 tak try heheheh....

lgpun masa tu tak penah lg try mkn kt rest arab yg lain... tp mmg resto dia cantik deko nyer

Sue-Rya Qistina said...

giler gempak building dia..
makanan pn nmpk lazat je..nk try la one day.. :D

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

aku slalu lalu dpn nih, tp nmpk mcm mahal, so, aku malaih nak masuk..hahaha.. eh, restaurant arab yg kat cyberjaya tu sedap gak, saba' kot namanya..

anyway, aku tergelak sensorang tgk muka mamat yg kat kaunter dessert tu..hehehe

Kakzakie said...

Memang betul kalau restro arabic memang ada sisha berderet bagaikan hiasan. Kalau kat tempat mereka pasti ramai yg guna baunya huh... menyegat gila...

lieyalatif said...

tu le sis ramai yg dah gi sini kan....n ramai yg bagi review sedap...harus laaaa nak mencoba jugak nie...dahle i ni peminat nasi arab...lagi2 yg kambeng punyeee...mbeeekkkk mbeeekkkk....hihihih

GreenJade said...

aku suka ZamZam sek9 shah alam ngn Saba jek..lain tmpt tak ngikut piawaian tekak aku hek3

hubby lak sebut nasi arab terus nk muntah..bertahun dok Dubai smpai takmo masok rstrn Arab dah kah3!

wahida said...

belinda: yg aku maksudkan Saba sedap dari Rawsha yg tu lah nok...Saba kat Cyberjaya tu...

lieyalatif: eh, aku bagi review tak berapa sedap la...haha....sedap lagi Saba kot...(tekak aku dan laki aku la)

Mimy Hamid said...

aku tak pernah jejak al rawsha ni..aku terpengaruh gak sebab nengok nona..tempat cantik..yang aku tau nasi arab sedap saba cyberjaya la..heheh..

MamaEma said...

a'ah bangunan nya memang cantik..lebih-lebih lagi waktu malam..bila nak gie rumah adik ipar akan lalu depan ni..tapi langsung tak teringin nak singgah...dah baca sini..tak berbaloi lah nak singgah..hehehe

*SiRibenMerah said...

sedapnyaaa sis.. terliur.. adeshh~

sis, jum ngedate belanja ai mkn kat saba.. ahaksss~

saffiya_aleesya @ echa said...

makanan nampak biasa jer tapi building dari luar memang nampak macam arab daa..ada letak unta sekor memang real laa

|| NaFiRaa || said...

canteknye restoren dia... mcm kat arab sungguh jek..

boleh tahan jugak harga makanannye yer~

azzey said...

sy kagum tgk menu2nyer sume. laporrrrrrrrrrrrrrr!!!

MasZuber said...

al rawsha nie dekat jea ngan umah saya. tp x penah masuk lagi..

akubiomed said...

Restoran ini mengingatkan saya ketika di Lubnan. Sahabat di Lubnan belanja berbuka puasa disana makan juadah berbuka Arab asli.

Anamarza said...

biasa la yang mahal tak semestinya sedap ,

Teratak Hami said...

mmg cantik bangunannya. Kat KL banyak choices, so bolehlah buat perbandingan. Klu kat Melaka ni, semua sedap jer :-)

fazrulnoor said...

banyak dengar pasal rest ni, tp x penah g yg kat kg pandan ni

eLLy said...

aku nasi arab nie tak gheti sangat nak makan .. klu briyani aku layannnn ;p

Aju Mohit said...

sedapnya ida, pasni belh aku menjejak pulak hehehhehe

ieda said...

sedap nie
nampak menarik .. sedap ..
tempat cantik ..huhuhu kat KL nie banyak tempat makan leh terjah kan
nak2 kalau wa jenis rajin jalan2 nie
akk nie suke tapi hubby lak x suke huhuh

ibuhebat said...

saya pun penggemar Saba'. nampaknya tak jadi la nak ke rawsha kalo akak kata tak sehebat mana.. hehe.. sebab saya sendiri pun dh cuba macam2 kedai makan arab. Tapi Saba' jugak yg teratas di hati.. Harga x mahal sangat, rasa pun sodap. Eh eh.. review Saba' la pulok.. :p

rasp said...

i lum pernah try al rawsha nie...
tapi saba mmg terbaeeek for me...
and yes semuanya ikut tekak memasing....

intan_blur said...

waa..waaa...waaaaa...wauuuuu..teruja aku tgk tpt nih..menari..!!
pastu makan pulak nasi arab..fuhh terbaik..aku puasa harini ;(

atty's said...

selalu gak lalu,tp lom penah lagi singgah,

air tu nmpk menarik..

tersenyum kty nengok mamat yg interframe tu..kan main lagi tersenyum manis

[sutera kasih] said...

sebab tu la sy suka singgah blog akak ni..tak sah kalo tak buat sy rasa lapo haha..

miloais milo said...

boleh katakan setiap hari lalu depan restoran ni
tapi tak penah plak rasa nak singgah makan....

azza said...

tgk rupa pun nan hado... aku rase mkn kt situ setakat ok2 je.. harga mahal..

Emy Tak Kecik said...

aah kan citarasa lain2...aku dah makn saba dah makan rawsha...rawsha lagi best... :D

time aku g, pelayan dia asyik dtg meja aku je la...huhuhu

mama aini said...

ehem..mama tak pernah makan kat sini lagi..

Bitt (double IS) said...

setuju ko! bangunan jek cantek food lagi sedap saba ;)

Kasih Salina said...

macam kat Arab la plak ye..sy suka jugak makanan arab nih..

Irfa said...

tak penah makan kat sini tp ramai yg kata saba' lagi sedap..kami wajib ke saba' 2x sebulan.hehe

kakchik@ella said...

KC tak penah pegi lg tmpt baru ni. dulu KC gi yg kat jln ampang.

noor shamsinar said...

contact no dah not in service. Tanya 103 - no not listed pulak.

Anonymous said...

mandy mmg kurang enak rasanya, kena try kabsah much better.... heheheh
then kena try grill lamb sanwich ;)

Anonymous said...

huuu...mmg xsedap kt al-rawsha ni. Nasi n kambing biasa2 je. Kt Saba lagi feel the taste. Al-rawsha win kt location n environment, dgn air n dessert je. Nasi n kambing, xpuasla..puas lg kt Saba. Ade sesiape boley recommend tak nasi arab ala2 Saba, tp area KL. Hubby ckp Saba kt setiawangsa tu pon xsesedap Cyberjaya. Huu...kiciwa mkn kt al-rawsha ni. Next time sye akn order drinks n dessert je kt al-rawsha ni. :'(