nuffnang advert

Thursday, December 29, 2011

Bukit Merah: Orang Utan Island

selamat pagi semua....
oh, tak habis lagi rupanya n3 Bukit merah aku ye...haha...korang layan kan je la...kehkeh...

 weeehuuu...kami dah sampai kat theme park Bukit Merah...wajib la kan berposing bagai nak rak kat entrance ni....padahal keta lalu lalang je kat belakang kami tu...hehe...

 dah masuk dlm, posing lagi....disebabkan Bukit Merah ni terkenal ngan Orang Utan Island, makanya acara bergambar dgn org utan adalah wajib jugak..kehkeh...

 ok, kami decided amek waterpark combo tu...RM 68 sorang utk dewasa...bila amek combo tu, dapat pegi 4 tempat sekali gus iaitu waterpark, eco park, org utan island dan boleh pilih sama ada nak chairlift atau skycycle...disebabkan masa tu chairlift under maintenance masa tu, kami tak de pilihan lain selain amek je la skycycle...nak tau apa tu skycycle? nnt n3 seterusnya aku citer eh....eh, mcm byk lg lak n3 Bukit Merah ni...hahaha...gasak la korang...

 budak dua org ni sgt notti...tapi mama sayang bangat sama kamu dan kamu!!

 berjalan menuju perhentian bot...nak sampai ke Org Utan Island tu kena naik bot tau...sbb nun jauh di seberang sana...

 sementara tunggu bot sampai, adik posing jap...pinjam spek mama dan hat Acu Ayie...

 sementara tunggu bot sampai gak la dorang duk layan itik2 ni...comel2 belaka..boleh bg mkn tau kat itik2 ni..makanan itik boleh beli kat kaunter...

gigih Uncle Mazli layankan anak2 aku tgh bg mkn itik...

 okeh, bot dah sampai....ala daddy ni nyampah tau, suka amek gambar i tgh tak ready...

 antara pemandangan yg boleh dilihat masa naik bot...


 dah sampai kat Org Utan Island....tempat ni dibina khas utk pemeliharaan dan pemuliharaan org2 utan...kat sini korang jugak boleh menderma...mereka jugak sdg mencari sponsor utk yayasan ni...


 tak byk sgt gambar org utan yg kami dpt snap...sbb ramai sgt berebut masing2 nak amek gambar org utan ni...lagi pun jeriji besi ni halang nak tembak gambar...huhu...

 kata penjaga kat sana, kalau org utan lapar, dia akan buat mcm2 aksi...tak sempat nak snap gambar org utan tgh cekak pinggang la, peluk tubuh la....klaka gak org utan ni...comel je...

ni pulak kawasan anak org utan...anak aku si adik sgt la suka masuk Org Utan Island ni nok...tarik ajak balik meraung ko...dia nak tatap puas2 org2 utan kat sana...bukan main suka lagi dia...aku rasa kalau bagi 3 jam pun dia boleh layan kot org2 utan ni..hehe...


p/s: rasa nak buat pengat duyan la weekend ni...cicah ngan roti...wallaweh....

58 comments:

Papa PUSS said...

Salam

Dekat sebelah ngan kg saya tu..
Tapi hrap je dekat..
tapi xpernah pergi lagi haha..
picture last sekali tu kan..
nampak tak.. byg2x baju anak akak
melekat kat cernmin pada badan anak
orang utan tu.. dah nampak
mcm anak org utan tu pakai baju..

Lya Colours said...

kat zoo melaka pon ada org utan gak
mak dgn anak kot
asek menempel je
pastu bila ramai2 org tgk dia, dia malu tutup2 muka. cute gila

Lelaki Ini said...

wah..
sgt2 seronok..
nanti nak pg la if ada masa...

CaDLyNN said...

budak2 kecik sukela tgk binatang2 ni...lin pon suke bwk adik2 jalan tmpt2 cmni..

amiey lee said...

besttt nye..jalan2

::NureeN:: said...

rasa dh naik harga la nk seberang g tgk org utan nih.. ;p

MULAN said...

15 min je dr rumah mertua ni.. tp sbb ramai tak sihat, lepak umah je ni..

Fitri Senin said...

dia punye harga resort ada masuk sekali dengan harga combo tu tak..??

wahida said...

fitri senin: tak tau la..sbb tak check in resort dia...kitaorg amek apartment kat luar...murah dan berbaloi...amek resort dia mahal sgt la....tapi rasanya kalau amek resort dia, dia kira sekali ngan rega pakej kot...agaknya lah...

So Shy Lady said...

comelnya itik.... anak akk pun suka bebeno OU tp akk geli la weh

♥ Wina ♥ said...

xpe banyak² pun xpe..aku suke je tgk & baca :-)

best jugak ye bukit merah nie? boleh masuk dalam list vacation akan datang hehehee

Daddy Ziyyad said...

lagi setahun dua bila anak anak aku dah besar, aku bawa mereka ke sini, Insya Allah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

dpt dukung kan besh..hikhik.

adarnadzmie said...

belum pegi lg org utan island tu...nampak cam best ja... hehe comeynya nak org utan tu....ngeee

Fieza79 said...

emm lama dah tak pi bukit merah...nape tak lajak dtg kulim..dh dkt dah tuu...

:: Mrs.Eady :: said...

giler cantik tempat dia!

Ila said...

bilalah nak gi kan...kena gi ni

Lia said...

wahhh best2.. suak tgk org utan ni ada yg manja aja tingkah laku..hehhee

Muhammad Naqib said...

Nak Ikut..,Huhuhu

Asrul "iLham" Sany said...

comel lak pulak anak orang utan tu :D

MamaEma said...

tak penah pergi sana pun..glemer sungguh orang utan tu yer..pakat berebut nak amik gambar dia..ehehehe

JunAina said...

Selalu lalu lalang bila balik kampung tapi tak pernah tersinggah pulak...

Apapun gambar2 semua nampak menarik.

AnneRaini said...

Banyak ke orang utan kat situ? Aku pernah singgah je bukit merah tp tak mainlah sume tu sbb singgah pun dah malam...

Nens Collection said...

mmg best ler layan gambau k.wahida ni..;)
saya x pernah ag tgk org utan dekat2..teringin nk tgk ngalahkan abg ngn adik jek ni..hehe..;)

misya said...

sya dah dua kali sampai dah kat sini,mmg cutegiler la org utan

Munnafendy said...

dulu kecik2 ayah ada bela monyet..bagi mandi, makan, dukung bwk jalan2..hee rindu!

dapat dukung org utan x? keh3

*the best part, kmpung saya kat bukit merah..tp tak pernah masuk tmpt ni..haru tak...hahaa

sahromnasrudin said...

bukit merah mmg best..sy bra ni kata ia lagi best dr sunway...

wahida said...

munnafendy: tak dpt dukung pun sbb semua dlm rumah/sangkar masing2...hehe...

rasp said...

sis, aritu i singgah gak bukit merah nie...
utk amik2 gambar tapi gi ler sampai ke pulau org utan tu...

khairul said...

pernah p sklai pulau org utan tu

kayzie said...

Ala ktorg aritu tak sempat g tgk org utan sbb ujan lbt sgt..

diana said...

pernah pi bukit merah sekali je..
tu pun jalan tak habis sebab penat..
luas tempat nya..
memang terbaik la..

::FAIZ FARISH:: said...

nice picture

nurkaloi said...

pengat dian ^___^ nak nak nak

misz_eyza said...

whooa macam best jer pergi bukit merah lawat org utan tue...dah lama tak pergi sana....


btw, salam kenal dan follow wahida dah...(^_^)

Anak Wak Mail said...

seronoknya berjumpa dengan orang utan!haha..kalau saya pon tak nak balik gak agaknya..haha

Dee said...

wah..bestnya..nti leh pergi ngan anak2 dee...

wida said...

tak pernah smpai lagi..seronok tgk sis pergi jalan2.

comelnya adik..pakai spek sape tu

eB ezrin said...

boleh thn harganyer eh? adeoiiii

Ati Masrif said...

wah ..tak sangka begitu besar
lake tu ye..

serombongan cik kiah di bawa tu..hehe


p/s: wahida boleh ajar camne nk buat undian mcm GA semalam tu tak?
kita ingat nak buat simple GA mcm wahida
jugalah..teringin nk merasa ..hihi~

|| NaFiRaa || said...

best2.. tapi tiket masuk boleh tahan jugak harga dia.. mungkin banyak tempat pergi kot.. tunggu next n3 plak..

Dilla Ady said...

wahhh..menarik jugak ek tempat ni..siap ade pakej skali tu..

kena slalu bawak adik gi zoo ni, die suke binatang..

wahida said...

ati masrif: maksud akak pemilihan pakai random tu ke? boleh kak, nnt saya dtg tmpt akak...hehe...

cemomoi said...

assalamualaikum

jenguk kawan lama... moga sihat sokmo

huuuu cuti skoloh dah nak abih ni...

maszmadi said...

erm, orang utan..... bestnyer..... hehe

ieda said...

dulu dik masa dtg kan , eco park tuu masih dlm constraction .. tapi dah ada org utannye ..

cuma boleh tgk dari bot jelah .. x leh kuar huhuhu

GreenJade said...

pssttt..walopon n3 ko psl org utan..tp aku lg tertarik dgn pengat doyan ko tu noks..kalu umah dekat udah aku bawak mangkuk tingkat tapau sekali ekekeke

Mimy Hamid said...

bukit merah terakhir dikunjungi adalah kira kira pada 8 tahun yang lalu..peh giler lama..tp masih tak berubah la..tempat orang utan ni sama je

Prettywrite said...

itik tu kalau sembelih mesti gebu2 dagingnya sebab semua orang dok bagi makan..hehe

boleh tahan jugak fee dia..huhu

wahida said...

greenjade: haha...tu belum aku tunjuk gambar pengat duyan lagi tu...kehkeh..

prettywrite: jgn la sembelih itik tu...huhu...dia comel tau, tak layak utk disembelih..huhu....

Nieda said...

Tumpang lalu....tak berani nak singgah ramainya yg dah sampai dulu huhu..

Jemarioren said...

berasap poket nak ke sana. tapi nak pegi gak nanti, hahah.

mama aini said...

wah seronoknya dpt kesana !!..

Maya Mayana said...

nok ko pakai dslr apa nikon ke? itu beg dslr tu aku nampak.. orang utan ni kadang2 lepas laku sikit..kadang2 gatal tau...haha

makan kuah duyan cicah pulut pun sodappp, aku pun nak cari doyan la weekend ni :)

Cik CT said...

singgah balas dkt cni..pss, cikCT org Tepeng tp blom bkesempatan pegi bukit merah..hihii..balik kg mmg just balik kg..:)

wan nurul hezrina said...

aku dah lama dah tak g zoo.tunggu soia besar cket baru berani pegi..

amirah said...

nak pengat duyan..!!

fiza said...

Bestnya, cantik tempat nih.