nuffnang advert

Friday, December 30, 2011

Bukit Merah: Ecopark, Waterpark & Skycycle

selamat pagi semua....
aku sambung lagi pasal Bukit Merah...
lepas habis round kat Orang Utan Island, kami terus gerak masuk eco park, skycycle dan lepas tu harus la berendam kat waterpark dia..

 kami masuk eco park dulu....

 ada byk haiwan kat sini tau...aku amek beberapa keping gambar jer..

 antara haiwan2 yg ada dlm eco park...anak2 mmg suka masuk eco park ni...sbb ada byk binatang kan kat dlm ni...






 eh, terbanyak lak gambar ular..padahal aku geli tau tgk ular..semua ni hubby yg snap gambar...nak suruh aku amek gambar ular ni mmg mati hidup balik la aku tak mo...ni pun upload jugak la utk kenangan kami...ish, ular ni main tenung2 lak dia...scary...

 oh, aku paling suka dgn merak ni...dia pandai tau...dia tau aku amek gambar dia, cepat2 dia kibarkan kepak dia tu..pas tu bila aku kata one more, one more, lagi dia posing tak hengat ko...bila aku kata ok, thank q!!, terus dia tutup balik kepak dia yg cantik tu...bijak betul!! suka giler tgk kepak dia tu...no wonder la ada citer pasal merak ni megah dan riak dgn kecantikan dia..

 dah habis jenjalan kat eco park, kami naik skycycle...skycycle ni boleh muat 4 org sekali gus...benda ni ko kena kayuh sendiri bagi dia gerak...sepanjang naik ni, korang akan lihat pemandangan sekitar Bukit Merah...

 kat belakang tu ada Acu, suami dia dan MIL...nampak mcm MIL aku gayat je...hehe...

 skycycle ni haruslah hubby aku yg kayuh, aku try jugak kayuh, semput mak ok...penat...huhu...so, tugas mengayuh diserahkan pada hubby, kami enjoy the view...hehe...

 masa mengayuh tu, salah satu pemandangan yg aku suka tgk adalah Kampung Air Chalet ni...nak sewa ni agak mahal tau....mampu tgk je la...huhu...

 pas tu terus gerak gi waterpark...antara permainan yg ada dlm waterpark...waterpark dia best tau, besar dan ada mcm2 permainan, tapi sayangnya kami tak enjoy sgt sbb masa tu hujan lebat...kami sempat main beberapa permainan je, pas tu pulak adik dah gigil dan nampak mcm nak semput pulak masa kena hujan tu...kesian kat adik...
gambar kredit to en.google

gambar ni pun cilok en. google...
sbb hujan lebat, kamera kena simpan....tapi aku nak tunjuk la beberapa permainan yg aku sempat naik adalah benda alah ni..hehe...


rasa nak main sekali lagi semua permainan kat Bukit Merah ni, mmg kena repeat balik ni....hehe...
walaupun hujan, kami enjoy je kat Bukit Merah...best sgt!!



p/s: sedu sedan aku tgk Tentang Dhia semlm...sedihnya la hai bila dipaksa membuat pilihan sama ada bercerai atau dimadukan....huhu...

48 comments:

Nens Collection said...

WAHH..bestnye skycycle tu..kalo penat dan behenti kayuh..jadi jem la landasan die ek akak..hehe;)

Juliet_iRa~" said...

wahh mcm best je..penat juga nak kayuh skycycle tu kak..hehehee ;pnt nak g lagi..hehhee ;px pnh pergi lagi..wuuu

pss : tentang dhia mmg sedih wuu

ajumohit said...

Tingat dtg sini tahun 2009 dulu Ida, mmg best!!! Anak2 suke tgk org utan pki pempes hihi

wahida said...

nens: betul tu, kalo penat dan berenti kayuh, jadi jem landasan tu nok...nasib baik laki aku hebat...haha...

Dee said...

bestnya naik skycycle tu..wajib pergi ni..

Lya Colours said...

uwaaaaa x suka sebab nampak ulaq !
rasa geli2 kat tengkuk
huhuhuhu

Kakzakie said...

Musim tengkujuh ini lebih baik bermain air kawasan water park dari ke pantai wahida...

Kakak pun geli dan takut juga dgn ular...heee.....

Tiramisu Fatiema said...

memang best kalau g bukit merah...

miss Fyqa said...

akak.. len kali nak pegi bwk fyqa sekali ..hehe..

MamaEma said...

lor..naper tak kayuh...bolehlah kurus nanti..hehehe..

memang sedih time pertanyyan madu atau cerai tu.titis air mata..

amirah said...

bukit merah memang best la rasanya nok sebab agak murah la harga dia..pastu masa kitorng pegi aritu takdela ramai sgt orang..so, takyahla berebut2

kan tang tanya pasal madu ni memang sensitippp

Pala Maldini said...

seriously aku menyampah dengan skycycle tu... lenguh giler mengayuh guna tangan!

Sue-Rya AQ said...

erkkk..tgk ular tu dh meremang bulu roma..aduh!

Cikpuan rara said...

ahhh geli tgk ular tu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

beshnya lau dpt pegang ular tu..

cute aje..hihi.

wahida said...

pala maldini: kesian kat org laki kan, dorang yg kena kayuh..tu yg ko menyampah tu...haha...

Daddy Ziyyad said...

skycycle tu nampak best lah...

agak2nya kalau aku dtg time bukan cuti sekolah/public holiday/weekend, dapat rate murah tak water chalet tu? haha

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

bestnye pg bukit merah...sy kalo nak pg sana nek basikal jalan belakang pun boleh..xadla jauh sgt...semua y ada kat bukit merah 2 semua dah pernah pg kecuali Pulau org hutan je...ap2 pun memnag enjoy

CaDLyNN said...

bestnye p bukit merah..leh masukkan dlm list nk bawak adik2 berjalan ni..

tak tgk pon ttg dhia smlm..huhu..cer cite :p

intan_blur said...

bestnye wahida..kat bukit merah ye..jauh x..

HoNeY_oK said...

Setuju ngan komen Pala Maldini...
Buat basah ketiak jee...

p.s: opis Honey dah blok site blog la yang.... yg ni x tau camne blh lepas... Layan kat umah je la pasni...

Rinna said...

Wahh dah byk perubahan.. pernah pergi masa tuh anak kecik lagik.. kena pergi lagik ler bleh laa mintak kontak homestay kat ida yer.. :)

rasp said...

akak sangat tak suka pada itu ular...
geli gelemen ooooooo

aanie said...

lorh, benda tuh kena kayuh sendiri ke? aku skip tgk gmbr ular sb gelii...

Joy said...

baru sekali sampai sini...5 thn lepas kut. menjerit2 masa naik yg setinggi 4 tingkat tu..x igt pe namanye...ohh Tentang Dhia sgt sgt la sedih..sob..sob...

♥ dak pink said...

Ular oh ular apasal ko menggelikan, walopun tengok dalam gambar je.


P/s: nanges wooo tengoh Tentang dhia semalam. kat fb pun penuh posting cerita tu je.

Kalau dapat si ku salmi tu memang aku tunjal2 kepala dia. haha.

akubiomed said...

Banyak aktiviti yang ada sudah tentu tidak bosan.:-)

Tina Othman said...

teringin pulak nak pergi Bukit Merah ni =)

norh said...

tak berani lagi nak naik gelongsor tu..he he

:: Mrs.Eady :: said...

giler seronok!!

gadisBunga said...

pandai metul merak tu.

*

dan saya nampak helang juga!

Salina@IbuAqil said...

Warghhhhhh!! Bestnya sis... Dulu masa kami p dulu bnyk yg x ada lg.. ;D
Happy New Year!! ;)

eB ezrin said...

walopn haku nih spesis brani pegang ular & boya.. tapi haku geli biler tgk. hu3

kasihredha said...

kalau akak yg kayuh sure jam...huhu

miloais milo said...

best banget2!
sep tengok gambo skycycle tu...

::NureeN:: said...

yg dkt eco park tue naik x? yg lalu atas kolam org dok mandi manda tue :)

wahida said...

daddy ziyyad: ko check kat website dia nok..kalau time tak cuti aku rasa murah sikit...

cadlynn: sila la download ye itu citer..kehkeh...

honey_ok: lor, awat jadik lagu tu? sedihnya.....huhu...

aanie: betul tu, kena kayuh sendiri..kesian kat laki aku..hehe..

nureen: yg tu chairlift, kami tak naik sbb kami pilih naik skycycle...

Azian Elias said...

eeee...gelinya akak wahida...

macam best je hotel tu..

maza said...

aduh! tertengok gambar ular terus jadi geli gelaman.. eeeeee..mcm cacing gergasi!

Mimy Hamid said...

rindu bukit merah..serius dah lain...kampung air chalet tu idaman honeymoon dari dulu tak dapat dapat smpi skrang..mampu tengok jugak macam ko hehe..

Dilla Ady said...

eee...geli geleman tgk ular2 tu...

hamboiii, merak tu..pandai btul die ek..ikut lak kite suh ape..

mama aini said...

bestnya..cantik pemandangan kat kg air chalet tu..mama tak pernah sampai kat bukit merah lagi..hu2x..

Bitt (double IS) said...

owhhh tak pernah sampai sini lagi..nampak menarik dan tertarik....pada beskal dan akivti persekitarannya....

Anak Wak Mail said...

best giler..masa saya pegi dulu,,benda ni tutup..rugi betol.

aLya maNip said...

nk g waterpark lagi.. x pernah lg smp sini :)

wan nurul hezrina said...

skycycle tuh mcm besh=)bleh senaman jugak2.huhu

dapat ko snap merang ngah wat kembang ekor..chantek say..kekadnag dia malau nak kembangkan eko=)

Zura said...

best nye chalet tue...

Nazayiena said...

Bestnya naik skycycle,blh nampak semua pemandangan,tinggi ke?