nuffnang advert

Tuesday, November 22, 2011

Periok - Beryani Gam & Asam Pedas Batu Pahat

selamat pagi semua..
balik dari konvo abang kul 5 ptg, kami terus carik makan...lapar beb...ingat nak pekena mamak jer, sekali ternampak lak restoran ni...apa lagi, kita terjah la....

kami makan kat Restoran Periok ni, restoran ni di Bukit Rahman Putra, Sg. Buloh, yg mana speciality dorang adalah nasi beriani gam, asam pedas Batu Pahat dan mee bandung Muar...

wow, meriahnya kaler....

ni air aku, nama dia bandung float Periok...sedaaaaaappppppp....terasa soda dia...berebut ngan anak2, sudahnya aku order segelas lagi....

nasi putih dia sgt byk, tapi aku boleh habis sbb aku kan kuat mkn...hehe....telur masin adalah wajib, my feveret, tapi sayangnya telur kuning tu sikit sgt...nyampah....

aku order ni sekali, ulam2an dan sambal belacan...wallah....terangkat!!

yeeeehaaaaa...ini dia asam pedas aku, asam pedas ikan merah Batu Pahat....sedap weh....ini serius!! portion dia banyak, kuah pekat dan ikan pun besar...aku selalu tak mkn asam pedas ikan lain selain drp ikan pari, tapi ni dia buat ikan merah dan rasa dia mmg sedap, aku boleh layan beb, tapi tak habis sbb byk dan aku tapau bawak balik utk buat mkn dinner lak...yummy!!

hubby lak order nasi beriani kambing...hubby cakap sedap dan portion kambing pun besar...mmg besar pun...nasi dah habis, kambing tak habis2 lagi..hubby duk ratah je...hehe...

ni pulak nasi beriani kosong...anak2 mkn ni...

bersama ayam goreng berempah...selera anak2 aku makan....maveles....

mmg recommended la kedai ni...kami suka mkn kat sini...sedap2 belaka...selain terkenal ngan beriani gam dan asam pedas Batu Pahat, kedai ni jugak terkenal ngan mee bandung Muar...next time aku nak try mkn mee bandung dia lak...dan kedai ni pun pernah masuk paper...orang Sungai Buloh mesti tau punya lah kedai ni...dekat je ngan The Store Sungai Buloh...


p/s: berdebar tgk penalti mlm tadi...alhamdulillah, pingat emas akhirnya milik Malaysia juga...

77 comments:

Anum said...

sedapnya... terliur pepagi nie
tahniah malaysia

:: Mrs.Eady :: said...

ok done nnti nak try gak!

wida said...

terliur sgt tengok air bandung tu..

Pala Maldini said...

ok, aku dah salin alamat... nanti aku terjah!

kalau tak sedap... siap nko!

wahida said...

pala maldini: haha...sedap kat tekak kami la nok...kalau tak sedap sila salahkan tekak ko...kehkeh...

khairul said...

sambil mkn tgk bola...best

miss Fyqa said...

tergoda la tgk bandung float tu kak. hehe.

yess Malaysia menang!! =)

*SiRibenMerah said...

nanti kita wat edisi terjah g sana yek...sedapnyaaaaaaa~

lieynanilaz said...

terliur tengok air bandung tuh!!
asam pedas tu pun nampak melekat dan likat!!

NM02 said...

arrrrr...... aku takleh tgk nasi tu buat sementara waktu ni... huhuhuhu

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

wahida kau memang best suka tunjuk kedai makan yang buat kau terangkat n rasa nak pi terjah...ala2 mcm jalan2 cari makan..

miloais said...

asam pedas! iols suker heheheheh
harap2 dapat singgah kalo gi kuala selangor nanti!

lydzar said...

uiii asam pedas tu..mcm sedap jeee. harga dia cemana plak? tulis sekali harga la

Prince Halilintar said...

terbaik la masakan dia..air bandung tu paling mengancam..

Nieda said...

terliur pula tengok nasi beriani dia yg colorful dan besar2.

mamyharraz said...

ok,nasib tau kedai ni kt mana..nnt boleh terjah :D tq bg info :)

ajumohit said...

Sedapnya nmpk makanan ni, aku tak terfollow tmpt yg ko dh mkn Ida, hihihi

AnneRaini said...

perghhh merembes tgk asam pedas tu... kena masak ni..hehe

wahida said...

lydzar: alamak dear, aku tak tau berapa harga asam pedas tu sebenarnya sbb dia ikut saiz ikan, tapi total kami mkn hari tu adalah rm56...

mama iris said...

berapa ringgit semuanya tu?

wahida said...

mama iris: rm 56 semua sekali...

qemaishak said...

sedap nya asam pedas tuh..arghhhh terliur kak weh.

akubiomed said...

Fuh nasi Beryani sebutir-sebutir. :-)

norhidana said...

ish akak nih,telan liur je tgk segala juadah tu tau... uhuhuhu

asam pedas feveret tuh,lg2 johor mari..mmg best pekat2 gitu... hrga pun blh tahan ek..tak la mhl sgt..insyallah ada kelapangan harus cube

mama aini said...

ehem..rasa mama nak terjah kesana jugak sekarang ni..he2x..apa lagi dah terliur..

Pepel BoNda AmaNi said...

aku pun suka telur asin....sedapnya lahai....makan ngan nasi bubur pun sodap kan....

adarnadzmie said...

sedapnya menu2 tu... tah2 lagi asam pedas tu... kecur air liur akak tau...hehe

aanie said...

air bandung tu memang nampak cam sedap...
seronok jadi ida...selalu jjcm...

cheqna said...

wallah asam pedas tu
terliur weh...

Teratak Hami said...

10 thn akak duk Sg Buloh tapi tak pernah tahu pun restoran ni :(

Tihara said...

wah sedap2 nyer..lapo lapo..telo masin yg kuning tu my feberet saya ..hehe :)

Daddy Ziyyad said...

Nok, yg ini aku wajib terjah nok..sebab aku anak Johor, dan aku peminat tegar nasik beriani gam!

wahida said...

teratak hami: ekekekek...akak tak selongkar habis sungai buloh tu kak...hehe...

daddy ziyyad: sila pergi, mmg sedap!!

amirah said...

mak oi..asam pedas dia terbaekkk..

nurbeena said...

Wallah...sedapnya..memanggil2 jer dia.
Wahida..letak la harga dia sekali

wan nurul hezrina said...

kalau namanya asam pedas batu pahat mmg beshlah..blog konie kena bagi nama lah blog jalan2 carik makan=)huhu.seronok beb buat air liur melelehnie.sib aku tak preggy=)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

adoiii...nengok pic je aku dapat merasakan betapa sedapnyerr..huhu

|| NaFiRaa || said...

AAARRGGHHHH!!! KIJAM!! blog ko nih suka dera perut aku tau~ dah lah tengah lapar nih.. aduhaiiiiii~ LAPARRRRRR~

eB ezrin said...

biler haku tgk ulam2an dan sambal belacan & asam pedas tuh... haku raser nk hantuk2 kepala aku sbb aku kemaruk nk jgk. huwaaaaaaaaaaaaaa

Rai said...

erkk...sedapnya...

Qhaifa Nur said...

nasi beriyani gam negeri johor the best...tiada tandingannya

tengok air minuman dah terliur...

rasp said...

ello sis...
nie saja ek nak kasi i terkecur tahap gaban nie...
sedap weiiii tgk menu nie semua...

Eye_nee said...

Selalu jer tgk kedai ni..singgah tak pernah lagi...warung kuih udang yg ko ckp dekat Hospital tu pon tak jugak akk terjah...tp restoran PERIOK ni akk cam boleh gerenti sedap dia..sbb kakak akk selalu sgt singgah kat sini...

makdara TERdiva said...

ini yang nak pi lunch cepat...haishhh

Fabulous Me said...

Cisssss! Dah la aku mlm tadi tgh2 mlm dok teringin mkn beriyani. Meraban nak crik. Ceh.

Cho Zila said...

sedap nampak.. sekarangni banyak dah kedai berianikan.. tak yah gi johor dah...

Ieja said...

sedapnyaaaaaaaa! nak jugak pls..hehe

xplorer said...

Salam , baru je join this blog. Love reading your blog , blog makan2 n jalan2 mcm blog saya jugak

NzA said...

nasib baik dh lunch tadi......

Dee said...

aku kalau masuk blog kau mesti meleleh air liur..confirm!

| SUE | said...

wooooo terliur tgk air bandung tu..asam pedas pon mengundang resah dijiwa...huhuhu

MamaEma said...

owh..kat shah alam jer..ingatkan kat johor..heheh...

nak rasalah nanti,,,cam terangkat gak ni

fiza said...

Adoiiii...telan air liur tgk makanan² di tgh hari nih. Rasanya ada kluar dlm JJCM. Minggu ni nak gi sg buloh, bley ah terjah ☺☺

Memang suma berdebar nengok bola mlm tadi.

JunAina said...

susah nak cari nasi beriani yang betul2 sedap kat KL ni. kekadang org kata sedap tp tak kena pula dengan tekak kita.

marbeles...beriani kambing...I like it...

mamaNoriz said...

alamak, samabl bealcan dan asam pedas tu mmg nmpak mabeles lah!

aku org johor pun geram je tengok...hehe

ainnoraini said...

Air bandung mmg kesukaan kak tau... Nnpk pun dh tau sedap..tibe jer rase lapa ni..ingatkan hati sekarang ni nk kurangkan mkn nasik dah mcm membesar jer...

Anaa said...

confirm owner restoran ni pure johorian.. :)

Nens Collection said...

walopon sini ujan..tp sy ttp terliur air bandung periok akak tu..syedappnyeee

munna said...

wah!.. terliur tgk tu semua...

munna said...

wah!.. terliur tgk tu semua...

Faztee Danisha said...

sedapnye..ingtkn kt batu pahat td..kt sg buluh erk..leh terjah

Aida said...

wahida, dah dekat dah dgn rumah saya .. hehehe .. saya kat damansara damai je ..

salina said...

perghhh semua kasi leleh air liur jer lah wahida oiii...dah la jauh pulak tu nak pergi.....huwaaaaaa

KhaiRin said...

kalu x silap la..ada msk JJCM aritu restoran ni...

Acik Erna said...

kalau lah dekat..dah pi dah ni..tak tahan tengok asam pedas tu wahida.

cahya indah said...

meleleh air liur Cahya, kak Wahida..hehe

Run Away said...

wah...sume nampak menyelerakan ni...

Jendela Hati said...

wah sedapnya tergugat iman tgk air kaler2 tu...bestnye dan sedapnya anak sy kata...

Kella said...

ya Allah.. tak tahan nyeee..!!!! laparrreeee...

intan_blur said...

sedapnye nokkk..dah la peberet kite..auwwww..sedapnyeeeee..!!

kakyong said...

asam pedas tu nampak sgt mengancam...

sudipVSsenduk said...

Mak Datok Nenek... Sedapnyeeeeee! Cili kering dkt ayam grg berempah tu rasa mcm nak kunyah mcm keropok je...

Nazayiena said...

Sedapnya....terus rasa lapar tgk nasi briani tu....

LadyBird said...

lauk asam pedas tu amat menyelerakan..

Bitt (double IS) said...

memang kena dengan selera saya jugak nehh ;)

Papa-NtiQ said...

hi wahida...nak kene terjah restoren periok nih hehe...
nasi beriani gam memang femes kat johor terutama di area batu pahat dan muar. Saya baru jer upload pics masa makan beriani gam kat Tangkak...bagi saya yg paling best tapi kurang dikenali.
Senang2 tu singgah la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan makan hehe..takde topik lain.
Nanti follow yer blog saya TQ TQ TQ

Insyirah amin said...

Salam,

Jemput ke Warung kami Ayam Penyet Mar di Kampung Melayu Sg. Buloh.
Rasai keenakkan puyuh penyet, keli, talapia, bawal, kembung dan ayam penyet yg di perap dgn rempah giling,
terasa rempah hingga ke tulang. Sotong dan udang penyet kami menggunakan tepung tempura yg terbaik.

http://ayampenyetmar.blogspot.com/