nuffnang advert

Tuesday, September 13, 2011

LUMIX GF3...mohon pendapat korang....

salam 15 Syawal...

korang, boleh tolong aku tak....aku tgh carik kamera ni....LUMIX GF3....tapi aku tak tau nak carik kat mana...aku tak nak la carik kat Pertama Compleks tu...ramai kata kat situ byk jual brg tiruan...huhu....

gambar ehsan google...

ni la kamera LUMIX GF3 tu...tgh tersebar kat rangkaian media massa dan cetak...ewah...haha...LUMIX ni keluaran Panasonic...as far as i'm concern, Panasonic tak pernah keluarkan DSLR...dia cuma keluarkan kamera compact yang boleh tukar lens dia mcm DSLR...kehebatan LUMIX ni terletak pada lens dia yg menggunakan lens Leica nya....nak citer byk2 pun aku tak reti weh...

yang aku tau, ramai kata kualiti gambar dia hebat dan dlm masa yg sama sesuai utk keluarga yg ada anak kecik mcm kami yg susah nak bawak kamera besar mcm DSLR tu....
tinggal lagi aku rasa DSLR lagi lagi dan lagi hebat la kan....


so, aku nak mintak sgt pendapat korang...korang beli kamera kat mana? tak kisah la korang beli sebelum ni DSLR ke, digital biasa ke, yang korang boleh dapat murah sekaligus barangan tu tak tipu...hehe...aku nak sekitar KL..kalau kat Selangor pun, aku boleh consider gak mcm kat Shah Alam ke, Bangi ke, Kajang ke, Ampang ke....dekat2 situ la...jgn la korang suggest yg jauh2...huhu...

lagi satu kalau korang ada pendapat pasal LUMIX ni ke...pernah pakai sebelum ni ke, atau korang ada pengalaman yang tak best pakai LUMIX ni...sila share citer korang ngan aku...aku sgt2 nak tau kebaikan dan keburukan LUMIX ni...jgn malu2 nak drop komen yer..

jasa baik korang amat aku hargai...

94 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

owh..xleh nak kata apa..xpakai lumix.. =)

:: Mrs.Eady :: said...

myb ko bleh try pegi kedai kamera kat Maju Junction tu,kat situ pekerja dia akan terangkan ko segala jenis kemera...

Kalo tak beli pun diaorg tak marah okey!tu yg penting..

but ramai yg kater Lumix antara the best aku pun tak tahu tapi kalo ko dh beli sila bagitau aku hasil nyer okeh bebeh! :)

::EIDA:: said...

Try cari kat Lowyat Plaza ?

::EIDA:: said...

Eh ! dulu ida beli camera kat Midvalley... Ok jugak... =)

Edy Zaidi said...

kat lowyat la..banyak pilihan..kat mana2 pun boleh beli...asalkan ada warranty yang sah...

bujal X said...

da tanya mudah.my?

Daddy Ziyyad said...

OK lah tu.. Kalau nak beli barangan berkaitan kamera, tempat yg aku syor kan:

-Plaza Pudu. Dalam ni ada 2-3 reputable kedai kamera yg jual dari compact kamera sampailah DSLR dan segala macam accessory.

-Online: Aku selalu beli brg2 accessory DSLR aku dari sini: www.shashinki.com Ni memang sangat sangat reputable punya online shop. Tanya mana mana kaki photo mesti tau.

Anamarza said...

dulu-dulu pakai lumix mmg kualiti gambar okey, la ni pun teringin nak pakai lumix yg latest ni untuk diri sendiri, tapi suami dah ada dslr tak kan nak request belikan lumix plak kan

kasihredha said...

akak beli kamera di leisure mall cheras, kedai dia dekat2 sushi king...tp bukan lumix le. Mungkin ada juga kot kat situ.
Kalau tak silap pandang hari tu akak ada tengok kat kedai kamera Jusco cheras selatan :)

wida said...

no komen lah sis..hehe
tp sy tumpang bc komen2 yg lain.nak tau jugak.sy pon tgh usha kamera ni..hehe

Rozita said...

kalau takut kena tipu beli je kat panasonic punya outlet.. lagi senang camtu..

Rinna said...

Teruja jugak ngan Lumix GF3 nie.. skrg pun pakai Lumix compact.. so far gambar okey laa.. Gambar yg ada kat blog tuh guna Lumix kamera laa.. yg 8mp jerk.. :))

Maya Mayana said...

antara super compact yg terbaik...direview di byk majalah dengarnya...

NOR said...

sy xpakai Lumix nie...pakai nikon je,yg bese je bkn dslr ye...he3x..beli kt outlet nikon kt Alamanda...=)

Umie Artoqiemie said...

takdak pengalaman lak pakai lumix sebab aku nikonian.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

tak tahu le..sebab tak pernah pakai tapi nampak ok je...

MaMa AiNi said...

wahida try kat LOWYAT PLAZA..seseorg beli kat sana..sampai skrg camera dia ok...

rasp said...

saya pun tengah dok riki camera sis...
leh tumpang tgk ur komens...
ermmm kat low yat ok tak....

Lya Colours said...

saya skrg pengguna lumix. tp bukan yg ni la. tp gmbr not bad la xde la mengecewakan

Dee said...

aku beli kat kedai gambar di Midvalley sahaja..hehehe..tp tak pernah pakai LUMIX..blogger yg pakai pun LUMIX model lain..bukan yg ni..

Mamamya said...

ehh..sama lah kita..aku pun nak beli yg ni..sblm raya aritu aku pi kedai panasonic kat area tmpat aku lah..( sah2 ko jauh nak smpi kan...tp kat KL lg byk pilihan...) aku dah tanya ttg qlty lumix ni...tauke tu kata camera compact lumix ni mmg terbaik...gambar dia setanding DSLR klu ko pandai edit n setting.dia ada tunjuk cth gmbr2 yg dia ambik guna lumix mmg cantik lah!!

sesuai klu ko nak ambik gmbo2 kat Bali n bandung nnyi... ^_____^

dulu aku penah 2x beli olympus...qlty x bagus lah.. (pd aku ler...) kali ni aku mmg nak sambar lumix...nak beli DSLR mahal beno....

POHPALEH BURGER said...

stau aku lumix nye gambo mmg mantap...
tp compac camera+lens yang gedabak tu.. aku rase mcm tak ssuai je.. bkn sbb pe.. sbbnye time grip tu mcm ssh je sbb boby kecik sgt.. tu pada pendapat aku le.. tp buat masa ni aku tak berkesempatan nak pegangnye pun lg..

misya said...

lumix yang biasa tu ok jer,yang ni mesti lagi ok

POHPALEH BURGER said...

Mamamya~ bkn ke lumix ni harga dia lebih kurang ngn dslr je ke? silap gaya ada dslr yg lagi murah...

aNaYaNa said...

Cantiknya kamera nih..bestnya kalo dapat beli jugak satu!hehe..kalo tak kat Pertama biasanya Lowyat lah kan benda2 camni..

chichi said...

best nye kalau dapat pakai camera canggeh..

khairul said...

x reti nk komen la wahida.bab2 kamera ni x reti..klu nk pilih kereta boleh la ..jgn mara erk

Jom berkenalan dgn Ghost Rider .http://gilamodified.blogspot.com/2011/09/lets-meet-my-ghost-rider.html

khairul said...

x reti nk komen la wahida.bab2 kamera ni x reti..klu nk pilih kereta boleh la ..jgn mara erk

Jom berkenalan dgn Ghost Rider .http://gilamodified.blogspot.com/2011/09/lets-meet-my-ghost-rider.html

Salwa said...

my fren beli kamera sony kt outlet sony kt KLCC.leh try dulu kat situ. Not bad la..

..::SangRatoo::.. said...

Da, aku pun verangan nak beli kamera..tapi lom cukup pitih..jadi, tumpang tepek muka kat kamera kawan² je..aritu aku terbaca suratkhabar ada sale utk kamera sony kalau tak silap..kecik je iklan..tapi sampai bape hb lupa dah..

AzMask said...

lowyat atau digital mall PJ.. kat digital mall boleh tahan jugak murahnya.

Acik Erna said...

wahida..tak masuk senarai yang wahida mau..akak beli diseremban je.

ajumohit said...

Tak pernah dgr lg psl camera ni Ida, tp yg pasti klu dpt ni mesti bergambar sakanlah, quality gmbr ala2 dslr kan?

lydzar said...

nampak best je kamera ni. berapa K?
kami dulu beli kamera kt oneutama..

cheqna said...

cheqna buta bab2 kamera ni,,,=)

mamyharraz said...

punn admire dgn lumix nih :")

nnt tumpang refer kt sinilah ya boleh kan wahida :")

Sharifah Nadzarah said...

wahida..kite samalah tengah mencari kamera..kt punya lumix dulu dah rosak..byk sgt tangan yg pakai..syg betul..dah ler beli dekat 1k..
thun ni bergambar guna kamera hp jek..hihihi

Cik Ecah said...

sepupu aku pakai kamera lumix ni kak..tp kamera digital la...memang gambar cantik!

ieda said...

akak pun dah ada plan nak jual N90 akak dan tukar kepada lumix .. sbb adik akak je yg pakai , sakit ati ..

tgk promo2 dlm tv tuu mcm nak beli selalu .. :)

Acik said...

alaaa ... malulah! acik pakai yg point n shoot jer. camera cikai tu ... :(

MamaEma said...

DSLR beli kat pertama kompleks jer..tp okey..lupa pula nama kedai cina ni...

Bidadari Syurga said...

kita tak ariflah pasal tu... cuma bebaru ni baru beli samsung ada dwi camera...

Bidadari Syurga said...

ooooo... kita beli di kedai yang jual camera tu.. takut gak kalaubeli kat situ... tak pernah beli barang2 kat pertama tu... memberpun cakap tiruan byk gila...

izyan al-za'im said...

Kat foto selangor pertama complex. fotografer ramai dtg situ sbb murah. hasben aku bli dslr kt situ. xde yg tiruan la wahida. xtaw la klo kedai lain dlm pertama tu ;)
anyway yg ko nk beli tu aku suker. hehe:)

Yan said...

cari kat dealer dia terus..lagi bagus.

hysman said...

yg pntg warranty kak.. kamera apa2 pon sama asal penjagaannyer chantek.. lumix tak penah pkai.. bese nikon jer.. hehehh..
lowyat kott.. :p

miss Fyqa said...

pakai kamera lumix fs 42..gambo okay jugak... hehe. lupa plak beli kat mana.. kt low yat ke pertama.. adehh.. sorry la kak. :)

L said...

dah kawen nt baru ak nk beli kamera.. hahaha

jom bacer seket..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html

h4ni3 said...

cuba tanya pendapat en_me yg pakai gf1 tuh
tapi gf3 ni, memang nampak menariklah!

KhaiRin said...

i'm not a lumix / panasonic fan. i'm korean based: SAMSUNG hahaha so minta maaf la mmg x arif.

ada 2 tmpt bleh suggest: lowyat or PJ digital mall SS14. tp sy sarankan akk survey harga di merata tempat dulu (kalu concern ttg harga)

kalu concern ttg pic etc. kamera bermega pixel sekitar 8-12 dah ckp sebnarnya utk dpt kn kualiti pic yg terbaek. even kamera cap ayam.

it's ur choice actually...

intan_blur said...

wahhh..dah pakai lumix la dia..;)
intan x pandai nak komen..sbb x reti..hehhehe..selalu apong yg beli ;)

Ena said...

kat pertama compleks, kat maju junction ataupun kat low yatt..

eelobor said...

lens leica memang terbaik....

[sutera kasih] said...

maaf kak..sy pun xtau kelebihan or kekurangan lumix ni..sy pengguna sony hehe

ADAN + LINA said...

Cuba ko tengok di MUTIARA COMPLEX Jalan Ipoh Tingkat 2..

Kat situ ada kot...

So Shy Lady said...

akak bc smua komen, nice infos. kt lowyatt tu mcm2 gadjet ada. oooo olympus tu t.brp bagus, ye?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

if nak rege murah kenela g Pc Fair. siap dpt mcm2 hadiah lagi

pasal lumix ni aku tak pasti la noks.

oh ya, skang ni canon pon dah ade tau camera compact camni..then leh tukar2 lense dia..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

babe,
2nd kumira ai pn lumix gak, FZ18..
semi-dslr kot, ntah ler.. ai tataw..
asben yg bagi.. tp mmg beso la sket compare ngan sony ai yg kecil molek tu sng nk sumbat dlm enbeg..

tp picca, mmg cun seh.. ai pn x reti mane, manyak sgt function..
gambar2 yg kira cun dlm blog ai tu majoriti hasil tembakan si lumix la..

so far puas ati sbb laki yg beli, jimat $$ ai.. hahaha.. )

::FAIZ FARISH:: said...

kau cr kat kedai camera. hhaha

Myra Jay said...

Myra pakai kamera Lumix Leica, kualiti gambaq memang the best.. :-)

Nak suggest pun jauh sangat kak.. Dok Penang ha.. :-)

Afikah Aziz said...

kt lowyat kot ehehe,maaf la xtahu sgt psl ni



salam kenal gak :)

ZaNa aDieyZa said...

kak, zana xdelah pandai sgt bab kamera ni.. zana beli pun yg biasa2 jer.. hihihi.. tp yg lumix ni mmg boleh buat jiwa raga tergugat la.. nak jer rembat 1.. tp kena kumpul duit byk2 dulu la.. hihihi

ORLANDO AHMAD said...

lowyat try la tengok... gua guna Casio, quality memang class

zella y said...

hurm...mmg xok beli brg kat pertama komplex..pernah terkena! ;(

eLLy said...

Klu kat pertama ko gi beli kat Shangri foto, situ barang ori nok

eB ezrin said...

dgr citer bgs... gambor cantek.. try kat pertama...

Fieza79 said...

dgr citer org brand lumix ni bagus..model2 lama die pun gamba nya cntik2..ni kan pulak model baru..leh tuko2 lens lg...mesti lg cntik n maveles gambo dia kan...beli jgn tak beli tau..

Run Away♥ said...

yana tak tau pasal menda2 neh k'ida...hik...;d

NzA said...

anak akak pn tgh brangan nk beli LUMIX ni...tunggu result dulu...hi..

xdpt la akak nk tlg wahida....

mamaNoriz said...

cuba search "gajet dijepun" dan juga website "miyamondo"... harap dapat membantu...

mmg cantik la lumix tu...pink karer lagi..

miloais said...

boleh di beli kat kedai...
ekekekeke

beli kat Best Denki (KLCC) pun boleh jugak beb!

jahdee said...

wahida..lumix mmg ok.........cayalah ..

siti kektus said...

err.

tak tau pape pasal kamera,

hihi ;p

qemaishak said...

kak, ku tgh survey camera gak ni tapi xnak yg besar2 kira yang kecik comel leh muat lam handbag tapi gambar cantik cam guna DSLR..ada ke ek?

nanti kongsi2 sini ye kak..

Pepel BoNda AmaNi said...

hari tue laki aku ngan mama aku beli camera dekat imbi..tapi bukan brand nie...

eis said...

hai, sy pakai lumix compact tu je. masih bertahan sejak 2008. lumix yg ni sy mcm teringin gak tp belum ada keperluan utk bertukar. hehe maaf, komen tak membantu :)

♥ dak pink said...

Tatau nak komen tentang lumix tu tapi nak tulis komen juga. =p Buleh?

eis said...

hai, sy pakai lumix compact tu je. masih bertahan sejak 2008. lumix yg ni sy mcm teringin gak tp belum ada keperluan utk bertukar. hehe maaf, komen tak membantu :)

syariza09 said...

yehhh...org tu nk bli kamera baru

fiza said...

Klo gadjet² ni kat low yat kot.

Cantik wei lumix nih, berkenan gak.

MR. SYAH said...

xdpt nak bantu sebab pakai kamera canon jer..

aimie amalina said...

huhuhuhu
penah nmpak ni kat jb
x ingt plak harga bapa
kat danga city mall
mang best
mcm dslr dah peringkatnye nii

ratusiput said...

kalau area kl tu yg ratu tau kat lowyatt je sbb aritu g kl cik kitol bli lens pun kat lowyatt...cubala usya..

diana said...

malu la nak drop komen..
hahahah...

kat pulau pinang.
ah!tu yang malas nak komen tu..
heheheheh

ct shah said...

aku pun x penah guna kamera lumix ni.laki aku beli nikon slr tapi aku tak ingat kat ne dia beli.nnti balik ni aku tanya dia ye noks samada kedai yg dia beli kamera tu ada jual kamera lumix ni.yg aku tau,dia beli kamera nikon tu agak murah dari kedai lain.

sahromnasrudin said...

alamak..kami pakai kamera henpon je huhuhuhhh

zura_habib said...

husband sy beli kamera,beli lense n repair kamera kt plaza pudu:-)

NM02 said...

akhirnya.....





>_<

salina said...

my fren pakai ni..gambar mmg superb...dan easy to carry utk org yg tak suka bwk brg besar2...dia kata sgt puas hati...erkkk cuma dia beli kat shanghai..so tak tau nak suggest ko beli kat ner..sorry

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

alo...kita pakai kamera biasa2 ja....

Softtouch [Hanim] said...

tp lumix mmg picnya cntik...

sy beli kat low yat..betul , beli diana2 pun ok asalkan ada warranty yg sah...

Bitt (double IS) said...

tengok website cari cawangannya... ;)

dhiera said...

ada kawan fotografer pakai lumix sebab senang nak banyak compare DSLR.

saya pun teringin nak beli lumix tapi macam tak mampu je lagi. hek
hari tu beli kamera kompak dekat plaza alam sentral. kedai nikon tak silap. situ ada jual lumix. kalau dekat area serdang, the mines banyak la..

kamera atau hp ni jgn la beli dekt lowyat dgn pertama kompleks tu~

meaw said...

saya pakai lumix gak,tapi lumix hok bese2 je....huhu