nuffnang advert

Friday, August 5, 2011

Rio the sugar glider...

salam 5 Ramadhan semua....
semlm kan ada member opis aku bawak kakak dia punya pet gi opis....dia keluarkan dari karung, aku ingat kan apa? rupa2nya pet ala2 tupai...apalagi, menjerit aku ngan CC Normah tgk...ekekekek...menjerit mcm tgk ular je kekdahnya...festaim dlm hidup aku, aku tgk sugar glider ni depan mata aku....( apesal nama dia sugar glider weh, dah mcm jenama gula2 lak kekdahnya )

 comel, tapi aku takut nak pegang..mata dia bulat kan, sampai dah nak tersembul keluar dah aku tgk....huhu...oh ya, glider ni diberi nama Rio, berjantina jantan dan berumur 3 bulan....

 sugar glider ni jugak dikenali sebagai 'pet pocket' sbb tu dia boleh masuk je dlm karung pink tu, masuk kocek baju korang pun boleh...hehe...

okeh, ni bukan jari aku, kuku aku tak panjang mcm tu, tak reti bela kuku pun...kehkeh...matilah kalau si Noor ni baca blog aku...ah, ko mmg baca pun blog aku, so ampun maaf dipinta ok...hehe...
eh, ni nak citer psl glider ke pasal kuku ni? ekekekek....
kalau anak aku tgk ni sure dia suruh bela punya...dah la hari tu si abang kecek nak bela kucing...mmg takdelah kan nak bela kucing ni, sbb kami anak beranak ada semput....

tapi semasa aku tgk balik gambar2 glider ni, ok jugak kan kalau nak bela...so aku carik la info pasal glider ni....

sedikit info mengenai sugar glider ni, gigih aku google tau..hehe..

1) manja ( i like! )

2) berekor panjang ( geli )

3) suka gigit2 ( comel tapi ganas....takut....)

4) kos seekor di antara RM200-RM500 ( pengsan! )

5) sgt aktif di waktu mlm/aktiviti panjat memanjat dilakukan waktu ini ( tu yg malas tu, kang memekak, terus aku tak leh tdo )

6) cerewet memilih makanan-hanya mkn serangga, buah2an dan belalang ( amboi, demand...)

7) mengeluarkan bau yg busuk..akan keluarkan bau dlm 3 keadaan:
      a) bau normal biasa
      b) bau semasa musim mengawan
      c) bau dari anal gland - dia akan merembes kalau dlm keadaan takut/takut dgn binatang    lain yg ada dlm umah cth: kucing  ( alalalala...mesti comel masa dia takut tu kan..)

8) kalau nak bela, kena beli kandang yg tinggi sbb glider ni suka memanjat ( kos tu nak beli sangkar yg besar dan tinggi )

9) kalau nak dia rapat ngan korang, letak baju korang atas sangkar dia, nnt dia akan kenal bau korang dan manja je ngan korang...hehe...

so, bila dah ditimbang2kan, nak2 pulak baca faktor2 di atas, tak jadikla aku nak bela...mahal nok...rege dua ratus tu aku boleh beli beras berkampit2....ngeh ngeh...ni orang kaya je mampu bela...hehe...

p/s: ingat nak belikan ikan kecik la bagi abang dan adik ada rasa tanggungjwb pada haiwan...

65 comments:

misya said...

bela ikan lagi senang

sha a.s said...

comel..aku suke...tp xla smpi rs nk mbela...yg sekor mak datin kt umah tu pn x terbela...ehehe

Anum said...

takutnya nak usik dia...

MaMa AiNi said...

mama belum berminat nak bela sugar glider ni walaupun dia nampak comil !!...he2x..kucing pun mama simpan dlm sangkar kat luar rumah..hu2x..takut berbau !!..

miloais said...

sudah semestinya iols tak boleh bela juga...
my son ada asma...

tapi comel plak kan tengok sugar glider ni!

fiza said...

Tomeiiiii. Aritu member office ni pon bawak 'baby' dia gak. Baru jer bela, garang sket ah, tapi memang cute lah sugar glider nih, harga pon mahal...huhuhuhuh...

HoNeY-oK said...

Ha..yang, kebetulan... Semlm Honey gi Houz pusing2, ada 1 frame akuarium cantek gilos, jenis lekat kat dinding. Kalo letak kat umah kita sure jiran2 setmn kita jelos!!

Tp tang rege x bleh blah tu yangg... 8 ghibu!!!

::NureeN:: said...

brani ke klau nureen ni pegang ni hehheh ;p

AI said...

- eeeee...geliiiiii...
- eeeee...kuku dia panjang & x bersih...hehehe (marah kwn ko...)

amirah said...

oit..memang tak la membela-bela pet gini..geli siott..!!hehe..takleh menahan apa2 pet yg ada rupa2 seangkatan dgn mak iti..huhu..takot den

..::SangRatoo::.. said...

hehehheeh...geli kite..takuikkkk :D tapi apa² pun ia sangat cumill!

wahida said...

honeyOK: kehkeh...ingat nak bg jiran jeles sekali rege 8 ribu...hehe

ZaNa aDieyZa said...

hari tu zana gie bazar larut malam ada jual sugar glider ni.. banyak sgt masa tu.. melompat2 sana sini.. lepas tu berebut cari kantung masing2.. masa zana tanya harga, org tu ckp paling murah rm300.. peerrrggghhh, mahal kan! sugar glider ni suka makan yogurt jugak..

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

Husband sy nak kc hadiah bfthday binatang ni....huhuhuhu..rasa nak ngis je...dah la xsuke nak bela binatang....

MamaEma said...

tp kalau ada yg minat..keluar ribu riba pun tak kisah..mujur tak suka bela2 ni..ikan pun incik suami yg handle..hehee

mrsharis said...

ar tu Majalah 3 ada kuar pasal sugar glider ni. Comel tapi leceh nk jaga. Potong kuku pun nk kena hantar gi pro, bukan calang2 dia punya penjagaan. Haku sendiri pun tk g buat mani & padicure..huhuhuu

fazilzura said...

wahhh cute nye binatang tu ... dia leh trima ye idup kt cuaca msia ni ...

weh x buto ke mato dia hang snap gune flash hah ....sian dia tau ..
(aku alert sejak2 selalu pi jalan2 ke tmn haiwan)...

emm aku xnak bela dlm sangkar , x samp ati ..cm kucing2 ku yg dh masuk kt 16 ekor , sume freeeeee dok luor

cheqna said...

mak aihhh
mahalnya kak..

Pala Maldini said...

ini spesis tupai ke spesis tikus ?

macam chipmunk je rupanya..

bujal X said...

so sugar glider ni sedap masak apa? goreng kunyit? keh keh~~

qemaishak said...

Comel tapi kutakboleh bela kak, geli weh..hanya ikan sahaja dibenarkan bela kat rumahku tu hikhik

ratusiput said...

suka gak tgk...tp tu la kan kos tinggi lak...

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

aritu aku tgk ada jual kat tmpt parking dkt tasik titiwangsa..comel..tp aku takut pegang..hehehe

eB ezrin said...

ari tuh eB tgk dokumen t dlm tv... tapi cost tinggi la.hu3

wahida said...

fazilzura: hah? boleh buta ke? alamak..aku tak tau...huhu...jgn la buta, nnt aku rasa bersalah...

Pepel BoNda AmaNi said...

aku pun scary nok tengok....

Kakzakie said...

Macam squirrel kan. Kalau kakak pun menjerit juga :) Tapi wahida nak tahu anak kakak pernah bela ikan kecik-kecik dan kura-kura kecik tak sampai 3 bulan semuanya dah gol!!...

:: Mrs.Eady :: said...

eee...geli oiii......!!

ejaMaria said...

weh... rm200 bole beli 5-6 kampit beras tu... klu beli beras murah bole dpt 7/8 kampit lagi apa... ;p

baru je nak tanya rege... hihihi... kompom tak bela... ;p

mamyharraz said...

mahal gilak kos nak membela si rio nih...hmm biarlah dia bela diri sendiri sbb akk tak mampu heheehe :D

ikan takpe sbb kos tak bape mahai ;)

Mamamya said...

hadoiii...x padan kenit ek...mahai tu regenya....huhhh...

aku pun x daya lah nak menjaga haiwan comel2 lagi b'bulu ini...anak aku pun semput jugak....

sarah-najwan said...

adik kwn akak bela mende ni.mahal gak rega dia..

pastu..anak akak..ada hati nk bela..huhu..akak ckp..jaga diri sendiri biar sistematik dulu baru bole bela pet..huhu

lydzar said...

ada masuk tv aritu. mmg dh jadi trend gak skg..tp kitorang mmg tadek la nk membela. bela anak2 sendiri pon dh letih, lg plak nk bela anak haiwan huhuhuuh..pulak tu dia demand mkan kan..owh mmg mintak mahap la nk layan hehe

kayzie said...

penah cte psal pet ni kuar dlm nona tak slh org..suka tgk org yg bela tp sy geli tgk bnd bulu2 nih..huhu

Noriz sini.. said...

mahal gak kos bela dia kan...

tak kose den!

Ezy Chiaki said...

huhuuu..
xmmpu nk bela..
comel sgt2..

Amy Syaquena said...

comelnya tapi takut nak pegang dia takut kena gigit..

*jom singgah di belog saya*
http://www.sinarraudah.com/2011/08/contest-juadah-ramadhan-dan-ucapan.html

Cik Ecah said...

geliiiiii mcm spesis tikuss
xmoo takut

myamyza said...

KITE TENGOK RUPE BINATANG NI MACAM TIKUS KAT RUMAH KITE JE KAK, KE KAT RUMAH KITE TUH GLIDER?? KALAU MACAM NI HARUS AKU PEGI TANGKAP JUAL, KAYA AI NOKSS.. HAHAHHA

sW33tdARLiNG said...

aku minat benda2 gitu.. nanti nak suh laki aku beli tuk anak2

redza said...

mahal gak..xpadan ngan kecik

whitecappuccino said...

comel! tapi mahal la

Puan Kutu said...

kos bela sugar lider nie tggi sgt.dh la demand buah mahal2..betul tu baik beli beras.haha..

ajumohit said...

alahai comelnya da, mahal ni tau, kecik2 tu 200 lebih pon ade hehhe

Alhamdulillah Dah 30 pon

munna said...

munna klu binatang ala2 hamster atau tupai takut nak pegang rasa mcm pegang tikus je...

zh-ena said...

salam kenal
comelnya

miss Fyqa said...

mak aihh. sama ler. geli.mahal plak tu. kui2..

dulu dak2 class suke bawak..pegi class pun usung glider..geli kot. hikhik..

MasZuber said...

bende ini memang makhluk yg comei. especially yg bawak ketiak dia :))

kasihredha said...

akak gelii...sikit2 mcm tikus je kan...huhu

ILA HonEyBuNNy said...

waduhh...

mahai eihhh natang neh...

xjadi la nak beli..bela kucing sudah...hahah

- abdul hadi abdul muti - said...

a ah. ada kawan pernah jual sugar glider ni RM450. Huhu. Comel tapi payah nak jaga. Bela kucing lagi best. Miauw!!!

Dee said...

bela binatang ni kena ada lesen tak? jgn tetiba kena serbu ngan perhilitan sudah..

NzA said...

mmg comel ttp kos nk belanya tu mahai......

ieda said...

aloor cumei .. tapi gelilahhh wehhh dik ! ..

[sutera kasih] said...

perghh mahal la pulak..tp comel lahh..manja pulak tuuu..

tp kalo akak bg abang & adik pelihara kura-kura kecil pun okey jgk..

~izan~ said...

ari tu ada tgk majalah 3 rasanya psl sugar glider ni..tuannya akan bawak dlm pouch kalau g mana2 hehe..comel!~

ADAN + LINA said...

wahida: Ko tolong tanya si Noor tu bila BIRTHDAY dia...
Bukan apa aku nak hadiahkan dia PENYEPIT KUKU....
ha...ha...ha......

rasp said...

i suka pets gini...chomel...
tapi SH & agate tak suka...geli katanya...

wida said...

hr tu ada kuar citer sugar glider ni kat majalah 3.
tgk comel jer..tp ai gelii!

Softtouch [Hanim] said...

comelnya dia.......tp xnklah bela sbb kecik sgt..xboleh nk peluk2...tp betul bela ikan senang sikit..cume kene rajin cuci air dia..

NM02 said...

sumpah aku geli!

Dilla Ady said...

chumel mmg chumel tapi mahai..da la senang mati lak tu..

busuk ke?

okeh, kansel nk bela!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

ada gak plan nak bela..tapi.. mahal..nak plak..konpem mak akan bising2..hahaha.. so...keputusannya..xkan beli =.='

Zura said...

ish..idaklah sy nk membelanye kak...geli geleman nk pegang... :)

♥Putri ilyanie♥ said...

comei nye... mcm nak bela jer