nuffnang advert

Tuesday, August 2, 2011

memori sehari abang berpuasa....

salam 2 Ramadhan....
semalam alhamdulillah anak aku si abang dapat puasa penuh satu hari....masa amek dari sekolah, dia dah mintak nak berbuka dengan air ni...tak nak air lain...

sebelum buka, aku masuk dulu dlm peti ais...bg sejuk betul....apa lagi, si abang duk bukak katup peti ais tu nak tgk air dia ni...kehkeh...hari ni pun dia mintak nak minum air ni lagi...

ok, hentikan pasal ribena tu, ada beberapa dialog sepanjang sebelum dan selepas berbuka....

Abang yg hensem: Mama, kalau sampai waktu buka puasa kita boleh mkn kan?
Aku yg gojes:          Ha ah, mmg la boleh...dah buka, mmg kena mkn....
Abang yg hensem: Kalau tutup puasa?
Aku yg gojes:          Erkkkk????

Abang yg hensem: Mama, abang boleh gosok hidung tak?
Aku yg gojes:          Mmg la boleh, yg x boleh korek hidung, ni dah buka baru boleh...
Abang yg hensem: ( dengan rakusnya terus korek hidung )

Anak jiran sebelah 7 tahun: Arel, Arel puasa tak hari ni?
Abang yg hensem:                Puasa... ( sambil mengangguk layu )
Anak jiran sebelah 7 tahun: Nasib baik puasa, boleh la dapat kad raya....


p/s: layan betul sahur tadi mkn bubur nasi berlauk....bertambah2 kami makan....

63 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

nice

- dieyana - said...

ahhaha, kelakar la abng yang ensem....macam2 ragam anak2 berpuasa...

misya said...

dapat jugak dia posa penuh,anak sya huhu,setengah hari jer

qemaishak said...

Alhamdulillah, tahniah abg yang hensem..wah terus korek hidung ye hihi

Amie said...

kadang2 terasa lucu melihat pengalaman anak2 berpuasa ye...

wida said...

Alhamdullilah..semoga dpt pose penuh thn ni.

sW33tdARLiNG said...

cute dialog budak.. anak aku lagi laa bila tanya puasa dia ckp puasa tp bila tanya tengahari makan apa, makan nasi katanya... hahahaha

fazilzura said...

alahai cute je bile borak2 dgn budk2 ni kan ..kdng2 leh wat kite tersenyum

Ena said...

alahai.. sweet je..

ena pun ada nak share citer gini.. hrm.. bila? ;p

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..klu puasa dpt kad raya eh..sonok jd kanak2.. ;)

Ilhamny.com said...

kad raya..??hehehe ..tihah pun semalam tanya, kat mana nak beli kad raya..pelik aku, mana dia tau psl kad raya nih..

bujal X said...

saya kalau sahur mesti minum ribena~buat stok gula dalam badan~

ajumohit said...

Bagusnya dpt kad raya pon dh seronok ye, baguihnya Abg dpt btahan pose...

atty's said...

tahniah utk abang

mamyharraz said...

comeiii je jwpan&soalan dia ;)

sy yg tua ni pun sukaaaa sgt ribena strawberi tuh mmg bestttt :D

Dilla Ady said...

hahahah..kelakar la abg yg ensem tu berdialog ngan mak yg gojes tu..

bagus diorang dapat bertahan satu ari pose..cukupkan sebulan tau, kot tak tak leh raye..

IMANSHAH said...

ambo minum jus JAMBU

miloais said...

sedapnya air ribena!
nak plak yg sejuk2 kan??

ehhh... iols tak minum ribena
camne plak bleh terliur ni???

Yan said...

kami pun makan bertambah2 you. Sedap nasi dagang bibik i tu.

sha a.s said...

comel anak ko...yg x tahan "aku yg gojes" tu!!! eheheh

babe, ko bg aku 1 idea utk bwt poridge for sahur k.a.m.i nnt...yess!

Pencacai Alim said...

bagus tu trainig...slamat berpuasa

NM02 said...

ah kau.. bertambah makan kunun... padehal








jap lagi mekdi.. hehehe

mrsharis said...

Mesti dari tengahari dia dok terbayang2 nikmat ribena tu kan nok..ekekeke. Cayalah areel, boleh penuh sebulan tu nampak gayanya..

Hanis Azla said...

klu nakpose, hari2 belikan air ribena tu utk abang pun boleh kan wahida.. he..he.. comel aje conversation tu..

Dee said...

kalo k dee lak pantang buka puasa ngan air sejuk2 ni..so, smlm mimi buka puasa ngan teh o yang dah disuamkan..hehehe...

tahniah buat anak2 kerana berjaya puasa..

ratusiput said...

teringat zaman kite kecik2 dulu kan...skang ni turn anak2 kite lak...seronok...

rasp said...

hehehehe mesti abg dpt byk kad raya nanti ;D
akak tak leh plak buka posa dgn air sejuk...
nanti rasa lemah je badan....
tak sabar rasanya nak tunggu sapphire mula posa...

mama iris said...

x silap aku korek hidung x batal...makruh.....kalau salah tolong habaq mai ehhhh......

munna said...

AIR FEVERET MUNNA JUGA TU....

diana said...

mujur kad raya...
kalau duit raya,sakit poket woo..
ahahhaah

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

nice....
tahniah untuk abang...teruskan usaha ok sayang..

Daddy Ziyyad said...

Bagitau abang tu, tutu puasa maknanya esok dah raya...haha

exora said...

kiter pun terliur gak tgk air dlm pic tu klu siang2 gini...hehe

MasZuber said...

bagus betul abg tue.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

haha..dapat bayang bagaimana rakusnya si kecik korek hidung..haha

Kakzakie said...

Salam buat Arel. Auntie sayang Arel. Arel kuat itu yg auntie suka. Alahmdulillah wahida... dah berjaya walau mungkin tadak dapat penuh sebulan tapi dia dah berjaya satu hari....

Pala Maldini said...

Tahniah Arel! dan emak Arel!

chaiyok! chaiyok!

eB ezrin said...

puasa dpt kad rayer? ;p

myamyza said...

BAGUSNYE ABANG NI..

lydzar said...

dia nak bagi kad raya? tp arel nak duit raya kot

sarah-najwan said...

usahkan abang..akak pom terliur air ribena tuuuu..huhuhuhu

tahniah abang sb dpt pose..

Citarasa Rinduan said...

tak sabr nak tunggu umai yang berpuasa pula..
hehe

. tahniah abang hensem

::NureeN:: said...

dpt kad raya ker dpt duit raya heheheh ;p

pandai abg berpuasa, semlm ckp kat ellesya, posa tau.. dia senyum kambing plak... ;p notti..

eelobor said...

emmm...semalam sejarah dalam hidup 1st day puasa pening dari tghari sampai ke tghmalam. budak2 opis tgk siap perli, ape daaaa, puasa pun macam separuh mati daaaaa. huhuhuhu

[sutera kasih] said...

comelnya abang tu kan..alhamdulillah dpt dia berpuasa :)

cheqna said...

hahahaha
dandan terus korek hidung tu
alhamdulillah...bagus abang =)

ct shah said...

ribena pun kesukaan ku.dah macam kanak2 riang lak bila minum.:p

kasihredha said...

bagus2 abang memang budak kuat..
nanti dapat duit raya byk kalau pose :)

MaMa AiNi said...

wah Tahniah buat abg yg hensem, sbb dpt menghabiskan sehari berpuasa..mcm2 ragam ank2 kan Wahida...inilah kebahagian buat kita !!..kirim salam buat abang ya..

~izan~ said...

budak2 ni penuh dgn soalan kan,smpai konpius nak jawab apa dah hehe...bagus abg yg ensem puasa penuh =)

James Alexander said...

abg mmg cool... tabik sama abang... hahaha...

Mamamya said...

alhamdulillah abg dapat puasa..damya t'goda dgn buah derian.....

masa aku komen kat blog ko arini dia dah merayu dgn baba dia nak minum air...haduhai.....

GreenJade said...

hahaha comel jek jwpn...

amirah said...

hahaha...klaka bila terkenangkan situasi time tu

Arizakiah said...

Budak kecik berpuasa memang macam tu...kalau boleh dengan dia-diasekali nak masuk dalam pi sjuk tu.hi...hi...hikkk..

Sahur pertama akak pun bubur nasi dan lauk pauk...

Teratak Hami said...

Abang Hensem, Time tak puasa, tak ingat pulak nak korek hidung :-)

mummysyafie said...

macam2 perangai tengok ragam diaorg ni berpuasa kan

eLLy said...

abg yg hencem .. Aku' yg gojes? hahahhaha

NzA said...

gud boy..cayok..cayok!!!!!

kelakarkan budak-budak kecik nie...

tghari tadi pn farouk siap ckp dia lapo mcm 1 minggu xmakan....last skali dia sama2 sibuk dok tolong menyemak kt dapur dgn akak..lepas buka terus pengsan....zzzzzzzzzz......he...

Salwa said...

haha.comey nyer la dye.

Softtouch [Hanim] said...

Alhamdulillah abg dha pose penuh yer...gud boy lah dia..kuat semangat...danish xpose2 lagi...dah ckp pose tp tgh hari dia mkn kat taska...aduiiiii

go abg go....u can do it...

Zura said...

korek hidung xboleh blah..mesti azan je terus korek..haha

AnAk dEneSor said...

rebina..ske2..kelaka kan telatah budak2..hihi