nuffnang advert

Wednesday, June 22, 2011

Makam Mahsuri & Gamat Nusantara, Langkawi...

selamat pagi semua....
sambung lagi pasal Langkawi....kami meneruskan perjalanan ke Makam Mahsuri...masuk Makam Mahsuri ni kena bayar rm5 sorang dan kanak2 rm2 sorang kalau tak silap....

harus bergambar kat entrance..si adik dah penat sgt, sampai tertdo dia...hubby aku la jadi mangsa kena dukung dia...huhu...

bergambar di hadapan rumah Pandak Mayah...korang kenal tak Pandah Mayah ni sapa? tak tau? adeh la....bapak Mahsuri daaaa.....aku pun baru tau bila dtg sini...hehehe...

rumah Panglima Sri Tama....

jom masuk ke rumah Mahsuri jom....

 tetiba aku feeling mcm pompuan melayu terakhir lak....agagaga...

 antara barangan yg terdpt dlm rumah Mahsuri....termasuk potret ni...

 bahagian dapur...

buaian ni utk anak lelaki mahsuri...hubby aku cakap bila mahsuri dibunuh, bapak mahsuri bawak cucu dia berhijrah ke sempadan thailand....correct me if i'm wrong....

 kat sini ada dijual air telaga mahsuri yg sudah diproses dan ada jugak jual minyak wangi mahsuri...tapi aku tak beli pun....

 bergambar kat Telaga Mahsuri adalah wajib.....

 jakun sungguh bila sesekali dpt tarik air dari perigi...

 anak aku si abang tu pun nak merasa gak...

 tapi bila abang kaut air sepenuh baldi, dia tak larat nak bawak naik air tu, sampai kena tolong ngan anak kak eda...heheh...

si adik yg mamai baru bgn tdo kena paksa amek gambar...

cuci muka adik jap.....

rombongan cik jah ke Langkawi....family kak eda & kak ena akan fly balik mlm tu jugak...tinggal aku ngan kak jah je stay lagi dua hari....

bersama geng opis yg sekepala...

aku sebenarnya sebak bila sampai kat sini..kesian kat Mahsuri sbb kena fitnah, aku dpt rasa apa yg dia rasa...cewah.....Mahsuri dalam kenangan....alfatihah...

ini generasi mahsuri  ketujuh yg telah menamatkan sumpahan Mahsuri....


pas tu kami terus gerak ke sini pulak...nak shopping gamat lak...yahuuuuuuu!!!
kami ke sini....Gamat Nusantara....

ada banyak gamat kat sini sampai rambang mata ko....aku shopping byk gak kat sini sbb family aku ngan family mertua suka pakai gamat2 ni....

pas tu terus terjah tempat memasak gamat...

panas ni tau....

tapi berangan nak cecah jari...hehe...

tak boleh balik KL kalau tak bergambar kat sini...hehe....

ada byk lagi n3 pasal Langkawi ni...korang bosan tak? kalau korang bosan pun ada aku kesah? hahaha!!


p/s: tak sabar nak mkn ayam masak merah mek jah tengahari ni....ahaks....

48 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

fuh!!rindu nyer nk pg langkawi beb!!

NM02 said...

gambar kita yang reramai tu, shidi mcm YB la jah...

dok bayangkan laki kau berucap wakil kampung rawang... diselitkan trademark "ape pun tak boleh"

hehehehe....

sha a.s said...

ahahahaha...

tumpang gelak komen NM02

kuang hassemm nyer mek jah....

bujal X said...

cantik gila rumah abah mahsuri~~

Cik Ezy said...

akk!
nk myk gamat!
haha

mamyharraz said...

dah 2 kali dtg langkawi tapi tak penah masuk rmh mahsuri..

lenkali g situ nak masuklah..

sgt klasik rmh dia..

bestt citerlah lg tak muak pun ;)

mama iris said...

mek....aku x sabor nak baca entry soping kat hj ismail and group....berapa riban ko berabis???aku suke pegi langkawi.....laki aku x suke....

My Little Diary said...

aku kalau pegi langkawi, tmpt mahsuri memang dalam senarai utk melawat, walaupun dah pegi..hehe

dwaty said...

NI LA GAMAT YANG AKU CARI TU.... HUHUHUHU

sisdee said...

cantik sungguh mahsuri tu kan :)

Fieza79 said...

best je melawat tmpt bersejarah mcm ni...

mahsuri cntik sgt kan...kalau betul mcm potret tu mmg ayu sgt...sama potret mahsuri yg ada kat umah..ada beli haritu terus tempek kat dinding umah...

redza said...

gamat dan langkawi xleh dipisahkan

gedek! said...

ada khasiat ke air telaga mahsuri tu...?

Sabihah said...

rsnye dah masuk 4tahun dah tak pegi langkawi...beshnye..teringat pada timbunan coklat yang tunggu masa je untuk dibeli..hehehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

cantik buaian anak mahsuri tu..
Mahsuri tu pun sgtlah cantik..
Sian kat dia..AL-Fatihah..

fazilzura said...

lama betui x terjah ke sanun .. syok nye ler

munna said...

suka minyak gamat tapi geli tgk gamat....

wahida said...

gedek: kurang pasti la uncle...tapi ada yg kata kalau basuh muka ngan air tu boleh jadik awet muda...wallahualam...

kasihredha said...

wahida
beli pinggan mangkuk tak?

wahida said...

kasihredha: kak, saya pinggan mangkuk kurang sikit la kak...huhu..tapi kalau gamat ngan coklat baaaanyaaaaaaaaak saya borong...

rasp said...

cantik2 wanita keturunan mahsuri nie kan sis..
kalo gi kilang gamat tu...
akak mmg akan borong gak sis...

AI said...

- tgk tak pentas wak mulong ke ape tah...ade teater mahsuri...best

wida said...

kalau keturunan mahsuri yg ke7 tu cantik..mahsuri tu mesti lagi cantik kan.

wahida said...

al: masa tu takde taeter la nok, kami sempat tgk video mahsuri kat muzium mahsuri jer...

Hanis Azla said...

sukanya akak layan gambar2 wahida kat sini..

Citarasa Rinduan said...

wahida
serius nak kata

ayu tak pernah jejakkan kaki kesana
bila layan entry nie.
syukur dapat kenal kamu

thanks syer entry ttg makan mahsuri

lama ayu nak lihat dalam rumah tu
mmg betul apa yang wahida tulis

mmg anak lelaki mahsuri dilarikan oleh bapa mahsuri ke thailand.
sebab tu ramai orang thailand ahli kerabat mahsuri.

cantik2
dan hensom

Kakzakie said...

Borong mingyak gamat ke wahida? Kakak rasa coklat lebih banyak dari minyak gamat kot...

Mama Gee said...

x bosan..leh buat pengubat rindu nk ke langkawi lagi...seronok pi jenjalan ni... :)

GreenJade said...

waahh hapening beb! sonot lepak2 ngn geng 1 kepala nih..mmg worth it!

dieya said...

tak bosan.. tak bosan.. pengetahuan am nih :-D

myamyza said...

kak, part yang ko feel feremfuan melayu terakhir tu memang terbaekkk r. kahkahkah

aku suke je kak ko update pasal cuti2 ko ni.. tumpang seronok boleh lihat2... heheh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tak mek..tempek la byk2..den suko nengok

kat tempat wat minyak tu celup tipu ke celup betul2 tu??celup je..tak panas pon..eecececeececeh..padahal ari tu laki den yg celup..den takottt ehehhe
dia kate tak panehh

Dee said...

kak dee suka je..ingat tahun depan nak gi langkawi gak anak beranak..

ajumohit said...

bestnya gi jalan2 ni ida..ke main lagi ko posing ek ida hahhaa

JARI YANG TERBARAI said...

caantik nyer seni ukiran rumah Pandak Mayah... seni yg betul2 awesome!!!

Mamamya said...

aku x bosan...aku x bosan...aku x bosannnnnnnnnnn...( ko baca komen ni ikut macam amy serach nyanyi lagu "aku dah bosan' okey...tp aku ubah ckit lirik tu ngeeeeeeeeee)

x de busannya....aku suka sbb nnti klu aku pi langkawi aku dah ada 'ilmu'....tq sohabat!!!

p.s:wehhh...x der n3 makan2 kat langkawi ker????

wahida said...

mamamya: ada, tapi last sekali....aku tak byk amek gambar makanan kali ni...

mrsharis said...

bestnyer beb. Aku ni asyik dok berangan nk g langkawi..hubby aku kata klu nk g langkawi kena bawak org tua dia. Huhuhu

::FAIZ FARISH:: said...

nice picture

ieda said...

kalau ya itu mahsuri cantik kan oprgnya .. akak masa gi x lah kemari dik .. masa tuu x hinggat lah pulak :)

cantik buaian dia .. x dpt dah skrg nie :) hermm kalau ke langkawi nie kalau x beli minyak gamat x sah kan dik :)

nurkass said...

uihhhh..
tu dia replika minyak gamat..
gamat takde ke..ko tak pegang pun..ke aku yg tak nampak..

mummysyafie said...

aku suka baca sejarah Mahsuri ni waktu sekolah .tapi dah tak baper ingat. pasal berhijrah tu aku penah baca gak..sebab tu keturunan mahsuri semua nya kat sana termasuk la Aisya generasi ke 7 yang dapat masuk kat UIA aritu. tapi dah kawen Aisya tu. orang kater generasi ke 7 tu ikut muka mahsuri. so kalau tengok muka Aisya..camtu la muka Mahsuri.

Myra Jay said...

Akak mmg leh jadi model negeri Lgkaw la camni :)

Dilla Ady said...

org kate minyak gamat tu tak panas ye bile dicelup jari kt dalam tu...tak tau la btul ke tak kan...tgk wahida pun tak celup jek tu...

MaMa AiNi said...

mama ingat mama je yg minat ngan minyak gamat tu..ha2x..beli byk2 tah berapa tahun baru habis guna..he2x..tu pun dah kasi kat kwn2 n family..

Softtouch [Hanim] said...

rindu kat Langkawi...banyaknya n3 wahida sy tertinggal..sy buat summary lah yer...hehehehe

makam mahsuri beras terbakar n underwaterworld n cable car mmg tmpat wajib pegi..kalu dah pg sblum ni mmg kene pg lagi sbb kalu xsinggah rasa mcm xpg langkawi jer...

baru nmpak pic wahida sefamily..sblum ni mcm agak ssh je nk tgk pic wahida sefamily..uolls mmg sweet...

[sutera kasih] said...

bila lah sy berpeluang nk ke makam mahsuri..teringt cerita magika, vanida jd mahsuri hehe

qemaishak said...

tak bosan, suka tgk gambar2 ni..
baru tahu gak nama ayah mahsri tu ekeke