nuffnang advert

Tuesday, June 21, 2011

Island Hopping: Tasik Dayang Bunting, Eagle Feeding & Beras Basah Island

selamat pagi semua....
hari ni aku hapdet lagi jalan2 mkn angin perabis duit kat Langkawi...hari kedua kami sampai ke Langkawi kami terus pegi Island Hopping...Island Hopping ni melibatkan Tasik Dayang Bunting, Eagle Feeding dan Pulau Beras Basah....si mekjah tak pegi island hopping ni sbb dia nak pegi Pulau Payar Marine Park...
aku yang pestaim dtg Langkawi ni haruslah terjah island hopping dulu, si mek jah yg biasa dtg Langkawi nakkan kelainan, tu yg dia pegi Pulau Payar tu, nnt kalau next visit ke Langkawi, aku pun akan terjah ke Pulau Payar tu...

 kami sdg menanti shuttle van pick up kami ke jeti....

 dah sampai, tgh tunggu bot ready....kena bayar rm30 sorang utk dewasa dan rm20 sorang utk kanak2..total kami kena bayar utk island hopping ni rm100...

 abang ni saaaaaaaaaangat teruja bila dpt naik bot...nampak dia sgt hepi....bila dah sampai KL, siap dia tanya lagi kat aku, mama, bila kita nak naik bot lagi mama?adeh la....

 antara pemandangan sepanjang nak sampai ke Tasik Dayang Bunting....

 banyak bot berenti bila dah sampai sini, pemandu bot tu bg kami chance amek gambar kat sini...nampak tak dayang bunting tu?

 yeyyyy!! dah sampai!!! sampai sini je terus kami sorok segala jajan dan minuman, even sunglass pun kami simpan dlm beg sbb banyak monyet liar kat sini...kamera pun terus kami sorok sbb takut kena rembat dek monyet....berapa ramai org kena kacau ngan monyet2 tu, siap ada yg mintak tolong ngan laki aku lagi..tetiba aku rasa laki aku hero filem Hindustan lak...agagagagaga.....

 dah melepasi monyet, baru boleh keluarkan kamera....tapi sepanjang nak menuju tasik tu kena naik turun tangga, berhati2 tau!! sbb monyet masih baaaanyak di kiri kanan tangga...

 sampai je tasik, si abang dah aim nak naik bot lagi...kali ni kat tasik ada solar boat dan paddle boat...kami pilih solar boat, rm30 setengah jam....tak yah kayuh bagai, tinggal nak handle stereng je...hahaha!! pemalas kan kiteorg?

 kat tasik dayang bunting ni, tak ramai sgt mandi, termasuk la aku, tak kuasa aku nak mandi nok, kang aku bunting lak, mcm mana? hehehe...eh takde la, satunya sbb aku malas nak tukar baju bagai, dah la org bot tu bg kami lepak kat tasik ni sejam je....mencik!!! layan solar boat lagi....dah mkn masa kat situ jer....

 lagi ramai org cecah kaki jer....agak kotor aku tgk tasik ni, ada ke patut dorang buang puntung rokok kat dlm tasik? tak de kesedaran sivik langsung!!! nyampahs!!!

 si abang dah tak sabar nak handle solar boat...

 abang bawak kami jauh ke tgh tasik....ngeeee....

  berpeluh2 si abang bawak boat, si adik relax jer tgh mkn roti, lapar lak kat tgh2 tasik tu...ekekekek....

 si abang ni sikit punya bangga dpt bawak boat...kalau balik umah duk citer pasal naik bot, dia akan mencelah...bot yg abang bawak tu ke? hehehe...ko tgk tu, bukan main fokus dia bawak bot....

 pas dah habis tasik dayang bunting, pemandu bot berentikan kami kat area yg byk helang...

 kalau la aku ada kamera gabak tu.....harus gambar2 helang ni cantik....

 helang ni kalau tgk dekat2 besar jugak tau...sihat dia duk situ...

 pas tu kami sampai lak kat Pulau Beras Basah....kat sini pun kami diberi time utk lepak selama sejam...eh, apasal si adik terover lak kangkang dia tu?

 budak2 tak mandi pun, sbb aku tak bawak baju mandi dorang...kesian lak aku tgk anak2 aku ni...jadiknya apa lagi, mmg kegemaran si adik la...dpt main pasir....

 ko tgk si adik, sampai penuh muka ngan pasir...siap main campak2 pasir kat abang lagi...

 kat pulau tu ada aktiviti main benda alah ni..ntah apa nama benda alah ni ntah...rm90 sekali naik, terbang ke udara sambil tali tu ditarik dgn bot...eh, betul ke ayat aku neh? aku nak naik, ayang aku tu tak bagi lak...huhu...

 mana lak pemandu bot aku neh? bosan lak lama kat Beras Basah ni, patut dia kasi lama sikit kat tasik dayang bunting tadi...kat situ laaaagi best...

anak2 dah tukar baju....bersiap nak balik hotel balik...

bye bye Pulau Beras Basah!! bersiap nak balik hotel sbb ptg tu nak gi Under Water World lak....


p/s: thanks to muslimah kota cinta atas pemberian FM Vietnam dan Medan yg sgt comel, dan juga pada cik ezy bg keychain Terengganu yg sweet...thanks korang!!

52 comments:

sha a.s said...

bestnye babe! aku x penah lg pegi tasik dayang bunting...tp penah g kenduri kawen pengantin bunting pelamin...ekeke

NM02 said...

syok kan nok kat dayang bunting tu. aku teruja giler masa pestime sampai situ. lenguh wo kaki naik tangga. jahat kan monyet kat situ, rasa nak lempang jek..

mama iris said...

babe....jeles tgk org pegi menyeberang pulau2 ni...aku jenis gayat naik bot ko tau.....aku tak leh betul berada kat tgh2 lautan (over aku...even sekecik tasik pon leh bayangkan lautan) aku rasa mcm hwaaaaaa jauhnya daratan.........fobia jenis apakah..!!

dwaty said...

TAK SUKE!!! TAK SUKE!!! saya nak p juga... huhuhuhu... jeles tau!!!

Fieza79 said...

best tasik dyg bunting...trasa nk pegi la...dulu ms sll dok pi umah kkak kt sna tkde plk dtg sini...

Ummi Alesya Sofea said...

wahh..jeles tau liza tgk! nak ikut jgk...... :(

qemaishak said...

Bestnya p jalan2 gini...jelesssss
sonok tgk anak2 tu kak:)

♥Mrs.Eady♥ said...

syok nyer noookkk!!

eB ezrin said...

biler ler aku nk jenjalan jauh2 cam ko nih.. hu3

Cik Ecah said...

woohaaa giler bestt ko g holiday kak...hihiI~~~~

wida said...

wah siap ada boat solar lagik..zaman saya dulu, jenuh kayuh paddle boat tu..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

rindunye dgn tempat2 ni semua..
pernah pergi sekali jer time blajar dulu..
ntah bila lglah nk kesana..

hani@debumelukut said...

Kalau sebut langkawi akak kenal kedai duty free jer...next time ke sana kena pasang niat baru..best gak tgok ni.

nurkass said...

byk monyet ke kat tasik tu..
seronok tgk abang ngan adik tu..
baju sama lagi..

bujal X said...

teringin la pulak nak pegi langkawi~~haih~~

Hanis Azla said...

bestnya.. masa pergi langkawi last time pun akak ambil island hopping yang sama mcm ni.. tp akak and family siap mandi kat tasik dayang bunting tu..

rasp said...

akak dah berkali2 gak le ke langkawi...
TAPI lum pernah island hopping tauuuu....

Muslimah Kota Cinta said...

aku g langkawi aritu x sempat nak island hoping ni :D

p/s:kasih mu diterima wahid hehehe

myamyza said...

kak, kalo orang tak dapat anak boleh berendam kat tasik dayang bunting tu ke?? nanti dia bunting eh?? hakhakhak

James Alexander said...

nampak mcm seronok...

Cik Ezy said...

terer woo ank akk bwk bot!
haha

wahida said...

myamyza: dgr citer mcm tu la...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dulu 1st time pegi langkawi masa honeymong n rafiq dalam perot..mmg tkade pon pegi aktivit2 naik boat ni..nnti anak2 dah besar harap2 dapat pegi lagi n join xtvt ni eheh

topi abang sama ngan rafiq..Ben10

chichi said...

lenguh kaki bab panjat bukit tu..

miss Fyqa said...

wahh,seronoknya kak.:)

Mamamya said...

harap2 plan aku nak ke langkawi hujung tahun ni x kene postpone...aminnnnnnn.

syok tgk abg bawa bot tu...memandu dgn penuh perasaan....biasalah anak lelaki kan......

apasal ayang ko xbagi naik 'benda yg terbang' tu? dia takut ko naik pastu x turun2 kot...ekekekekeeee.....

::FAIZ FARISH:: said...

nice

Dee said...

dulu dee pegi tasik dyg bunting tu..suami berenang x pakai life jacket pun..jeles..

gi beras basah lak..dee kena cucuk duri landak laut..bengkak kaki..benci..hehehe..

GreenJade said...

ai dok berendam kt tasik dayang bunting xmo lak bunting2 nye sis.. egegege ihiks :p

sure abg sgt vangge jd hero handle solar bot tuh.hehe

NzA said...

dh bbrapa p langkawi ttp xjejak lagi ke pulau nie...huwaaaaa.....apa pn seronok tgk xtvt wahida skaluarga...

Ayuraza said...

besnyerrrr la jenjalan..
tak penah d langkawi..hehe :P

jakun tak???

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

takpeeeee.....(nada jeles)
lagi 6 bulan aku sampai.

ajumohit said...

huhuh suasana yg mendamaikan ida...daku pon belum pernah sampai sini, tgk suasana tu eiiii bestnya

bonda dadif aka akish said...

ahaaa...dah g tasik dayang bnting...tak lame wahida lak yg bunting...

kekekekekkeke

=)

ieda said...

bestnya .. cantik2 pic yg wa ambik nie .. teruja akak tgk .. jelas jeee .. :)

ada org cakap kat tasek dayang bunting tuu sape yg x ngandung2 leh lah mandi .. ermm x tahulah betul atau tidak .. agaknya kalau x ngandung lepas mandi leh ngandungg kuut .. ermmmm kalau ada rejeki x kemana kan dik , insyallahhh ...

eMMe said...

best wooo gi Langkawi kan sis!

Acik Erna said...

Acik ada la 4 kali dah sampai langkawai..tapi tak pernah pi naki bot..takut..nanti turun bot macam rasa tanah tinggi rendah.

NOOR FATIN said...

saya tak penah lagi sampai langkawi. bila baca entry ni, wah sangat berguna! hehehehe nak pegi langkawi jugak..waaaaa. kena start kumpul duit ni :P

munna said...

LANGKAWI!!!!!!!!!!!!!!!!!! TUNGGU MUNNA DTG SANA....

Zura said...

pegi langkawi thn lepas tp xplak pegi tmpat yg akak pegi nie...menariklah..

MaMa AiNi said...

masa kesana mama tak ke tasik dayang bunting !! he2x..takut ter...under water world mama pergila..best..best..rasa nak pergi lagi ni..

redza said...

wahhh bestnya...lama betul xgi langkawi

kayzie said...

hero2 kecik akak encem2 la..suka tgk mata si adik tu..sejuk mata memandang..kompem kl wat salah tak smpai ati nk mrah..huhu

Ena said...

tak sabar nak ke sini lagi... weeeeeeeeeeeeee

Dilla Ady said...

beznye..cantik2 gambar yg di amik nih...bile la nk merasa gi sini pulak ye..

lydzar said...

ape salahnya bunting lagi :D

cantik2 ler gambar ni, pakai dslr eh

AI said...

- ade jugak org kan...minum air tasik dayang bunting tu..tp x bunting2...kesian dia...

[sutera kasih] said...

ada sejarah kan tasik dayang bunting ni..sernoknya kalo dpt pegi sana

Maya Mayana said...

byk helang sebab tulah namanya pn Langkawi pun kan? enjoy baca trip ko ni wida :) aku baca dr bloglist je...

Mama Gee said...

wahh mmg round langkawi sakan ni...semua tempat diterjah :)

amirah said...

apsal kita rasa cam muka adik ngn abang cam kembor?huhu..syok la gi sini kan..

Daniel said...

Thanks for your article, quite effective info.
looking for people | Seattle hospitals | apartments