nuffnang advert

Friday, June 24, 2011

Faizy Crystal Glass Blowing, Langkawi....

selamat petang semua...

hari ni aku nak citer lak pasal kami gi ke tempat pembuatan kristal...syok woooo gi sini, aku belajar something new kat situ....masa hubby aku kursus kat Langkawi, grup dorang ada gi sini, tu yg dia ajak kami gi sini jugak..apa lagi, kami pun tak melepaskan peluang la...

 tempat ni kat Kompleks Kraf, Langkawi...

 okeh, jom layan step by step....mula2 gelek dulu ngan pasir...

 pas tu bakarkan dia...kita bakor jer....ni tahap 1100 darjah celcius okeh...gila panas...

 antara bahan2 dan pewarna utk membuat kristal...

 kesian brader ni, peluh2 dia...panas woo kat dlm tu, aku yg tak buat keje mengukir kristal ni pun berjurai2 peluh...ahaks...

 pas tu tiup...



 pas tu sembang jap...

 pas tu sesi menggunting...

 nak buat tangkai lak...


 see, dah siap tangkai dah...senang giler dorang buat...


 buat muncung jug lak..

 taraaaaaa, dah siap...ko mampu buat mcm ni? hehe...kita nampak senang dan sekejap sgt buat dia kan, tapi dorang ni kursus kat new zealand tau...respek kat dorang...

 pas tu sejukkan dulu...kena tunggu seharian baru boleh keluarkan...

 ish, rasa nak gi tanya brader ni gaji dia berapa, sbb aku kesian kalau dia berpanas2, tapi gaji ciput...huhu...

 antara kristal yg dijual...nice to see, nice to hold, once broken, consider sold!! terus aku tak berani nak pegang langsung ko...hahaha!!

aku minat ngan benda alah ni...tapi mampu tgk je la...RM350 ko...okeh, simpan duit borong coklat lagi best!!


sedikit info mengenai Faizy Crystal Glass Blowing ni....

1) terletak dlm Kompleks Kraf, Langkawi...kat sebelah dia ada tempat mencetak batik, tapi kami tak masuk pun, kami lagi teruja dgn pembuatan kristal ni...
2) masuk adalah percuma...operation hour aku kurang pasti lak...ngeee....
3) dorang ada sediakan tempat duduk utk para pengunjung...tapi kami tak duduk pun sbb sibuk nak snap sana sini..rasa jakun pun ye bila tgk cara dorang bikin kristal tu...
4) agak panas walau ada kipas, kipas pun tak mampu melawan ngan bahang panas kat dlm tu...so, kalau korang jenis tak tahan panas, tak yah la masuk sini...aku org kampung, okey jer panas2 ni...hahahah!!!
5) hati2 kalau masuk tempat jualan kristal tu, sbb ada banyak kristal yg comel2..please aware your child!!


p/s: thanks to pendragon atas pemberian keychain Niagara Falls yg sempoi habis tu...

62 comments:

eelobor said...

perghh...sampai ke buat bendalah tuh pun ambik gambar gak eh?

nurkass said...

uihhh..
tabik kat brothers tu..
cayalah..cantik2 kristal tu..

amirah said...

weh wida...tak murah ker kalo beli kat sini?

amirah said...

weh wida...tak murah ker kalo beli kat sini?

mama iris said...

dulu aku kawen ada org VIP kasik aku hadiah benda alah mcm dulang made by kristal lah kan....jenama Boheme ke hapa ntah kan.....orang ckp ngan aku "wehhh baik2 pegang....dulang ni harga dia 5,6 ratus tauuu"......aku cam.....bagi duit boleh???aku x tau nak wat mende ngan benda alah tu....huhuuhuh

AI said...

- sikit nye susah dia meniup...tu yg mahal tu...

miloais said...

ada paul sotong!

mahal nok... 350...!

HonEyBuNNy said...

cantik la antara kristal y dijual..

tgk je la..nak pegang kang terjatuh pecah lak..hahah

miss Fyqa said...

menarik.
tp kesian ngan brader tue. ehee.

MaMa AiNi said...

mama minat ngan kristal tapi koleksi mama takde lagi kristal dr langkawi ni!!..hu..hu..nampak cantik !!!..

wahida said...

amirah: aku tak tau la dpt murah ke tak...tapi aku rasa boleh bargain harga lagi kot...

::FAIZ FARISH:: said...

diorang tersilap letak Y.. patut faiz je. hehehe

ajumohit said...

paneh ke main nk membuatnya tu..takpe hasil puas hati kan

nureen said...

waw... cantiknyerr... bln lepas g langkawi x g plak cini.. mmg bestlah... ada dpt souvinear x?? hehehe

sha a.s said...

crystal mmg cantek babe....tp kena pandai jaga...kalau x, bhabuk bdebu..ilang seri :)

NM02 said...

orang kampung kununnnnnnnn.... pi lah....

atty's said...

napa tak ushar brp gaji abg tu dpt ?

wahida said...

atty's: tak tergamak lak nak tanya...hahaha!!!

Kakzakie said...

Tak kan tak beli satu pun wahida? Dah berpanas sama-sama melarik bawaklah balik sotong besar tu. Hehe...

ieda said...

x pernah akak terfikir buat kristal nie mcm nie .. sgt2 menarik .. kalau ada peluang cuba buat .. akak nak cube :)

cantik2 lah dikk ! ..

wahida said...

kakzakie: bawak balik sotong besar? pengsan!!!

Daddy Ziyyad said...

miahahaha..

gambar kau usha barang kristal RM350 tu mmg syahdu!!

ct shah said...

cayalah tgk brother2 tu buat kristal.nak cari rezeki halal bukannya senang.sgt cantik kristal2 tu.tapi bila ada anak kecik yg aktif ni,harus difikir 40 kali utk beli.:p

Acik Erna said...

wahida..acik pernah pi tengok orang buat kristal ni rdi rembau..memang panas betulkan..nampak dia buat tu macam senang je..kalau kita yang buat tak tau la jadi apa..

aDieyZa said...

cantik2 brgan kristal kat situ.. geram jer tgk.. dah berpeluh2 buat, so mestilah mahal kan.. huhuhu

ZSqueenbee said...

wooo sukeenye tgk tp xjdikn hobby 2 mengumpul xberkenan la plak..hihi..mcm penah tgk je gmbo² kt lam blog akak ni..hihi..

: sowie td trs ilang lps borak..ade phne call pastu trs turun..gift tu nnti pia amik..kih kih..TERUJE!!

gedek! said...

susah nya kerja diorang....

kerja blogging lagi senang...

Dee said...

menariklah wahida..tp anak2 dee lasak..takut lak nak masuk..

cikguden said...

huu. panas-panas

NOOR FATIN said...

whoa. best je tengook. hehehe. mcm rumit je kan buat kristal tu. patut mahal.. hehe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waa... 1st time nengok proses buat kristal tu..

[sutera kasih] said...

no wonder lah harga kristal mahal..pembuatannya agak rumit huhu

Anum said...

ye la patut la harga mahal
tp aku tgk pekerja kat situ lansung x pakai apa2 utk keselamatan. takut la bahaya

Mama Gee said...

isk2 puasnya berjalan..semua tempat di terjah :)

azza said...

kak ida beli ape je kat tpt kristal tu... xdpt beli yg rm350 tu... ambik yg bwh dia subang 2,3 pasang pun jd la...

wahida said...

azza: tak kuasa aku nak beli nok...bukan minat sgt pun, teruja nak tgk cara dia buat jer...

lydzar said...

Kalau la kristal cair tu terjatuh atas kaki, mau jf daging bakar tu..

MR. SYAH said...

menarik...

eB ezrin said...

aper yg ko renungkan tuh? ngeh3

Citarasa Rinduan said...

subhanallah..
mmg sukar kan pekerjaan mereka..
nampak sangat kawasan y panas.. penat dan bermain dgn kekuatan mental

wahida...
agak2 kalau ciput gajinya bawah rm 800 ker?

Myra Jay said...

Penah gak tgk dalam TV proses pembuatan.. Mmg memerlukan ketelitian, bkn senang kan hasil seni nie..

mummysyafie said...

ko ingat satu persatu step tu wida..kalau nor mmg tak ingat langsung.

sebab tu mahal kan harga nya, sebab bukan senang nak buat pun

Iznie said...

wah, best nye dapat tgk orang buat kristal secara live...tringin nak tengok...

suri solehah said...

bagus gak wahida duk promo tempat2 kat langkawi..leh akak menyusur nanti..bukan apa banyak lagi tempat yg wahida sebut tu akka tak sampai huhu

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Boleh terus pergi aje ke Wahida ?

benda macam ni memang aku suka tapi kalau mahal sangat.. suka aje lah kannn..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cantik & Menarik.. ;)

NzA said...

kalu p sini mesti xmo blk......

rasp said...

tingin gak nak gi sini...
mmg sangat respek dgn dorang2 yg pandai buat crystal, kaca nie bagai...
bukan senang oooo

bunga said...

akhirnya..cantik..:)

kayzie said...

menarik..cupp tempat ni bila g lgkawi nnt..huhu..

qemaishak said...

Comel je yang dah siap tu..kena ada minat baru blh buat kerja2 gini ni, respek kat semua brothers tu, eh pekerja pempuan xde ke kak?

MULAN said...

owwhh... memang suka kekaca2 ni tapi memang le mahal bebenor.. sama lah kita, mampu tengok je..

wardah said...

selalu tgk dalam tv je pembikinan gelas ni..

:: Mrs.Eady :: said...

peerrgghh..mmmg susah erkk baut krytel nih!

GreenJade said...

tgk dorang keje mmg kesian..trus insap keje dlm opis berekon bagai lg nk byk mulut nih ehehehe

sW33tdARLiNG said...

comeynya.............!!! tp umah aku belum sampai level nak beli perhiasan harga ratus2 gitu.. tunggu erkkk!

makdara TERdiva said...

hoho! tengok pun mcm rumit..kalau suruh ai yg buat..pengsan 44 kali..haha!

Dilla Ady said...

perghhhh...dasat2 tgk diorang wat mende nih..huhu

mmg patut pun benda tu mahal..tiga org nk wat satu jug tu kan..

mira bia said...

wah cantik2! best la boleh tgk proses orang buat kristal. menarik..

sian brader tu berpeluh2.. hehe

kasihredha said...

akak pun suka piring yg wahida duk tenung tu...tp rege nya mahal yek

AnAk dEneSor said...

wah..ble nk bawak saye?hihihi

nasuchan said...

luv the way u explain how making crystal n the way u create the story through the pic.. haha.. nice one... ;) i have my internship there.. so a lot about crystal that i learn.. techniques,producing process, marketing and experience.. :) should be proud this company product have same standard with the outsider..