nuffnang advert

Friday, January 14, 2011

maghrib yang mendebarkan...

salam semua....
semalam kami balik keje, basah lencun. sbb naik moto. sampai umah kul 7 mlm, pas dah mandi bersihkan badan, tukar baju, taska transit abang kol...

Taska: salam Wahida, nak cakap pasal Arel ni...dia tgh tgk tv kat umah saya, pas tu tiba2 dia menangis menjerit cakap bola dah masuk hidung dia...

Aku: Hah????!! Bola????!!! Bola apa kak??

Taska: Saya pun x tau, dia kata bola je...ni dia tgh nangis ckp sakit...sakit...

Aku: Okeh, okeh.. saya dtg sekarang kak..

Hubby aku pun terus pecut keta mcm dlm KL Drift tu...aku cuak abes..masing2 dlm keta diam seribu bahasa..memikirkan abang saja masa tu..

Dah sampai taska, cepat2 aku dptkan abang..

Aku: abang ok x ni?
Abang: tak...sakit kat hidung, ada bola...( sambil nangis teresak2)
Aku: abang ada rasa tertelan tak bola tu...
ABang: tak, kat hidung lagi ni...
Aku: abang boleh nafas tak ni?
Abang: bole....
aku: jom, gi klinik skang...

 abang dlm keta...nangis teresak2..cakap sakit ..sakit....aku dah cuak...

sampai klinik, doktor keluarkan peralatan2 ni...aku yg tgk lak rasa nak pitam...aku paling x suka tgk peralatan2 mcm ni....bikin aku neves...padahal yg doktor nak pakai jap lg bukan semua tu pun...

 doktor suluh lubang hidung abang...doc ckp ada, kat hujung nun di sana...huhuhu...

doc mulakan sesi mengorek...abang menjeling tgk benda alah yg doc pegang tu...

 abang cuak abes...takut...

setelah beberapa kali percubaan mengorek, akhirnya bola ni dpt dikeluarkan...alhamdulillah...rasa lega yg teramat...

dalam keta, terus aku n hubby bebel panjang lebar kat abang...sbb pernah dulu, masa abang umur 3 tahun, dia pernah jugak masukkan dakwat pencil kaler sepanjang 2 cm kat dlm telinga dia...tapi masa tu, hantar klinik, klinik x dpt buat coz dah masuk dlm sgt, refer to hospital...nasib dpt dikeluarkan jugak...

abang sayang oh abang sayang....jgn buat mama risau lg tau!!

54 comments:

Muslimah Kota Cinta said...

ngeri nyerrr!!
nasib baik dpt keluar kan bola tu

atty's said...

ya allah mesti ler cuakkan
pesan kan abang lagi jgn masuk kan benda2 kt dlm anggota badan.merbahaya

NM02 said...

jgn buat maklong berdebar tunggu mama habiskan citer dia lagi tau. cuak maklong dibuatnya...

takce care tau abang!

My Little Diary said...

salam

allah hu akbar...
alhamdulillah dpt kuarkan ye wida... camne bole termasuk tu... adeh ngeri.. ngeri...

lydzar said...

mmg tindakan pantas bawak dia pegi klinik. besar jugak bola tu..

|| NaFiRaa || said...

YA ALLAH!!! saya yg baca citer nih pon rasa cam nak pengsan skali.. nasib laaa boleh kuarkan balik.. syukur sgt~

ArELeEz said...

xtually, leez pun penah jadik cam abang gak. leez masukkan kertas yg digentel2 dlm telinga. tp, xmo ngaku kat mak. just ckp telinga sakit jer. doc bg ubat. a day after, kertas tu kuar tp, still kat dlm telinga la.. makcik2 leez yg kuarkan pakai tweezer. tu kesah zmn bebudak la.. ngeh3..

zura@iwan said...

alahai...ngerinya....ank saudara penah kena masuk bola kecik dlm idung tu...mama dia srh hembus2 nafas kuar la bola kecik tu..adeiii...

kasihredha said...

ayoyo suspennya
akak pernah masuk bunga melur dlm hidung masa kecik2 dulu..berjaya dikeluarkan. Sampai sekarang adik beradik akak buat joke pasal peristiwa ni..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Nasib baik boleh keluarkan.cam mana boleh jadi cam tu. Hati-hati sikit, pasal benda kecik-kecik cam ni , Wahidah.jangan biarkan bersepah.Cian tengok dia nangis.

eelobor said...

kita yang baca ni pun risau gak. risau sebab ada gak anak kecik kat umah nie....

~ yus ~ said...

hihihi....sorry wahida. Akak bukan gelakkan anak wahida, tapi teringat cerita diri sendiri.

Akak pernah termasuk biji asam jawa dalam hidung masa umur 5 tahun tak silap... mmg suspen masa tu masa gi jumpa doktor. Ni cerita berlaku kat akak sendiri tau, bukan anak akak.

Boleh baca di sini http://maz-naz2006-2008.blogspot.com/2006/05/alahaibiji-asam-jawa.html

Apa pun alhamdulillah berjaya keluarkan bola tu...

Joy said...

takutnye! I tau cam you rasa..sbb myboy pernah masukkan manik dlm telinga! adus..gugur jantung jap. mujur dpt kuarkan jugak!

Fieza79 said...

adoi la mcm mana tak risau kalau mcm tu...seb baek leh keluar kan...

kena pesan byk2 kali tu pd dia...jgn buat gitu lg...!

Softtouch [Hanim] said...

takutnya.....abg, lenkali jgn masukkan bnda2 dlm ronggan bdn yer..bahaya.....kuss semamngat tau untie...

nurkass said...

ya allah wida..kategori besar jugaklah bola tuh..bahaya betul..maunye tak sakit..kena remind si abg tu betul2..

Ena said...

Ya Allah..

besar juga tu..

jeBateja said...

UIkkk....baahya nya....nampak bosa bola tu...ishhhh

IDAZS said...

ngerinya...nasib baik dapat dikeluarkan. macam anak saudara saya dulu, masukkan manik mutiara lm telinga. nasib baik dpt keluarkan juga.

kene lebih berhati-hati lepas nie :)

Mrs.Eady said...

ya allah..ngeri nyer...
alhamdulillah dpt keluarkan..

chugie said...

ya allah, ngeri plak sy di buatnye.. selamat dpt keluarkan.

anak kawan sy pun pernah jugak jd mcm ni, tp bukan bola.. bateri jam tangan yang bulat kecik tu. 3 biji plak tu.. ish.. macam2 kan anak2 ni.. risau plak di buatnye.

a.samad jaafar said...

memang mendebarkan.. tp sabarlah.. kerenah anak2 mmg mcm tu.. nanti bila dikenang ada manisnya..

Dee said...

mula2 main2lah tu..pastu tertarik nafas terus termasuk..pergh..mmg kalo jd kt i pun takut giler..saspen kan..mujur dpt dikeluarkan..

Hanis Azla said...

aduh.. dengar pun takut.. bahayanya.. klu akak pun panik. Alhamdulillah takde apa2 & dpt dikeluarkan.. ada anak kwn tu entah berapa lama ada kacang hijau dlm hidungnya.. tahu2 dah busuk kat dlm tu..

Ogy said...

adussss....naseb baik berjaya keluar...jenuh dia bernafas sebelah idung je...

lepas ni dia seriklah tu....huhuhu

ct shah said...

huh,seriau aku tgk wahida.tu bola ape wei?mcm besar gak bola tu.nasib dpt keluar gak.anak buah aku lagi best.dia makan butang baju.apa lagi,paniklah along aku siap nak bawak hospital bagai.nasib anak buah aku termuntah,keluar balik butang baju tu,nasib tak kena operate.

mR.sYaH said...

wah bahaya tu... nasib baik dh ok.. arap2 pasni xberlaku lagi..

mrsharis said...

hannan pernah tertelan syiling 10 sen tgh2 malam. Seb baik aku tak tdo lagi masa tu. Aku dengar dia bunyi "erk..erk.." mcm tu so cepat2 tgk dia..rupanya dia tgh berusaha nk keluarkn syiling tu. Tapi ngn cara minum susu. Syukur aku boleh buat dia muntah. GEram ada cemas pun ada...

Mamamya said...

hai dear...lama x singgah cni kan...dalam pantang ni gagah juga 'berlari2' menjengah kawan2...:)

iskh...mmg menakutkan masa baca n3 ni...nasib baik bola tu blh dikeluarkan....nampak mcm besar juga tue....

anak lia ug 2nd penah juga masukkan manik kat dalam hidung dia...tp nasib baik blh dikeluarkan bila suruh dia hembus kuat2.....

harap2 abg x buat lagi yer.....

AdiaLuze said...

Ish,ish,ish...Bahaya tu sis..NAsib baik leh keluar kan...Alhamdulillah la xde apa2...

ahsfantasy24 said...

alhamdulillah..
kne pntau nnt brang mainan
abag.. :)

HonEyBuNNy said...

salam kak....teringat kisahadik ila kak...sama la..time dia kecik2 dia masukkan pemadam pensel ke dalam hidung..cepat2 bawa g clinic....sush jugak la nak bawa keluar...dia mngis2....peralatan yg di gunakan mcm akak tunjuk tu la...takot betul tgk....

adik ila yg tu jugak pernah masuk lipas dalam telinga..dia sakit...doktor sush sgt nak korek2 dia nya telinga..last2 buat sendri lipas mati tu...lipas jadi kering masuk telinga..ehheh

along said...

eee...wahidah... takut nyer along tengok...along bace n3 ko..ngilu perut along yek...ermmm..mane la dia dapat bende tu...siap boleh main2 masuk kan dlm hidung lagi...bahaye betui....

nurHeart said...

alahai.. bdk2 sgt la tinggi rasa curiosity nye tu, mcm2 nk dicuba ye tak.. btw, salam kenal.. jln2 singgah sini :)

nza said...

ooooooooooooooh...mmg mendebarkan..kesian abg...

kak Erna said...

wahida..ya allah..nasib dapat keluarkan..
jangan biarkan abang main benda2 kecik lagi..

Ermayum said...

ya Allah besar tu bola macam mana leh lepas masuk tu ish
abang abang jgn buat lagi k :)

Amy Syaquena said...

Alhamdulillah nasib baik dapat di keluarkan.

whitecappuccino said...

mahunyer tak berdebar! kecut perut la kalo jadi mcm ni kat anak2! nasib baik cepat bertindak.

Zareda Norman said...

waduh waduh nasib baik dapat keluar itu bola...

Iznie said...

ala...kesiannyer dia...mesti cuak kan...huhu

p/s: akak kena tagged award!~ sorry lambat bgtau...sbb iznie pun jrg online....huhu

Cik Jue said...

nasib baik dapat...ngeri betulkan...

maya amir said...

laaa...ngeri i baca.. mcm mana die boleh masukkan bola tu..sambil tgk tv, sambil die main2 bola tu kat hidung eh..adehhhhh..sib baik bola tu leh dikuarkan..adehhh...

ckLah@xiiinam said...

Anak ckLah Diba, pernah masuk ICU di Teluk Intan, lalu dikejarkan dengan ambulans ke Hosp Ipoh kerana operasi di TI gagal....kerana sebutir kacang tanah yang disumbatnya ke dalam hidung, masa umurnya 2 tahun lebih. Tak ada kerja betul...

ab@h_Izz said...

alhamdulillah...selamat

anak aku pun dah pandai kutip2 ni..
kena ingat sebelum kena...tq share..

Daddy Ziyyad said...

Saya pernah keluarkan mcm2 benda dari dalam hidung/telinga budak.

-mata pensil, gabus, guli kecik, putik kapas, mainan.

Terkini, minggu lepas saya keluarkan dadu dari hidung....

Ain Atika said...

kesiannya...nasib baik tak apa apa...

♥ manje ♥ said...

ya ALLAH siannya abang... bahayanya bola2 kecil camtu kan... ~

Mak Su said...

Ya Allah..... budak2 ni, mcm2 hal kan.... saspen dibuatnya

rieyana ynn said...

seriau...nyer k'ida...ish..ish...

kayzie said...

ngerinye kak..bergenang air mata baca..alhamdulillah takde pape ek

rasp said...

ya Allah sis....bukan takat abg je cuak...
i pun cuak gak...
uish abg kena hati2...
tak leh buat camnie dah...
sib baik dpt kuarkan sis..
syukur lah dah selamat..

sw33tdarling said...

aiyoo... ni mesti dia duk golek2 bola tu kat lubang idung terus tersedut... aduiii anak2.. jangan buat mak ayah risau lagi yaa....

Brittany said...

Ya Allah..... budak2 ni, mcm2 hal kan.... saspen dibuatnya