nuffnang advert

Friday, May 21, 2010

takkan aku benarkan...

Aku x tau nak mula entry ni mcm mane sbb aku sedih ni kenangkan abg..rase bersalah pada diri sendiri, simpati yg amat sgt pada anak aku dan mcm2 rasa lah..tapi aku gagahkan jugak utk taip cite ni..k lah, mcm ni citenyer...

semlm my hubby bawak abg gi follow up check up mata abg kat Hospital Sg. Buloh. follow up ni setiap bulan since bulan Januari lg. Pd awal dulu, abg mengadu pedih mata dan mata dia always merah. sampai cikgu sekolah pesan kat kiteorg, kalau anak sakit mata x boleh hantar gi sekolah, aku pun ckp lah yg abg ni bukan sakit mata, dia mungkin allergic je, jgn risau..x berjangkit punyer..lama2 cikgu pun dah faham, cuma ade parent kurang senang takut berjangkit kat anak diaorg pulak, itu satu.. setiap kali dia mkn seafood mata dia akan bertambah merah..benda yg paling dia x boleh mkn ketam dan udang, ikan pun ade ikan yg dia x boleh mkn..cendawan putih pun sama..kesian kan? kecik2 dah hilang nikmat mkn yg sedap2..pastu kiteorg bwk abg gi jumpe pakar mata hat hospital sg. buloh tu atas rujukan klinik panel my hubby.
selama ni check up doktor cuma bagi ubat mata titik dan kene pakai setiap hari, 4 bulan pastu, doktor bg pulak ubat titik steroid yg lebih power coz ubat titik sebelum ni x jalan. mata abg tetap merah, dah pakai steroid tu mata abg ok ckit..

tapi semlm, ade berita yg sgt x best kami sekeluarga terima..mata abg berada dlm keadaan yg sgt sensitif sekarang, which is abg x boleh genyeh mata..kalau dia genyeh jugak, mata abg boleh luka seterusnye boleh buta (aku takut nak tulis atau sebut perkataan buta tu)nauzubillah!! what we expect pada budak 5 tahun kalau kita kata jgn genyeh mata, dia tetap akan buat jugak kan..itu yg buat aku rase cuak sgt ni..

lagi satu, hasil pemeriksaan, abg x berapa nampak huruf yg agak jauh, so, doktor suruh abg pakai spek!! what??? gile ke??budak tu baru 5 tahun ok!!TAKKAN AKU BENARKAN!! pada pendapat aku lah kan..aku yg dah pakai spek selama 18 tahun ni, pakai spek bukan solution yg baik coz dia hanya akan menambahkan lg power spek kita..x pernah lg aku dengar org yg pakai spek ni turun power spek dia.

sebelum ni abg ade asma sejak dia berumur setahun lagi, tapi lately ni abg dah lame x kene attack so asma abg tu pegi kepada allergic pulak..saat ni aku rase bersalah yg amat sgt pada anak2 aku coz aku penyebab anak2 dpt asma (aku penyakit asma tegar, tah bile aku nak baik pun aku x tau, dah mcm2 ubat aku makan), aku sgt x sangka sebab aku menaruh harapan yg sgt tinggi utk abg baik sepenuhnye dari asma, tapi lain pulak penyakit yg dtg..

ni ubat yg abg kene titik setiap masa, kene ikut jadual kalau nak baik betul dan kene pakai selagi mata abg x baik sepenuhnye

ni pulak result mata abg..mata kiri abg mencatatkan 100 cyl..tinggi tu utk budak yg baru 5 thn.
anyway abang, mama ngan daddy takkan biarkan abg pakai spek di waktu abg seawal seusia 5 tahun. kite cuba cara lain dulu ya, kite try permata hijrah dulu ke, homeopathy ke..
mama sayang abg sesgt..mama doakan abg cepat baik dan maafkan mama sbb mama lah abg dpt penyakit ni sume..
p/s: thanks pn ena gebuz menenangkan keadaan aku pagi ni..betul cakap ko, ini semua rahsia Allah, kite x tau ape sebenarnye di sebalik sume ni..aku terima ujian ini ya Allah, ada insan lain yg lebih hebat dugaannye, dugaan bermakna Allah sayang pada kita, betul tak?

9 comments:

my-niezzareena said...

tadahlah tapak tanganmu wahai ibu, insan yang melahirkan zaqreel, mohon padaNYA moga anakmu cepat sembuh dan moga dia dibebaskan dari malapetaka yg tidak diingini. doa dari seorang ibu itu sangat mulia disisi Allah s.w.t

wahida said...

mudah2an pn ena gebuzz...time kasih bagi kate2 semangat utk aku..i appreciated it

Pai the Mrs Razif said...

Hai, wahida. Sorry to hear 'bout Ariel (betulker ejaan ni). Bykkan bersabar dan berdoa yek. Dah byk berubah muka dia yek. Lama tul tak jumpa.
ANyway, kita dah jadi follower awk. keep in touch.
http://www.paithemrsrazif.blogspot.com

wahida said...

time kasih pai..mmg lame dah x jumpe awak, liya ngan salim...teringat mase kite karaoke reramai kat PD dulu..best time tu..

p/s: Athif makin comel la..

Dee said...

salam sis..salam perkenalan..susah hati kalo benda yg melibatkan anak2..nak2 mata..usahalah sis..dee adalah pesakit cataract keturunan..dari kecil..dan pernah hampir buta sbb selaput mata dh tebal kt mata..

cuba pergi dptkan rawatan di hospital mata tun hussein onn, pj..mana tau doktor kt sana boleh bg pandangan yg lebih baik..mungkin ada pilihan lain..anak dee fifi pun dh nampak tanda2 ada cataract..

harap anak wahida cepat sembuh dan u pun kena tabah sis..i know it's hard..but sometimes we have to..may Allah SWT hear your prayers..amin..btw..follower dee tu ada kt atas sebelah kanan..sebelah gambar profile..

wahida said...

thanks dee..x sangka dee dan anak lg hebat terima dugaan..semoga u all tabah dan sihat sepenuhnya..cadangan tntg hospital mata tun husseion onn tu mmg bagus sgt..x terfikir lak saya selama ni..thanks again!!

Ina Hashim said...

salam wahida...

ya Allah..siannya ur son...doalah banyak2...sesungguhnya doa seorang ibu itu sangat mustajab...moga ur son sembuh dengan segera

wahida said...

salam kak ina..time kasih atas doa kak ina..sememangnye kami suami isteri x putus berdoa kak..harap kesakitannya x berpanjangan..amin..

Anonymous said...

dari tgok n3 psal mknan akak nie...

jawapannye satu je kot...
jaga la mknan yerr..

last but nit least..
mlm nie nk try mkan rti cheese ngn susu pekat..LOL...