nuffnang advert

Thursday, September 6, 2018

rendang ayam + daging dendeng

Assalamualaikum semua...

raya Aidiladha baru2 ni korang mesti balik kampung kan?
i kalau raya haji tak balik kampung i ok je...
tapi jangan raya syawal,
tak balik kampung mmg i nangis tepi bucu katil la jawabnya...hahaha...
nak pulak cuti raya haji baru2 ni kan cuti sehari je...
i dengan hubby pulak malas nak amek cuti panjang,
sebab cuti i mmg dah hujung2 je ni...huhu...

tapi walaupun tak balik kampung,
i tetap masak rendang okehhh...
feeling raya tu tetap kena ada...kehkeh...
so, gigih la i balik kerja terus kerahkan anak2 i kupas bawang bagai...
maklumlah nak masak banyak ni...ececehhh...

kalau syawal hari tu i dah buat rendang daging...
kali ni raya haji i buat rendang ayam pulak...
sebab i mmg craving kan rendang ayam dah lama...
masa syawal hari tu ntah kenapa tahun ni ramai betul buat rendang daging...
mak i, mak mertua i, makcik2 i, ehhhh i pi open house pun semua hidang rendang daging...
mana rendang ayammmmmmm???
kemurungan i tau...
so, disebabkan itu lah raya haji ni i tekad untuk buat rendang ayam...
gigih i merendang sampai tengah malam tau...

pastu i buat pulak daging dendeng...
ni pun sejenis mcm rendang jugak...
kalau masak bukan sekejap2...
kena lama atas api bagi pecah minyak dan rasa sebati...
pastu nak kena ketuk pulak daging tu...
mmg agak leceh sikit tapi hasilnya sangat puas hati...
daging dendeng ni mendapat banyak pujian ok...hahaha...

ni dia hasilnya memasak sampai nak masuk pukul 2 pagi...
i rebus pulak nasi impit nona sekali...
pastu i tenggek atas api kuah kacang frozen...
kuah kacang tu beli frozen senang giler hidup i,
tinggal letak air dalam kuah kacang dan panaskan atas api...
sedap okehhhh kuah kacang ni...
tetamu datang semua ingat i yang masak kuah kacang ni...hahaha...
jangan tertipu okehhh...

so, ini lah dia menu kami di pagi raya...
rendang ayam, daging dendeng, kuah kacang, nasi impit...
lemang pulak kami dapat sebatang dari jiran sebelah...huiii mmg rezeki...
pastu ada tapai pulut gulung dan kek coklat sekali...
tapai ngan kek i beli siap2 sebelum balik kerja sehari sebelum tu...
so, bertambah meriah la menu raya kami...
Alhamdulillah
walaupun tak balik kampung tetap seronok jugak sambut dengan family kecik kami..


sori lah entry raya baru nak update sekarang...
esok2 kang i update Syawal kami yang tak berupdate2 lagi tu...
hahahahaha...larikkkk...

10 comments:

mama tisya said...

daging dendeng sedap nmpknye tu...kita pn br update juga cite aidiladha dlm minggu ni hehe

hanim said...

meriah menu raya wahida..

ain.ya.nun. said...

Tapai tu tempting betul. Nanti share resipi dendeng pleasee sebab I suka resipi yang mudah2 ni ;)

dear anies said...

sila bukak restoran jual rendang dendeng ;-)

sudipVSsenduk said...

dendeng tu bukan leceh sikit nak membuatnya... tapi leceh banyak.

norhidana miswan said...

tak balik kg pun kak... huhuhu sedih nya

Ena said...

Assalamualaikum wahida..

Ya Allah rindunya rasa. lama nau x masuk sini. Banyak dan nampak sedapnya lahai menu. dah la tengahari dah ni.. lapor weiiii (>_<)

Jaja | Youth Skincare said...

Feberet ni ayam dendeng tu..sedap weh :)

Siti Yang Menaip said...

rendang wajib x kira raya apa. no rendang no raya hehe.. CT suka rendang ayam lagi dari rendang daging =D

m.u.l.a.n said...

Fuhhhhh meleleehhh tengoknyaaaa..