nuffnang advert

Tuesday, July 11, 2017

lemang periuk kera

Assalamualaikum semua...

yeayyyy, blog ini kembali lagi beraksi...
semoga kekal istiqamah hendaknya...huhu...

korang pernah makan lemang periuk kera?
yang duduk sebelah timur mesti dah biasa makan kan...
aku ni lama dah teringin makan benda alah ni...
lama dah carik tapi tak tahu nak beli mana...
sekali member ofis tanya siapa nak selit order lemang periuk kera ni...
huiiiii, laju la aku jawab nakkkkkk...

lemang periuk kera ni Dayah order kat FB...
ada 5 bijik dalam satu bekas ni sekali dengan rendang ayam...
tapi aku macam curious kenapa rendang dia macam masak lemak gitu...hahaha...
tak kisah la heh...
janji dapat merasa lemang ni...
semalam masa dorang deliver kat ofis,
laju2 terus makan...
tak sabar nak rasa kekdahnya..haha...

 ha....comel kan sarung periuk kera ni...

close up lebih sikit...
comel sangat la hai...
geram tengok...dah la kaler pepel gitu...

lemang periuk kera ni dikukus tau...
dia beza dengan lemang biasa tu...
yang lemang biasa tu dibakar..
kalau tanya aku, aku suka kedua2nya...
yang bakar aku suka, yang kukus ni pun aku suka...
dua2 pun sedap...
lagi pun aku ni memang peminat pulut...
anak aku si abang pun suka...
tapi kalau tanya laki aku, dia cakap hrmmm ok lah not bad...
tekak masing2 kan...haha...

mula2 aku macam pelik jugak nak makan dengan lemang ni dengan masak lemak ayam yang dah disediakan tu,
so, aku makan dengan rendang daging..
layannnn...

lepas tu try jugak makan lemang periuk kera ni dengan masak lemak ayam tadi...
oiiii rupanya lagi sedap...
hahaha...
masak lemak ayam tu memang sedap..
memang gu dengan lemang periuk kera ni...
nyum nyum...
tengahari ni nak sambung makan lagi...
tak sabarrr...


13 comments:

mama tisya said...

xpernh try lemang periuk kera ni

aryan azra said...

akak tak pernah try lagi, nampak sedap tu

ain.ya.nun. said...

Elehh, kita dah lama masak periuk kera ni :p

http://dakpink.blogspot.my/2015/02/cara-masak-periuk-kera.html?m=1

idzwa kamaruddin said...

ya allah sedap nyer wehhhhh

wahida said...

ain.ya.nun: hahahaha...aku mmg selalu ketinggalan zaman sis...

Amanda Suria said...

sedap kan lemang ni..ada yang suka..suka la..kalau tak suka tu rugi..aku suka mencuba noks..kira lepas kat tekak aku...kira sedap la...

- dieyana - said...

pernh tgk org up lemng periuk kera ni..nmpk sedap!

adess..terliur mak

akubiomed said...

Belum pernah rasa tetapi ingin mencuba sebab unik. :)

Kakcik Nur said...

Mak dah cuba makan lemang periuk kera ni dua hari lepas di rumah jiran. Memang sedapppp sangat... :)

eMMe said...

Assalam, Kak Wahida..
Salam Syawal maaf Zahir Batin..
Kak Wahida... lama tringin nk makan lemang periuk kera
nasib tak ngandung, ngandung lemak je, hehehehe....

Emarieys said...

tak pernah try lagi.. nanti leh try..

Fiza Rahman said...

Tak pernah try lemang dalam periuk kera ni.

dear anies said...

tingin jg nk mkn tp x tau nk cr kt mn