nuffnang advert

Tuesday, June 6, 2017

sehari sebelum Ramadhan

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, dah 11 Ramadhan dah kita hari ni...
sekejapan betul...
rasanya tak terlambat nak wish selamat berpuasa pada semua...

ok lah, mood nak menaip panjang2 memang sokmo hilang dah...
cuma nak cerita sikit la,
kami geng cse ada buat makan2 sempena menyambut ramadhan...
kejadian berlaku hari Jumaat,
betul2 sehari sebelum seluruh umat Islam menyambut ketibaan bulan Ramadhan...
konsep pot luck je...
so, tengahari kami memang best la hari tu..
ada banyak makanan...rezeki...Alhamdulillah...

comel giler kan apam ni...
design ninja turtles, filling strawberry...
maksudnya apa tu, walaupun ganas, dalam hati tetap ada taman...hahaha...
apam comel ni aton yang bawak...tq aton...

ni pulak kuih cara berlauk dan cara manis...
kuih ni kak nor yang bawak...tq kak nor...

spaghetti bolognese goreng...
ni i la yang bawak...hehe...
Alhamdulillah, kawan2 suka dengan spaghetti ni...
sampai ada request suruh buat lagi...amboiiii...hahaha...
ok, nanti bila2 i buat lagi okeyyy...
tapi tengok mood rajin la...kehkeh...
kat IG ada yang tanya resepi...
senang je buat dia...sama je mcm nak buat spaghetti bolognese yg kuah tu...
cuma yang ni kita gorengkan je...
dalam spaghetti ni ada daging cincang, sosej ngan cendawan butang...
daging cincang tu make sure tumis lama tau...
pastu letak tomato sebijik, belah kecik2 sampai tomato hancur dalam kuali...
ni untuk hilangkan bau daging cincang tu...
i is tak suka bau lembu kuat tau...huhu...
selalunya pun kalau aku masak daging, aku akan basuh daging dengan tepung...
tepung tu akan serap bau lembu yang kuat tu...
tu kalau daging la...
kalau daging cincang ni, letak tomato je dalam kuali, nnt hilang la bau dia tu...

ni pulak nasi lemak ayam goreng...
waktu breakfast lagi kami dah bedal dulu dah...
tak sabar nak tunggu lunch...haha...
ni pun aton jugak yang bawak...
tq aton...
sedap nasi lemak ni...

2 ekor ayam golek...
mak buyung Yan bawak...dia buat sendiri tau...
lazat okeyyyy...
dia memang dah niat lama nak jamu kami dengan ayam golek dia ni...
tapi sebelum ni dia muntah2 teruk, loya ya amat waktu awal preggy,
tu yang niat dia asyik tergendala...
kebetulan masa pot luck ni dia dah sihat, so dia jamu kami dengan ayam golek ni...
rajin ko yan....tq Yan!

buah2an kami untuk hari tu...
ada anggur seedless, tembikai, oren...
manis2 semua buah2 yang Tehah bawak ni...tq Tehah!

our dessert, puding laici...
sumpah sedap!
yang ni Dayah the queen of puding yang buat...
Tq dayah!

mash potato..

coleslaw...
mash potato ngan coleslaw ni Eqa yang bawak...
nak makan dengan ayam golek tadi...
Eqa patutnya bawak puding caramel,
tapi last minute orang yang buat puding caramel tu cancel tempahan sebab ada kematian..
takpe Eqa, lepas ni try order lagi...kan lepas ni kita ada pot luck raya pulak...haha...
anyway, Tq Eqa!

lasagna roti...masa kami reheat lasagna ni,
bau dia membunuh okeyyyy...
terus tak sabar nak terkam lasagna ni...
terbaekkk la lasagna ni...
yang ni Lynn buat..
Tq Lynn!

tu dia.....
tak zabarrrr nak makan dah ni..

air kami pulak pada hari kejadian adalah root beer float...
sponsored by cik Yam kita...
tq yam!

ni dia root beer float...
sori la, pakai cawan upin ipin je...kehkeh...

ayam golek yang dah dipotong...
lembut dan juicy nya lah ayam ni...
terbaekkkk....

sebelum makan macam biasa, bergambo dulu...
sepatutnya ada dua orang lagi,
tapi masing2 terpaksa amek cuti hari tu...
takpe, InsyaAllah pot luck raya akan datang akan cukup 10 orang...
ya Rabbi, lengan aku tu...seram tengokkkkk...grrrrrr..

8 of us...
#gengmakan16

amboiiii, ayu betul mak buyung depan aku tu...
hehe...

yang tudung pepel berdiri tu tetamu kehormat kami...
hai dd!!

yeahhhh...serbuuuuu...

anyway tq semua kawan2 kesayangan i ni yang bawak pot luck pada hari tu...
sedap2 semuanya...serius!!
makan2 macam ni mengeratkan lagi hubungan...
setting meja sesama, basuh pinggan sesama, kemas sesama...
makan sesama, gelak sesama...kan best tu...
tq uolssss...muah ciked!


next, pot luck raya on 7/7/17, InsyaAllah...

10 comments:

Kakcik Nur said...

Hahaha...pepagi menatap gambar-gamabr makanan ni, tergugat jadinya... :)

mama tisya said...

spaghetti bolognese goreng 1st time dgr...meriah menu2nya

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Ainim Suju said...

nampak sedap spaghetti tu..terliur

Mommy Cici said...

gambar first dah telan ailio.

lama tak rasa apam tu. dulu time tengah viral selalu beli. hehehe.

ohh ayam golek yummeh. belum jejak param lagi this year >,<

Inani Hazwani said...

Sedapnyaa cara berlauk tu. Kenapaa lah pergi baca entry ni time lunch dah lapar tak pasal pasal. Hahah!

Hazmin Hamudin said...

Meriah betul makanan. Haha. Lambat lagi nak berbuka.

idzwa kamaruddin said...

bestn yer ade geng makan!!

HeNRieTTa JoSe said...

semua pown sedap.....ninja turtle...comei....

Adam said...

Boleh habis ke semua makanan tu?