nuffnang advert

Wednesday, May 4, 2016

abang, adik, Junior

Assalamualaikum semua...

hoiii!! rindunya kat blog!!
semalam ingat nak update, tapiiii kesuntukan masa...
tetiba dapat 'arahan dari masa ke semasa'...hahaha...

moh la nak bercerita pasal anak2...
kang kalo bercerita pasal makan kang,
ada pulak yang cakap takde benda lain ke nak update,
asyikkkkk makannnn je...
dah la kat instagram pun asyik la tayang makanan...
nak buat macam mana, dah tuan tanah mmg suka sangat makan..huhu...

amek Junior kat rumah pengasuh terkejut tengok bedak penuh satu muka...
dia main bedak rupanya...adoi la...
ni pun aku dah lap sikit...
aku ni tak berapa gemar tengok anak2 aku main bedak sebenarnya...
sebab anak2 ada lelah, so, kalau main bedak mcm ni, boleh semput tau!
dan to be honest, ketiga2 anak aku dari mereka baby lagi,
aku tak pernah sekali pun pakaikan dorang bedak...
habis kuat pun cuma pakaikan minyak yuyi kat perut, dada dan tapak kaki..
itu je, bedak2 ni mmg tak pernah wujud kat rumah aku...hahaha...

anak2 kalau baca kisah2 Nabi mmg suka sangat...
especially si abang, banyak sejarah Nabi yang dia tahu...
bukan sejarah Nabi2 je, pahlawan atau sahabat2 Nabi pun banyak dalam poket dia...
kadang aku pulak ternganga dengar dia bercerita...
tapi kalau suruh buat homework, kemain liat...grrrr...
yang si Junior kat belakang acah je tu...
dia tengok abang2 dia baca buku, dia pun nak join sama...

hai la anak2...
makin besar makin banyak ragam...
si abang ngan si adik asyik la bergaduh...
kadang asalnya dorang ni nak bergurau je,
tapi lelama jadik gaduh pulak...sabo je la...

abang dah darjah 5..tahun ni exam besar...
tahun ni abang amek exam UPKK...
besar harapan aku mudah2an abang lulus dengan jayanya..
exam tu akan berlangsung bulan Oktober nanti...
tapi abang ni ada masalah sikit, liat sangat nak bukak buku...
aku dah membebel berbesen2, baru dia nak buat homework...
dia lebih suka baca sejarah Nabi tak sudah2...
mmg la aku suka kalau dia banyak pengetahuan tentang Nabi dan Rasul,
tapi macam tak balance pulak dengan akademik dia...
dah dua bulan aku masukkan dia dalam kelas Kumon,
sebab Matematik abang sangat lemah...huhu...
abang ni nampak lebih menyerlah dalam sekolah agama...
result exam sekolah agama abang lebih baik berbanding sekolah kebangsaan...
tapi apa pun, abang tetap anak yang baik,
tak pernah merungut kalau mama ngan daddy mintak tolong..
boleh harap jaga kan Junior kalau mama sibuk kat dapur...

adik pulak dah darjah 1,
bukan nak bandingkan abang dan adik...
tapi kami boleh nampak potensi adik dalam akademik...
begitu juga dengan sekolah agama,
semua kertas exam dia baru2 ni,
baik sekolah kebangsaan dan sekolah agama,
dia cemerlang dengan semua subjek dia dapat A...
aku nampak adik ni cekap mengira, minat nak belajar...
minat sains jugak...
dalam tempoh sebulan bersekolah agama,
adik dah cekap membaca dan menulis Jawi...
baru2 ni jugak ustazah pilih adik dalam pertandingan hafazan...
Alhamdulillah adik boleh buat, tapi tak tahu bila result keluar...
aku tak risau sangat adik ni, cuma risaukan dia ni kadang2 hilang fokus...
lain aku bagi arahan, lain yang dibuatnya...
macam mengelamun gitu...haru sungguh!
itu yang buat aku gerammm...
lepas tu dia ni mcm susah sikit nak mintak tolong,
ada masa dia rajin sangat nak menolong, ada masa dia merungut...
kadang aku mintak tolong dia, dia suruh abang pulak...ppfftttt...
kadang tu siap cakap, mama ni asyik adikkkkk je, abang la pulak...
amboiiiiiiii!! aku dah jegil bijik mata baru dia bangun nak buat...

Junior? dia ni tak yah cakap la...
manjaaaaaaaa ya Rabbi...
tak boleh kena tinggal sikit...
mama naik atas sekejap pun dah menjerit melolong...
kalau daddy keluar tak bawak dia apatah lagi...
jenuh pujuk bagi dia diam...
nak bagi makan kemain susah...
dia ni suka makan biskut Captain Munch tu je...
kalau bagi makan nasi, susah sikit...
tapi sekarang kami ada cara nak suap dia makan...
asal nak bagi dia makan je,
kami kena pasang citer 'Kawan Aku Mati Dalam Rumah Sewa'
citer tu je yang mampu buat dia duduk diam dan menganga je bila aku suap...haha...
tapi jenuh la pulak tiap kali nak suap makan, kena pasang movie tu...ekekek...
raya bulan 7 ni genap la Junior 2 tahun...
amboiii sekejapan sangat ni...
tapi Junior ni buat perangai tantrum ke, ngamuk ke,
aku susah sikit nak marah dia...ntah la...
sayang sangat kat budak kecik ni...
kalau dulu anak mengamuk je, aku pun ikut mengamuk...hahaha...
faktor umur mungkin, dah tak kuasa sangat nak marah2...
dah tua2 ni banyak nak membebel je...

apapun, walau apa sekali pun ragam anak2...
mereka ni lah penghibur hati kami...
bila salah sorang takde, sunyi hidup kami...huhu...
sebab anak macam2 ragam ni la yang buat seronok sebenarnya...
nanti dorang dah besar, dah tak lalui lagi moment2 mcm ni...
makin remaja kang, lain pulak perangainya..
so, kita lalui je apa yang berlaku sekarang ni dengan happy...
mudah2an diberi umur yang panjang untuk melihat anak2 ini membesar...

24 comments:

Attiey said...

budak2 mmg suka main bedak.
itulakan...anak2 syurga memang penghibur hati kita

Nurzakiah Hanum said...

penghibur hati

Fazleyatul Aini said...

cheeky btol junior ni geram !

amirah said...

eee...rasa nak ku cubit2 aje si junior tu! hahaha...geram dgn sengih dia!

Jueliza Jamani said...

Alaa comel yg junior.. senyum manisssss

babYpose said...

Moga abang berjaya dalam upkk. Tentang kumon tu mesti ada peningkatan kan, inshaAllah. Yang adik tu mula ke tadika umur berapa tu amboi aunty dah berminat pula hehe.. inshaAllah semua berjaya, junior comel dengan bedak penuh haha..

Qhaifa Nur said...

klau kita citer perihal ank2 ni x kn habis wahida...mcm2 ragam ada..itulah ank2
adik ngapa putih melepak tu sayang oiiii
gud luck abg n adik jugaaa

Bunda_nora said...

Budak2 dengan main bedak ni memang sinonim sangat... nak bereksperimen kot.....

Itulah kreativiti awal yg nak mereka tunjukkan...

Kakzakie Purvit said...

Bila baca ni kakak nampak anak sulung Wawa macam anak sulung akak juga lebih cemerlang agama tapi jgn takut keputusan sekolah agama juga membantu sebab itulah anak sulung kakak masuk U ambil Law - nanti besar dia tahu sendiri. Anak sulung kakak pun UPSR cuma 4A sama PMR dia cuma dpt 7A aje, SPM juga tertinggal satu utk dpt semua A. Nasib dialah. Dia suka membaca sesuai ambil Law banyak akta kena ingat. Adik pula macam anak bongsu kakak. Mathematic subject paling suka. Yg ini mudah sebab fakta tak lari - ingat formula 100% dlm tangan. Biasa kalau sekolah kebangsaan OK agama pun OKlah Wawa. Adik rasanya macam anak bongsu kakak apa subject pun kebangsaan/agama semua A belaka. Kena sujud syukur.

norhidana miswan said...

masing2 ngn perangai, kemahiran n kepandaian sendiri...
insyallah abang adik n junior akan jd anak cemerlang kak....
all the best utk abg nnti yek...
geram nengok si junior yg comot ngn bedak tuh hehehhe... senyum dia suweet sgt ah

Mereedzalv's POV said...
This comment has been removed by the author.
Mereedzalv's POV said...

Bestnya ada anak!! :))

eima said...

klu dah besar nanti mesti kita rindu diorg kan ...
klu bab pelajaran fahim cemerlang kecuali bm ...adei la ... thn lps bi ... thn ni bi improve gile kes aku suka paksa dia membaca bi ... klu dulu pronoun salah sokmo .. keh keh ...

Mommy Cici said...

cepat je anak anak ni membesar. pejam celik nanti dah sekolah menengah, masuk uni. hehhheee

makchaq said...

Setiap anak memang berbeza perangai, berbeza istimewa/bakat...

Belajar pun sama..ada yang rajin ada yang malas..

kita kecik2 pun mesti macam tu jugak kan..

Inani Hazwani said...

Hai anak anak syurga :)

Zee Suhaini said...

lebih kurang jer anak kita..ntah ler, semua lebih cenderung dan cemerlang kat sekolah agama..adik tak tau lagi ler sebab baru tadika..
cam periksa awal tahun aritu kat sekoalh rendah, paling teruk markahnya 16..dalam 50 soalan 8 jer ke betul? hadoiii stress ibunya tengok result..tapi agama semua A..

ArELeEz said...

maybe potensi setiap anak b'beza2. apepon, leez tetap doakn abg, adik & junir jd anak yg baik, soleh & b'jaya di dunia + akhirat. aminn..

Raihanah Ahmad said...

biasa anak kedua dan seterusnya ni dia lebih baik sebab yang sulung dah belajar dulu dan dia belajar dari situ. mak ajar yg sulung, adik dengar. jadi sejak kecik memang dia dapat tangkap. ini teori mak saya. huhuh

Nafira usof said...

lain anak lain ragamnye kan.
anak no 1 nih memang senang kita mintak tolong.
kalo anak ke 2 nih kadang2 suka menjawab kan. suka lawan arus. hahaha

betol lah wehhh..
walaupon anak2 byk ragam, tapi still x boleh xde salah sorang. x cukup syarat rasanye.

adarnadzmie said...

dah besar anak2 teruna ko ida... mcm2 ragam anak kita...

NzA said...

abg farouk pn sama mcm abang tu...sgt liat nk buat h.work...sgt berbeza dgn kakaks 4Farahs tu..kalau kakak smpai akk naik rimas asyik dok mengadap buku n buat h.work...smpai 3Farahs masuk U blk cuti pn dok mengadap buku....hish..geram tgkkn...Ank lelaki kot camtu..bertabahlah kita wahida ye...ekekeke.......

LYAfrina said...

kalo dh namanya budak2..mmg camnilah..mcm2 ragam..x pernah berenti cari akal.. hehe..

xpe..perjalanan baru bermula.. kata org bila ank2 cenderung ke arah agama..in shaa Allah ilmu akhirat akn cemerlang jugak nnti..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

baguss..rajin baca buku..eh junoir tu apasal comey sgt !