nuffnang advert

Tuesday, November 27, 2012

Muzium Tentera Darat, Port Dickson

Assalamualaikum semua....
sempena cuti sekolah ni, konon nak bwk anak2 jenjalan jauh sikit, tapi cuti kami laki bini kan dah habis, huhu...jadinya kami bwk anak2 jenjalan PD je la....balik hari je pun...melawat Muzium Tentera Darat n Ostrich Farm...

dulu laki aku punya lama duduk PD, ni lah baru festaim dia masuk Muzium Tentera Darat ni....takpe yang, better late than never...kehkeh....
laki aku pun dah mcm askar dah aku tgk...dgn seluar askar dia tu, dgn rambut botak dia tu...i love u la bebeh....tetiba

 masuk je tersergam pelbagai meriam kat sini....
korang layan je la beberapa gambar yg ada ni....

 nampak kereta kebal je anak2 aku dah menjerit....excited betul dorang...




 bila masuk muzium ni, korang kena start dgn Pintu 1, jgn korang terus langgar masuk Pintu 10 pulak...kang korang tak faham sejarah dari awal....kalau tak tau mana Pintu 1, kena tanya org la ye...


 aku rasa mcm nak rembat botol air askar ni...mcm stylo lak...kehkeh...



 wah....merasa daddy naik IFOR.... :)



 lepas tu moh la kita turun ke terowong komunis...

 turun je terowong nampak patung ni...tanjat gegirl...

 keadaan dlm terowong...sebenarnya terowong ni tak la terang gini, samar2 je dlm tu...ni mungkin effect flash kamera...tu yg jadik terang je tu...

 dlm terowong ni ada mcm2 tau....tempat komunis tidur, tempat komunis meeting, tempat dorang simpan senjata api, simpan ubatan...

 ni pulak tempat pembedahan/rawatan...
panas giler dlm terowong ni woo, berpeluh2 mak jemah...

 ok, dah kuar tunnel, nampak helikoter...suka la anak2 aku nampak heli...


so, sesiapa nak melawat sini bawak anak2 moh la...FREE je masuk sini...tapi serius, kalau nak dtg better awal pagi....muzium ni besar, terlalu byk sejarah yg nak diceritakan...kami sampai agak lewat...dlm kul 3.30 ptg gitu...kul 5 dah nak tutup...mmg tak sempat belek sejarah satu persatu...kami ingat nak repeat balik muzium ni sbb byk sejarah yg kami tak sempat baca...huhu...

selain tutup hari Isnin dan Selasa, hari cuti perayaan Islam seperti Raya Haji, Raya Puasa, Awal Muharam, muzium ni tutup jugak tau....




p/s: boring la Masterchef tanpa Che' Lah... :(

51 comments:

Kesuma Angsana said...

mmg ingat nak pegi pon hehe

Nens Collection said...

wahh.best2..sy seriau tgk patung2 tu..kalo masuk ber2 mau senyaappp jekk..sbb takut...masuk ramai2 x terasa sgt kan

qemaishak said...

kak, tempat ni masuk list aku nak lawat gak tunggu anak buah dari kg datang nanti..
nanti jgn lupa cerita pasal ostrich farm juga:) dua tempat ni aku xpernah g walau selalu ke PD huhu

N i e Z a said...

seram tol tgk terowong tu...

Ummiarissa Mahdi said...

banyak kali g PD tapi tak pernah masuk itu muzium...kena g ni...bawak anak2...biar diorang belajar sejarah...mak ayah dah jem otak belajar sejarah ha ha ha

abah khalisha said...

abah biasa lalu je, singgah tak pernah plak..kn singgah ni

fiza said...

Dah lama tak ke PD.

AnneRaini said...

best jugak sekali sekala layan muzium. asik gi mall je pun duit habis..hehe

mamawaiz said...

tetiba selit pasal che'lah..hehe. tp sy n hubby mmg suka che'lah..emm

SURIA AMANDA said...

dah masuk dalam list wajib pergi ni...weh nok...nak tanya..laki ko dulu duk PD lama kan? dia sekolah kat mana?sbb aku ada senior muka mcm dia..Sek Men Pasir Panjang...tp sumpah aku x tau nama...hahahahaha

mamyharraz said...

aku baca entry ko kali ni air mata tetiba jatuh..hmm bukan sebab entry ko sedih..tp mengenangkan nasib diri bakal ditinggalkan..sbb suami kena transfer ke PD sobs sobs..

Cho Zila said...

lalu2 sini nampak dah.. mungkin next time gi PD kena gi.. anak2 akak suka muzium lak sekarangni.. teruja kalau masuk tempat yang klasik2 gini...

Dee said...

best..aku tahun lepas pun bwk anak2 gi tempat2 free je..yg penting dorang enjoy..xde duit & xde cuti x bermakna xleh jalan kan...kan..kan..

Lya Colours said...

tak ingat bila kali terakhir saya pergi muzium. huhu

Lynda Che Lah said...

akak..
tahnx for sharing..
hari tu g PD mau terjah tapi tutup plak..ni baru tau tutup isnin selasa..hari tu pegi isnin..huhu
best sebab nmpk macam byk utk diterokai kan..

Tina Othman said...

bestnya

selalu pergi pd tapi haram tau tempat ni, harus pergi ni nanti

lizz said...

boleh la pergi bawak anak2 buah ai nanti..mesti teruja dierang

JaSSNaNi said...

tahun lepas saya pun ada singgah muzium ni.. waktu hantar adik masuk kolej.. pegi skali ngan mak/abah.. :) kakak + adik + anak buah.. mmg ramai giler lah..

Daddy Ziyyad said...

respek lah kat ko nok...aku yg selalu gi PD pun, tak pernah masuk muzium ni..hahahah

tapi awat tutup 2 hari seminggu? pelik betul...

ko tunggu la next punya next sizen wife aku masuk masterchef..hahahaha

lieyalatif said...

eh lieya penah nak pergi...tapi mase tu tutup..sabo jek laaa...

tgh tegelak tang patung tangan tercabut tuh...tekejut jugak kite ekekekeekek..

bagus kan gi tempat2 gini..asek2 pi mall ...pi main air...sesekali bawak tempat camni, mcm2 ilmu kite dpt ...

wahida said...

suriaamanda: laki aku sekolah rendah dia kat Pasir Panjang, sekolah menengah dia masuk STAR, pastu dia STPD...kenalkah?
masa sekolah rendah dulu dia Penolong Ketua Murid Sekolah Pasir Panjang tahun 1988...

nuyui a.k.a miss YUI said...

slalu dok hntr adik p stpd tu ha tp tak pernh pon masuk sni..cian toi..hihih

Mamamya said...

erkkss..mcmana patung tu blh putus tangan tuh...adoii ngeri plak.. :)

aku isteri tentera tp xpenah smpi sini..teruk btl kan.. lenkali pi PD wajib singgah sini lah.. bagus utk ilmu anak2 ni..

Nafira usof said...

wahhh.. bestnye!! FREE plak tu masuk~ boleh pi terjah skali nih!

akubiomed said...

Wah menarik. Nanti boleh bawa famili Wahida ke Muzium tentera udara yang terletak di Sungai Besi.

Emy Tak Kecik said...

rugi plak x singgah aritu.dah elok g PD.plan nk singgah muzium ni tp sebab panas terik lupakan je

kene repeat ke pd

:: Mrs.Eady :: said...

best gak weiii!!

Rapunzeel Cikilolo said...

Menarikla utk bwk anak2 belajooo

♥ dak pink said...

Tak banyak beza pun muzium ni dengan muzium perang kat Vietnam.

Cumanya, muzium kat Vietnam tu tumpuan pelancong, tapi muzium ni tak sangat. Mungkin kurang publisiti kot ;)

Kakzakie said...

Pandai wahida pilih tempat melawat. Anak-anak lelaki mestilah suka bila nampak kereta kebal dan yg seumpamanya. Mesti happy mereka...

Hazmin Hamudin said...

Bagus bawak anak-anak berjalan dekat tempat macam ni kan kak. Boleh belajar sejarah.. Bukan berjalan tak dapat apa-apa.

Wak Gelas™ said...

wak jugak blom sampi muzium ni jugakkk.. Uhhuu

faraherda.razalan said...

Wah, ini sudah menarik! Syok gak jln2 muzium sbnrnye...

Nieda ramly said...

anak jantan melawat ke ini mesti seronok.tu baru namanya anak jantan

gadisBunga™ said...

muzium ni dah lama masuk list. tapi peginye idok juge.. :D

Zura Zue said...

anak2 akak nk jd tentera ke kak

wahida said...

zura: yg si abang minat sgt nak jadi askar...kehkeh...

Angah said...

memang katsini kalo nakg kena g awal,aku plak masalah betoi,anakku mana mau nye nak bergerak bila dh ada patong2 cmni,last2 aku jln kat luar je dgn kat trowong pun kejap je,ayahnye je yg jalan puaih....huhu.g mana2 pun kalo ada patong manusia cmni jgn harap le anak ku nak berjalan,kerasle dia kat situ...

MystoryPic said...

besar juga ye muzium ni... tak pernah lagi masuk sini, kalau pi PD pun tak pernah singgah sini

TiranaAduka said...

salam
Wah menarik!bru la ta tau

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

wah..wah.. bestnyerr.. menambah idea aku time cuti2 nih since asben aku pun suka menda2 mcmnih..

Rinna said...

Kalau pergi PD tak pernah terfikir pun nak singgah.. Nampak menarik laa jugak yer..muzium nie..

♥ Wina ♥ said...

beb, aku lahir kat N9, beratus kali dah gi mandi kat PD tapi x pernah sekali pun masuk muzium nie...sadis kan? uhuhuhuuu...

Rai Ourkizuna said...

aritu lalu rasanya..anak2 tido.. tak pegi pun!

Aishah Jahirah said...

free...mmg elok bawa ank2 kecil kat tmpt sejarah ni..:)

Ema Blog said...

pernah pergi sini..tahun 2009....

mama aini said...

ehem masa selalu ke PD & lalu lalang kat muzium tu..tapi tak pernah singgah..hu2x..

abah khalisha said...

Banyak kali ke PD tp AK tk pernah ke sini lagi..maybe next time

Amanda Suria said...

beb...confirm laki ko senior aku sbb aku sekolah di sekolah yang sama...haaaaaa...maknanya aku ni xde la tua sgt sampai langsung tak ingat kan?aku dulu sekolah SKPP tu dari tahun 1985 - 1990..Sambung SMPP 1991-1993,1994 - 1995 aku kat STAD...nak kata kenal sgt xde la..tpp muka dia tu buat aku mcm familiar..huhu

Anonymous said...

free ke msok muzium ni?

Love Razila said...

Menarik ni...nak pergi juga soon, insyaallah =)