nuffnang advert

Monday, September 3, 2012

mcm tak basuh je....

Assalamulaikum semua....
moh tgk anak bujang aku bila basuh kasut....

korang rasa kasut ni dah basuh ke belum? 
ye, dah basuh uolss, dah kering pun....tapi mcm belum basuh kan? ekekek...sbb anak bujang aku yg basuh kasut sekolah dia sendiri...mmg dia masuk je darjah satu awal tahun hari tu, aku dah ajar dia basuh kasut sendiri, mula2 dulu dia ok basuh kasut dia, bersih, tapi lama2 jadik mcm gambar kat atas ni lah, mcm tak berbasuh je kasut dia kekdahnya....haha...

ni pulak bila dah dikapur....pun mcm tak berkapur....sabor je la...jgn tanya lagi dua pasang kasut...sama je rupa dia...haha...
comot lak tu...abang abang....

tapi bagusnya si abang ni tak pernah merungut kalau disuruh basuh kasut sekolah dia, cumanya tak berapa bersih je la...


p/s: tahun depan dah boleh ajar abang gosok baju sekolah sendiri kot...eh?

45 comments:

wida said...

kena ajar cam mana nak basuh kasut kak..hehe.

wahida said...

wida: dah ajar dah nok, mula2 dia basuh ok, lama2 jadik mcm ni...haha...

anie said...

tue datang malas dia la tue...hehe..cam kita dulu2 jugak..datang rajin cuci sampai bulu2 kasut dibuatnye.....hehehe

:: Mrs.Eady :: said...

hheeehe..basuh belasah je ke nih abang?ape pun good job abang sebab rajin basuh sendiri :)

Azian Elias said...

try to be independent. bagus tu..tak mua.

eima said...

campak washing mesing je la ...tp jgn spin .... rinse je ... hehehe

izz iizza said...

senang anak dah pandai berdikari..x bersih xper..ikut pada kemampuan..hehe

anak sy sampai la manja amat..semua nak mak buat..kasut jer nak mula basuh sendiri..

Rasp said...

takpe sis, asalkan dia nak buat kan....
kita jer kena pejam mata skit hehehehehehe

♥ dak pink said...

Huishh, awal sgt kot nak suruh iron baju. Kang ada pula yg terbakar baju.

ros_reeza said...

mula2 rajin la basuh, sebab dia blaja benda baru kan.. dah lama2..malas tu datang pula.. hihihi

amirah said...

bab basuh kasut ni memang haku pun malas nok..hehe..dulu jaman haku bebudak pun celup2 ngn air je..kuang kuang

SURIA AMANDA said...

sama la ngan anak dara aku nok..aku dah ajar basuh kasut sekolah sendiri since darjah 1, tp x pernah basuh betul..mcm x berbasuh..alasan dia takut pegang berus tu tajam...nanti tapak tangan or jari luka...boleh?

syiela said...

hehehehe camtulah budak2

anak saya pun seawal 5 tahun saya dah biarkan dia basuh sendiri kasut sekolah :)

Nens Collection said...

wahh..bagus2..dulu2 ma sy yg basuh kasut saya..kejam kan..nnt ammar dh besar nens nk didik camni jgak..hehe

biar kotor janji die yg basuh sdirik..;)

|| NaFiRaa || said...

lepas nih mintak dia bagi ko cek dulu sebelom jemur.. hahahaha..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

amboi bersihnya. hehe. tapi takpe abang dah belajar buat benda baru :)

cheqna said...

tringat zaman2 dulu...kalau kasut tak kering..masuk suratkhabar lam kasut n then letak belakang peti ais..uishhh nostalgia betul..

Kesuma Angsana said...

standard ler anak2 bujang tu, janji di anak basuh sendiri, but plan2 kita ajar sikit2!

GreenJade said...

ok le tu nk gak dia basuh..

bebudak mmg gitu le noks..anak2 buah aku pong penat makbapak derang memantau..pastu jadi balik 'kemalasan' mereka itu..hihihihi

Angah said...

tkpela ,pelan2 kurang2 ada keinginan nak basuh kasut..tkpa ibunya kan ada..leh tolong bersihkan hehe

ieda said...

ahhaha nie macam rendam aje nie .. dia x gosok ekke
memang kena ajar kan wa
nanti senang sikit ;)

MamaEma said...

baguslah tak merungut..janji dibasuhi kasut sendiri..

Riri Yoorin said...

hahahah ntah2 dia celup2 jer pastu kapur hehehe

Eye_nee said...

kena pantau nokss lepas dia basuh tu...tp tak per..tiada rungutan..itu paling bagus...

Dilla Ady said...

kalu sy, sy suh die basuh balik...hahahah...kalu camni kat perhimpunan tak lepas tau kak..tak kena denda ke die?

Cik Awin said...

kelabu jadinya pas sapu kapur kasut ;)

Anamarza Sue said...

Tak minta dia basuh semula ke..hihihi agaknya kalau safiyya pun macam ni kot nanti :)

Neeza.Areef said...

dah basuh rupa gitu lom basuh rupa mana ndok..heheh
apapun ajo berdikari amalan yg baik..cuma ko kna strict skit tnjuk tahap mana bg bersih kasut2 tu baru dpt kepuasan kira mcm odit la..hehe

wahida said...

dilla ady: takde pulak dia ckp kena denda...bagus jugak kalau kena denda, biar dia basuh bersih2 lepas ni...ekekek...

Dee said...

mcm mimi gak ni..hahaha..tp lepas tu dee suruh dia basuh balik..dee tunjukkan yang mcm mana dikatakan bersih..barulah ada improvement sket..takpe..nti2 dia basuh bersih2lah tu..

iron buat masa ni dee tak bagi lagi...tahun depan pun tak sure..takut dia terkena iron..huhu..anak dara wei..kenalah jaga sket..hahaha...

Munnafendy said...

xpe, wpun nmpk mcm xbasuh ttp kena puji abg jugak...rajin abg basuh kasut, 'bersih' plak tu..hihihi

faraherda. razalan said...

Kotor tu blkg kire...janji basoh! Wahahahah!

dakcik said...

hahaha..kelako..mcm2 budak ni kan..=)

Selamat hari raya kak! ;)

Cho Zila said...

budak2 gituler.. kitapun dulu darjah satu dah belajar... tapi kalau macamtu mak kita mesti suruh basuh lagi sampai dia puas hati...

Rinna said...

Mmg gitu ler...kalau suruh anak yg basuh kasut mesti tak bersih..tapi tak per..plan2..nanti2 ok ler tuh..kan.. :)

akubiomed said...

Ambil masa untuk belajar membasuh kasut sendiri. :-)

Sue-Rya Qistina said...

sama la ngan c kakak. kang dtg time malas dia, mmg x basuh la kasut tu jawabnye. hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

hehehe....cam xbsuh jew....kapur jew....senang sket masa nak basuh....

♥ Wina ♥ said...

teringat time sekolah dulu..paling malas nak basuh kasut sekolah!!

sudipVSsenduk said...

usahanya tu yang penting... abang yang bagus

YATZAKIE said...

teringat masa kecik2 dlu...mcmnila kalo basuh kasut skolah..hehe

wan nurul hezrina said...

ko kena asahlagi bakatko jadik pengajar basuh kasut nih..hahaha..

Has said...

anak aku pun lom pass gak basuh kasut

mama aini said...

ahaha..dah pandai berdikari abg ni.. :) walaupun tak berapa bersih tapi dia cool je pakai kasut tu..hikk2x..

Michelle said...

standard ler anak2 bujang tu, janji di anak basuh sendiri, but plan2 kita ajar sikit2!