Assalamualaikum semua...
korang mesti dah buat apam viral ni kan?
ala, yang sana sini kata senang,
ye lah dah nama pun 3 bahan, mmg la senang ye dak?
tapi dalam kata senang tu, ramai jugak yang update katanya apam dorang tak menjadi...
ada yang aku tengok apam dorang tak jadi rupa apam,
ada yang complaint tak gebu la,
macam2 lagi la...
tapi apam aku menjadikkk...yeayyyy!!
haha, giler aku tak gembira, sebab aku ni bukan pakar kuih muih...
dapat buat apam naik cantik macam ni mmg aku suka la...haha...
disebabkan aku takut apam aku tak menjadi macam orang lain,
aku tambah ovalette...nak bagi dia gebu gebas...hehe...
resepi asal 3 bahan, tapi aku alter jadi 5 bahan...
resepi asal:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 biji telur
aku tambah:
esen vanilla (untuk buang hanyir telur)
ovalette (untuk bagi gebu)
cara2:
1) blend telur dan gula sampai kembang.
2) masuk sekali ovalette dan esen vanilla. blend lagi.
3) masukkan tepung sikit demi sikit. blend lagi.
4) masukkan dalam acuan apam.
5) kukus dalam 20 minit. siap!
ha senang kan,
dengan resepi ni aku dapat 15 ketul apam semuanya..
ngam ngam untuk makan satu family...
dan sepanjang yang aku tahu kalau nak menggunakan kaedah kukus ni,
make sure didihkan air terlebih dulu, baru tenggekkan kuih uollss tu...
sebab kalau air betul2 panas baru boleh naik cantik kuih tu...
dan lagi satu kena tutup kuih tu dengan aluminium foil atau kain...
supaya air wap tak jatuh kat kuih tu...
ok? itu tips dari orang yang tak berapa pandai buat kuih..hahaha...
tapi aku rasa tips tu basic kot, semua dah tahu agaknya kan...
dan lagi satu make sure blend telur tu sampai betul2 kembang,
sebab dalam versi apam ni kita tak menggunakan soda bikarbonat,
so, telur menjadi agent penaik kat sini...
sebab tu kena buat sampai dia betul2 kembang...
pastu baru masukkan tepung sikit2 tau...
ok lah, pada yang belum cuba, meh la cuba...
senang dan sedap...anak2 pasti suka...
15 comments:
semua bahan aku takde termasuk pengukus! canne nak buat...kekekeke...tapi bila baca mudah giler wehhhh
mudahnya boleh menterai lah nnti
ada bc apam 3 bahan viral tp rmi buat tk jd gebo...mmg kena ltk ovalette sbb ovalette yg bg gebooo...kita kuih muih tk pernh buat juga..kalo mcm kek, muffin, cupcake ok
betul. x de bahan penaik so kena laa bagi telur tu kembang sekembang kembangnya ;-)...
p/s bila bleh terima order ni? hahahah
comelnye apam ni.
jmput join sini
http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html
Sekarang semua guna bahan simple je kan, so senang orang nak folo. Viral pun cepat jer
Wow, pernah jadi kuih paberet suatu ketika dahulu.
apam comel!!
cantik betul kuihnye...memang menjadi....
Nak try jugak. Tq awak
Kalau apam memang wajib letak ovallete,utk kasi effect gebu,lembut...kalau tak de sangat...sila pukul telur tu sampai betul2 kembang...barulah masukkan.
rajinnya.. kalau akak sure main beli j e lahh.
sedapnya.
nampak ramuan mudah.
memang terasa nak cuba.
wow...teror la ko kak....kagum ni try buat je terus jadi hbat2
Nk tny telur tu guna telur ptih sj ke atau skli ngn tlur kuning tu ? Mf brtny sbb xmhir bab2 ni haha.
Post a Comment