Assalamualaikum semua...
salam Maal Hijrah buat semua...
moga2 tahun baru akan membawa lebih sinar bahagia buat kita semua...
Ameen...
macam biasa, cuti2 aku tak gi mana...
encik laki keje,
dan dia dah mula sibuk dengan persiapan dia nak bergelar student sekali lagi...
so, aku ngan anak2 bertapa je la kat rumah...
nak gi mana2 pun tak boleh sebab nak lepaskan abang exam UPKK tu dulu...
adik pun dah nak dekat exam hujung tahun...
dah settle semua exam, cuti sekolah kang mama bawak jenjalan ok...
now, fokus dulu kat exam yang dah nak dekat sangat dah ni...
mama ko yang berdebar sangat ni bang oiii...
exam besar kot bang...berbuih mulut mama suh study...
asal study je ngantukkk, asal study je ngantukkk...
grrrrrrr...stress mak ko ni...
eh tak yah nak pening sangat dengan kerenah anak2 aku ni...
mama dia sorang pening dah cukup...haha...
meh aku sajikan korang satu menu yang cukup istimewa...
istimewa la pada yang suka makan cencaluk...ekekek...
hrrmmmm...yummyy...
aku ngan hubby bukan lah penggemar kerang sangat...
tapi bila aku masak menu ni,
kemain hubby suka dan puji melangit..
siap dia cakap, kalau u jual lauk ni, confirm laku!
aku macam hah??
senyum je lah..
pastu dia cakap, i tak minat sangat dengan kerang...
tapi lauk ni mmg best la...
ish ish ish...bini mana yang tak terharu...hahaha..
sebenarnya, ni first time aku buat menu ni..
aku amek resepi ni dari cari.com
tq sesangat pada yang share resepi ni...
saya mintak izin nak share kat blog saya ye...
haruslah aku nak share menu sedap ngan korang...
sebab nak buat korang makan nasi dengan banyak...
jom la gemuk sesama...muahahaha...
Bahan2:
1/2 kg kerang - dibersihkan, direbus, dikopek kulit (buang kulit sebelah je)
2 sudu besar cencaluk
7 tangkai cili padi - dipotong kecil
1/2 biji bawang holland - dipotong dadu
sos cili secukupnya
sos tiram secukupnya
sedikit marjerin + minyak - untuk menumis
Bahan dimesin:
7 tangkai lada merah
3 biji bawang putih
sedikit belacan
Caranya:
1) Panaskan minyak + marjerin, tumis bahan yang dimesin hingga wangi dan garing
2) Masukkan cencaluk, cili padi, bawang holland, sos cili dan sos tiram. Gaul rata.
3) Masukkan kerang. Gaul rata dan tutup api. Jangan masak terlalu lama, nanti isinya liat.
4) Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
Haaaa...senangkan...senang dimasak dan sedap pulak tu...
pada yang tak makan cencaluk, dah duk situ diam2...hahaha...
23 comments:
yummy...stok cencaluk ada lg ni....dan rietta suka kerang...rajinnye kopek kerang sebelah cmtu....nampak menarik bila buat cmtu...nnti nak cuba la...
xmkn cencaluk tp kerang mmg fav sbb kita tekanan darah rendah, mmg doktor sarankn kita mkn kerang bg tambah darah
wowwweeeee....sedap nyerrrr!
Terliur akak tengok wa..
Seddaaaaaaap yeeee wa..
Ko saja jer kan..
Nasib akak ada beli kerang..
Separuh dah buat rendang kerang..
Makan dengan nasi lemak..
Cuti semalam..
Ada lagi yg belum masak dalm peti ais..
Tapi dah buang kulit pulak tu..
Gasak lah janji nak buat gak resepi ni..
Lma dah x mkn cencaluk ni wahida..kat umah ni layan budu berbotol botol gak huhu
Nmpk sedaplah masak kerang cam gitu..
uisshhh...nampak sedap tu...leh ler try..hehe
aduh ... dh la lama aku nk mkn kerang gini kak... ko tayng2 lak kerang...
Macam ini memanglah selera berganda dibuatnya
Idea buang cengkerang sebelah tu yg cantik - kakak nak ikut:)
saya adalah orang melaka yg tak makan cencalok hihi
harus cuba resepi ni, saya tak berapa gemar makan cencaluk macam tu je..bila tengok resepi ni teruja balik nak mencuba makan cencaluk
aduh kenapa sangat menggiurkan ni kak. Dahla fav kita mmg keranggggg hehehe
Lama dah tidak merasa Cencaluk. :)
Eh...x pernah masak cenggini..tp bleh la cuba sebab aku pun hantu cencaluk
aku hantu kerang ..dpt mkn kerang mmg puas hati .. tp kerang rebus la kerang hat bermasak 2 ni mmg tak leh masuk tekak la
sdpnya tgk.. nyum nyum..
Arggh! Stress! Akak memang tak makan cencalok tapi peminat tegar kerang! Yalah! Yalah! Akak duduk diam-diam aje baca resepi nih!
Wow masak kerang cincaluk.. menarik nie.. nampak pun dah tau sedap.. :)
Puan Wahida, kalau kita guna bawang Denmark boleh tak?
hahahahahaha.,
Cop, kenapa kena buang sebelah je kulit kerang tu? Takbuang semua?Adakah utk dapat zat kalsium?
ya Allah sedapnya..dah lah baca entry ni masa tunggu nak balik dr koje..laparrr nya...nengok.nyummy
Sedapnya
wahhh... akak suka kerang... selalu mkn kerang rebus dan bako jer..
tgk menu kerang cencaluk ko ni terus lagi akak nk mencuba... sedap aohhh
Baru lepas makan. Dan lapar balik tengok gambar makan kat akak nie. Hehe
sila buka kedai n kami nk mkn lauk ni hari2 ;-)
Post a Comment