nuffnang advert

Thursday, January 9, 2014

rutin si abang

Assalamualaikum semua...
wow!! mood saya sudah kembali....mood yang tak berapa nak ok tu kita buang jauh2, syaitan semua tu...hahaha....so, dah ok ni, mari kita update blog!! yeehaaaa....

dah seminggu abang masuk sekolah...tahun ni abang dah darjah tiga...makin bujang anak aku ni...
ni gambar masa abang tgh tunggu van sekolah dia datang nak pergi sekolah agama..
tahun ni masih mcm tahun lepas, sekolah agama dia waktu pagi, sekolah kebangsaan pulak waktu petang...
tahun ni first day dia masuk sekolah, kami tak amek cuti pun...sbb no point pun kalau kami amek cuti, dia dah besar, dah boleh jaga diri...
kami pun ada tanya dia, kalau first day sekolah abang, mama ngan daddy tak amek cuti tak tunggu abang takpe kan? dia jwb ok mama!! so, kami dengan senang hati tak yah amek cuti tunggu dia...
cuma pesanan tetap berbakul aku bagi kat dia, tunggu van mcm biasa, jgn naik dengan org yg tak kenal, jgn ambik apa2 barangan org bagi dari org yg tak kenal, jangan itu, jangan ini, biasalah, mak mana yang tak membebel kennn...dah puas membebel baru tenang rasa hati...hahaha...

so far, sekolah abang pagi petang berjalan dengan lancar...rutin abang (weekdays) adalah:

1) bangun pagi solat Subuh
2) breakfast di rumah (light breakfast)
3) naik van pegi sekolah agama
4) balik sekolah agama, van hantar ke transit
5) makan tengahari, solat Zuhur, mandi (semua handle by transit)
6) van sekolah amek bwk ke sekolah ptg pulak
7) balik sekolah petang, van hantar ke transit sekali lagi
8) mandi, solat Maghrib di transit
9) kami ambil anak2 di transit balik keje
10) makan malam, siapkan homework
11) sharp pukul 10 mlm wajib naik atas, tidur!!

ye, wajib pukul 10 mlm dah make sure tidur, abang tiada kelas mengaji di waktu malam sbb sekolah agama dia kami bayar sekali utk mengaji...abang sekolah agama private, kami bayar rm90 setiap bulan, termasuk makan dia kat sekolah agama dan kelas mengaji ( tiada duit poket utk abang utk sekolah agama sebab meals is provided, tapi hubby bagi jugak la rm1 setiap hari utk sekolah agama sbb kot2 la dia nak beli eskem ke, jajan ke, gula2 ke) duit poket sekolah kebangsaan pulak kami bagi rm2 je sbb nasi lemak/bihun/mee, kantin masih caj rm1 sepinggan...air pulak, bawak bekal dari rumah, aku x bagi minum air kat kantin sekolah, takut air tak masak..huhu, so, abang ada balance rm1 utk dia beli kudap2 dia...
bab mengaji pulak, Alhamdulillah dia lancar membaca al-Quran, tajwid pun bagus nampaknya...sbb tu kami puas hati dengan sekolah agama abang ni...aku pulak kalau ada masa, aku akan semak balik bacaan al Quran dia...Khamis malam Jumaat pulak, aku akan ajak abang baca Yassin sama2 dengan aku...masa baca Yassin tu, letak air sekali, bagi semua dlm rumah tu minum...hehe...(sebelum tutup air tu, aku akan baca 'qul in kuntum tuhibbunallah' dan hembus kat air, mudah2an anak2 akan ingat kami mak ayah dia walau di mana dorang berada, walau dah besar nanti pun...kami hanya berusaha, selebihnya kerja Allah)
bab swimming class dia pulak, kami tak sure nak teruskan kelas dia tu atau tak, sbb target aku nak dia ada basic swimming pun dah cukup dan tak takut dengan air, nampaknya dia pun dah boleh berenang sekarang...so, mungkin kami akan stop dulu swimming lesson dia sbb plan tahun ni mungkin kami nak masukkan dia KUMON utk tuition BI atau Math...tapi tgk dulu mcm mana..Sabtu ni nak pegi riki KUMON...


aku nak abang seimbang dunia akhirat, Insyaallah...takpe lah, berhabis sikit, anak sendiri jugak kan...
esok, rutin adik pulak... :)

24 comments:

lizz said...

penuh aktiviti anak-anak kita kan...sampai kul 10 cam anak saya malam gi ngaji balik 9.30 terus tidur..takper skang kita berhabis untuk kebaikan anak-anak kita moga abang berjaya..k...

NM03 said...

aku pun qausar besar nnt berhajat nak anto kumon. biar dia lebih belajar dari main. tetiber aku teringat yaya cakap nak jadi cashier. hahahahah... kelakar kan...

AnneRaini said...

lmbt jugak ko amik diorg dari transit tu. Aku ni tgh kelam kabut nak adjust masa nk siapkan kasyah sekolah.

:: Mrs.Eady :: said...

aku baru rasa ni nok....semputtttttt nak mengejar masa diaorg nieee...

diana said...

budak2 sekarang masa padat sangt..untung la kita jadi budak2 zaman dulu..hahah

wahida said...

diana: eh, aku dulu pun padat tau...sekolah rendah pun, aku dah sekolah pagi petang, balik gi ngaji pulak...
takde yang untung pun zaman dulu...sama je...ekekek...

Amanda Suria said...

yeay...dah ada mood...bagus abang..eh nok..abg susut sikit eh..maybe sebab dia demam ari tuh kot..xper2 masih hensem lagi...good luck abg for your new session study...

amirah said...

boleh thn penat nengok jadual abang ni kan..transit ni camne? dia memang ada pembantu untuk uruskan budak2 ni ye..so kt transit cuma untuk transit jela ek takde belajor2 lg dah. ni ahmad dh besor taktau la camne pulak rutin harian dia

wahida said...

amirah: transit ni lebih kurang taska jugak la..ada pengasuh semua...siap makan sekali...
maksudnya anak aku balik sekolah je, van terus hantar ke transit utk dia bersiap nak pegi sekolah ptg pulak...balik sekolah petang hantar lagi ke transit sampai kami laki bini amek dorang kat sana...mcm tu lah hari2 nok...

Mummydearie said...

Padatkan jadual budak-budak sekolah sekarang ni. Dulu pun sebenarnya sama pagi petang ke sekolah tapi bila dah jadi emak, rasa macam kesian pulak dekat anak tak cukup rehat. Tapi takpa, bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian :)

Nafira usof said...

betol tuh noks! kita semua nak yg terbaik untuk anak2 kita kan~
mudah2an anak2 kita berjaya dunia dan akhirat. amin~

thanks noks atas n3 ko nih.. membantu sket permasalahan aku pasal duit belanja sekolah Anis. dpt gak sket2 tips dr n3 ko nih..:)

Vee Sandi said...

perancanganyg bijak . blh saya guna bila dah berumahtangga nanti .

Khai♥Rin : anies said...

kalu tgk jadual mmg padat tp semua ni utk kebaikan diorg jg...kalu diorg pandai / cemerlang... kita jg yg tumpang gembira /bangga dgn mereka. biar rs terbeban skrg, jgn terbeban pd ms hadapan...
all the best utk abg!

CikPuanHaLia said...

First time merasa..mmg penat. Laki aku kata malam2 aku tidur berdengkur :')

akubiomed said...

Anak-anak zaman sekarang pagi petang bersekolah belum pergi tusyen sebelah malam.

Anak saya juga tidak lari daripada rutin tersebut. Sebagai ibubapa kita menyediakan apa yang terbaik supaya mereka menjadi insan yang berguna apabila dewasa nanti.

Cik Puan Rara said...

nampak mcm penat.tapi best kan!

Ena said...

eh anak kita sebaya ek? lahai... naper tak sedar selama ni? hailahhh...

tu la kan.. Alhamdulillah tgk perkembangan2.. Akhirat kita dulu kan.. tp yg duniawi kena seimbangkan..

JunAina said...

Padat aktivitinya mesti malam tu dah letih, elok paksa tido awal kalau tak pepagi buat perangai pulak...:)

Anak akak yang bongsu memang gayut dgn akak je tp dia memang slow learner, mak apak kena usaha lebih sikit.

fieda said...

kena ada jadual mcm tu la bru displin sikit hidup anak2 kite ni..

azizah :) said...

padat jugak yer jadual harian anak2 sekolah ni..macam kesian je dorang..hehe

norhidana miswan said...

penuh jadual... ngalahkan org keje bdk2 skrg nih kan kak... ptt lah kadang pnt sesangat nengok nyer...

eima said...

alhamdulillah ..kat putrajaya tak de la sekolah ngaji cam tu ... terpaksa hantar transit sbb nk bg fahim baca iqra jugak ..

Dee said...

Oklah tu..rm90 utk sekolah agama private yg ada mengaji dan makan...insyaallah abang akan jd anak yg cemerlang..

Fazleyatul Aini said...

belajar rajin2 abang =)