nuffnang advert

Monday, December 19, 2011

apartment berhantu di Bukit Merah...

selamat pagi semua....
hari tu aku ckp aku nak citer apartment berhantu kat Bukit Merah kan? sebenarnya bukan apartment tu yg berhantu, aku yg naik hantu bila dpt rumah yg hampeh mcm tu...saja aku buat tajuk gempak sikit pepagi ni...haha...tapi sebelum tu aku nak ingatkan, n3 ni panjang...sbb n3 ni agak meroyan sikit...kalau korang nak layan, silakan...

aku deal ngan owner apartment ni dua bulan sebelum tarikh 10.12.11..berhajat nak celebrate birthday abang kat Bukit Merah kali ni...kena booking awal sbb cuti sekolah kan...takut tak de vacant lak kat sana kang....aku mencari apartment 3 bilik sbb kami ramai...urusan booking berjalan lancar dan owner pun layan baik siap aku mintak nak check out lambat tanpa any caj dia bagi jer...dia ok jer...

tapi bila sampai, bila depan bilik ni, belum masuk pun lagi, aku dah bau tak best, bau apartment ni busuk sgt sampai keluar rumah bau dia ko...aku tak tau nak explain mcm mana bau dia, lebih kurang bau hapak, bau terperam atau seangkatan dgnnya lah....masa tu aku ok lagi walaupun ada bau tak best...tapi bila masuk je, lantai dia melekit2...aku rasa dia setakat sapu ala kadar, tak mop kot...kami pijak lantai dlm sepuluh minit, tapak kaki dah hitam legam!! demmmm!!
pas tu pulak salah satu sarung kusyen tu ada kesan darah ( tak reti tukar sarung lain ke? ), alas meja kotor, dlm kabinet tv tu berlambak ada surat khabar lama tak terbuang, pas tu lak balkoni penuh ngan taik burung dan taik cicak, aku tak amek gambar kat balkoni sbb aku geli sgt...grill penuh habuk dan bersawang...adoi la...setakat tv channel teruk aku tak kisah, tapi maintain la kebersihan weh...

 ni pulak bahagian dapur...jujur, waktu aku taip ni pun aku geli nak tulis betapa teruk tahap kebersihan apartment ni...kedua2 kettle masih ada air dlm tu, tak reti nak buang ke? peti ais busuk giler siap ada byk serangga dlm fridge tu...sudu garfu berminyak dan alas kaki hitam legam tak reti nak bagi yg bersih ke weh...ala, alas kaki dua hengget melambak jual kat kedai kalau ko kedekut sgt...masuk dapur ni tok sah ckp la, lantai dia bukan main berminyak lagi...adoi la....

 ni pulak dlm master bedroom...ko tgk langsir dia...mcm nak jatuh...ekekekek...presentation sgt gagal...haha...selimut koyak rabak ko...dlm gambar mungkin tak nampak, tapi anak aku si abang tu siap ckp tukar bilik la mama, selimut koyak, tak best!! haha...selimut koyak no hal bang, tapi hygiene tu yg masalah kat apartment ni...silap2 kalau aku tidur kat katil tu ada pepijat kot...huhu...

 ni pulak bilik air dlm master bedroom, bilik air kecik tak de masalah, aku bukan cerewet part tu, tapi ko tgk je la, cermin tak reti nak lap ke? ni silap2 hari bulan tgk muka sendiri kat cermin, keluar rupa ala hantu mak limah..apa kesss?? kehkeh...

ni pulak bilik kedua...dlm almari tu ada lipas ko...besar pulak tu...sakit hati betul...beranak pinak lipas tu dlm almari tu....riang ria dia duk kat situ tau....huhu...nasib baik rombongan kami tak sampai lagi masa tu, cuma kami sekeluarga je sampai dulu, kalau tak mmg malu aku ngan family mertua sbb aku yg tempah bilik ni...dlm website sikit punya cantik dan nampak bersih, tapi hampeh...tak yah tayang la bilik ketiga, lagi sakit hati...huhu..

pas tu pulak, asal on aircond je, trip..asal on aircond je, trip...tendang kat main switch..kalau tak on aircond, dia ok lak..tapi takkan la tak on aircond pulak kan...adoi la...

sudahnya bila kesabaran aku tak terbendung dah ni, aku kol owner...kol tak angkat2...kol dekat 20 kali tak angkat2...demmm!! lagi lah aku bengang giler kan...pas tu pulak tetiba masuk sms kata dia dlm majlis pertunangan sedara, jap lagi dia kol...ok, aku tunggu dia kol...tunggu punya tunggu tak kol2...geramnya aku!! pas tu aku suruh laki aku kol sbb nombor lain kan...pun tak angkat...lama pas tu dia kol...aku pas henfon kat laki aku sbb kalau aku yg ckp kang, keluar segala ayat tak best pulak...tapi bila hubby lak yg ckp, lembut sgt la pulak...mcm tak de unsur marah langsung...adoi la my hubby...soft spoken sgt laki aku time ni...huhu...owner tu ckp nnt dia hantar org utk baiki switch tu...masalahnya aku tak nak just repair, aku nak tukar bilik!!

pas tu aku kol balik, aku dah tak ingat apa yg aku marah kat owner tu, tapi nada aku mmg tinggi la time tu...aku siap ckp, bilik ni busuk sgt la En.K...pas tu memanjang trip...dlm almari ada lipas, peti ais, lantai bla bla bla...sama ada pulang duit atau tukar bilik!! dia ckp nnt dia deal ngan owner lain...ada kosong lagi tak...nasib baik ada kosong ko...dan berharap sgt apartment yg kami bakal dapat lepas ni tak seteruk mcm apartment skarang ni...
nasib baik owner nak bertanggungjwb jugak nak tukarkan bilik kami...kalau dia pun jenis yg hampeh, mmg aku bakar apartment tu...haha...

alhamdulillah, apartment kami dpt tukar tu sgt ok...esok aku upload gambar...sepuluh kali ganda sgt ok...dan aku tak sampai hati nak citer apartment apa kami duduk yg teruk sgt tu sbb owner pun dah bertanggungjawab nak tukarkan bilik kami dan mintak maaf....aku tak nak tutup periuk nasi dia sbb kami sama2 Melayu...tapi kalau korang berhajat nak ke Bukit Merah dan nak tau apartment apa yg buat aku naik hantu sgt ni, korang email aku atau kol aku je...aku masih ada perikemanusiaan beb..dan aku harap sgt owner tu amek langkah drastik utk baik pulih apartment tu dan buat spring cleaning....sbb azab sgt aku tgk apartment tu...busuk tak yah ckp la...

aku tak tau sama ada apartment tu dah lama org tak duduk ke, atau owner ni sendiri tak reti jaga kebersihan..mmg giler punya kotor...nampak kat gambar mcm ok, tapi kami yg melaluinya...mmg azab!! mmg scary!!



p/s: kalau bilik bersih dan memuaskan hati, owner tu tak rugi pun, lagi aku promote free kat blog aku ni ha...tapi bila mcm ni? apa yg dia dpt? kan rugi tu...

84 comments:

Huda said...

tulah kan, rugi je kalau takmo jaga betul2..hmm, kalau tak cam u cakap dah untung dah, boleh promote free lagi..

Tiramisu Fatiema said...

macam-macam ek akak..jagala kebersihan,baru orang puashati

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

aah la, aku tgk pun nmpk mcm rumah lama terbiar..cadar pun keremot2, tak tarik betul2..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

lely pernah pegi skali sana, thn 1999..
giler lama dh tu..
tp x duk aprtment, duk hotel..
hoo.. best woo otel die..
rasa cam x mo blk..

heheheh.. masa tu ikut tour xpdc..
hahah, giler rock!

Anum said...

sayang x jaga elok2

cheqna said...

memang jammed r...

Nazayiena said...

Nasib baik le dpt tukar bilikkan.....memang betul,x rugi jika apartment bersih lglah org suka dtg lg....

diana said...

sayang nya..
macam tolak rezeki la.kan??
kalau nak buat sambil lewa baik jangan sewakan kat orang..eik..
memalukan diri sendiri je.

amirah said...

nasib baik la ada kosong nok..patut la ko naik hantu..hehe

::FAIZ FARISH:: said...

sabar je la. member aku penah kene lg teruk kot...blk lg hampeh dr ni

whitecappuccino said...

dorang nikan..kalo nak wat bisnes biar la betul2 kan? camana la nak tarik pelanggan kalao mcm tu.

ejaMaria said...

ada darah kat kusyen... errkkk...

MamaEma said...

rugi owner tu..tak dapat promote free kat blog ni..hehehe...mujur dapat tukar..

Teratak Hami said...

Tengok dalam gambar memang tak nampak teruk sgt tapi kalau baca the actual, aduh, setinggan lagi best kot. Memang takde ciri2 nak bisnes agaknya.

Asrul "iLham" Sany said...

antu? mana?? :D

ratusiput said...

umah kampung pun aku rasa lg bersih...kalau aku pun mmg naik hantu camni..

Qhaifa Nur said...

macamana nak duduk kalau semuanya kotor..memang meroyan dibuatnya

lagi sakit hati kita pulak yang kena kemas...

Kakzakie said...

Sayang tak pandai jaga business. Reputasi jatuh, org tak akan dtg lagi. Sedihnya bangsaku...

Nasib dapat tukar kalau tak mesti bujang kecik dua tu keep on complain wahida...

*SiRibenMerah said...

pengsan bau mcm2.. mmg harus naik sawan la kalo takde bilik tukar...

Tina Othman said...

hadoi cmana nak buat bisnes klu hati pelanggan tak tau nak jaga, klu saya pun pantang kita byr mahal2 dapat service tak elok, dgn kotornya lagi

takkan kita pulak nak kena kemaskan ye tak

deqnoor said...

huhu.... DN dapat bayangkan macam mana bau die dari cara akak menulis ni...

Mimy Hamid said...

aku tengok pun tak berkenan....konpom tukarrrr....takpe bior bayar lebih sikit

Lya Colours said...

kalau saya pon marah. org tgh mood happy2 nak cuti tiba2 dapat bilik ala2 rumah kucing

:: Mrs.Eady :: said...

okey tang busuk & lantai kotor tu mmg tak bleh terima di akal!ciitt...

Tihara said...

teruk jugak ek..mujurlah owner jns yg mudah base..kalo tak tak taw la kan

Hanis Azla said...

klu dpt apartment yg mamc tu mmg 'berhantu' sungguh.. siapa yg sanggup nak tunggu lama kan.. Alhamdulillah, dpt apartment yg terbaik juga..

Nens Collection said...

pehh..mcm 10 tahun tggal..tergamak die bg bilik macam tu..ade nnt kak wahida tulis besar2 kt blog jgn g apertment deorg..baru tau..huhu

x sabau nk tgk apertment baru..;)

Wak Gelas™ said...

wak rasa hantu mak limah pon malas nk balik umah camtuu hikss2...,, eeeeE wak dh dateng niiii nk komen komennnnn..........

CikPuanHaLia said...

Cisss..duit mau tapi kepuasan hati pelanggan tanak jaga.

dwaty said...

apartmen besar tapi cam kosong jer... kosong tak pe... ni tak bersih lagi... memang hanpagas tul...

KhaiRin said...

sy bc pon da rs menyampah sbb tau nk amik duit org je..tp service tuuuuuuttttt...
sik baik tau nk betanggungjawab...

eLLy said...

memang tak best bila pi bercuti kena handle kes kes mcm nie .. memang boleh hangin satu badan dan terus bertukar jadik hantu kak Limah :p


Im Back !! Today is my 4th Blog Annv Clik to Read more

qemaishak said...

ada juga camtu, takkan xg check dulu sebelum bagi orang booking..kalau dah camtu mmg xgamak la nak duduk.

atty's said...

ingat mcm kes kty masa g penang aritu, dah booking awal2 , sekali check in .ya rabbi teruk betul bilik..terus mintak tukar..dah tukar pun still teruk lagi.terus mintak balik je duit..

Sue-Rya AQ said...

hahahaha..ingatkan akak betul2 jumpa hantu scary tadi..kihkih..

apa nye pengotor la..klau rumah sendiri nk duduk lain la cerita, ni nk kasi org lain stay..ish2..sgt sadis..

nuyui a.k.a miss YUI said...

xreti jaga la tu..teruk toi..nk berbisnes tp camtu caranya..mmg xkena!

khairul said...

eeeeeeeee

Bergambar dgn skuad lumba basikal negara.http://gilamodified.blogspot.com/2011/12/pesta-pulau-pinang-cycling-race-dec-18.html

Prettywrite said...

tak reti nak maintenance ke kalau dah tahu nak bagi sewa kat orang kan..tak reti malu ke dengan keadaan kotor macam tu..haiya..

gadisBunga said...

tapi dari gaya kebusukan dan kelekitan tu macam mmg dah lama takde org duduk. isk.

ieda said...

adoiii memang mencemarlah kan .. hurmm mcm mana nak meniaga macam nie .. kalau buat HS nie memang kena jaga betul2 .. yg penting kebersihan kan dik ..

fiza said...

Eeeuuwwww...klo aku pon naik hantu gak. Nasib dpt tukar apartment yg lain.

misya said...

ala tak tau kata wahida nak ke bukit merah,kalau tak bole sewa apartment kazen sya,di jamin bersih

|| NaFiRaa || said...

hehehehe..ingatkan citer hantu tadi.. rupernye ko yang naik hantu..muahahahaha..

memang patut pon ko naik hantu nok!

wahida said...

misya: saya ingat nak gi lagi sekali Bukit Merah tu...sbb tak puas main waterpark dia masa tu sbb hujan lebat..nnt kalau2 nak gi sana lg, saya bgtau sya yer...anyway tengs...

kasihredha said...

akak pernah kena sekali macam ni...kat Melaka, waktu tu hotel semua penuh...akak pulak walk in je...memang berhantu jugak le...sebijik sama mcm cerita wahida...bau hapak...kotor ...ada taik cicak...cadar lama...nasib baik waktu tu belum jadi blogger lagi...kalau tak sure keluar story appartment berantu jugak....grrr
wahida ok sebab dpt ganti bilik

wahida said...

kasihredha: mesti masa tu akak pun naik hantu kan...huhu...scary kan kak kalau dpt bilik azab cenggini...huh!!

rasp said...

bukan kita nak 5star nye bilik pun...
wajib lah bersih & kemas...
mau tak hangin dpt camni...
sib baik ada replacement and a much better one plaks tu kan...

MaryaYusof said...

Ntah2 mmg ade hantu x? huhuhu...tatuuut....

eB ezrin said...

mak aiii, braper hargernyer dear? kena take note nih. eeeeee

wan nurul hezrina said...

mana tmpt nie..teruk btol..tmpt kotor4 surelh ado hantu kak limah..

wahida said...

rasp: betul tu kak, bukan kita nak hotel 5 star pun...kebersihan tu kan basic...huhu...

eb ezrin: rm250 semlm...

norhidana said...

baca tajuk cam seram2 je...tp bile baca ahak2 mmg menyeramkan
btl2 hantu ni kak... tp yg jd hantu akak la ek hehehe...

ish2 pyh gk kalu camtu,nsb la owner nk tanggungjwb kalu tak... mmg menderita lah,kami yg baca pun dpt rasa tak best ni kan pulak akak yg kene hadap kn...

miloais milo said...

kekdahnya.... owner tak reti jaga lah tu...

iols kalo sewa chalet or apartment - first2 iols tengok bilik mandi and toilet - kalo kotor - konpem iols mintak tukar -

iols memang tak leh tolerate kalo bilik mandi and toilet kotor....

Kamalia said...

alhamdulillah,dpt gak tukar ye..ishhh,kot sy mmg xsanggup nk masuk tuh..

wida said...

nasib baik lah dpt tukar bilik kan? bayangkan kalau sis kena tido kat situ..ishh..sabor je lah

ajumohit said...

Eii pengalaman yang mengerikan betul Ida, ini nak duit je jaga kebersihannya tak, sabar jela...

Rinna said...

Good info..Ida.. bagus bagi tahu gini.. kut sapa2 yg tak tahu mesti terkena plak kan.. Nasib baik dpt tukar apartmentkan..mmg scary laa duduk appartment yg kotor gitu.. nak baring pun rasa takut..

Daddy Ziyyad said...

patutlah hari tu ko ajak aku gi Bkt Merah....aku naik ke Gunung Jerai lah nok...confirm bersih, cantik bilik..hehehe..

Qaseh said...

kalo sy pun nak hantu gak...teruk-teruk kalo xjaga hygiene...

dakcik said...

ish sy tgk gambo pun mcm xlalu kak! hehe..apetah lg akak sefamily lalui..bagus jgk akak marah2 dia, at least dia nk tukarkan balik umah tu..

zuwaidah said...

KAK ZU stay bilik di blok reception area. senang beb, bersih tapi tu la a bit scary la tempat tu...tak tahu kenapa

GreenJade said...

bikin saspen gak igt betul2 ada apt ber'antu' tadik ..tertifu tifah..

rugi bayar mahal2 kalu dpt bilik ntah apa2 kan..sure owner tu gelabah cari replacement room utk u all. hehe

wani johari said...

pernah trjadi kt sye gak, deal ngn owner bkn main baik lg, kt internet mcm best giller bilik, smpi2 mcm reban ayam pun ada, sib baik dpt tkr tp jenuh gak laa duk cll...

Emy Tak Kecik said...

beb ada ke apartment cmtu kat bukit merah??

mcm x percaya sbb aku ni org tgh.means kalo org nk lepak bukit merah, dah 2kali aku arrange kan..so far diorang kata ok...kalo aku arrange dpt apartment cmni mmg haru huhuhu

miss Fyqa said...

Hishh, tak baik tau.camne lg nak maju. hehe.. sabar kak..nasib dapat tukau!

wahida said...

emy tak kecik: beb, kat bukit merah tu bukan main byk apt kan..ni salah satu apt yg mendajal org namanya...nasib baik dpt tukar bilik yg bagus..kalau tak, mmg bertambah angin aku...

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

KALAU AKU PUN NAIK HANTU KALAU MCM NI PUNYA CARA...

intan morsalin said...

yark....geli..x sanggup nak duduk..apatah lagi nak guling2...

POHPALEH BURGER said...

umah tu berantu sbb ko ler antu nye wahahaha... :D

Dilla Ady said...

paling pantang bile pijak lantai berlekit nih...eeee..tak suke..eh, baru teringat lantai opis tak mop lagi..huhu


tgk gambar ni mcm okeh jek tempatnye..tpi gambar jek kan, bukan ade bau..tgk dari gambar nmpk cam cantik, org yg laluinye tu?


sib baik bagi tukar bilik..

syariza09 said...

huhhh...baca ni pon dh leh imagine apa yg wahida alami..selimut tu lam gambar pon mmh leh nampak ada koyak2....isshhh...mmg x sanggup nk bermlm kt ctu

syariza09 said...

huhhh...baca ni pon dh leh imagine apa yg wahida alami..selimut tu lam gambar pon mmh leh nampak ada koyak2....isshhh...mmg x sanggup nk bermlm kt ctu

mama aini said...

salam wahida..mcmlah yg terjadi kat apartment mama sewaktu mamaberikan pd tiara..langsir yg comot & berkulat..bilik air yg kotor sgt memalukan..mama meroyan tenguk..bila mama ambil alih mama buat spotcheck katcleaner yg mama upah !!!..syukur mama takde masalah itu dan kebanyakan mereka ada yg 2,3x duduk kat studio mama tu & promote kat sedara mara diaorg..kebersihan sgt penting..hu2x..mama akui mama cerewet sikit..hu2x..sabar jelah bila dapat org yg perangai camni !!!..hu2x..

So Shy Lady said...

susah jugak nih..tgok dlm web ok padahal sbnarnya ko huhu

Juliet_iRa~" said...

nasib baik dia btanggungjwb kak..

mmg kebersihan tu plg penting kan..:D

akubiomed said...

Ini mesti atas dasar percaya. Pemilih pula yang kena tipu dek orang yang sepatutnya mencuci tidak buat kerja. Nasib baiklah pemilik bertanggungjawab menganti bilik baru.Pada pendapat pemilik mungkin tidak bersalah kerana orang yang diupahnya untuk selenggara tidak buat kerja.

Fabulous Me said...

Brape ni 1 mlm?

Softtouch [Hanim] said...

adui nk meniaga pun betul2 lah kan...xelok mcm tu..nmpak nau dia xjaga apartment tu...syg sangat...

Dr. Ben said...

Sila nyatakan syarikat mana supaya orang lain tak terkena. Lepas tu hantar entry kat syarikat tu.

Ini adalah langkah terbaik untuk selesaikan masalah.

Bitt (double IS) said...

yup, mereka patut diberi pendedahan...terima segala kekurangan untuk memperbaikinya kannn...

Jendela Hati said...

haiya itu org sudah rugi 1 free promote

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

perghh kalo aku jadi kau... mmg aku dah mengamuk habis dahhh...

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

mesti hapak keparak je kan...byk benda yg lembap kot n takde pengudaraan yg betui or dah lama takde org duk situ..

saje je nak auta aku buh tajuk apartment berantu huhuu

nurrulfaiza said...

akak pa nama apttu..adakah bermula huruf T..sy nk g raya cina ni