Assalamualaikum semua...
semlm tak gi mana2, lepak2 rumah jer...
so, xtvt memasak telah dilakukan dgn jayanya...ekekek...
ni lauk feveret hubby...ketam masak kari kering...dulunya aku je minat lauk ni, so, asal balik kampung je aku mintak mak aku masakkan lauk kegemaran aku ni...sudahnya menu ni pun dah jadi feveret dishes hubby...
hari Rabu hari tu, hubby gi pasar mlm, ternampak ketam saiz besar2...hubby beli dan mintak aku masak kari kering ni...sedap woooo.....resepi turun temurun dari mak aku...
resepi aku pernah tulis kat sini
pas tu aku masak siakap stim limau....festaim buat...perghhhh...wa ckp lu...secukup rasa...dah la senang giler cara buat dia...berkhasiat pulak tu...ekekek....ye lor, ikan kukus kan...tak pakai minyak langsung...so, to me berkhasiat la...
(siakap dibelah dua sbb pengukus aku kecik...huhu...)
- 1 ekor ikan siakap
- 1 inci halia*
- 3 ulas bawang putih*
- 3 btg serai*
- 5 ulas bwg merah*
- serbuk lada hitam
- sos tiram 4-5 camca besar
- 2 biji limau nipis di perah air
- 2 biji lada besar
- 1 biji buah tomato potong dadu
- daun sup
- garam secukup rasa
Cara-cara
- bahan yg bertanda * sila blend..
- bahan yang diblend tadi digaul pada ikan bersama garam, serbuk lada hitam & sos tiram..perap 15 minit..
- tabur atas ikan lada merah, tomato n daun sup..
- stim la ikan siakap tu..kira kira 20 minit.. kira 5 minit sebelum angkat..bubuh la air perahan limau nipis tu.
resepi aku amek sini
sekian, n3 makan2 seafood di rumah....
sodap eh kak..
ReplyDeleteperkh dh sapan pun msh terliur nengok 2 menu nih kak... bt aku teringin nk try msk lah...
ReplyDeletenokkss...meleleh air liur pompuan ngandung tengok ketam..bukan aku suka sangat pun ketam padahal..hahaha..
ReplyDeleteuii ketam.. best2
ReplyDeleteposa kan... apsal kau tempek yg sedap wat aku kecoqayaq lioq haaaa...
ReplyDeletehati makin rapuh utk ke traders.
tidak!!!!!!
mmg sedap tu wahida !
ReplyDeletewah..sedpnye
ReplyDeletepeh ketam tu nmpk menarik weh..tak pernah ku try ketam kari..boleh cuba kot..
ReplyDeletekari tu kalau dicalit dgn roti sedap ni..
ReplyDeletelain kali ko masukkan slm bekal then suruh en.wan hantar kat aku skit...bleh buat mkn lunch kat sini..kekekekekek..
ReplyDeletealamak..terliur dah...
ReplyDeletekecur air liur tgk siakap stim ko wahida oii :")
ReplyDeletesemua nampak lazat berkrim!
stim dh biasa buat,,cume ketam kari tu x pernah buat..nmpk sgt menyelerakan!..mest pedas kan..nyum2!
ReplyDeletePeh! Sedap betul ikan siakap tu. Smlm, aku pun msk siakap stim. Tapi tak cantik mcm rupe siakap ko ni. Slurrrppppp!
ReplyDeleteas salam,
ReplyDeletemmm sedap sehingga menjilat lengan...thanks utk resepi ketam kari kering tu..nampak pic tu pn dah ngidam ni :)
noks aku nak cuba ketam kari kering tu ... tapi bila eh ;p
ReplyDeletesodap tu...xpenah lg try masak stim...eh blh le try kalau rajin, resepi dah ada....
ReplyDeletewowwwww!! dasat la akak pandai masak lauk2 cenggini. teringin jugak nak try siakap stim tu :D
ReplyDeleteaduh..buat perut ku lapar je nie
ReplyDeleteterliur tgk ni..aish..
ReplyDeleteNieh kalo gordon ramsay tengok pon dia boleh terliur sampai menangis nieh.
ReplyDeleteHadoiyyaaaii...
ada cancel diet nasik hati ni! hahaha
ReplyDeletememang terkecur gilos sis i tgk both the lauks.....
ReplyDeletekalo i gi rumah u....
u masakkan i nie tau hehehehe....
Ya Allah terliurnya saya
ReplyDeletelapo la plak
ReplyDeletePerghhhh...mantop.
ReplyDeletekari ketam tu pekat likat..wahh cam kari mamak pulak.suka mkn ketam, tp x pernah try msk kari..leh amik resepi ni
ReplyDeleteterliur aku tgk menu2 ko ida, aku kene masak cenggini gak minggu ni, gambar je dah mmebuatkan orang tak sabar2 nak mencuba menu ko hihi
ReplyDeleteterliur tengok..huhu..dahlah hujan2 ni..menangkap anak mata dan anak tekak..
ReplyDeletemeleleh air liur aku nok tgk ketam kari tu...~bahaha
ReplyDeleteaduhh dikkk
ReplyDeletesedapp nyeee
huhu
Siakap stim kakak suka:)
ReplyDeleteOHEMGI!!
ReplyDeleteaku paling tak tahan tgk menu ikan!!!
sedapnye!!! telan air liur aku nok!
akak ni saje tau tayang gmbr mkn yg sodap2 ni...terliur i...dah la i tgh proses diet ni...uwawaaaaaa !!!
ReplyDeletemenu ketam tuh, sedapnya......
ReplyDeletehujung minggu segala kepakaran masak kita keluar wahida.....
terliur tgk gambar makanan kat sini kak... adoiiiii, sedapnyaaaaaa....
ReplyDeletesedap...ai tak pernah masak ketam...kemain meriah lauknyer...
ReplyDeleteDua2 menu pun sedap, tapi dapat pandang saja.
ReplyDeletei like crab so much...tp dan bertahun x makan...adik beradik ramai, nak beli mahai...hehe
ReplyDeletepergghhhh! nak masak gak siakap stim tu tak kira!
ReplyDeletesedapnya kak.. menggoda betul.. rasa lapo pulak.. huhu..
ReplyDeleteaku jarang sangat makan ketam tapi nengok kau nye menu tu buat aku tergugat laa..sedap..
ReplyDeleteya ampunnn!! both my favorite dish! tak tahan lah tengok lauk pauk nie! dappp nyaaa.... uhuhu...
ReplyDeleteaku pun smlm bru wat kari ketam, tp berkuah...
ReplyDeletetp ikan siakap tu, perghhh, manarik utk aku yg ala2 diet tak menjadi nih, leh la try.. sedap aku tgk..
ehem terliur mama tgk kari ketam..mama pun suka makan ketam..
ReplyDeletemengliurkan
ReplyDeleteuihhh...lama giler aku x makan ketam.. xpenah try masak kari kering cenggini...selalu masak sambal or lemak cili api jer.. lenkali blh la try resepi ko...
ReplyDeleteaku pun baru masak siakap tp aku buat stim ala thai...
terliur tgk ikan tu..
ReplyDeleteSuka makan ketam tetapi cukup malas nak kopek kulit dapatkan isi. :-)
ReplyDelete