selamat pagi semua....
semlm aku gigih masak gulai ikan patin masak tempoyak ko...
sbb apa aku kata aku gigih masak gulai ni, sbb aku TAK mkn ikan patin dan aku TAK mkn tempoyak...
aku ni mmg hantu durian, namun nak mkn tempoyak, mmg tak la....jadinya aku nak bgtau kat korang sepanjang aku hidup dah 31 tahun setengah ni, ni lah festaim aku buat gulai ikan patin tempoyak...khas utk suami tercinta...diulang, SPECIAL utk hubby tersayang....ekekekek....
hubby dpt ikan patin ni masa dia outstation ke Temerloh baru2 ni...org ofis sana yg bg dia sekor ikan patin ni...masa dia bawak balik ikan ni, hubby tanya aku, boleh masakkan tak gulai tempoyak? aku blur weh....ekekekek...tak pernah umur hidup aku masak ikan patin ni...dah la aku ni tak mkn ikan darat, tempoyak apatah lagi...huwaaaa!! rasa nak nangis pun ada...ekekekek...acah jer....takde la sampai menangis...hubby ckp tak pe la, kalau tak boleh masak, dan tak boleh bau tempoyak tu, kita bg je ikan tu kat org lain...alololo...sedih la pulak bila hubby ckp cenggitu kan...
wah...siap kepala ikan lagi tu....
sudahnya aku google resepi kat internet, mcm2 version aku jumpa weh....tapi aku amek yg resepi Temerloh punya...dia ckp tak pakai santan dan tak pakai bawang...cuma blend kunyit hidup dgn cili api, masukkan dlm air, masukkan sekali serai pastu tempoyak, tunggu air mendidih, masukkan ikan patin pas tu daun kunyit, pas tu garam ngan gula sikit...mak aiiiii, senang giler aku rasa...sesenang masak sardin je kekdahnya...haha....
hasilnya ko tau, hubby ckp apa? dia ckp SEDAP uolls...aku mcm tak caya je...aku tanya dia byk kali, betul ke sedap? dia ckp mmg sedap...wah...kira hebat la aku kan, tak pernah masak gulai ni, sekali masak hubby ckp sedap, mmg aku bangga la kan...hahaha.....terangkat vontot mak :p
cuma aku rasa kalau aku kurang kan sikit air tu, lagi pekat, lagi best kot...huhu...
pas tu pekena ngan sambal belacan ni...berselera lah hubby makan, aku pun tersenyum riang...ekekek...
aku? mmg takdenya lah aku nak mkn ikan patin tu, apalagi ada rasa tempoyak tu, jadinya aku buat sup cendawan je la...oh...sedapnya sup cendawan mkn ngan nasi panas2...anak2 pun mkn laju jer...eh, tapi nak bgtau, sup cendawan ni style org malas masak, cuma hiris bwg putih ngan bwg merah, campakkan kiub ayam...siap!!
pas tu buat sambal ikan bilis hitam ni...sambal ni ada kakak kat ofis mintak aku buat dah lama, baru semlm berkesempatan nak buat...huhu...sori ye kak Ina & kak Ida...aku amek sikit sambal ni, mkn ngan sup cendawan tadi, wallah!!
p/s: org Pahang, sila jgn gelak tgk gulai ikan patin aku tu, saya budak baru belajar...ngeh ngeh...
baru je lepas jumpa laki kooo!! senyum lebarrr.... :)
ReplyDeleteWahida mcam kakak durian memang berhantu makan tapi tempoyak belum belajar lagi nak makan...
ReplyDeleteYg penting hubby suka dah succeslah tu:)
sambal belacan tuh!! kasi meleleh air liur pepagi ni tau!
ReplyDeleteAkak, saya pun x bole makan gulai ni..serius! bau pun x bole..tp makan durian xpe..mmg nk termun klau bau gulai ni..huhu..
ReplyDeletesalute r kt akak sbb sanggup buat utk hubby tersayang..air tgn isteri tu pengerat kasih syg tau..hehehehe..
kelioqqq tgk sambal belacan !!
ReplyDeletehehhe kelass ko kak... tak penah mkn tp msk laki ko ckp sedap.... hehehe mudah tul kan style msk ikan patin tu kalu ikut resepi org temerloh...
ReplyDeletecendwan sup pun nmpak sedap tu kak... mkn ngn nsi pns2 mmg terangkat
masa masak tuh rasa x? hahaha...
ReplyDeleteFuhhh, salute laa..sapa lagi nak masak kalau bukan isteri kan? Tetiba aku lak yang rasa berselera ngk gambar ko semua ni..
ReplyDeletewahida tak suka ikan patin dan tempoyak?
ReplyDeleteakak sukaaa sgt2
telan air liur tengok sambal tu
perrggggh
siriben merah: ada rasa sikit, nak adjust garam...tapi mcm tak boleh blah je rasa dia...hahaha...
ReplyDeletetgk gulai tu teringat kursus kat taman negara. pergghh... mmg sedap gulai tempoyak patin pahang weh...
ReplyDeletesambal belacan tu buat aku nak mkn nasi dgn segera tanpa memikirkan bacaan gula yang akan aku amek kejap lagi... kau kan
kak..cam ne nak buat smbal ikan bilis hitam tu yer.elok mkn time pantang nanti ni..bglah resepi:)
ReplyDeletesy pon hantu durian..tapi tempoyak..erkk..tolak tepi lah. ikan sungai pon tok sey
wida: err, masa pantang boleh ke mkn cili padi weh? sbb sambal ikan bilis hitam ni byk guna cili padi weh...
ReplyDeletesedap gila ikan patin
ReplyDeletekg ku.....ko kena try makan beb
Wah wahida cayalah. Akak pun tak makan ikan patin, tempoyak lak baru belajar2 makan...:)
ReplyDeletetp kan tgk sambal belacan wahida mmg terliur...:)
kalo dah cooked wif love mesti lah sodappppp sis....
ReplyDeletedulu sy x makan ikan patin ni, tapi sekarang dah makan..tempoyak tu mmg feveret..hihi..
ReplyDeleteapa2 pun tahniah kak, sbb berjaya buat gulai ikan patin ni ^^
hehehe..
ReplyDeleteai orang pahang gak..
tp tak reti jugak masak gulai tempoyak ni..
mostly orang temerloh mmg terror..
tp orang kuantan (mcm aku ni)
dah tempias lauk orang terengganu..
syabas kat ko kerana berani memasaknyer utk hubby tersayang..
sayang punyer pasal kan...
hhehhe
tetiba rasa nak msk tmpoyak plak ni..
ReplyDeletemsti suami hg berbangga atas kegigihan hang itu nok..menyelerakan aku tgk gulai tempoyak tuh...hg sama ngan aku tak makan ikan darat..tak makan ikan patin..huhuhu..dulu aku dok uitm jengka..dekt ja ngan temerloh kan..sokmo kwn2 ajk makan ikan patin..tp aku tok seee la...
ReplyDeleteikan patin masak tempoyak ni memang feveret saya lah...wahhh..macam nak suruh mak masak pulak..terliur tengok..
ReplyDeleteakak suka ikan patin dan tempoyak.. tapi kat rumah tak pernah masak sbb en.asben tak makan dan suka bau tempoyak.. hu..hu..
ReplyDeleteuntung la abg dia ..
ReplyDeletehttp://gilamodified.blogspot.com/2012/04/sapa-kata-org-lama-x-reti-modify-kereta.html
perrgghhhh.. aku nih hantu ikan darat n tempoyak neh!!! terus terliur nok!! mana aku nak carik ikan darat neh!!!
ReplyDeletejadilah tue kak..pekat kuahnye..sy suke gulai tempoyak nie..
ReplyDeletefuhhhh...gile la ko sis...aku terliur weyyyy...siyes ckp!! tgk entry ko ni sambil ngences2 air liur tauuuu!!!
ReplyDeletelaaa...kira ok la jugak ni..34 tahun aku hidup x reti masak gulai patin tempoyak versi ko buat ni nok...
ReplyDeletestyle orang perak gak masak tempoyak tak de bawang ni...
ReplyDeletememang simple dan senang nak buat beb...
just blend cili dan serai ketuk2 aje...
sedapnye patin masak tempoyak! Ck suka ... baru je jatuh cinta dgn patin tempoyak nie, memang sedap rupanya.
ReplyDeletepergh..tak pernah makan tapi boleh masak..hebat la tuh..
ReplyDeletekira mabeles lah ko ni noks...tak makan tempoyak tp still boleh masak kan ikan patin ni...
ReplyDeleteikan patin masak tempoyak..wahh..sedapnya..terliur ni..
ReplyDeleteTak kira..aku nak kutuk jugak ko nok..ahahha
ReplyDelete- APA KELAS WEHHHHH MAKAN DURIAN TAPI TAK MAKAN TEMPOYAK!!-
ahahaha..
Ikan patin ko masak ni nampak sedapppp wehhhh...
seumur idup..first aku makan gulai tempoyak kat Gua Musang...memang sedappp
ReplyDeleteseumur idup..first aku makan gulai tempoyak kat Gua Musang...memang sedappp
ReplyDeletedaddy ziyyad: cilaks ko nok!! hahaha!!
ReplyDeletenoksss... aku terus rasa lapar nyekkkk...
ReplyDeleteOiit mak cik bila nak jumpa aku!!
ade barang dari sis Rasp aku nak pas kat ko nie
WAH SWEETNYE AKAK...masak utk hubby....rietta pown xtaw masak ikan patin....coz rietta pown xmam juga ikan darat....
ReplyDeleteSedapnya gulai ikan patin ida masak tu,sambal belacan tu pun sama.....Kak Nurul x pernah lg masak ikan patin....
ReplyDeleteaku pun x mkn ikan patin..apatah lagi nak memasak.mmg tabik spring kat kau.hehehe..tapiii kann sambal bilis hitam mu tu sedapppppppp sgt nmpk nyer,...nak sikit...ngencessss dah ni....nak nak
ReplyDeleteelly: rileks la nok...takkan lari gunung dikejar...ekekek...
ReplyDeletepergghhh... best woo..
ReplyDeletefebret asbenku jugak tu.. =)
fmily kitorg x leh mkn ikan patin hehe
ReplyDeletekak, keroncong perut ni tgk gmbr2 mknn uwaaaaaaaaaaa
kelass ko nokk...gigih buat ni...
ReplyDeletepsstt...mesti ko kembang bila somi puji sedap!!.
semua yg ko masak ni aku suker n makan kak...hahahhaha :)
ReplyDeletehebatla..pestime buat dah kena puji
ReplyDeletegulai tempoyak takde santan tu version saya jugak tp xletak serai itu je bezanya ;)
Feveret akak tuh masak patin tempoyak gitu..alhamdullillah hubby suka yer.. boleh masak lagi tuh.. :)
ReplyDeleteSis, semua lauk2 diatas sgt mabeles sis... Perghhhhhhhhhhhhh!!
ReplyDeletesyabas bete....
ReplyDeleteBanyak lauk. Ada apa-apa ker? :-)
ReplyDeleteterliur tgk sup cendawan tu
ReplyDeletemusti le sodap bile dimasak dgn penuh kasih-syg..tp aku pong terliur la noks..
ReplyDeleteerr rugi le noks ko x mkn masak tempoyak..sedap wehs lar..i loike loike loike very much hehehe
MELELH AIR LIUR KU INI..fullamak, memang terliur habis ni...alamak, pose..cepat tutup...
ReplyDeletesama geng ngan aku..hantu durian tapi x makan tempoyak!
ReplyDeleteakubiomed: ada apa2 maksudnya apa? tak de apa2 lah!! hehe...
ReplyDeletewalllaweee..stiap kali aku pose..stiap kali tu ko post yg mengencam jiwa aku tau... ;(
ReplyDeletewlupun aku bkn org pahang..tp memang mcm tu cara masak gulai tempoyak ikan patin..sbb kwn aku ramai jg org pahang..sume pun msk mcm tuh..fuhh..ko memang rugi nok x makan tempoyakk..blh x aku cakap..'rugi paling besar.'..hahahahha
sorry beb..gurau2 di hari isnin..slm wahida..jgn sentap2 ye..klu ade balance gulai tu..post la kat aku..blh la aku buka pose nnt
kire terer la tu .. aku ni lgi la ..huhu jgn kate nk buat bygkan cara nk buat pun tak reti ... byk gak jenis lauk2 pauk ....terer
ReplyDeleteFestime ko buat menjadikla Ida!!! Proud of you lah hihihi, byknya ko masak, ni yang buat hubby Bertambah sayang kan!!! Chaiyok!!
ReplyDeleteermmm akk pun x makan patin...
ReplyDeleteorg temerloh sgt2 suke .. ;)
alhamdulillah janji air tangan isteri , sure dia makan banyak sbb nie 1st time wa masakkan dia ikan patin niekan .. ;)
ps : dik macam mana nak buat pic2 kita yg dlm entry nie melengkung macam wa punye tuu .. akk try dah buat tapi x jadi .. ada idea tak ??
ieda: kak, nak pic melengkung tu kena guna photoscape kak..amek 150 kat round tu...
ReplyDeletewahida..dah betul la tu..sedap..klau acik tak guna serai..acik letak daun kesom ngan bunga kantan..memang senang beno kan..
ReplyDeletemabeles..terbahekkkk wokkk
ReplyDeletedgn sambal belacannn tu..terusss meleleh nk jugakkk
Eh, sambal hitam tu mcm ne eh?
ReplyDeletehaha! nahas lah kalau laki nko kata tak sedap... ini lah strategi namanya.. kekeke
ReplyDeletepok amai2: sambal hitam tu senang giler nak buat...ikan bilis, belacan, cili padi, bwg merah byk2..blend semua sekali, pas tu tumis sampai hitam...sedap!!
ReplyDeletepala maldini: ah kau, sedap la..ko jeles sebenarnya...hahaha...
wah nmpk pun tau sedap.. sama la kita kak x makan ikan patin.. klu en somi suruh masak mau menangis jugak.. hahaha..
ReplyDeletekak, FM dh sampai.. nti check email ek.. ade sket soklan.. hehe.. btw tengss for nice FM.. :)
KC tak makan ikan patin dan tak suka tempoyak tapi hantu durian. hehehe.
ReplyDeleteWahida..
ReplyDeleteBertuah betul suami Wahida..itulah yang sebaiknya. Jaga makan suami Sanggup masak wpun kita tak makan makanan tu....akak pun tak makan masak tempoyak..:)
Sup cendawan tu nampak sedap sangat..akak suka!!
ctrahani: aku dah email ko balik...
ReplyDeletemenarik semua resepi ko.paling tabik masakan tempoyak tu..dahlah cubaan pertama kali.sedap pulak tu.
ReplyDeletecendawan tu paling buat aku terliur.tq share resepi :)
wah! inilah dia isteri mithali! :)
ReplyDeleteperghhhhhh sedap nya laukkkk...:)
ReplyDeletekak! ikan bilis itam tu pebret saya! sedapnyaaa..lm xmkn..terliur wooo! hehe
ReplyDelete