Monday, April 23, 2012

demi suami tercinta....

selamat pagi semua....
semlm aku gigih masak gulai ikan patin masak tempoyak ko...

 sbb apa aku kata aku gigih masak gulai ni, sbb aku TAK mkn ikan patin dan aku TAK mkn tempoyak...
aku ni mmg hantu durian, namun nak mkn tempoyak, mmg tak la....jadinya aku nak bgtau kat korang sepanjang aku hidup dah 31 tahun setengah ni, ni lah festaim aku buat gulai ikan patin tempoyak...khas utk suami tercinta...diulang, SPECIAL utk hubby tersayang....ekekekek....

hubby dpt ikan patin ni masa dia outstation ke Temerloh baru2 ni...org ofis sana yg bg dia sekor ikan patin ni...masa dia bawak balik ikan ni, hubby tanya aku, boleh masakkan tak gulai tempoyak? aku blur weh....ekekekek...tak pernah umur hidup aku masak ikan patin ni...dah la aku ni tak mkn ikan darat, tempoyak apatah lagi...huwaaaa!! rasa nak nangis pun ada...ekekekek...acah jer....takde la sampai menangis...hubby ckp tak pe la, kalau tak boleh masak, dan tak boleh bau tempoyak tu, kita bg je ikan tu kat org lain...alololo...sedih la pulak bila hubby ckp cenggitu kan...

wah...siap kepala ikan lagi tu....

sudahnya aku google resepi kat internet, mcm2 version aku jumpa weh....tapi aku amek yg resepi Temerloh punya...dia ckp tak pakai santan dan tak pakai bawang...cuma blend kunyit hidup dgn cili api, masukkan dlm air, masukkan sekali serai pastu tempoyak, tunggu air mendidih, masukkan ikan patin pas tu daun kunyit, pas tu garam ngan gula sikit...mak aiiiii, senang giler aku rasa...sesenang masak sardin je kekdahnya...haha....
hasilnya ko tau, hubby ckp apa? dia ckp SEDAP uolls...aku mcm tak caya je...aku tanya dia byk kali, betul ke sedap? dia ckp mmg sedap...wah...kira hebat la aku kan, tak pernah masak gulai ni, sekali masak hubby ckp sedap, mmg aku bangga la kan...hahaha.....terangkat vontot mak :p
cuma aku rasa kalau aku kurang kan sikit air tu, lagi pekat, lagi best kot...huhu...

 pas tu pekena ngan sambal belacan ni...berselera lah hubby makan, aku pun tersenyum riang...ekekek...

 aku? mmg takdenya lah aku nak mkn ikan patin tu, apalagi ada rasa tempoyak tu, jadinya aku buat sup cendawan je la...oh...sedapnya sup cendawan mkn ngan nasi panas2...anak2 pun mkn laju jer...eh, tapi nak bgtau, sup cendawan ni style org malas masak, cuma hiris bwg putih ngan bwg merah, campakkan kiub ayam...siap!!

pas tu buat sambal ikan bilis hitam ni...sambal ni ada kakak kat ofis mintak aku buat dah lama, baru semlm berkesempatan nak buat...huhu...sori ye kak Ina & kak Ida...aku amek sikit sambal ni, mkn ngan sup cendawan tadi, wallah!!


p/s: org Pahang, sila jgn gelak tgk gulai ikan patin aku tu, saya budak baru belajar...ngeh ngeh...

73 comments:

  1. baru je lepas jumpa laki kooo!! senyum lebarrr.... :)

    ReplyDelete
  2. Wahida mcam kakak durian memang berhantu makan tapi tempoyak belum belajar lagi nak makan...

    Yg penting hubby suka dah succeslah tu:)

    ReplyDelete
  3. sambal belacan tuh!! kasi meleleh air liur pepagi ni tau!

    ReplyDelete
  4. Akak, saya pun x bole makan gulai ni..serius! bau pun x bole..tp makan durian xpe..mmg nk termun klau bau gulai ni..huhu..

    salute r kt akak sbb sanggup buat utk hubby tersayang..air tgn isteri tu pengerat kasih syg tau..hehehehe..

    ReplyDelete
  5. hehhe kelass ko kak... tak penah mkn tp msk laki ko ckp sedap.... hehehe mudah tul kan style msk ikan patin tu kalu ikut resepi org temerloh...

    cendwan sup pun nmpak sedap tu kak... mkn ngn nsi pns2 mmg terangkat

    ReplyDelete
  6. masa masak tuh rasa x? hahaha...

    ReplyDelete
  7. Fuhhh, salute laa..sapa lagi nak masak kalau bukan isteri kan? Tetiba aku lak yang rasa berselera ngk gambar ko semua ni..

    ReplyDelete
  8. wahida tak suka ikan patin dan tempoyak?
    akak sukaaa sgt2
    telan air liur tengok sambal tu
    perrggggh

    ReplyDelete
  9. siriben merah: ada rasa sikit, nak adjust garam...tapi mcm tak boleh blah je rasa dia...hahaha...

    ReplyDelete
  10. tgk gulai tu teringat kursus kat taman negara. pergghh... mmg sedap gulai tempoyak patin pahang weh...

    sambal belacan tu buat aku nak mkn nasi dgn segera tanpa memikirkan bacaan gula yang akan aku amek kejap lagi... kau kan

    ReplyDelete
  11. kak..cam ne nak buat smbal ikan bilis hitam tu yer.elok mkn time pantang nanti ni..bglah resepi:)

    sy pon hantu durian..tapi tempoyak..erkk..tolak tepi lah. ikan sungai pon tok sey

    ReplyDelete
  12. wida: err, masa pantang boleh ke mkn cili padi weh? sbb sambal ikan bilis hitam ni byk guna cili padi weh...

    ReplyDelete
  13. sedap gila ikan patin
    kg ku.....ko kena try makan beb

    ReplyDelete
  14. Wah wahida cayalah. Akak pun tak makan ikan patin, tempoyak lak baru belajar2 makan...:)

    tp kan tgk sambal belacan wahida mmg terliur...:)

    ReplyDelete
  15. kalo dah cooked wif love mesti lah sodappppp sis....

    ReplyDelete
  16. dulu sy x makan ikan patin ni, tapi sekarang dah makan..tempoyak tu mmg feveret..hihi..

    apa2 pun tahniah kak, sbb berjaya buat gulai ikan patin ni ^^

    ReplyDelete
  17. hehehe..
    ai orang pahang gak..
    tp tak reti jugak masak gulai tempoyak ni..
    mostly orang temerloh mmg terror..
    tp orang kuantan (mcm aku ni)
    dah tempias lauk orang terengganu..

    syabas kat ko kerana berani memasaknyer utk hubby tersayang..
    sayang punyer pasal kan...
    hhehhe

    ReplyDelete
  18. tetiba rasa nak msk tmpoyak plak ni..

    ReplyDelete
  19. msti suami hg berbangga atas kegigihan hang itu nok..menyelerakan aku tgk gulai tempoyak tuh...hg sama ngan aku tak makan ikan darat..tak makan ikan patin..huhuhu..dulu aku dok uitm jengka..dekt ja ngan temerloh kan..sokmo kwn2 ajk makan ikan patin..tp aku tok seee la...

    ReplyDelete
  20. ikan patin masak tempoyak ni memang feveret saya lah...wahhh..macam nak suruh mak masak pulak..terliur tengok..

    ReplyDelete
  21. akak suka ikan patin dan tempoyak.. tapi kat rumah tak pernah masak sbb en.asben tak makan dan suka bau tempoyak.. hu..hu..

    ReplyDelete
  22. untung la abg dia ..

    http://gilamodified.blogspot.com/2012/04/sapa-kata-org-lama-x-reti-modify-kereta.html

    ReplyDelete
  23. perrgghhhh.. aku nih hantu ikan darat n tempoyak neh!!! terus terliur nok!! mana aku nak carik ikan darat neh!!!

    ReplyDelete
  24. jadilah tue kak..pekat kuahnye..sy suke gulai tempoyak nie..

    ReplyDelete
  25. fuhhhh...gile la ko sis...aku terliur weyyyy...siyes ckp!! tgk entry ko ni sambil ngences2 air liur tauuuu!!!

    ReplyDelete
  26. laaa...kira ok la jugak ni..34 tahun aku hidup x reti masak gulai patin tempoyak versi ko buat ni nok...

    ReplyDelete
  27. style orang perak gak masak tempoyak tak de bawang ni...
    memang simple dan senang nak buat beb...
    just blend cili dan serai ketuk2 aje...

    ReplyDelete
  28. sedapnye patin masak tempoyak! Ck suka ... baru je jatuh cinta dgn patin tempoyak nie, memang sedap rupanya.

    ReplyDelete
  29. pergh..tak pernah makan tapi boleh masak..hebat la tuh..

    ReplyDelete
  30. kira mabeles lah ko ni noks...tak makan tempoyak tp still boleh masak kan ikan patin ni...

    ReplyDelete
  31. ikan patin masak tempoyak..wahh..sedapnya..terliur ni..

    ReplyDelete
  32. Tak kira..aku nak kutuk jugak ko nok..ahahha

    - APA KELAS WEHHHHH MAKAN DURIAN TAPI TAK MAKAN TEMPOYAK!!-

    ahahaha..

    Ikan patin ko masak ni nampak sedapppp wehhhh...

    ReplyDelete
  33. seumur idup..first aku makan gulai tempoyak kat Gua Musang...memang sedappp

    ReplyDelete
  34. seumur idup..first aku makan gulai tempoyak kat Gua Musang...memang sedappp

    ReplyDelete
  35. daddy ziyyad: cilaks ko nok!! hahaha!!

    ReplyDelete
  36. noksss... aku terus rasa lapar nyekkkk...


    Oiit mak cik bila nak jumpa aku!!
    ade barang dari sis Rasp aku nak pas kat ko nie

    ReplyDelete
  37. WAH SWEETNYE AKAK...masak utk hubby....rietta pown xtaw masak ikan patin....coz rietta pown xmam juga ikan darat....

    ReplyDelete
  38. Sedapnya gulai ikan patin ida masak tu,sambal belacan tu pun sama.....Kak Nurul x pernah lg masak ikan patin....

    ReplyDelete
  39. aku pun x mkn ikan patin..apatah lagi nak memasak.mmg tabik spring kat kau.hehehe..tapiii kann sambal bilis hitam mu tu sedapppppppp sgt nmpk nyer,...nak sikit...ngencessss dah ni....nak nak

    ReplyDelete
  40. elly: rileks la nok...takkan lari gunung dikejar...ekekek...

    ReplyDelete
  41. pergghhh... best woo..
    febret asbenku jugak tu.. =)

    ReplyDelete
  42. fmily kitorg x leh mkn ikan patin hehe


    kak, keroncong perut ni tgk gmbr2 mknn uwaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  43. kelass ko nokk...gigih buat ni...

    psstt...mesti ko kembang bila somi puji sedap!!.

    ReplyDelete
  44. semua yg ko masak ni aku suker n makan kak...hahahhaha :)

    ReplyDelete
  45. hebatla..pestime buat dah kena puji
    gulai tempoyak takde santan tu version saya jugak tp xletak serai itu je bezanya ;)

    ReplyDelete
  46. Feveret akak tuh masak patin tempoyak gitu..alhamdullillah hubby suka yer.. boleh masak lagi tuh.. :)

    ReplyDelete
  47. Sis, semua lauk2 diatas sgt mabeles sis... Perghhhhhhhhhhhhh!!

    ReplyDelete
  48. Banyak lauk. Ada apa-apa ker? :-)

    ReplyDelete
  49. terliur tgk sup cendawan tu

    ReplyDelete
  50. musti le sodap bile dimasak dgn penuh kasih-syg..tp aku pong terliur la noks..

    err rugi le noks ko x mkn masak tempoyak..sedap wehs lar..i loike loike loike very much hehehe

    ReplyDelete
  51. MELELH AIR LIUR KU INI..fullamak, memang terliur habis ni...alamak, pose..cepat tutup...

    ReplyDelete
  52. sama geng ngan aku..hantu durian tapi x makan tempoyak!

    ReplyDelete
  53. akubiomed: ada apa2 maksudnya apa? tak de apa2 lah!! hehe...

    ReplyDelete
  54. walllaweee..stiap kali aku pose..stiap kali tu ko post yg mengencam jiwa aku tau... ;(
    wlupun aku bkn org pahang..tp memang mcm tu cara masak gulai tempoyak ikan patin..sbb kwn aku ramai jg org pahang..sume pun msk mcm tuh..fuhh..ko memang rugi nok x makan tempoyakk..blh x aku cakap..'rugi paling besar.'..hahahahha
    sorry beb..gurau2 di hari isnin..slm wahida..jgn sentap2 ye..klu ade balance gulai tu..post la kat aku..blh la aku buka pose nnt

    ReplyDelete
  55. kire terer la tu .. aku ni lgi la ..huhu jgn kate nk buat bygkan cara nk buat pun tak reti ... byk gak jenis lauk2 pauk ....terer

    ReplyDelete
  56. Festime ko buat menjadikla Ida!!! Proud of you lah hihihi, byknya ko masak, ni yang buat hubby Bertambah sayang kan!!! Chaiyok!!

    ReplyDelete
  57. ermmm akk pun x makan patin...
    org temerloh sgt2 suke .. ;)

    alhamdulillah janji air tangan isteri , sure dia makan banyak sbb nie 1st time wa masakkan dia ikan patin niekan .. ;)

    ps : dik macam mana nak buat pic2 kita yg dlm entry nie melengkung macam wa punye tuu .. akk try dah buat tapi x jadi .. ada idea tak ??

    ReplyDelete
  58. ieda: kak, nak pic melengkung tu kena guna photoscape kak..amek 150 kat round tu...

    ReplyDelete
  59. wahida..dah betul la tu..sedap..klau acik tak guna serai..acik letak daun kesom ngan bunga kantan..memang senang beno kan..

    ReplyDelete
  60. mabeles..terbahekkkk wokkk
    dgn sambal belacannn tu..terusss meleleh nk jugakkk

    ReplyDelete
  61. haha! nahas lah kalau laki nko kata tak sedap... ini lah strategi namanya.. kekeke

    ReplyDelete
  62. pok amai2: sambal hitam tu senang giler nak buat...ikan bilis, belacan, cili padi, bwg merah byk2..blend semua sekali, pas tu tumis sampai hitam...sedap!!

    pala maldini: ah kau, sedap la..ko jeles sebenarnya...hahaha...

    ReplyDelete
  63. wah nmpk pun tau sedap.. sama la kita kak x makan ikan patin.. klu en somi suruh masak mau menangis jugak.. hahaha..

    kak, FM dh sampai.. nti check email ek.. ade sket soklan.. hehe.. btw tengss for nice FM.. :)

    ReplyDelete
  64. KC tak makan ikan patin dan tak suka tempoyak tapi hantu durian. hehehe.

    ReplyDelete
  65. Wahida..
    Bertuah betul suami Wahida..itulah yang sebaiknya. Jaga makan suami Sanggup masak wpun kita tak makan makanan tu....akak pun tak makan masak tempoyak..:)

    Sup cendawan tu nampak sedap sangat..akak suka!!

    ReplyDelete
  66. ctrahani: aku dah email ko balik...

    ReplyDelete
  67. menarik semua resepi ko.paling tabik masakan tempoyak tu..dahlah cubaan pertama kali.sedap pulak tu.

    cendawan tu paling buat aku terliur.tq share resepi :)

    ReplyDelete
  68. wah! inilah dia isteri mithali! :)

    ReplyDelete
  69. perghhhhhh sedap nya laukkkk...:)

    ReplyDelete
  70. kak! ikan bilis itam tu pebret saya! sedapnyaaa..lm xmkn..terliur wooo! hehe

    ReplyDelete