Assalamualaikum semua...
ok, ini entry penutup cuti2 Melaka...
sori la kalau korang boring...hahaha...
citer dia cenggini...
aku memang dari KL target nak cari udang geragau kat Melaka...
tak kira la apa jadi sekali pun,
aku takkan keluar dari Melaka selagi tak dapat udang geragau...
ha gitu sekali...hahaha...
dan kebetulan masa kami visit Melaka tu mmg aku tahu ada musim nya...
dan masa kat Telaga Hang Tuah tu,
aku tanya kat sorang brader kedai yang jual cencaluk kat situ...
aku tanya kat mana ada jual udang geragau...
dia pun bagi lah direction...
dekat je ngan Telaga Hang Tuah ni,...
nasib baik ada...
rasa macam nak sujud syukur masa tu jugak...hahaha...
huhui...bertimbun udang geragau ni nok...
rasa nak angkut semua bawak balik KL...
udang ni dia timbun kan sekali dengan ais...
bagi tahan lama...
dah alang2 beli, aku beli terus sekilo...
sekilo rm20 ko...
laki aku siap tanya, nak buat apa beli banyak2?
eh, i nak buat sambal kering, i nak buat cucur udang geragau...
macam2 tau i nak buat!
tapi sampai rumah tak dan nak buat sambal pun...
aku duk ulang2 buat cucur udang geragau weiii...
tak tahu lah nape,
aku rasa tahap sukanya aku pada udang geragau ni tak boleh nak explain...
terlalu suka...
dapat ulang2 buat cucur udang, syurga sangat aku rasa...
yeayyyy, Alhamdulillah...dapat jugak akhirnya...
Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan dalam misi mencari udang geragau ni...
tu dia...
cucur udang geragau in da houze...
berapa kali aku repeat buat cucur udang ni pun aku tak tahu lah...
rasa mcm nyesal lak beli sekilo je...hahaha...
tak sempat pun nak buat sambal kering...grrrr...
cucur udang ni buat rangup2 best oiii...
cicah sos cili...perghhhh...
sambil layan citer hantu...acah acah takut...
memang sambil makan sambil peluk laki lah jawabnya...hahaha...
pasni beli 2 kg plak kak..hihih..sdp tuu
ReplyDeleteni yang rasa2 macam nak jadi tukang eksport udang geragau aje ni..sebab macam dah ada kastemer tetappp je ni...keh keh keh..
ReplyDeletePehhh sedapnyaaa :D
ReplyDeleteCucur udang geragau letak daun bawang atau kucai memang terangkat.
ReplyDeleteMasa menggoreng lagi aroma satu dapur dah menyengat:)
msti sedap manis2 gitu cucur udang tuh kan....
ReplyDeleteaku lak yg terliur nengok ccr udang geragau ko tuh kak... huhuhu....
alaaa ko suka buat mak buyung terliur2 teringat2. bak sini sikit cucur ko tu.
ReplyDeleteDap ni sis..
ReplyDeleteMkn panas2 layan jer..
Meh pos ke Ipoh skit.. Hihihu
cucur udang geragau memang thorbaikk paling win.
ReplyDeletehaishhh, teringin lak dah ha!
sedapnya cucur udang..
ReplyDeleteHari tu nenek sedara balik Melaka.. dapatlah sikit udang geragau tu.. sama jugaklah.. dok ulang buat cucur je.. sedap tak puas makan.. ;)
ReplyDeletecekodok geragau memang win !!!!
ReplyDeletebila balik kuching selalu beli yg kering je. kalau beli sekilo sebeban dapat. hahaha. buat stok buat cucur, kadang2 perah limau, potong cili dan bawang buat makan ngan nasi.
ReplyDeleteMcm sedap je cekodok geragau tuh wahida...
ReplyDeletewow x pernah cuba lagi
ReplyDeleteSedap ni.
ReplyDeleteakak selalu tgk udang geragau kering jer...
ReplyDeletesedapnya cucur udang tu ! teringin la pulak ...huhu
ReplyDeleteactually ade udang geregau yg dtg dr sg besar ke melaka kalo bkn musim..
ReplyDeletetime mahal ni RM20 tu...kalu time murah RM7 sekilo...tp kena pandai cari sbb ada kala mcm dah lama dok ats darat..so kureng fresh
ReplyDeletebestnya kalau dpt buat cucur udang apa lagi yg fresh adoiii la
ReplyDeletehai...
ReplyDeletedh lama tak singgah sini. orang cakap udang tu boleh ubat asthma. goreng cili api pun sodap
Teringat arawah mak mertua selalu buat belancan mengunakan udang geragau ini.
ReplyDeleteaaaaa macam sedap sgt jek nih!!!
ReplyDeletenengok cite hantu sambil acah2 takut tu kelaka.. ahahaa
ReplyDeleteSelalunya bulan bape musim geragau ni nok? aku nak pi borong gak la..best oii buat cekodok geragau...
ReplyDeleteSorry sis .. saya nak tnya sis beli udang ni kat mna ye ? Ni yang basah ke kering ?
ReplyDelete