Assalamualaikum semua...
hari ni nak cerita pasal ketupat sotong yang aku jakun sangat ni...
sebelum ni memang aku tahu kewujudan ketupat sotong ni,
tahu sebab banyak blogwalking kat blog korang la...hahaha...
dan of coz la tak pernah makan,
teringin jugak nak rasa...
sekali tak sangka pulak kat kafe ofis aku ni ada jual,
so, moh la kita try...bila lagi nak rasa kan...
ambik dua ekor...sebab nak bagi kawan2 rasa jugak...
seekor rm3...logik kot rega dia rupa gitu...
anyway, aku memang tahu rasa dia manis,
so, aku tak nak expect terlalu tinggi dengan ketupat sotong ni...
sebab manis2 ni mmg so not me lah...
dan sudahnya aku hanya mampu telan dua suap je...
sebab manis...huhu...
nasib baik ada Geng Capati,
dorang yang tolong perabiskan...
haaaa, macam ni lah dalam dia...
ada pulut kat dalam tu...
tengok gaya macam dimasak dengan santan, ye ke korang?
kalau tanya aku sedap ke tak?
aku tak reti nak jawab
nak kata sedap sangat tu tidak lah...
nak kata tak sedap pun tak jugak...
lagi pun ni first time aku rasa ketupat sotong ni,
dan mungkin ada ketupat sotong yang pelbagai versi, gitu...
jadinya aku tak reti nak explain...
mungkin sebab dia manis,
jadinya tak berapa nak 'in' dengan aku..huhu..
tapi rasa bangga sangat dapat rasa makanan ni...hehe...
ye lah, kalau travel mana2,
aku suka kalau merasai local food sesuatu tempat tu,
jadinya bila dah dapat rasa, at least dua suap pun,
rasa suatu kepuasan gitu dalam diri..gituwww...
at least kalau orang tanya, tak lah jakun sangat...hahaha...
tapi aku tahu ketupat sotong ni ada penggemar dia...
betul tak?
siapa kat sini suka angkat tangan!!
eh cop, nak tanya, ni makanan orang kelate ke ganu neh?
hehehe
ReplyDeleteaku pernah try sekali memang x gemar
hehhe
Pernah makan sekali kot.
ReplyDeleteaku pun tak penah makan.. manis manis ni tak berapa in jugak ngan aku..
ReplyDeletetaste kite sama ....
ReplyDeleteaku pun tak suka jugak sbb manis ...
ni kelantan nyer kak... klau terengganu dia warna putih n tak manis... aku pun penah rasa dua2... bg aku biasa2 je sbb bkn penggemar tp sesekali blh je layan... tp aku minat lg yg tak manis kot
ReplyDeletesaya suka!
ReplyDeletetp saya rasa ini versi kelate..
sebab klu versi ganu, yg arwah nenek selalu buat dlu kuahnya putih je n xmanis..
pesal manis??
ReplyDeletemak mentua buat rasa masin skit..tak la masin sgt..tapi tak manis la...
dan sedap mak mentua ku buat...warna putih jerk..tak warna mcm ni
OMG..OMG..my feberetttt nihh..klau saya buat takde la manis sgt..tp asal nama sotong memang feberet lahh..
ReplyDeletedana miswan & cik siti: oh, ni versi kelate ye...tq for info...tetiba teringin nak try yg versi ganu pulak...haha..
ReplyDeleteasha: kalau baca dari komen, manis sbb versi kelate..yg MIL u buat versi ganu kot...yg putih dan tak manis tu...
sila try kuih kepek idung plak. ke kau penah rasa?
ReplyDeleteramai kot orang suka..
ReplyDeletewalaupon orang pantai timur tapi takleh masuk ketupat sotong nih..
pernah makan masa kecik dulu...tragik sungguh sebab mabukkk ngan makanan nih...
NM03: kuih kepek idung? hahaha...tetiba macam lawak lak nama dia...nasib baik tak taik hidung...hahaha...
ReplyDeletejap aku google...
Nmpk kuah dia likat2 mcm tu..dan ko pulak kata..manis2 gitu..mmg bukan "in" akk la tu beb...lain org lain citarasa kan...
ReplyDeletezee suhaini: kenapa sampai mabuk dengan ketupat sotong ni nok? hahaha...
ReplyDeletepernah makan sekali. terkena manis jugak...adui....lastnya suami yg habiskan.
ReplyDeleteaku suka ketupat sotonggg sedapppp
ReplyDeletetgk mcm manis je kan....suke but takut nak makan banyak.....
ReplyDeletewalau tak suka gak makan manis-manis ni..tapi sebab sotong kecur gak lah air liur..haha..
ReplyDeleteini versi kelantan..dimasak campur dengan manisan..kalu yg teganu kaler putih..
ReplyDeletesaya pun tak gemar benda manis, lagi2 kepala otak dok set dah, sotong n seafood lain, mestilah masak savory..pedas2 ke baru ble telan..ehehe...tapi, lain org lain kesukaannya, mesti ramai yg suka ketupat sotong ni....
ReplyDeletehehe.. lain orang lain citarasanya kan..
ReplyDeleteni memg makanan orang pantai timur..kita makan je dua2 versi
tp kita pun x suka manis
so bila buat kena buat manis2 buah aje.. biasanya Area TRG lemak2 manis masin..
yg pasti bila makan x pernah pun makan abis 3-4 ekor.. paling byk 2 ekor je tu pun if sotong tu kecik.. klu besor kdg sekor pun x abis kita makan.. sedap bg yg suka tp kita memg x blh nak makan byk2..
xpernah makan..tp geram aku nengok.. gemok sotong tu jadinya sebab mampat pulut dlm dia tuh! ngeee
ReplyDeletesaya suka ketupat sotong, tapi versi ganu lah. lemak masin.. yang manis ni tak pernah try.. sebab kurang suka manis
ReplyDeletesaya tak pernah makan..huhu
ReplyDeletekalau manis tu tentunya kelantan mari...tganu biasanya tak manis dan berkuah santan putih
ReplyDeleteni versi kelantan. saya suka versi kelantan tapi mak saya buat kurang manis.makmentua pulak buat kuah putih dan lemak masin . yg tu en suami yg suka. so kalau saya buat sendiri, kena buat dua2..hehehe
ReplyDeleteketupat sotong acik pernh makan sekali je ..sedap jgk
ReplyDelete\ Jom Vote blog acik bagi msmw
owh yang ini memang rare wahida
ReplyDeletesetahun sekali kalau jumpa pun di pasar ramadhan
memang lgik lah harganya tu
dengan pulot, sotong dan santan, gula melaka..
akak pun tak in dengan manis2 ni
tapi sedap jugak lemak, manis dan masin..
tak boleh makan selalu
sebab muak kan
Erm...nk rasa jugaklah...
ReplyDeleteJrg jumpa ni..
ReplyDeletenampak memang sedap....
ReplyDeletetang manis tuh tak tahan...
Assalam kak wahida,
ReplyDeletesama la dengan iols
tapi iols sampai la ni memang tak pernah makan lagi ketupat sotong ni he3
sebabnya memang tahu MANIS he3