Monday, March 23, 2015

ada apa dengan ketupat sotong

Assalamualaikum semua...

hari ni nak cerita pasal ketupat sotong yang aku jakun sangat ni...
sebelum ni memang aku tahu kewujudan ketupat sotong ni,
tahu sebab banyak blogwalking kat blog korang la...hahaha...
dan of coz la tak pernah makan,
teringin jugak nak rasa...
sekali tak sangka pulak kat kafe ofis aku ni ada jual,
so, moh la kita try...bila lagi nak rasa kan...

ambik dua ekor...sebab nak bagi kawan2 rasa jugak...
seekor rm3...logik kot rega dia rupa gitu...

anyway, aku memang tahu rasa dia manis,
so, aku tak nak expect terlalu tinggi dengan ketupat sotong ni...
sebab manis2 ni mmg so not me lah...
dan sudahnya aku hanya mampu telan dua suap je...
sebab manis...huhu...
nasib baik ada Geng Capati,
dorang yang tolong perabiskan...

haaaa, macam ni lah dalam dia...
ada pulut kat dalam tu...
tengok gaya macam dimasak dengan santan, ye ke korang?


kalau tanya aku sedap ke tak?
aku tak reti nak jawab
nak kata sedap sangat tu tidak lah...
nak kata tak sedap pun tak jugak...
lagi pun ni first time aku rasa ketupat sotong ni,
dan mungkin ada ketupat sotong yang pelbagai versi, gitu...
jadinya aku tak reti nak explain...
mungkin sebab dia manis,
jadinya tak berapa nak 'in' dengan aku..huhu..
tapi rasa bangga sangat dapat rasa makanan ni...hehe...
ye lah, kalau travel mana2,
aku suka kalau merasai local food sesuatu tempat tu,
jadinya bila dah dapat rasa, at least dua suap pun,
rasa suatu kepuasan gitu dalam diri..gituwww...
at least kalau orang tanya, tak lah jakun sangat...hahaha...

tapi aku tahu ketupat sotong ni ada penggemar dia...
betul tak?
siapa kat sini suka angkat tangan!!


eh cop, nak tanya, ni makanan orang kelate ke ganu neh?

32 comments:

  1. hehehe
    aku pernah try sekali memang x gemar
    hehhe

    ReplyDelete
  2. aku pun tak penah makan.. manis manis ni tak berapa in jugak ngan aku..

    ReplyDelete
  3. taste kite sama ....
    aku pun tak suka jugak sbb manis ...

    ReplyDelete
  4. ni kelantan nyer kak... klau terengganu dia warna putih n tak manis... aku pun penah rasa dua2... bg aku biasa2 je sbb bkn penggemar tp sesekali blh je layan... tp aku minat lg yg tak manis kot

    ReplyDelete
  5. saya suka!
    tp saya rasa ini versi kelate..

    sebab klu versi ganu, yg arwah nenek selalu buat dlu kuahnya putih je n xmanis..

    ReplyDelete
  6. pesal manis??
    mak mentua buat rasa masin skit..tak la masin sgt..tapi tak manis la...

    dan sedap mak mentua ku buat...warna putih jerk..tak warna mcm ni

    ReplyDelete
  7. OMG..OMG..my feberetttt nihh..klau saya buat takde la manis sgt..tp asal nama sotong memang feberet lahh..

    ReplyDelete
  8. dana miswan & cik siti: oh, ni versi kelate ye...tq for info...tetiba teringin nak try yg versi ganu pulak...haha..

    asha: kalau baca dari komen, manis sbb versi kelate..yg MIL u buat versi ganu kot...yg putih dan tak manis tu...

    ReplyDelete
  9. sila try kuih kepek idung plak. ke kau penah rasa?

    ReplyDelete
  10. ramai kot orang suka..
    walaupon orang pantai timur tapi takleh masuk ketupat sotong nih..
    pernah makan masa kecik dulu...tragik sungguh sebab mabukkk ngan makanan nih...

    ReplyDelete
  11. NM03: kuih kepek idung? hahaha...tetiba macam lawak lak nama dia...nasib baik tak taik hidung...hahaha...

    jap aku google...

    ReplyDelete
  12. Nmpk kuah dia likat2 mcm tu..dan ko pulak kata..manis2 gitu..mmg bukan "in" akk la tu beb...lain org lain citarasa kan...

    ReplyDelete
  13. zee suhaini: kenapa sampai mabuk dengan ketupat sotong ni nok? hahaha...

    ReplyDelete
  14. pernah makan sekali. terkena manis jugak...adui....lastnya suami yg habiskan.

    ReplyDelete
  15. aku suka ketupat sotonggg sedapppp

    ReplyDelete
  16. tgk mcm manis je kan....suke but takut nak makan banyak.....

    ReplyDelete
  17. walau tak suka gak makan manis-manis ni..tapi sebab sotong kecur gak lah air liur..haha..

    ReplyDelete
  18. ini versi kelantan..dimasak campur dengan manisan..kalu yg teganu kaler putih..

    ReplyDelete
  19. saya pun tak gemar benda manis, lagi2 kepala otak dok set dah, sotong n seafood lain, mestilah masak savory..pedas2 ke baru ble telan..ehehe...tapi, lain org lain kesukaannya, mesti ramai yg suka ketupat sotong ni....

    ReplyDelete
  20. hehe.. lain orang lain citarasanya kan..

    ni memg makanan orang pantai timur..kita makan je dua2 versi
    tp kita pun x suka manis
    so bila buat kena buat manis2 buah aje.. biasanya Area TRG lemak2 manis masin..

    yg pasti bila makan x pernah pun makan abis 3-4 ekor.. paling byk 2 ekor je tu pun if sotong tu kecik.. klu besor kdg sekor pun x abis kita makan.. sedap bg yg suka tp kita memg x blh nak makan byk2..

    ReplyDelete
  21. xpernah makan..tp geram aku nengok.. gemok sotong tu jadinya sebab mampat pulut dlm dia tuh! ngeee

    ReplyDelete
  22. saya suka ketupat sotong, tapi versi ganu lah. lemak masin.. yang manis ni tak pernah try.. sebab kurang suka manis

    ReplyDelete
  23. kalau manis tu tentunya kelantan mari...tganu biasanya tak manis dan berkuah santan putih

    ReplyDelete
  24. ni versi kelantan. saya suka versi kelantan tapi mak saya buat kurang manis.makmentua pulak buat kuah putih dan lemak masin . yg tu en suami yg suka. so kalau saya buat sendiri, kena buat dua2..hehehe

    ReplyDelete
  25. ketupat sotong acik pernh makan sekali je ..sedap jgk

    \ Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete
  26. owh yang ini memang rare wahida
    setahun sekali kalau jumpa pun di pasar ramadhan
    memang lgik lah harganya tu
    dengan pulot, sotong dan santan, gula melaka..

    akak pun tak in dengan manis2 ni
    tapi sedap jugak lemak, manis dan masin..
    tak boleh makan selalu
    sebab muak kan

    ReplyDelete
  27. nampak memang sedap....
    tang manis tuh tak tahan...

    ReplyDelete
  28. Assalam kak wahida,
    sama la dengan iols
    tapi iols sampai la ni memang tak pernah makan lagi ketupat sotong ni he3
    sebabnya memang tahu MANIS he3

    ReplyDelete