Assalamualaikum semua...
ada benda yang aku belum reveal dalam blog pasal pregnancy aku kali ni...kali ni punya pregnancy, aku adalah malassssssss giler okeyyy...serius aku dah lama tak masak...dapur dah lama tak berasap, sepanjang 5 bulan ni, banyak bungkus lauk je...tak pun makan luar je terus, senang.
korang pun boleh perasan kot yang aku dah lama tak up entry masak2 ni...kalau nak goreng telur pun, hubby yang buat..mmg jimat gas aku sepanjang 5 bulan ni...nasi pun aku tak masak tau, semua bungkus je...hahaha...
nak basuh baju pun malas tau, padahal bukan basuh pakai tangan pun, pakai washing machine tu pun aku malas, sudahnya aku hantar laundry je la baju2 tu...kehkeh...cuma kadang2 kalau hubby free, dia lah yang tolong run kan washing machine tu, tolong sidai sekali...
sampai ada satu hari tu, aku sedih giler pasal dah lama tak memasak utk hubby dan anak2...rasa bersalah sangat dan Alhamdulillah, hubby sangat2 memahami keadaan aku...
eh, aku bukan mabuk ke apa ke, aku cuma jadi pemalas je sepanjang pregnant kali ni...cuma bila kandungan dah masuk 5 bulan ni, baru mood memasak dah kembali...yeayyyyy!!
minggu lepas bila kandungan dah genap 5 bulan, feel memasak mmg betul2 sudah mariiii, tiada lagi mood malas...yeeehaaaaa, sebelum ni hubby ada ckp, kalau dah ada feel memasak tu, buat sup ikan merah la, dia mmg dah terliur sangat2 dah ni...hahaha...tu yang bila dah ada feel memasak, Sabtu lepas aku buat sup ikan merah...
Ya Allah, punya lah hubby makan bertambah 3x ko...anak2 pun makan bertambah...seronok tengok...
sup ikan merah kalau nak best, silalah letak daun limau purut sekali ye...aroma dia lain mcm sedapnya...
mak mertua aku pun pernah tanya mcm mana aku masak sup ikan merah ni, rahsianya letak daun limau purut masa lepas tumis bwg2 tu semua...
nnt bila2 kang aku share resepi...InsyaAllah...wah, mcm kan hebat sangat memasak...kahkah...
ala, mana yang aku tahu, aku share la...
lepas tu pagi Ahad pulak utk breakfast, buat nasi goreng bodo...amek ko, punya lama tak memasak, bila ko buat nasi goreng pun nak up kat blog...kahkah...campak sikit hotdog otak2 dlm nasi goreng, pastu goreng pulak ikan masin dari Sabah...heaven..
ikan masin ni rangup mcm keropok gitu, hubby kirim dengan ofismate dia, dari blogger kecik molek, Lia..Lia ni aku dah kawan dengan dia sebelum aku ada blog lagi...ater, kawan hubby, dah jadik kawan aku jugak kan...tengs Lia for this ikan masin!!
pastu tengahari Ahad buat kari kepala ikan...masih lagi kepala ikan merah...mmg sesaja hubby beli lebih ikan merah tu...kami anak beranak mmg suka ikan merah, tu yang beli lebih tu...
buat kari likat ala mamak, phewwww, berpeluh2 time makan tengahari tu, hubby ckp sedap, kalah mamak u...ye lah sayang, mentang2 la I dah lama tak masak, puji melambung nampak...hahaha...
malam tu pulak, plan nak buat kek coklat, tapi mcm boring pulak kek coklat, nak try resepi baru la...alih2 ternampak resepi kek kukus wangi...haaaa, kita try la...
sekali dah siap, mmg wangi ko kek ni, sampai hubby pening dengan bau dia...hahaha...
tapi anak aku si abang pulak tak sabar nak makan sebab teruja dengan bau dia..siap je terus potong...bagi makan panas2...
rasa semua dah ok, cuma hubby tak berkenan sgt dengan bau wangi dia tu...
sudahnya aku dengan abang je yang berhantu kek ni...si adik pun tak makan sbb bau dia...padahal aku ikut sebijik resepi weh...tak letak lebih pun bau banana flavour tu...
lepas tu, hubby cakap ni kek org Kedah sbb kaler dia yg hijau kuning tu.. :)
asalnya dlm resepi kena letak hawflakes sebagai penyeri kek, tapi disebabkan hubby tak makan hawflakes, aku ganti dengan serpihan biskut Oreo...
ko tengok je la aku yang tak semenggah dalam melapis kek...tangan tak bedung gitu lah...kahkah...
sekian cerita dari orang yang dah 5 bulan tak masuk dapur,
my kitchen, bersedialah, saya akan sepahkan awak lagi weekend ni...heheh...
jahattt..lapo tengok ikan merahhh..
ReplyDeleteaku teringin makan asam pedas weh.. eh tetiba..hahaha
Lapar weiiiii.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, huwaaa orang puasa terjalan kat sini pula. kari tu marvellous. nanti share resepi sup ikan merah tu... macam mak sheila masak, bau dia wangi. menyelerakan kot ~~~
ReplyDeletenyesal EL senin ari tu. kalu tak kompem tak teliur dek kari kapla ikan tuh... huh
ReplyDeletewow2
ReplyDeletesimptom yg Mem awok tengah lalui sekaghang ni...... sabo je le.... naseb baik le rumah mak awok dekat.....
ReplyDeletenampak sedap je mike masak tu cik Wahida......
perghhh mcm balas dendam jek ni..amek ko sekali keluar kemain anggun terliur menu dia..aduhhhh..laparrrrrrrr
ReplyDeletefuhhh keliur tgk sup ikan merah
ReplyDeletepakai daun limau ? ok boleh try hihi
nok...walau 5 bulan ko x masak..air tangan ko aku tgok meletop nok...nak2 kari kepala ikan tuh..tolong la bg resepi dan cara2 masak tu nok oii...aku fail lagi bab kari ni...
ReplyDeleteSup ikan merah ko tu si..walaweiii..akkbuat kuah dia tak brown2 mcm ko tu pun....putih cair jerrrr...
ReplyDeletenok, aku masa ngandung haritu lepas 6 bulan baru aku memasak nok...kalo xsilap aku bila bulan puasa. haha lagi parah.
ReplyDeletemesti wangi je sup ikan wahida tu
ReplyDeletesoto pun ada orang letak daun limau purut..memang sedap
nak try lah menu wahida :)
Tak semenggah tak apa asal rajin...ko lepas gian masak eh noks...ahahhaa...
ReplyDeletesedapnyaa!
ReplyDeleteWaaahhh mantop...
ReplyDelete5bln x masuk, masuk meletop2...
bila nk share recipi sup ikan tue..
mmg teringin nak makan sedapnyerrr....
nureen dh sebln dapoq x berasap.. x sempat sbb asyik g jln2 jerr hahaha
wah terliur sup ikan ko...
ReplyDeletetp aku jenis tak makan ikan beso..
ko tak masak 5 bulan..tp dah boleh masak...mcm2 ko masak ye nokk
jangan lupa share resepi sup tu..nampak sedap sup ikan tu... kari mamak ni tak letak santan kan
ReplyDeleteheibakkk la ko nok masak kepala ikan...smp skrng x berani masak. berani beli je..muahaha...bukan apa, tetiba je dah tak reti nak masak acaner. sudahnya bg kat mak jela masakkan..
ReplyDeletegile terliur aku nengok kepala ikan merah ko msk sup ngn msk kari tuh kak... pasni kasi msk mcm2 biar gumuk cik abang ngn anak2 ko kak...
ReplyDeleteAku masa pregnant, selain malas masak, aku juga malas nak lipat kain sampai mak mentua offer nak tolong lipatkan.
ReplyDeletekty lak yg terliur nengok sup ikan , kari kepala ikan ..nasi goreng pun..semua sedap
ReplyDeletengancam.....
ReplyDeletesedapnya sup ikan merah
ReplyDeleteboleh gitu lak yer . 5 bln tak masak ... saya masih single .
ReplyDeleteaku tunggu resepi sup ikan merah tu..nak cuba..sbb nmpk sedap sgt..
ReplyDeletesedap nyer...rajin nyer..
ReplyDeleteowh prgnant.thniah.sama dgn sy masa preggy tahuun lps,bila 5 bulan lebih br bolehdn rjiinn masak..hehe klo tk bunkus je le...:)
ReplyDeletejimat gas
ReplyDeletetak pahit ke kuah sup tu bila letak daun limau purut masa menumis?
ReplyDeletesudipVSsenduk: pahit? tak lah...letak sehelai dua je daun limau tu kak...
ReplyDeletenampak sgt sy mcm bertahun2 tak blogwalking & blogging kan..smpai kak wahida pregnant pun sy x update..huhu :(
ReplyDeletetips dan panduan exam temuduga SPA ---> http://www.suterakasihyann.com/2014/02/tips-dan-panduan-peperiksaan-assessment.html