Assalamualaikum semua...
lama pulak tak tayang n3 masak2...kehkeh....macam la masak special sangat kan, siap nak tayang2 bagai...
kari telur pecah..korang biasa makan tak kari telur pecah? aku lagi prefer buat kari telur pecah mcm ni drp kari telur biasa tu...lepas tu letak kentang banyak2...i like....kat rumah tu, aku sorang je kot suka mkn kentang, hubby amek seketul dua je....
anak2? lagi tak layan kentang...huhu....
judu dengan sambal ketuk...kat rumah tu, takde sambal mcm tak best...mcm tak kena je tekak tu, so, kalau masak2, aku akan pastikan sama ada kena buat sambal belacan, sambal ketuk atau sambal ikan bilis kering hitam tu...sebagai penambah selera..
takde sambal kering mcm ni, tak syok ah...tapi kena tanya hubby dulu la, dia nak sambal apa, kalau dia nak sambal ketuk hari tu, kita buat sambal ketuk lah...kalau kata sambal belacan, buat la sambal belacan...
resepi sambal ketuk kat sini
pastu ada ikan bawal goreng besar dan gemuk2...apa2 ikan pun kami suka mkn panas2, aku suka mkn yg part tepi2 tu, sbb garing...heheh...ekor ikan pun aku suka ratah... :)
sayur pulak buat bendi tumis kicap....yum yum...
simple tak lauk aku? simple je kan...lauk org pemalas gitulah nok...ekekek...
ok lah, bye!
samalah kite beb..kalau ikan suke garing², panas²..part ekor tu memang aku chop awal² ngeee
ReplyDeletekalau telur pecah tue aku selalu buat masak lemak cili api cam tu, belum cuba ngan kari lagi
kari telur pecah tuh paling best..dapat cicah dengan lempeng aduh sedapnya wahida...
ReplyDeletesimple but sedap
ReplyDeleteSebab resipi sambal ketuk tu la aku bertemu jodoh dengan blog ni ;p
ReplyDeletehoi nok! kejam ko nok...telan2 ailiyo pagi nie....
ReplyDeleteye nok aku suke kari telur pecah gini..sambal telur pecah pun aku suke...kene plak ngan sambal belacan....eh sambal ketuk ko pun menarik nieh....
lauk pemalas?...kalau sy..ni dah kira rajin dah ni...
ReplyDeletekak..simple tapi sedap ni!
ReplyDeleteboleh tiru pasni.hehehehe
smbl ketuk mmg mbleeessss laaaaa
ReplyDeletesambal ketuk??tak pernah terai..pestime dengar ni..yang sambal bilis tu tau ler..nampak cam best..
ReplyDeletesimple ape kak..tu namanya rajin..byk tu lauknye..xnak jemput makan ke?heheheh
ReplyDeletepepagi buat onar ngan perut aku ye ko..hahaha..
ReplyDeletegitu hg kata simple..
ReplyDeletekalau aku dah meriah dah tu.. akuslalu buat lemak cili padi pecah telur, kari tak pnah try lagi.. nnti leh try, arap asben suka lah..
Nok aku laparrrr....
ReplyDeletepsst aku dah update sila la perchayaaaa!!!
gini ko kata simple kak... ish2
ReplyDeletejah
ReplyDeleteooo jah
bila nak wat potluck lagi
Akak ikan suka bahagian kepala sebab ekor tu abah dgn anaknya dah chop dulu.
ReplyDeletenak try buat sambal ketuk tu tapi malas. tolong buatkan bleh hehehe
ReplyDeleteWalaupun simple yang penting kena dengan selera kita. Akak dan suami pun suka kentang. Kita beli 5kg kentang untuk stok setiap bulan. Yg makan, kami berdua aje. Terbontanglah juga kalau tengok menu berasaskan kentang nih.
ReplyDeleteini macam kalu bukan simpel ni noksss..ni complete set ni...
ReplyDeletekalau malas xder makne nyer nak masak... aku ni lg la malas kak.. dinner mi sop ker, sandwich ker, pasta ker.. lagi lah malas.. weekend jew aku masak mcm ni.. anak2 dh mkn sblm amik dr bbsitter.. so, munch2 jew mlm.. hehehhehe kire rajin la ko dr aku kak...
ReplyDeletelama x dtg sini ... minggu lepas ai sebuk sgt .... tak sempat nk bw ...entry sendiri pun idak la aku membuatnye
ReplyDeletejudu tu apa?
ReplyDeleteNi bukan simple ni. Ni boleh tahan dah ni kak. Terus lapar. Haha
ReplyDeleteni bukan menu simple dh ni sis..heheh..selera btol tgok menu sis...lelapo puloksss.. :)...
ReplyDeleteikan bawal di dalam bayangan nih..heheheh
banyak jugak lauk simple kan.. hehehe
ReplyDeletelagi suka telur pecah masak sambal @ cili api..
Pandainya akk masak..nanti sya nak try buat sambal ketuk akk tu.hehe
ReplyDeleteaiyooohhhh.. bikin lapar saja n3 ko nih noks!!
ReplyDeleteaku gi makan dulu lah! bye!
simple macam tu siap ader kari bagai tu..nok kalo macam tu simple...masakan i ni aper la kategerinyer hehe..
ReplyDeletekari tu tahap leleh ailio nengok sambal ketuk tu pun sodap...acaner nak buat tu ek...judu tua per?..
simple mende nya kalo dah meleleh air liuq ni oit...hahaha..sedap sedap. best best. simple lagi best.
ReplyDeletedah lama tringin nk buat sambal ketuk tu, tapi tak terbuat2 lagi
ReplyDeletesimple2 pun tapi nampak sedap sgt !
ReplyDeletesambal ketuk tu bikin hati ku meratap sayu...kijam ko noks..! nangis cacing2 ku kebuluran. uhuhu
ReplyDeleteall: judu tu 'matching'
ReplyDeleteheheh...
lauk org pemalas tapi perhhhhh meletopsss sedap nih :)
ReplyDeleteLaparrrrrrr. Tak kluar lunch tadi.
ReplyDeletesedap nok..aku suka yg kari teluq katok tuh..(ckp cara orhang utaqha..sedap kan..hat yg simple la sedap..
ReplyDeletejah,cane wat bendi tumis kicap?sebb aku selalu buat bendi goreng biasa jer.
ReplyDeleteikan bawal goreng tu sedap noks.aku pun suka side tepi2 ikan tu.
ct shah: haha...tumis bawang merah bawang putih mcm biasa, letak kicap!! siap!! :)
ReplyDeletekari telur pecah tu mmg t'baheklah..!
ReplyDeleteWalaupun ringkas tetapi menunya banyak.
ReplyDeleteYa ampun tak perasan ada kredit sambal ketuk, tima kasih ye
ReplyDeleteSedap kan makan dgn nasi panas, ni yg rasa nak buat kari pecah telur ni biasa guna telur rebus je
bendi tumis kicap tue kami semua suka tau.. tp nureen buat x der kuah..
ReplyDeletejuz tumis bwg tarook ikan bilis bior garing patu boh bendi n kicap skali, grg sekejap skali bwg besar n siap.. mmg rangup hehe
kuah x der juz kicap yg lekat ckit2 jerr kat bendi tue
penah try kari telur itik?
ReplyDeletemacam ni simple? ni dah kira sedap dah ni nak makan ..:)
ReplyDeleteIni bukan menu pemalas ni nok...ni dh mastercep..ada 2-3 jenis lauk....syabas bette...
ReplyDelete