Tuesday, October 8, 2013

masak masak simple

Assalamualaikum semua...
lama pulak tak tayang n3 masak2...kehkeh....macam la masak special sangat kan, siap nak tayang2 bagai...

 kari telur pecah..korang biasa makan tak kari telur pecah? aku lagi prefer buat kari telur pecah mcm ni drp kari telur biasa tu...lepas tu letak kentang banyak2...i like....kat rumah tu, aku sorang je kot suka mkn kentang, hubby amek seketul dua je....
anak2? lagi tak layan kentang...huhu....

 judu dengan sambal ketuk...kat rumah tu, takde sambal mcm tak best...mcm tak kena je tekak tu, so, kalau masak2, aku akan pastikan sama ada kena buat sambal belacan, sambal ketuk atau sambal ikan bilis kering hitam tu...sebagai penambah selera..
takde sambal kering mcm ni, tak syok ah...tapi kena tanya hubby dulu la, dia nak sambal apa, kalau dia nak sambal ketuk hari tu, kita buat sambal ketuk lah...kalau kata sambal belacan, buat la sambal belacan...
resepi sambal ketuk kat sini

 pastu ada ikan bawal goreng besar dan gemuk2...apa2 ikan pun kami suka mkn panas2, aku suka mkn yg part tepi2 tu, sbb garing...heheh...ekor ikan pun aku suka ratah... :)

sayur pulak buat bendi tumis kicap....yum yum...


simple tak lauk aku? simple je kan...lauk org pemalas gitulah nok...ekekek...
ok lah, bye!

45 comments:

  1. samalah kite beb..kalau ikan suke garing², panas²..part ekor tu memang aku chop awal² ngeee

    kalau telur pecah tue aku selalu buat masak lemak cili api cam tu, belum cuba ngan kari lagi

    ReplyDelete
  2. kari telur pecah tuh paling best..dapat cicah dengan lempeng aduh sedapnya wahida...

    ReplyDelete
  3. Sebab resipi sambal ketuk tu la aku bertemu jodoh dengan blog ni ;p

    ReplyDelete
  4. hoi nok! kejam ko nok...telan2 ailiyo pagi nie....

    ye nok aku suke kari telur pecah gini..sambal telur pecah pun aku suke...kene plak ngan sambal belacan....eh sambal ketuk ko pun menarik nieh....

    ReplyDelete
  5. lauk pemalas?...kalau sy..ni dah kira rajin dah ni...

    ReplyDelete
  6. kak..simple tapi sedap ni!
    boleh tiru pasni.hehehehe

    ReplyDelete
  7. sambal ketuk??tak pernah terai..pestime dengar ni..yang sambal bilis tu tau ler..nampak cam best..

    ReplyDelete
  8. simple ape kak..tu namanya rajin..byk tu lauknye..xnak jemput makan ke?heheheh

    ReplyDelete
  9. pepagi buat onar ngan perut aku ye ko..hahaha..

    ReplyDelete
  10. gitu hg kata simple..
    kalau aku dah meriah dah tu.. akuslalu buat lemak cili padi pecah telur, kari tak pnah try lagi.. nnti leh try, arap asben suka lah..

    ReplyDelete
  11. Nok aku laparrrr....


    psst aku dah update sila la perchayaaaa!!!

    ReplyDelete
  12. gini ko kata simple kak... ish2

    ReplyDelete
  13. jah

    ooo jah








    bila nak wat potluck lagi

    ReplyDelete
  14. Akak ikan suka bahagian kepala sebab ekor tu abah dgn anaknya dah chop dulu.

    ReplyDelete
  15. nak try buat sambal ketuk tu tapi malas. tolong buatkan bleh hehehe

    ReplyDelete
  16. Walaupun simple yang penting kena dengan selera kita. Akak dan suami pun suka kentang. Kita beli 5kg kentang untuk stok setiap bulan. Yg makan, kami berdua aje. Terbontanglah juga kalau tengok menu berasaskan kentang nih.

    ReplyDelete
  17. ini macam kalu bukan simpel ni noksss..ni complete set ni...

    ReplyDelete
  18. kalau malas xder makne nyer nak masak... aku ni lg la malas kak.. dinner mi sop ker, sandwich ker, pasta ker.. lagi lah malas.. weekend jew aku masak mcm ni.. anak2 dh mkn sblm amik dr bbsitter.. so, munch2 jew mlm.. hehehhehe kire rajin la ko dr aku kak...

    ReplyDelete
  19. lama x dtg sini ... minggu lepas ai sebuk sgt .... tak sempat nk bw ...entry sendiri pun idak la aku membuatnye

    ReplyDelete
  20. Ni bukan simple ni. Ni boleh tahan dah ni kak. Terus lapar. Haha

    ReplyDelete
  21. ni bukan menu simple dh ni sis..heheh..selera btol tgok menu sis...lelapo puloksss.. :)...
    ikan bawal di dalam bayangan nih..heheheh

    ReplyDelete
  22. banyak jugak lauk simple kan.. hehehe

    lagi suka telur pecah masak sambal @ cili api..

    ReplyDelete
  23. Pandainya akk masak..nanti sya nak try buat sambal ketuk akk tu.hehe

    ReplyDelete
  24. aiyooohhhh.. bikin lapar saja n3 ko nih noks!!

    aku gi makan dulu lah! bye!

    ReplyDelete
  25. simple macam tu siap ader kari bagai tu..nok kalo macam tu simple...masakan i ni aper la kategerinyer hehe..
    kari tu tahap leleh ailio nengok sambal ketuk tu pun sodap...acaner nak buat tu ek...judu tua per?..

    ReplyDelete
  26. simple mende nya kalo dah meleleh air liuq ni oit...hahaha..sedap sedap. best best. simple lagi best.

    ReplyDelete
  27. dah lama tringin nk buat sambal ketuk tu, tapi tak terbuat2 lagi

    ReplyDelete
  28. simple2 pun tapi nampak sedap sgt !

    ReplyDelete
  29. sambal ketuk tu bikin hati ku meratap sayu...kijam ko noks..! nangis cacing2 ku kebuluran. uhuhu

    ReplyDelete
  30. all: judu tu 'matching'

    heheh...

    ReplyDelete
  31. lauk org pemalas tapi perhhhhh meletopsss sedap nih :)

    ReplyDelete
  32. Laparrrrrrr. Tak kluar lunch tadi.

    ReplyDelete
  33. sedap nok..aku suka yg kari teluq katok tuh..(ckp cara orhang utaqha..sedap kan..hat yg simple la sedap..

    ReplyDelete
  34. jah,cane wat bendi tumis kicap?sebb aku selalu buat bendi goreng biasa jer.
    ikan bawal goreng tu sedap noks.aku pun suka side tepi2 ikan tu.

    ReplyDelete
  35. ct shah: haha...tumis bawang merah bawang putih mcm biasa, letak kicap!! siap!! :)

    ReplyDelete
  36. Walaupun ringkas tetapi menunya banyak.

    ReplyDelete
  37. Ya ampun tak perasan ada kredit sambal ketuk, tima kasih ye

    Sedap kan makan dgn nasi panas, ni yg rasa nak buat kari pecah telur ni biasa guna telur rebus je

    ReplyDelete
  38. bendi tumis kicap tue kami semua suka tau.. tp nureen buat x der kuah..
    juz tumis bwg tarook ikan bilis bior garing patu boh bendi n kicap skali, grg sekejap skali bwg besar n siap.. mmg rangup hehe
    kuah x der juz kicap yg lekat ckit2 jerr kat bendi tue

    ReplyDelete
  39. macam ni simple? ni dah kira sedap dah ni nak makan ..:)

    ReplyDelete
  40. Ini bukan menu pemalas ni nok...ni dh mastercep..ada 2-3 jenis lauk....syabas bette...

    ReplyDelete