Assalamualaikum semua...
hari ni tak bawak sd card, konon nak sambung cerita trip ke Cameron tu...sekali rupanya pen drive tak bwk, sd card pun tak bawak...grrrr, apa pun tak boleh....malam tadi dah update sikit thru lappy, tapi bila bukak balik n3 yg dah di draft tu, gambar byk error, apesal ntah jadi mcm tu...nyampahhhhhh....jadinya, aku buat cerita lain la...hahaha...masukkan la cerita sambal ketuk aku ni....
pernah makan sambal ketuk? sambal ketuk ni sambal org jawa nok...sedap tau...aku pun festaim buat sebenarnya, cer korang buat...mudah dan sedap kekdahnya...tapi sambal ni kalau nak mkn, kena mkn cepat, tak boleh simpan lama...selera mkn weh...tgk tina masak hari tu, terus terliur...tu yg terus buat tu...
nak makan ngan nasi putih boleh, nak mkn dgn nasi goreng pun boleh...yg ni aku mkn dgn nasi goreng seafood...wallah...terangkat...heheh...hubby aku bukan main suka sambal ketuk ni...sambal ketuk ni tak sama dgn sambal ikan bilis hijau yg pernah aku buat dulu tu tau...sambal hijau yg tu tahan lama, yg ni kena mkn terus kekdahnya...
resepi sambal ketuk:
1) segenggam ikan bilis
2) cili api secukupnya, lebih kurang dlm 20 biji, kalau nak pedas, tambah
3) 1 ulas bwg besar, dimayang halus
4) 1 biji limau nipis
Cara membuatnya:
1) ikan bilis digoreng garing
2) kemudian gorengkan cili api dan bawang hingga layu
3) tumbuk cili api, ikan bilis dan bawang hingga lumat, terpulang nak lumat habis atau separuh lumat
4) dah siap, perah asam limau
kredit resepi: tina othman
mudahkan? boleh buat utk buka puasa atau sahur nnt...
selamat menyambut Ramadan semua!! semoga Ramadan kita kali ini lebih baik dari sebelumnya, amin.
sedapnya
ReplyDeleteTak pernah makan, tapi pernah dengar..
ReplyDeleteNanti nak try la.. TQ sharing resepi ye kak :D
fuh..kty mmg peminat sambal ketuk ni.lagi kalau pedas2..lapar perut nie.
ReplyDeleteresepi mudah tapi pasti sedap!, tq for sharing, angah nak cuba nanti....
ReplyDeletesedap kak sambal ketuk nih, dana pun selalu bt... cumenyer versi dana takde bawang merah tu je... mkn ngn nasi pns2, pastu ada msk lemak putih mmg terangkat
ReplyDeleteaku panggil ni sambal totok...terbaik beb.
ReplyDeletedap ehhhhhhh !
ReplyDeletenk mkn ni la buat sahur sedap tu ....
ReplyDeletenenek along suker wat sambal ni, ade satu jenis sambal, ikan bilis+cili kering+cili api+belacan, ketuk2 dan mkn ngan nasi panas2... bulan posa nnt kompem nenek dia buat.
ReplyDeleteko kalu buat sambal ni lagi igt kat aku tau....
wahh sedapnya sambal ketuk!!teringin nak buat lah nanti...thanks Kak Ida share resepi..
ReplyDeletewah sedapnye....bleh lah buat tambah selera masa bersahur nnti....
ReplyDeleteSambal ni mmg lauk wajib kat umah aku. Heheheheh~
ReplyDeletebc cara nak baut pun dah terliur..huhuh
ReplyDeletemmg datang pada waktu yg tepat ni nok...boleh standby tuk sahur nanti...ye laa sahur kan bercinta nak suap nasi...so boleh cube nie....
ReplyDeletesalam ramadhan buat ko sekeluarga ye nok...semoga ramadhan kalini memberi keberkatan kepada kite dan kite mendapat rahmat dari NYA...in sha Allah.....
Nok...terus perut aku lapar...Hihihih. ..ok nanti aku try...
ReplyDeletemmg suka sgt sambal ni...selalu gak buat byk2..simpan peti sejuk...
ReplyDeletebaru buat minggu lepas. hehe. senang je kan, sedap plak tu
ReplyDeleteMemang sedap melayan dengan nasi putih.
ReplyDeletesekarang dah jadi fev anak-anak akak wahida...
ReplyDeletemesti cicah dengan kobis rebus...itupun dah cukup tak payah lauk lain...
Terliur wei ☺☺
ReplyDeleteIni sambal style kakak Wahida. Sambal ini memang sedap dan boleh tahan lama.
ReplyDeleteSelamat berpuasa buat wahida dan keluarga. Salam buat anak-anak.
makan dengan nasi pns2,, ohsem
ReplyDeletewahhhh terangkat ..
ReplyDeletemakan ngan nasi panas2 kan ;)
sedapnya...boleh try ni
ReplyDeleteTerbaekkk... sambal ni boleh simpan la kak.. cume jgn perah limaunyer...
ReplyDeletemmg sedap ni & neway nak wish selamat menjalani ibadah puasa dan mudah2an amalan kita diterima Allah swt hendaknyer !
ReplyDeleteperghhh... sure meletop nih..
ReplyDeletebleh try :)
meleleh ayaq lio nengok ni...memang sedap ooo pedas2 memang terbai..sambal ketuk2 ni..simple n sedap....
ReplyDeletebuat makan masa sahur pasti bertambah kan..
ReplyDeletetudiaaaaa... konfem pedas berasap.. lawan ngan nasi putih pon dh cukup nih~
ReplyDeletetlg wat kn bleh? hahahahaah
ReplyDeletep/s salam ramadan 1434H utk wahida sekeluarga
sambal ketuk ni mmg best, pedas2, pastu masin2 ikan bilis best..mkn ngn nasik panas2 meletoppss...
ReplyDeletep/s : salam kenal dari jaa
www.jaakechik.com
mmg maveles lah . sambal wajib . klu dah kelaparan , nak cepat mkn , buat je sambal totok . tapi versi saya tak ada limau . kekadang gantikan cili padi tu dengan cili kering . ada gak sambal ketuk tu tambahkan dengan buah sekur ... mkn dgn nasi panas dan sayur bening serta ikan kering = truly jawa ... heheheee
ReplyDeletetenkiu sis....
ReplyDeletememang nak try aaa buat sambal ni utk sahur...
cam bagi ummmpphhh skit nak sahur hehehehehehe ...
nampak very the mabeles!
buat stock lauk express mkn utk sahur sedap ni
ReplyDelete