Tuesday, July 9, 2013

resepi sambal ketuk mudah dan sedap

Assalamualaikum semua...
hari ni tak bawak sd card, konon nak sambung cerita trip ke Cameron tu...sekali rupanya pen drive tak bwk, sd card pun tak bawak...grrrr, apa pun tak boleh....malam tadi dah update sikit thru lappy, tapi bila bukak balik n3 yg dah di draft tu, gambar byk error, apesal ntah jadi mcm tu...nyampahhhhhh....jadinya, aku buat cerita lain la...hahaha...masukkan la cerita sambal ketuk aku ni....

 pernah makan sambal ketuk? sambal ketuk ni sambal org jawa nok...sedap tau...aku pun festaim buat sebenarnya, cer korang buat...mudah dan sedap kekdahnya...tapi sambal ni kalau nak mkn, kena mkn cepat, tak boleh simpan lama...selera mkn weh...tgk tina masak hari tu, terus terliur...tu yg terus buat tu...

nak makan ngan nasi putih boleh, nak mkn dgn nasi goreng pun boleh...yg ni aku mkn dgn nasi goreng seafood...wallah...terangkat...heheh...hubby aku bukan main suka sambal ketuk ni...sambal ketuk ni tak sama dgn sambal ikan bilis hijau yg pernah aku buat dulu tu tau...sambal hijau yg tu tahan lama, yg ni kena mkn terus kekdahnya...


resepi sambal ketuk:

1) segenggam ikan bilis
2) cili api secukupnya, lebih kurang dlm 20 biji, kalau nak pedas, tambah
3) 1 ulas bwg besar, dimayang halus
4) 1 biji limau nipis

Cara membuatnya:

1) ikan bilis digoreng garing
2) kemudian gorengkan cili api dan bawang hingga layu
3) tumbuk cili api, ikan bilis dan bawang hingga lumat, terpulang nak lumat habis atau separuh lumat
4) dah siap, perah asam limau


kredit resepi: tina othman


mudahkan? boleh buat utk buka puasa atau sahur nnt...
selamat menyambut Ramadan semua!! semoga Ramadan kita kali ini lebih baik dari sebelumnya, amin.

35 comments:

  1. Tak pernah makan, tapi pernah dengar..
    Nanti nak try la.. TQ sharing resepi ye kak :D

    ReplyDelete
  2. fuh..kty mmg peminat sambal ketuk ni.lagi kalau pedas2..lapar perut nie.

    ReplyDelete
  3. resepi mudah tapi pasti sedap!, tq for sharing, angah nak cuba nanti....

    ReplyDelete
  4. sedap kak sambal ketuk nih, dana pun selalu bt... cumenyer versi dana takde bawang merah tu je... mkn ngn nasi pns2, pastu ada msk lemak putih mmg terangkat

    ReplyDelete
  5. aku panggil ni sambal totok...terbaik beb.

    ReplyDelete
  6. nk mkn ni la buat sahur sedap tu ....

    ReplyDelete
  7. nenek along suker wat sambal ni, ade satu jenis sambal, ikan bilis+cili kering+cili api+belacan, ketuk2 dan mkn ngan nasi panas2... bulan posa nnt kompem nenek dia buat.

    ko kalu buat sambal ni lagi igt kat aku tau....

    ReplyDelete
  8. wahh sedapnya sambal ketuk!!teringin nak buat lah nanti...thanks Kak Ida share resepi..

    ReplyDelete
  9. wah sedapnye....bleh lah buat tambah selera masa bersahur nnti....

    ReplyDelete
  10. Sambal ni mmg lauk wajib kat umah aku. Heheheheh~

    ReplyDelete
  11. bc cara nak baut pun dah terliur..huhuh

    ReplyDelete
  12. mmg datang pada waktu yg tepat ni nok...boleh standby tuk sahur nanti...ye laa sahur kan bercinta nak suap nasi...so boleh cube nie....

    salam ramadhan buat ko sekeluarga ye nok...semoga ramadhan kalini memberi keberkatan kepada kite dan kite mendapat rahmat dari NYA...in sha Allah.....

    ReplyDelete
  13. Nok...terus perut aku lapar...Hihihih. ..ok nanti aku try...

    ReplyDelete
  14. mmg suka sgt sambal ni...selalu gak buat byk2..simpan peti sejuk...

    ReplyDelete
  15. baru buat minggu lepas. hehe. senang je kan, sedap plak tu

    ReplyDelete
  16. Memang sedap melayan dengan nasi putih.

    ReplyDelete
  17. sekarang dah jadi fev anak-anak akak wahida...
    mesti cicah dengan kobis rebus...itupun dah cukup tak payah lauk lain...

    ReplyDelete
  18. Ini sambal style kakak Wahida. Sambal ini memang sedap dan boleh tahan lama.

    Selamat berpuasa buat wahida dan keluarga. Salam buat anak-anak.

    ReplyDelete
  19. wahhhh terangkat ..
    makan ngan nasi panas2 kan ;)

    ReplyDelete
  20. Terbaekkk... sambal ni boleh simpan la kak.. cume jgn perah limaunyer...

    ReplyDelete
  21. mmg sedap ni & neway nak wish selamat menjalani ibadah puasa dan mudah2an amalan kita diterima Allah swt hendaknyer !

    ReplyDelete
  22. perghhh... sure meletop nih..
    bleh try :)

    ReplyDelete
  23. meleleh ayaq lio nengok ni...memang sedap ooo pedas2 memang terbai..sambal ketuk2 ni..simple n sedap....

    ReplyDelete
  24. buat makan masa sahur pasti bertambah kan..

    ReplyDelete
  25. tudiaaaaa... konfem pedas berasap.. lawan ngan nasi putih pon dh cukup nih~

    ReplyDelete
  26. tlg wat kn bleh? hahahahaah


    p/s salam ramadan 1434H utk wahida sekeluarga

    ReplyDelete
  27. sambal ketuk ni mmg best, pedas2, pastu masin2 ikan bilis best..mkn ngn nasik panas2 meletoppss...

    p/s : salam kenal dari jaa

    www.jaakechik.com

    ReplyDelete
  28. mmg maveles lah . sambal wajib . klu dah kelaparan , nak cepat mkn , buat je sambal totok . tapi versi saya tak ada limau . kekadang gantikan cili padi tu dengan cili kering . ada gak sambal ketuk tu tambahkan dengan buah sekur ... mkn dgn nasi panas dan sayur bening serta ikan kering = truly jawa ... heheheee

    ReplyDelete
  29. tenkiu sis....
    memang nak try aaa buat sambal ni utk sahur...
    cam bagi ummmpphhh skit nak sahur hehehehehehe ...
    nampak very the mabeles!

    ReplyDelete
  30. buat stock lauk express mkn utk sahur sedap ni

    ReplyDelete