Assalamualaikum semua....
siapa sini org jawa? angkat tangan!!
kalau ada kat sini org jawa, sure korang pernah mkn sambal tradisi jawa ni kan...sambal tahun ni....
sambal yg sedap nak mampus ni...eh, mak jemah pun org jawa tau...
ni dia sambal tahun kulit lembu....lembut giler kulit lembu ni...aku festaim mkn kulit lembu...kalau mkn sambal tahun ni selalu dgn kerang....menu sambal tahun kulit lembu ni aku jumpa masa kenduri sepupu aku Ahad lepas...sedap giler menu ni....dua kali mak jemah tambah...nasib baik kenduri sepupu sendiri...kalau tak, mmg malu la nak tambah...hahaha....
sambal tahun ni jugak byk lengkuas yg dihiris halus...dorang mkn mcm tu aje lengkuas2 ni...tapi aku tak la mkn lengkuas tu...dorang mkn lengkuas tu utk hilangkan kepedasan tu katanya...
yg best pasal sambal tahun:
1) pedas meletup sbb pakai cili api byk2....i like...
2) tahan lama sbb dimasak lama dgn api sederhana...
3) makin disimpan sambal ni, makin sedap...perghhhh....
4) bukan setakat mkn dgn nasi panas, mkn dgn nasi himpit pun layan tauuuu.....
korang yg tak pernah rasa, u should try...korang boleh jumpa sambal tahun ni di waktu perayaan atau kenduri2 org jawa....kalau rajin, buat sendiri...(aku pun tak pernah masak lagi sambal tahun ni sendiri...hahaha)
nyum2
ReplyDeletealamak aku campur orang jawa dengan orang melayu tapi aku cam tak pernah pun makan sambal ni, ke pernah makan tapi aku tak tau namanya..
ReplyDeletetahun ni dah nak dekat abis...so kenduri kendara forward tahun depan...so tahun depan jerlah try cari sambal tahun ni...
ReplyDeletesape x ngaaku org jawa?? huhu akk pun jawa jgk..tp kan akk dulu mm x pandai mkn sambal ni..tp bila dah 'tua2' ni dah pandai mkn..mmg sedap tuh..**^^
ReplyDeleteso far mmg blm pernah msk sendr..
tak pernh rasa..nmpk sedap ni..
ReplyDeleteMIL jawa, nnt aku tanya dia tahu tak buat sambal ni.
ReplyDeleteSaya jowo!!! ngences tau tengok sambal tu, nyummy!!!!
ReplyDeleteglup!!!
ReplyDeletekulit lembu???...xboleh nak bayangkan
ReplyDeletemahal woo kulit lembu sbb susah nak jumpa..masa kecik je aku dapat makan masak lemak kulit lembu ni.. mak aku tak reti buat..kitorang jemur kulit lembu mintak jiran masakkan.. haha..
ReplyDeleteaku tak penah try sambal ni weh! rasa tak cukup jawa..hahaha..
ahkak mami penang mai....
ReplyDeletetapi kan ahkak dah pernah makan ni..
kat wedding sepupu SH bebaru ni...
dia kawin dgn org jawa ler...
perrgghhh memang terbaeeek ok...
akak dgn tak malunya tambah amik lauk nie je buat ratah ....
dah ler tu belah rumah dorang...
sedap punya pasal, buat muka tebal gak....
lagi pun dorang yg soh tambah kannnnnn hahahahhaha...
tapi memang sodap sehingga menjilat jari...
kulit lembu? sib baik akak gtau awal2..hehe.. pasni g kenduri org jawa kena perhati elok2 bhgn mana..hehe
ReplyDeletepernah dengar kulit lembu buat keropok...x pernah dengar plak boleh buat sambal....unik..
ReplyDeleteSapa orang jawa nak kenduri dalam masa terdekat ni? Jangan lupa jemput makchaq, dah tak sabaq nak rasa.. tak pernah rasa lagi ni...
ReplyDeleteangkat tangan..angkat mouse, keyboard, monitor..mengaku org jawa punya pasal.
ReplyDeletetapi kan...sy x pernah makan. kalau balik kg, mmg selalu jumpa..tapi x lalu nk makan..hehe
Tak penah makan. Nampak mcm sedap jer.
ReplyDeletemantob hihi =) sedap2
ReplyDeletebetul tu wahida.. ini mmg favourite akak,sedap sgt! kenal pun sejak kahwin dgn org jawa hu hu.. it's a must menu dalam kenduri org jawa.
ReplyDeletetak pernah cuba..tapi kalau diberi cuba..boleh aje..
ReplyDeletekulit lembu??? errr
ReplyDeletetak pernah makan kulit lembu..tapi tengok gambar ni terasa teringin pulak nak makan ...misti sedap...
ReplyDeletesalam wahida..
ReplyDeletesedapnya sambal tahun.. klu balik raya kat sabak bernam mmg lauk ni yg akak cari dulu kat rumah makcik sedara en.asben.. he..he..
Org cakap ...rasa mcm kopok ...betul ke...
ReplyDeleteOrg cakap ...rasa mcm kopok ...betul ke...
ReplyDeletenampak sedap juga sambal ni wahida...
ReplyDeleteakak bedal semua..rugi klau tak makan tau rasa....
aku belajor buat sambal tahun ni ngn kwn Banjar aku beb..tp pakai kerang ler..kulit lembu..errr...ngak pernah rasa lg dong
ReplyDeleteperghh mmg mak suke lah mak jemahhhh uittss...nk pulak suka-suki modified taruk cili api byk2 kasi malatop2 perut mak ni ekekeke
x penah makan tp menariklah! tgk upenye pun mcm sedap.
ReplyDelete-laaaaa..ko jawa ke nok?
ReplyDelete- kulit lembu?? part mana punya kulit tu? bahahaha
aku mmg tak makan la benda2 pelik macam ni...wakakakaa
banyak kali dah dengar pasal masakan ni.. tak penah makan lagi.. sbb belah2 puchong tak de jual pun.. tapi kat tempat kakak kat puncak alam/meru sana.. mmg ada jual.. abang ipar kata sedapppppp sangattttttt.. hmmmmmm
ReplyDeletetak berani nak try la kak..tekak cam xleh masuk lagi..huhu
ReplyDeleteDah semestinya kakak dah merasa wahida. Makin diperhangat makin sedap tau... susah dah dapat sekarang nie.
ReplyDeletealohaaa..tertelan ailio sambil baca pasal sambal tahun nih..
ReplyDeletebelum pernah jumpa dn try.
mana aku nak cari org jawa nihhhh..nak juga rasa keenakan sambal tahun nih.
akakkkk.... izan pun org jawa tau! tapi sedih sbb tak pernah makan sambal tahun ni. apalagi yg kulit lembu punya... akak cerita ni buat izan terliur ajelah.
ReplyDeletepertama kali tengok,
ReplyDeletekat tempat kita tak ada sambal ni..
oohhh.. x pernah plak makan dan jumpa sambal tahun nih.. ape kata ko try buat n bagi aku try~ ahaks!
ReplyDeleteAden orang banjar..hehehe..kalau balik sabak bernam mesti atuk belikan ni utk AK..cucunya..hhehehe..memang sedap giler!
ReplyDeleteakupun jawa tp apsal aku tak pernah dgr pun smbl tahun ni??? festime aku dgr weh.
ReplyDeleteBelum pernah cuba. Nampak sedap. :-)
ReplyDeleteanneraini: ko org jawa tapi tak pernah dgr sambal tahun ni? ko biar betul nok...
ReplyDeletememang sedap kulit lembu ini...first time makan masa kawin akak..sebab akak kawin dengan orang jawa bagan datok...tapi susah nak cari kulit lembut
ReplyDeletememang sedap kulit lembu ini...first time makan masa kawin akak..sebab akak kawin dengan orang jawa bagan datok...tapi susah nak cari kulit lembut
ReplyDeleteApa kata noks kau masak je ambal taun tu dan jemput kakak2 semua gi makan baru ada kelas...hahahaa...
ReplyDeletetak penah mkn n x pnh jumpa la..
ReplyDeletemolot ni tak kisah apa pon, sambal tahun ke, sambal bulan ke.. apa2 pon janji halal semua masok molots.. hahaa.. mana nak cari ni..??
ReplyDeleteaku tak penah try lagik... lidah lembu kau mkn?
ReplyDeleteaku pernah tgk..tp tak berani makan..heheeh
ReplyDeleteko nmpak tak aku angkat tgn tinggi2 nih kak? aku jawa tp lum penah nampak or rasa lg sambal tahun kulit lembu nih... heheheh camne nk bt nyer lg lah aku tak tau... kalu stkt kulit lembu msk lemak mak aku msk penahla mkn heheheh....
ReplyDeletecamane rasanya tu? sedap takkkkkkk
ReplyDeletehehe
NM03: lidah lembu aku x mkn nok...laki aku pandai mkn...
ReplyDeleteoww saya pun tk penah makan,,,err cmana rasanya tu...
ReplyDeleteSedap kak.. Saya org jawa.. Hadoi.. dah lama tak makan kulit lembu ni.. Macam jelly.. Hehe.. Sambal tahun ni kalau tak tahan bleh sebab sakit perut jugak ni. Hehe...
ReplyDeletekeunikan sambal tahun leh tahan setahun kan kalo disimpan dalm peti sejuk...
ReplyDeleteenvi aku org jawa walaupun aku x jawa :D
xsempat nk wat entry utk ko wahidddd
Xpernah makan...tp nmpk mcm sedap :D
ReplyDeleteTak pernah makan dan jumpa pun.. nampak cam sedap jerk.. :)
ReplyDeletePernah dgr cerita jew...xpernah mam lgik.....kwn kwn bilang nk buat kulit lembu tu renyah.....
ReplyDeleteehem mama bukan org jawa..tapi pernah makan sambal tahun kerang..mama tak bolih makan pedas sgt..sampai keluar airmata..sambal tu kawan office bagi kat mama..yg kulit lembu ni tak pernah makan lagi..hu2..
ReplyDeleteen hubby KA cukup minat ni, lauk berhantu hehehe
ReplyDeletekulit lembu pun boleh makan erkh..
ReplyDeletesy org jawa..xpnh dgar pon smbl taon nie..huhuu,,sdp x?
ReplyDelete