Monday, November 19, 2012

Sup Gearbox

Assalamualaikum semua...
jom layan sup gear box yg aku buat semlm....

 empuk giler gearbox aku tu...mana tak empuknya, rebus 3 jam tu....
gearbox tu kami dpt masa raya haji lepas...baru semlm berkesempatan nak buat...dapat dua tulang gearbox...kalau kat kedai, satu gearbox tu mahu dorang caj rm20-25...Alhamdulillah, rezeki kami nampaknya...cuma tinggal beli bahan utk buat sup je...jimat!!

dah habis ratah isi2 gearbox tu, layan tulang sum sum dia pulak...perghhhhh.....heaven weh...lepas tu ko tanggunglah azab menanggung kolesterol yg tinggi dlm badan....muahahaha....


Resepi Sup Gearbox Maveles!!

2 tulang gearbox
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
Setengah peket kecil lada hitam*
Setengah peket kecil jintan manis*
3 inci halia - diketuk
2 peket sup bunjut Adabi
1 peket kecil rempah 4 sekawan
Daun sup
Daun bawang

yang tanda * sila tumbuk halus atau blend.

Cara2:

1)Rebus tulang gearbox dulu. Utk mendapatkan empuk tahap gaban, sila rebus selama 3 jam.
2)Dalam kuali lain, tumis rempah 4 sekawan, dah naik bau, tumis bahan2 kisar yg bertanda *.
3)Dah tumis sampai naik bau, terus je masuk bahan tumisan dalam periuk rebusan gearbox tadi.
4)Campak halia yg telah diketuk dan sup bunjut Adabi.
5)Teruskan merebus sampai empuk.
6)Hidang panas dan letak daun sup/daun bawang dan bawang goreng.

Senangkan?

dimakan bersama sambal belacan. confirm laki korang makan bertambah...ekekek...



p/s: oh, sedihnya tgk penyingkiran Masterchef malam tadi...huhu...

73 comments:

  1. Petua utk mengurangkan kolesterol..minum teh cina campur limau nipis selaepas makan makanan berlemak.
    Ini 1st time kak zan dengar makan dgn sambal belacan, slalu org makan dengan iar air asam.

    ReplyDelete
  2. perghhhhhhh!! mmg terbaiklah menu ko wahida :D sup nilah menjadi kegemaran dulu kini dan selamanya..kolestrol? hmm biarkan saja sedaptu gear box nih :D

    ReplyDelete
  3. norhaizan: tengs kakak bagi petua tu...saya baru tau ni...

    family kami kalau mkn sup wajib ada sambal belacan...phewwwww, baru terangkat!!

    ReplyDelete
  4. sup gearbox tu kalau dapat kat anak sulung lynn memang x merasa la yang lain2...fav dia tu...hehehe...

    ReplyDelete
  5. huhuhu..x bole telan dah daging2 ni. huhuhu

    ReplyDelete
  6. ko buat sendiri nok!! wahhh tabik spring mak...nampak cantik mcm kat kedai tuuuu...siyes aku meleleh koooo tgk....lawan plak ngan sambal belacan...mmg terbaek la nok!

    ReplyDelete
  7. warna sup kalau perang2 mcm tu kompom maveles noksss....hidup time panas2....heavennnnnn.....

    ReplyDelete
  8. selalu makan sup dengan kuih kicap pedas.
    sambal belacan? Memang hantu sambal belacan lah ni.

    ReplyDelete
  9. memang wajib 3 jam rebus kalo nak tualng rusuk rangka gearbox empuk kan.. sakit mata tengok sbb tak dapat rasa..!!! ngeeeeee...

    ReplyDelete
  10. Favvy aku anak beranak satu keturunan ni noks...meh tgok gulai durian mak aku plak...

    ReplyDelete
  11. lieyalatif: wajib aku buat sendiri nok...

    ReplyDelete
  12. fuhhh.. mesti meleleh peluh hirup kuah sup.. best2

    ReplyDelete
  13. klao laki sy xde bertambahnye kak.die bkn pemakan daging. tp sy suka! xtau la klau masak ikut style akak ni dia bkenan lak kan....hihihhiii

    *tiru resipi!!

    ReplyDelete
  14. Lupa letak straw lah kak..
    kalau kat kedai dia letak straw, makin laju menyedut..hiks

    ReplyDelete
  15. fullamak... gear box! ni mesti dah habis ni...adeeeehhhh ketinggalan keretapi!

    ReplyDelete
  16. mamawaiz: aku tak letak straw sbb takde...kami korek sum2 tu pakai hujung pisau tu...phewwwww....
    meleleh wa ckp lu...

    ReplyDelete
  17. Pehhhhhhhhhhhhhh! Pehhhhhhhhhhhh! Ini sudah lebih! Tayang mata dpn aku yg tgh kebulor!

    Hahahahhaha! Sambal belacan ko tu. Peh! Gile hebat!

    ReplyDelete
  18. perrgghhhh memang mabeles...
    dah leh buka warung sup gearbox dah nie sis....
    terbaeeeekkkkkk.....

    ReplyDelete
  19. ouh..sangat heaven...
    weh..mmg sedih...

    ReplyDelete
  20. sedapnyer..mkn sup time2 ujan cam ni mmg best..pas tu tido..leh ternak lemak bebanyak..kekekke

    ReplyDelete
  21. Makan mesti nak berteman baru kick wahida. Sorang satu tulang wahh... tak ingat dunia:)

    ReplyDelete
  22. waduh3!!! mengancam jiwa dan raga ni kak~

    *samalah... emo plak tgk ammar tersingkir mlm tadi~

    ReplyDelete
  23. Nampak Sedaapppp sangaaattt..hihihi..

    ***Sediih jugak tgk Ammar kena keluar..sbb dia sangat talented!!!huhuhuh

    ReplyDelete
  24. sup gearbox wahida...terliur ni...
    sesekali kumpul lemak tak pa...

    ReplyDelete
  25. pergghh tgk pon tau mmg terbaik kan! hehe

    ReplyDelete
  26. wahhhhhhhhhhhhh !
    terbaik lah dikkk
    sayang kita x dpt jumpe aritu erkk huhuh sowiii
    insyaallah ada masa kita plan semula betul2 nanti yeee ..

    kalau tidak leh makan sop gear BOX koo dik ! ;))

    ReplyDelete
  27. wahhhhhhhhhhhhh !
    terbaik lah dikkk
    sayang kita x dpt jumpe aritu erkk huhuh sowiii
    insyaallah ada masa kita plan semula betul2 nanti yeee ..

    kalau tidak leh makan sop gear BOX koo dik ! ;))

    ReplyDelete
  28. sedapnya kak..seyes meleleh tengok ni

    ReplyDelete
  29. akak dan suami memang kaki sup tulang....memang sedappp..kalau ada banyak lemak lagi sedappp...

    p/s..mengamcam betul sambal belacan wahida...nanti boleh le bagi resepi...ha..ha..:)

    ReplyDelete
  30. perghhhh!!!..powerrrrnyeee...!!!
    kalu makan tak toleh mana2 da...
    ghairah menikmati!!

    ReplyDelete
  31. azi: akak ni saja tau...ada ke sambal belacan pun mintak resepi...ekekek...akak lagi hebat memasak...malu saya...

    ReplyDelete
  32. wahh.. sedap gear box...
    dah puas makan gear box waktu raya korban lepas.. :)

    ReplyDelete
  33. Buat sendiri??? Caya lah nok!!! Boleh la bukak kedai ' Sup Gearbox Wahida'...~hahaha

    3jam merebos ni, tak habis ke gas nok?

    ReplyDelete
  34. daddy ziyyad: kan? aku pun rasa aku boleh bukak kedai sup gear box...hahaha...

    takde la sampai habis gas tu...3 jam je pun...ekekek...

    ReplyDelete
  35. ermm mengiurkan betul...terliur sangat...balikni kang ader can la pekena sup gear box kat kedai ...

    ReplyDelete
  36. mau nk masak ni kena guna beriuk besar kan ..... tp mmg best la hirup guna straw tak ni

    ReplyDelete
  37. Sup dan sambal kombinasi yang mantap. Boleh terlentang dibuatnya. :-)

    ReplyDelete
  38. pergh sup gear box tu..

    errr sebenarnya aku tak pernah pon mkn gear box ni..aku seram dgn thp kolestrol die.. sup tulang pun aku dah seram nikan lagi gear box..huhu

    ReplyDelete
  39. anneraini: sesekali boleh la nok...aku pun seram gak sebenarnya....haha...

    ReplyDelete
  40. salam wahida..

    serius.. tergoda sgt tgk sup tu..

    ReplyDelete
  41. pergh..nampak mengiurkan sup gearboxnya..

    ReplyDelete
  42. hamboi.........
    nampak sedap kak..
    bookmark nk tiru resepi..keh3..
    buatnye ntah bileeeeee

    ReplyDelete
  43. Wahhhh terbaik! Minum air linau banyak banyak

    ReplyDelete
  44. takpernah akak masak gearbox..beli jer..

    ReplyDelete
  45. Waah tersgt laa sedapnyaa tgk sup gearbox tuh.. :)

    ReplyDelete
  46. sungguh menggoda sup gearbox ni.

    Rebus sampai 3 jam? Tulang dia pun naik lembut kot .... ngeeee

    ReplyDelete
  47. warghh wat incek liquid lapor je neh ehehehe

    ReplyDelete
  48. nyum...nyum..nyum...pagi2 dihidangkan dgn sup gearbox....huhuhu...

    ReplyDelete
  49. yg ini mmg feveret en hubby !

    ReplyDelete
  50. haduhh..teringat kaki lembu korban yg ayah aku suh bawak balik aritu..

    family aku jawa..so makan sup dengan sambal kicap..

    ReplyDelete
  51. terliur weh!




    ok, tolong buatkan aku sambal belacan sedap kau tu. mmg aku serius order ni! hahahaha

    ReplyDelete
  52. huhuhuhu terliur..tau..
    len kali buat..jemput ler kty mai umah..

    ReplyDelete
  53. Wahida..
    Akak datang lagi..he..he..

    p/s nak buat sambal belacan ingat senang ke?...tak semua sedap tahu...sambal belacan wahida tu nampak mengancam (ikhlas), tu yang akak minta cara wahida buat tu...kalau cicah dengan daging bakar tu...fuhhh..:)

    ReplyDelete
  54. xpenah makan sup gearbox nie...

    ReplyDelete
  55. sedddaaaappppnyaaaaaa..... yumyum...

    ReplyDelete
  56. hirup tulang sum sum pakai straw ke?..hehehe..tak menahan tgk sambal belacan..

    org cakap nak cepat empuk boleh letak serbuk penaik

    ReplyDelete
  57. cayalah wahida... sup gear box mengancam habis... memang terangkat!!!!

    ReplyDelete
  58. mlm td..aku baru buat sambal belacan...fhewwww..

    ReplyDelete
  59. wah nampak mabeless lah ko nyer sambal belacan2..gaknya bau mcm mana?power ek belacannyer?

    ReplyDelete
  60. maceh ye kongsi resepi...sy suka beno ngan gearbox nihh...nak wat tak rajin ngee....

    ReplyDelete
  61. Hmmm...memang best la nieh. Kena padanan sup dengan sambal belacan. Tp kalo Sha...tambah lagi. Celery gigit2 buat ulam:)

    ReplyDelete