Assalamualaikum semua...
jom layan sup gear box yg aku buat semlm....
empuk giler gearbox aku tu...mana tak empuknya, rebus 3 jam tu....
gearbox tu kami dpt masa raya haji lepas...baru semlm berkesempatan nak buat...dapat dua tulang gearbox...kalau kat kedai, satu gearbox tu mahu dorang caj rm20-25...Alhamdulillah, rezeki kami nampaknya...cuma tinggal beli bahan utk buat sup je...jimat!!
dah habis ratah isi2 gearbox tu, layan tulang sum sum dia pulak...perghhhhh.....heaven weh...lepas tu ko tanggunglah azab menanggung kolesterol yg tinggi dlm badan....muahahaha....
Resepi Sup Gearbox Maveles!!
2 tulang gearbox
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
Setengah peket kecil lada hitam*
Setengah peket kecil jintan manis*
3 inci halia - diketuk
2 peket sup bunjut Adabi
1 peket kecil rempah 4 sekawan
Daun sup
Daun bawang
yang tanda * sila tumbuk halus atau blend.
Cara2:
1)Rebus tulang gearbox dulu. Utk mendapatkan empuk tahap gaban, sila rebus selama 3 jam.
2)Dalam kuali lain, tumis rempah 4 sekawan, dah naik bau, tumis bahan2 kisar yg bertanda *.
3)Dah tumis sampai naik bau, terus je masuk bahan tumisan dalam periuk rebusan gearbox tadi.
4)Campak halia yg telah diketuk dan sup bunjut Adabi.
5)Teruskan merebus sampai empuk.
6)Hidang panas dan letak daun sup/daun bawang dan bawang goreng.
Senangkan?
dimakan bersama sambal belacan. confirm laki korang makan bertambah...ekekek...
p/s: oh, sedihnya tgk penyingkiran Masterchef malam tadi...huhu...
Petua utk mengurangkan kolesterol..minum teh cina campur limau nipis selaepas makan makanan berlemak.
ReplyDeleteIni 1st time kak zan dengar makan dgn sambal belacan, slalu org makan dengan iar air asam.
perghhhhhhh!! mmg terbaiklah menu ko wahida :D sup nilah menjadi kegemaran dulu kini dan selamanya..kolestrol? hmm biarkan saja sedaptu gear box nih :D
ReplyDeletenorhaizan: tengs kakak bagi petua tu...saya baru tau ni...
ReplyDeletefamily kami kalau mkn sup wajib ada sambal belacan...phewwwww, baru terangkat!!
sup gearbox tu kalau dapat kat anak sulung lynn memang x merasa la yang lain2...fav dia tu...hehehe...
ReplyDeletehuhuhu..x bole telan dah daging2 ni. huhuhu
ReplyDeletePerghhhh...terliur tgk .
ReplyDeleteko buat sendiri nok!! wahhh tabik spring mak...nampak cantik mcm kat kedai tuuuu...siyes aku meleleh koooo tgk....lawan plak ngan sambal belacan...mmg terbaek la nok!
ReplyDeletewarna sup kalau perang2 mcm tu kompom maveles noksss....hidup time panas2....heavennnnnn.....
ReplyDeleteselalu makan sup dengan kuih kicap pedas.
ReplyDeletesambal belacan? Memang hantu sambal belacan lah ni.
memang wajib 3 jam rebus kalo nak tualng rusuk rangka gearbox empuk kan.. sakit mata tengok sbb tak dapat rasa..!!! ngeeeeee...
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaaa !!!
ReplyDeleteamboi2..sedapnya...
ReplyDeleteFavvy aku anak beranak satu keturunan ni noks...meh tgok gulai durian mak aku plak...
ReplyDeletelieyalatif: wajib aku buat sendiri nok...
ReplyDeletefuhhh.. mesti meleleh peluh hirup kuah sup.. best2
ReplyDeleteklao laki sy xde bertambahnye kak.die bkn pemakan daging. tp sy suka! xtau la klau masak ikut style akak ni dia bkenan lak kan....hihihhiii
ReplyDelete*tiru resipi!!
Lupa letak straw lah kak..
ReplyDeletekalau kat kedai dia letak straw, makin laju menyedut..hiks
fullamak... gear box! ni mesti dah habis ni...adeeeehhhh ketinggalan keretapi!
ReplyDeletemamawaiz: aku tak letak straw sbb takde...kami korek sum2 tu pakai hujung pisau tu...phewwwww....
ReplyDeletemeleleh wa ckp lu...
Arghhh sedap betol nampak?!
ReplyDeletePehhhhhhhhhhhhhh! Pehhhhhhhhhhhh! Ini sudah lebih! Tayang mata dpn aku yg tgh kebulor!
ReplyDeleteHahahahhaha! Sambal belacan ko tu. Peh! Gile hebat!
wahhhh laki aku suke ni beb!
ReplyDeleteperrgghhhh memang mabeles...
ReplyDeletedah leh buka warung sup gearbox dah nie sis....
terbaeeeekkkkkk.....
ouh..sangat heaven...
ReplyDeleteweh..mmg sedih...
waaah sedap nye!! sedap
ReplyDeletesedapnyer..mkn sup time2 ujan cam ni mmg best..pas tu tido..leh ternak lemak bebanyak..kekekke
ReplyDeleteMakan mesti nak berteman baru kick wahida. Sorang satu tulang wahh... tak ingat dunia:)
ReplyDeletewaduh3!!! mengancam jiwa dan raga ni kak~
ReplyDelete*samalah... emo plak tgk ammar tersingkir mlm tadi~
Nampak Sedaapppp sangaaattt..hihihi..
ReplyDelete***Sediih jugak tgk Ammar kena keluar..sbb dia sangat talented!!!huhuhuh
sup gearbox wahida...terliur ni...
ReplyDeletesesekali kumpul lemak tak pa...
perrgghhh.. meleleh!!
ReplyDeletepergghh tgk pon tau mmg terbaik kan! hehe
ReplyDeletewahhhhhhhhhhhhh !
ReplyDeleteterbaik lah dikkk
sayang kita x dpt jumpe aritu erkk huhuh sowiii
insyaallah ada masa kita plan semula betul2 nanti yeee ..
kalau tidak leh makan sop gear BOX koo dik ! ;))
wahhhhhhhhhhhhh !
ReplyDeleteterbaik lah dikkk
sayang kita x dpt jumpe aritu erkk huhuh sowiii
insyaallah ada masa kita plan semula betul2 nanti yeee ..
kalau tidak leh makan sop gear BOX koo dik ! ;))
sedapnya kak..seyes meleleh tengok ni
ReplyDeleteakak dan suami memang kaki sup tulang....memang sedappp..kalau ada banyak lemak lagi sedappp...
ReplyDeletep/s..mengamcam betul sambal belacan wahida...nanti boleh le bagi resepi...ha..ha..:)
sedapnya..:)
ReplyDeleteperghhhh!!!..powerrrrnyeee...!!!
ReplyDeletekalu makan tak toleh mana2 da...
ghairah menikmati!!
azi: akak ni saja tau...ada ke sambal belacan pun mintak resepi...ekekek...akak lagi hebat memasak...malu saya...
ReplyDeletewahh.. sedap gear box...
ReplyDeletedah puas makan gear box waktu raya korban lepas.. :)
Buat sendiri??? Caya lah nok!!! Boleh la bukak kedai ' Sup Gearbox Wahida'...~hahaha
ReplyDelete3jam merebos ni, tak habis ke gas nok?
daddy ziyyad: kan? aku pun rasa aku boleh bukak kedai sup gear box...hahaha...
ReplyDeletetakde la sampai habis gas tu...3 jam je pun...ekekek...
ermm mengiurkan betul...terliur sangat...balikni kang ader can la pekena sup gear box kat kedai ...
ReplyDeletemau nk masak ni kena guna beriuk besar kan ..... tp mmg best la hirup guna straw tak ni
ReplyDeleteSup dan sambal kombinasi yang mantap. Boleh terlentang dibuatnya. :-)
ReplyDeletepergh sup gear box tu..
ReplyDeleteerrr sebenarnya aku tak pernah pon mkn gear box ni..aku seram dgn thp kolestrol die.. sup tulang pun aku dah seram nikan lagi gear box..huhu
anneraini: sesekali boleh la nok...aku pun seram gak sebenarnya....haha...
ReplyDeletesalam wahida..
ReplyDeleteserius.. tergoda sgt tgk sup tu..
pergh..nampak mengiurkan sup gearboxnya..
ReplyDeletehamboi.........
ReplyDeletenampak sedap kak..
bookmark nk tiru resepi..keh3..
buatnye ntah bileeeeee
Wahhhh terbaik! Minum air linau banyak banyak
ReplyDeletetakpernah akak masak gearbox..beli jer..
ReplyDeleteWaah tersgt laa sedapnyaa tgk sup gearbox tuh.. :)
ReplyDeletesungguh menggoda sup gearbox ni.
ReplyDeleteRebus sampai 3 jam? Tulang dia pun naik lembut kot .... ngeeee
warghh wat incek liquid lapor je neh ehehehe
ReplyDeleteadoii sedapnyaaaaaa weiii
ReplyDeleteTak reti mkn :(
ReplyDeleteTak reti mkn :(
ReplyDeleteterbaik!
ReplyDeletenyum...nyum..nyum...pagi2 dihidangkan dgn sup gearbox....huhuhu...
ReplyDeleteyg ini mmg feveret en hubby !
ReplyDeletehaduhh..teringat kaki lembu korban yg ayah aku suh bawak balik aritu..
ReplyDeletefamily aku jawa..so makan sup dengan sambal kicap..
terliur weh!
ReplyDeleteok, tolong buatkan aku sambal belacan sedap kau tu. mmg aku serius order ni! hahahaha
huhuhuhu terliur..tau..
ReplyDeletelen kali buat..jemput ler kty mai umah..
Wahida..
ReplyDeleteAkak datang lagi..he..he..
p/s nak buat sambal belacan ingat senang ke?...tak semua sedap tahu...sambal belacan wahida tu nampak mengancam (ikhlas), tu yang akak minta cara wahida buat tu...kalau cicah dengan daging bakar tu...fuhhh..:)
xpenah makan sup gearbox nie...
ReplyDeletesedddaaaappppnyaaaaaa..... yumyum...
ReplyDeletehirup tulang sum sum pakai straw ke?..hehehe..tak menahan tgk sambal belacan..
ReplyDeleteorg cakap nak cepat empuk boleh letak serbuk penaik
cayalah wahida... sup gear box mengancam habis... memang terangkat!!!!
ReplyDeletemlm td..aku baru buat sambal belacan...fhewwww..
ReplyDeletewah nampak mabeless lah ko nyer sambal belacan2..gaknya bau mcm mana?power ek belacannyer?
ReplyDeletemaceh ye kongsi resepi...sy suka beno ngan gearbox nihh...nak wat tak rajin ngee....
ReplyDeleteHmmm...memang best la nieh. Kena padanan sup dengan sambal belacan. Tp kalo Sha...tambah lagi. Celery gigit2 buat ulam:)
ReplyDelete