nuffnang advert

Thursday, March 24, 2016

lagi lagi makan makan makan

Assalamualaikum semua...

serius ngantukkkkk...
tahap nak tongkat dagu kat kaunter dah ni...
nasib baik ada blog...
boleh la i merapu kat sini...
hilang sikit ngantuk tu...kehkeh...

sebenarnya nak update benda lain,
tapi malas nak carik2 gambar...
so, aku bukak folder makanan kat henfon aku ni...
tayang makanan dulu la...hehe...

nampak ikan patin masak tempoyak mcm ni terus ingat kat en hubby..
dia mmg suka masak tempoyak...
lauk ni aku beli masa ada karnival jualan kat Pusat Kraftangan Negara...
aku ikut trip ofis gi sana...
best weiiii gi karnival tu...
orang lain sibuk cari batik, kami yang suka makan ni mmg carik makanan je la...
batik songket segala tu kami setakat cuci mata je la...
yang kami ni pulak penuh kiri kanan tangan dengan tapau makanan...heheh...
salah satu yang aku tapau lauk ni lah...
siap aku suh brader tu pilih bahagian ekor...
sebab aku kalau makan ikan suka part ekor...
padahal bukan aku yg nak makan ikan ni pun...hahaha...
aku ni tak berapa pandai lagi nak makan tempoyak...
tapi boleh la makan sikit2...baru cuba2 belajar...

laksam...
beli kat koop ofis...
boleh tahan sedap...
tapi portion kecik...tak puas makan...i need moreeee...cewahhhh..
aku suka makan laksam...suka sangatttt..
dulu aku tak reti makan benda alah ni,
tapi ada satu hari tu kami anak beranak raya rumah sepupu hubby,
dia buat laksam, ya Allah kemain sedapppppppp...
terus jatuh cinta...terus pandai makan laksam sampai sekarang...ekekek..
tapi sayangnya sepupu hubby tu sekarang dah meninggal...huwaaaaaa...
takpe la...semoga rohnya dibariskan bersama orang yang beriman...
dan aku akan kenang hingga akhir hayat laksam dia yang super sedap tu...huhu...

bila balik senawang rumah mak mertua aku,
wajib beli coconut shake Matahari ni...
sedap sangatttt...
serius cakap, yang kat melaka punya pun kalah tau...
ada yang tanya kat instagram aku,
dia pakai ice cream jagung ke tu?
tak lah, dia pakai eskem vanilla jugak...
tapi lain macam la sedap coconut shake kat sini...

korang pernah makan coklat Kit Kat perisa Grean Tea?
korang yg x reti makan green tea mungkin tak suka...
aku pulak suka, especially anak aku si abang...
bagi kat dia sorang berbijik2 coklat green tea tu pun dia boleh hadap...
Kita Kat bukan setakat keluarkan coklat green tea je...
dia keluarkan eskem green tea jugak...
aku pun try la...ok lah, not bad...
aku lagi suka makan coklat dia je kot...

nasi goreng cendawan....
tapi cendawan tak nampak pun...
ayam je yg lebih....grrrrr...
biasalah kalau makan kat kedai...
bertabah je la...

daging merah...
laki aku kalau makan kat luar,
asyik la order nasi putih ngan daging masak merah...
tak pun sambal udang, tak pun sup ekor...
aku sampai dah boleh agak menu apa dia nak makan...hehe...

salah sorang dari geng mengaji kami naik pangkat...
so, dia belanja kami nasi arab Selera Duta ni..
aku selalu jugak makan nasi arab kat situ...
tapi apesal ntah yang orang belanja ni pulak macam sedap sangat...
sama ada mmg kedai ni mmg dah improve nasi arab dia,
atau sedap sebab orang belanja...hahaha...

sesekali breakfast kat ofis makan bubur...
makan bubur wajib ada telur masin kan...

cikedut by sarip dol gituww...
tgh femes kan benda alah ni...
ni aku beli dgn member ofis..
dah dua kali repeat order sebab anak2 suka..
sebenarnya boleh je nak buat sendiri sebab dia macam dadih tu je pun...
tapi biasalah, aku kalau malas, benda senang pun jadi macam susah sangat nak buat...hahaha...
lagi pun bila dia buat 3 layer mcm tu yang buat anak2 suka tengok...
sudahnya aku beli je la...lagi pun aku nak botol dia tu...
botol dia tu aku buat tabung kat rumah...
aku paksa setiap orang kat rumah tu menabung seposen setiap hari...
semua kena menabung kecuali Junior je...ekekek...
ala, seposen je pun...so, tak bebankan kat anak2...
aku cakap kalau duit tabung penuh kang,
kita pi la jalan mana2 atau anak2 boleh pilih nak makan apa je...
wahhhh...menabung seposen sehari je,
berangan macam menabung sepuluh hinggit sehari...hahaha...
nnt kalau duit tabung dah penuh, aku up kat blog...
aku dah niat nak buat GA teka duit syiling kat dalam botol tu...
kalau teka betul, aku bagi cash rm30...
amacam, best tak? hehehe...

mek jah kata ni nama dia sotong raja...
ala.....yang sotong besar gabak tu pastu dia gunting kecik2 jadi lah macam ni...
kat pasar malam korang pun mesti ada jual jugak kan...
setakat ni aku dah repeat dua kali beli sotong ni...
pilihan aku mestilah yang pedas punya...
eh, mek jah pun ada jual tau sotong raja ni...
dia ada bukak stall kat Taman Samudera depan surau Al- Ikhwan...
korang yang dekat2 situ boleh la terjah stall dia...
sebut je nama wahida, mesti dia bagi diskaun 90 percent punya....
hahaha....larikkkkk....


ok lah, bila2 kang sambung lagi dengan entry makan2 yang lain...bai!

27 comments:

idzwa kamaruddin said...

amboi koooooo kemain gigih aku baca setiap 1! sampai part diskaun 90% kalau aku pegi tak dpt aku minta en.wan banje tauuuuu..hahahahaa...

Umie Adli said...

byk2 benda paha ayam yang buat aku terliur

Zee Suhaini said...

tak boleh nak buat pilihan..sumer pon sedap kecuali eskrim green tea..dah cuba takleh nak telan..

Ena said...

adoiii
lapar weii tgk entry ni
clear semua gambo makanan
siap eskim bagai
dah ler panas kan
lapar pulak tu
bertambah menyanyi la
perut kita.. :D

babYpose said...

Adoi sedapnya Wahida, bubur telur masin tu la yang best, tak lupa juga daging merah :)

anyss said...

Assalamualaikum,
tetiba lapau nengok entri ni huhuhuhu

CaDLyNN said...

hamboi kak..

dari saya ngantuk terbelia terus mate..

tengok sume makanan2 ni..

hahahaha

amirah said...

meleleh betui nengok gulai tempoyak tu mengkome oiii..hehehe

NUNU EERA said...

uwa.. coconut shake tu.. askem kit kat tu.. panas2 ni kan.. mknn tolak tepi.. heheh..

NM03 said...

hoiiiiiiiii





tak hagakkk!!!!!

Qhaifa Nur said...

ikan patin ni kata hubby akak tang perut paling sedap, cubalahh

Ingtkn hr tu nk buat laksam..bila hubby gitau x berapa suka mkn..cancelll hihihi

Sotong tu klau kat pasar mlm 9 hinggit..mmg puas mkn...tmn samudera...dekat umah mak akak tu..

ain.ya.nun. said...

Ikan patin tempoyak tu masak dgn binjai ke? Alahaii sedapnya.

Diana Rashid said...

aduh..sedapnya...tengok laksam rasa macam nak buat laksam je..nak beli tak tahu kat mana..sini susah nak dapat makanna macam ni..kena tunggu pasar malam la..tapi dah lama tak ke pasar malam pulak..


Saya pun tengah mengantuk ni..dengan bahang panas nya..tu yang minggu ni lambat je nak update blog..malas nak dok depan pc ni...panas2..

CikLily Putih said...

peha ayam tu mengancam oooo

eima said...

aku terliur tang bubur je wei ...sedap tu

norhidana miswan said...

adoi ko kk...nmpak laksa tingin laksam
nmpak ns arab nk ns arab tergoda ngn ayamnya tuh
ngn sutun raja tuh... ohhhh ko mmg zalim

che mid said...

Syiokknya makan..patin tuuu..

adarnadzmie said...

menu ko tayang dik semua sedappp... marbeles... tahap leleh ayaq lioq dah...heheee

Akak Kembang said...

sedapnya...jadi lapor pulok...hehehehe

raihanah said...

sedapnya semua tu

~aSHa~ said...

lama xjenguk sini....bukak2....nampak patin...uwaaaaaaa....

koi org temerloh tau....

Kakzakie Purvit said...

Kakak setiap kali tengok satu gambar keluar kakak perhati sampai habis. Last boleh teringin nak makan laksam pulak:)

Inani Hazwani said...

Terus rasa nak balik pahang bila nampak gulai tempoyak. Hahahah. Laksam lagi aiskrim lagi. Dugaaan betul :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Cikedut tu haishh..sedap oiii...sedut sedar-sedar dah abes..wakakaka

Suriaamanda said...

sotong tu kan nok..kat pasar malam senawang RM12

LYAfrina said...

yummsss..sedapnya

dear anies said...

wpn br lps mkn nmpk pain tu trs lapoooo